Monday, December 1, 2014

Κέικ με μήλα

Για τη φίλη μου τη Νέλλη στη Γερμανία σας έχω πει πολλές φορές. Συτή τη φορά μου έστειλε συνταγή για κέικ με μήλα, αφού τα μήλα στον κήπο τους είναι άφθονα. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να ξεκινήσουμε το μήνα!
Συνταγή και φωτογραφία: Νέλλη


Κέικ με μήλα
Υλικά
1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες και ανακατεμένα με...
χυμό ενός λεμονιού

για τη ζύμη:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κροκάδια
100 γρ. ζάχαρη
150 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
50 γρ. φυστικοβούτυρο
8 γρ. baking powder
επιπλέον
150 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
4 κ. σ. σκόνη φουντούκι ή αμύγδαλο

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα. Τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού αφού κρατήσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα κροκάδια να γίνουν κρέμα.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο, να ενσωματωθούν καλά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν και το σιτάρουμε στο μίγμα με τα αυγά. Ενώνουμε απαλά.
Σε φόρμα με σούστα 26-28 εκ διάμετρο, αφού τη λαδώσουμε, βάζουμε το μίγμα και από πάνω .τα μήλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
Οχτώ λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό, χτυπάμε δύο έως τέσσερα ασπράδια (η Νέλλη έβαλε 4) με το μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού που είχαμε κρατήσει. 
Ρίχνουμε 150 γρ. ζάχαρη και τη βανίλια.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το πασπαλίζουμε με το φουντούκι ή αμύγδαλο, από πάνω βάζουμε τη μαρέγκα και ξαναψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Tip: αν αφήσουμε την πόρτα του φούρνου λίιιιγο ανοιχτή, η μαρέγκα θα γίνει τραγανή!

Καλό μήναααα!

6 comments:

  1. πραγματικα θυμιζει Γερμανικογλυκο, η θεια μου κανει παρομοια γλυκα και αφηνειπαντα τις καλυτερε εντυπωσεις στα οικογενειακα γευματα!!

    ReplyDelete
  2. ΤΕΛΕΙΟ!!Καλό μήνα Κική!!

    ReplyDelete
  3. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει βούτυρο ή λάδι! Μόνο λίγο φυστικοβούτυρο! Πολύ ενδιαφέρον! Και έχει υλικά που λατρεύω! Θα το δοκιμάσω!
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  4. Καλό μήνα Κικη μου, πάντα γλυκαμένη!

    ReplyDelete
  5. Έχω ακόμη την συνταγή της Νέλης για το σκεπαστό μηλό-κεκο Κική (από τις παλαιότερες αναρτήσεις..).
    Πραγματικά από τις καλύτερες εκδοχές για μηλόπιτα.

    Και τώρα έρχεται κι' αυτή. Θα την δοκιμάσω το επόμενο διάστημα.

    Καλό μήνα να έχετε.

    ReplyDelete
  6. Έχει ενδιαφέρον! Θα δοκιμαστεί σίγουρα. Καλό μήνα!

    ReplyDelete