Ένα πολύ εντυπωσιακό φαγητό για τραπέζι, είναι η γεμιστή κολοκύθα. Επίσης μπορεί να αποδειχτεί πολύ παρεΐστικο αν την βάλετε στη μέση και βαλθείτε να τσιμπολογάτε από μέσα. Μια άλλη λύση σε πιο ατομικό στυλ, είναι να γεμίσετε μίνι κολοκύθες και να παίρνει ο καθένας στο πιάτο του. Τις μικρές μάλιστα, μπορείτε να τις γεμίσετε με τυρί που λιώνει και μπέικον, όπως στη φωτό παρακάτω, από τραπέζι της Πέννυς. Φουλ στις θερμίδες αλλά θεϊκή γεύση!
Ήθελα πολύ καιρό να δοκιμάσω γεμιστή κολοκύθα. Ήθελα να αποφύγω τον κιμά και η πρώτη απόπειρα έγινε με ρύζι και γαρίδες. Μην το δοκιμάστε. Δεν ταιριάζουν οι γεύσεις :-p Ίσως όμως πρέπει να το ξαναδοκιμάσω αλλάζοντας τη συνταγή μου. Η δεύτερη απόπειρα ήμουν αποφασισμένη να γίνει με κιμά. Περίμενα όμως να έρθει κάποιος για φαγητό για να μην το κάνω μόνο για τους δυο μας. Η κόρη μου έφτασε ξαφνικά και απρόσμενα, οπότε είχα την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από καλό. Μαζί με τον κιμά, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε για να την κάνετε γιορτινή. Αν θέλετε να κόβετε κομμάτι και να μένει ατόφιο, βάλτε οπωσδήποτε τυρί που λιώνει. Εγώ το απέφυγα για να μην επιβαρύνω σε θερμίδες το αποτέλεσμα.
Και ένα καλό tip:
Αν μπορείτε, αγοράστε κολοκύθα στρογγυλή, γιατί θέλετε και το καπάκι της για να τη σερβίρετε με εντυπωσιακό τρόπο. Αν όμως δεν βρίσκετε στρογγυλή, μη σκάτε. Ούτε η δική μου ήταν στρογγυλή. Κρατήστε το κάτω μέρος της κολοκύθας που είναι φαρδύ και το πάνω που είναι το καπάκι. Αυτά τα δύο, δεν θα ταιριάζουν σε μέγεθος αλλά δεν πειράζει. 'Οταν καλοψηθεί η κολοκύθα, όπως είναι ζεστή και μαλακή πια, σπρώξτε τα τοιχώματά της στο άνοιγμα επάνω προς τα μέσα, έτσι ώστε να κλείσει λίγο το άνοιγμα και να ταιριάζει το καπάκι που είναι μικρότερο :-)
Κολοκύθα γεμιστή με κιμά στον φούρνο
Βγάζει τουλάχιστον 6-8 μερίδες, ανάλογα πώς θα κοπεί
Υλικά
1 μέτρια κολοκύθα περίπου 2 κιλών
1/2 κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2 κ. σ. ξανθές σταφίδες
2 κ. σ. κράνμπερις
2 κ. σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1-2 κ. σ. ρόδι
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ή μερικά φρέσκα ψιλοκομμένα
προαιρετικά και σας το συστήνω:
λίγο τυρί που να λιώνει
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι για 5-10 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς λάδι, ή με 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την κολοκύθα.
Πλένουμε εξωτερικά την κολοκύθα και κόβουμε ένα "καπάκι" από το πάνω μέρος. Εγώ δεν είχα στρογγυλή κολοκύθα, είχα μακρόστενη και κράτησα το κάτω μέρος που ήταν φαρδύ.
Μπορείτε να γεμίσετε επίσης και μικρές ατομικές κολοκύθες, όπως αυτή στη φωτό.
Κόβουμε την κολοκύθα και την καθαρίζουμε εσωτερικά από τους σπόρους και τις ίνες.
Ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε την κολοκύθα. Μην σας απασχολεί αν η γέμιση δεν φτάνει μέχρι επάνω.
Αν θέλετε να κόβετε κομμάτι μετά το ψήσιμο και να μην διαλύεται, προσθέστε στη γέμιση κίτρινο τυρί που λιώνει (150-200 γρ.), έτσι ώστε να δέσει το μίγμα. Εμάς δεν πας πείραζε να διαλύεται η γέμιση, οπότε δεν έβαλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα.
Ψήνουμε την κολοκύθα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για μία ώρα και άλλη μισή ώρα χωρίς αλουμινόχαρτο.
Η φλούδα της θα πρέπει να καφετίσει και να μαλακώσει. Γίνεται τόσο μαλακή και τόσο νόστιμη που τρώγεται μαζί με τη φλούδα.
Το μόνο που μπορεί να σας απογοτεύσει από τη γέμιση είναι το ρόδι, γιατί αποχρωματίζεται και δεν δίνει κάτι εξαιρετικό σε γεύση, οπότε αν δεν σας λέει κάτι, μην το βάλετε.
Καλή εβδομάδα!
Ήθελα πολύ καιρό να δοκιμάσω γεμιστή κολοκύθα. Ήθελα να αποφύγω τον κιμά και η πρώτη απόπειρα έγινε με ρύζι και γαρίδες. Μην το δοκιμάστε. Δεν ταιριάζουν οι γεύσεις :-p Ίσως όμως πρέπει να το ξαναδοκιμάσω αλλάζοντας τη συνταγή μου. Η δεύτερη απόπειρα ήμουν αποφασισμένη να γίνει με κιμά. Περίμενα όμως να έρθει κάποιος για φαγητό για να μην το κάνω μόνο για τους δυο μας. Η κόρη μου έφτασε ξαφνικά και απρόσμενα, οπότε είχα την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από καλό. Μαζί με τον κιμά, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε για να την κάνετε γιορτινή. Αν θέλετε να κόβετε κομμάτι και να μένει ατόφιο, βάλτε οπωσδήποτε τυρί που λιώνει. Εγώ το απέφυγα για να μην επιβαρύνω σε θερμίδες το αποτέλεσμα.
Και ένα καλό tip:
Αν μπορείτε, αγοράστε κολοκύθα στρογγυλή, γιατί θέλετε και το καπάκι της για να τη σερβίρετε με εντυπωσιακό τρόπο. Αν όμως δεν βρίσκετε στρογγυλή, μη σκάτε. Ούτε η δική μου ήταν στρογγυλή. Κρατήστε το κάτω μέρος της κολοκύθας που είναι φαρδύ και το πάνω που είναι το καπάκι. Αυτά τα δύο, δεν θα ταιριάζουν σε μέγεθος αλλά δεν πειράζει. 'Οταν καλοψηθεί η κολοκύθα, όπως είναι ζεστή και μαλακή πια, σπρώξτε τα τοιχώματά της στο άνοιγμα επάνω προς τα μέσα, έτσι ώστε να κλείσει λίγο το άνοιγμα και να ταιριάζει το καπάκι που είναι μικρότερο :-)
Κολοκύθα γεμιστή με κιμά στον φούρνο
Βγάζει τουλάχιστον 6-8 μερίδες, ανάλογα πώς θα κοπεί
Υλικά
1 μέτρια κολοκύθα περίπου 2 κιλών
1/2 κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2 κ. σ. ξανθές σταφίδες
2 κ. σ. κράνμπερις
2 κ. σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1-2 κ. σ. ρόδι
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ή μερικά φρέσκα ψιλοκομμένα
προαιρετικά και σας το συστήνω:
λίγο τυρί που να λιώνει
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι για 5-10 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς λάδι, ή με 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την κολοκύθα.
Πλένουμε εξωτερικά την κολοκύθα και κόβουμε ένα "καπάκι" από το πάνω μέρος. Εγώ δεν είχα στρογγυλή κολοκύθα, είχα μακρόστενη και κράτησα το κάτω μέρος που ήταν φαρδύ.
Μπορείτε να γεμίσετε επίσης και μικρές ατομικές κολοκύθες, όπως αυτή στη φωτό.
Κόβουμε την κολοκύθα και την καθαρίζουμε εσωτερικά από τους σπόρους και τις ίνες.
Ανακατεύουμε τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε την κολοκύθα. Μην σας απασχολεί αν η γέμιση δεν φτάνει μέχρι επάνω.
Αν θέλετε να κόβετε κομμάτι μετά το ψήσιμο και να μην διαλύεται, προσθέστε στη γέμιση κίτρινο τυρί που λιώνει (150-200 γρ.), έτσι ώστε να δέσει το μίγμα. Εμάς δεν πας πείραζε να διαλύεται η γέμιση, οπότε δεν έβαλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα.
Ψήνουμε την κολοκύθα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για μία ώρα και άλλη μισή ώρα χωρίς αλουμινόχαρτο.
Η φλούδα της θα πρέπει να καφετίσει και να μαλακώσει. Γίνεται τόσο μαλακή και τόσο νόστιμη που τρώγεται μαζί με τη φλούδα.
Το μόνο που μπορεί να σας απογοτεύσει από τη γέμιση είναι το ρόδι, γιατί αποχρωματίζεται και δεν δίνει κάτι εξαιρετικό σε γεύση, οπότε αν δεν σας λέει κάτι, μην το βάλετε.
Καλή εβδομάδα!
Εντυπωσιακό έδεσμα και πολύ παρεΐστικο, έχεις δίκιο. Κάνω διαφορετική γέμιση αλλά οι γενικές αρχές είναι ίδιες. καλές γιορτές!
ReplyDeleteΩραία συνταγή γιά τίς γιορτές Κική!!
ReplyDeleteΚαί πολύ πρωτότυπη!!Καλή εβδομάδα!!
Πω πω, τέλειο! Πολύ λαχταριστό!
ReplyDeleteΟυαου!!! Καλα τωρα επαθα, η κολοκυθα μου αρεσει παααρα πολυ, δεν εχω ξανα δει κατι παρομοιο! Μα τοσο εντυπωσιακο....οτι πρεπει για τα χριστουγεννα....θα το κανω οποσδηποτε!!!! Μπραβο κικη!!!
ReplyDeleteΜμμμ εντυπωσιάστικα !! Όμορφη κολοκύθα στο σερβίρισμα αλλά εμένα μου αρέσει και η γέμιση πολύ!Καλές γιορτές Κική μου!!
ReplyDeleteΠολύ εντυπωσιακή!!
ReplyDeleteΕντυπωσιακότατη και γευστικότατη !!! Και πολύ εορταστική !!! Σ'ευχαριστούμε πολύ , Κική για την ωραία συνταγή !!!
ReplyDelete