Monday, January 20, 2014

Χωριάτικα και πολύσπορα κριτσίνια μπύρας

Πριν λίγες μέρες κανονίσαμε μαγειροσυνάντηση με μια φίλη για να κάνουμε κριτσίνια από το βιβλίο μου. Ενώ είχε κάνει άλλες συνταγές, δεν είχε ασχοληθεί με τα κριτσίνια καθόλου. Φτιάξαμε τα κριτσίνια μπύρας με φέτα (σελ. 74) και της άρεσαν πολύ. Ομολογώ ότι ζήλεψα γιατί είχα πολύ καιρό να φτιάξω κριτσίνια και την επόμενη μέρα καταπιάστηκα κι εγώ να κάνω κριτσίνια μπύρας. Αυτή τη φορά όμως έφτιαξα χωριάτικα και πολύσπορα.

Για να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κουτάκι μπύρας και να μην μείνει, χρειάζεστε 450-500 γρ. αλεύρι. Τα παρακάτω κριτσίνια είναι πολύ κριτσινιστά και πολύ μπυρένια. Αν δεν σας αρέσει να έχουν έντονη τη γεύση της μπύρας, αντικαταστήστε ένα μέρος της μπύρας με νερό. Επίσης, αν δεν θέλετε σποράκια μέσα ή δεν έχετε κάποια από τα παρακάτω, πάλι δεν πειράζει. Χρησιμοποιήστε ό,τι σπόρους έχετε ή σας αρέσουν.




Χωριάτικα και πολύσπορα κριτσίνια μπύρας 
Υλικά για 2 ταψιά 
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
2 κ. σ. ηλιόσπορους
1 κ. σ. μαύρο σουσάμι
1 κ. σ. παπαρουνόσπορο
1 κ. σ. λιναρόσπορο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. χωριάτικο αλεύρι (για ψωμί)
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλεύρι ακόμα

Εκτέλεση 
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τη μπύρα και προσθέτουμε τα σπόρια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το χωριάτικο αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Αν η ζύμη σας κολλάει και δεν μπορείτε να την πλάσετε, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Εναλλακτικά, πασπαλίζετε με αλεύρι τη ζύμη καθώς κόβετε κομμάτια για να την πλάσετε. Εγώ, έκανα το δεύτερο.
Κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος μικρού καρυδιού και πλάθουμε στενόμακρα κριτσίνια σε μέγεθος λεπτού δαχτύλου.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, το ένα κοντά στο άλλο (δεν φουσκώνουν πολύ).
Λίγο πριν τελειώσουμε το πλάσιμο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, για 2 ταψιά.
Τοποθετούμε τα ταψιά και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα ελαφρώς. Τα φυλάμε αφού κρυώσουν σε σακούλα φαγητού.

Καλή εβδομάδα!

5 comments:

  1. Καλημέρα Κικίτσα, πολύ κριτσανιστά τα κριτσίνια σου, μ' όλα τα σποράκια! Παίρνω μυρωδιά και αναχωρώ, ευχόμενη "Καλή σου εβδομάδα" ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  2. Κριτσινάκια!!! Πολύ καλή συνταγή πρέπει να είναι^^

    ReplyDelete
  3. Μμμμ!!!Νόστιμα φαίνονται τά κριτσινάκια σου Κική μου!!!Ωραία συνταγή!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  4. Μ αρέσουν τα σποράκια και όλα αυτά που έχουν μέσα τα κριτσίνια σου.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Μόλις τα έκανα και τα τσάκισα!Νοστιμότατα , κρατσανιστά κ πολλά υποσχόμενα. ..Απλά αναρωτιέμαι αν στη σακούλα θα κρατηθούν τραγανά.

    ReplyDelete