Monday, September 16, 2013

Πιπεριές Φλωρίνης με μπαλσάμικο και άνηθο

Με τη Μαριάννα γνωριστήκαμε μέσω φβ. Με παρακολουθεί και συχνά μου κάνει παράπονα πως θα την παχύνω! χαχα! Όμως ξέρετε ότι εδώ μέσα, ως επί το πλείστον υπάρχουν ελαφριές συνταγές και λιγότερο παχυντικές.  Η Μαριάννα λοιπόν, μου έγραψε τις προάλλες μια συνταγή που έκανε η πεθερά της, η οποία καταγ'οταν από τη Φλώρινα. Ένα μεζεδάκι για ουζάκι ή μπυρίτσα.


Όταν μου την περιέγραψε, εμένα μου ακουγόταν σαν σάλτσα (την οποία άνετα θα έβαζα πάνω σε ζυμαρικά), αλλά όταν την έκανα κατάλαβα γιατί την έλεγε μεζεδάκι και όχι σαλτσούλα. Είναι μεζεδάκι που μπορεί να το φάει κάποιος με ψωμάκι για να συνοδέψει το ουζάκι του. Πάντως θα δοκιμαστεί και σε ζυμαρικά. Η παραμονή της στο ψυγείο θεωρώ ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταλαγιάσει το ξύδι και να δέσουν όλα τα αρώματα. Εγώ την άφησα όλη νύχτα. Η παραλλαγή με πράσινες πιπεριές είναι της Μαριάννας. Η φλούδα των πιπεριών μην σας φοβίζει. Μαλακώνει με το σωτάρισμα.
Μαριάννα ευχαριστώ!


Πιπεριές Φλωρίνης με μπαλσάμικο και άνηθο
Υλικά 
5-6 πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ξύδι μπαλσάμικο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο (η Μαριάννα λέει 1-1,5 φλυτζανάκι του καφέ)
αλάτι


Εκτέλεση 
Παίρνουμε 5-6 στενόμακρες πιπεριές Φλωρίνης και αφού τις πλύνουμε και τις στεγνώσουμε τις κόβουμε σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές. Ρίχνουμε και το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σωταριστούν για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε περιοδικά.
Παράλληλα, μέχρι αυτές να μαλακώσουν, ετοιμάζουμε ένα ντρέσινγκ.
Σε μία γαβάθα ρίχνουμε λίγο ξύδι μπαλσάμικο, τον άνηθο και το σκόρδο.
Μόλις ετοιμαστούν οι πιπεριές τις ρίχνουμε μέσα στη γαβάθα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Είναι ωραίο μεζεδάκι για ουζάκι, μπύρα και ψωμάκι ζυμωτό! Μπορείτε να το κάνετε και με πράσινες πιπεριές με τη μόνη διαφορά ότι στη θέση του άνηθου βάζουμε μαϊντανό.

Καλή εβδομάδα!

22 comments:

  1. Τι όμορφο χρώμα πρώτα από όλα!!!
    Πολύ ωραίο μεζεδάκι και εύκολο, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    Καλή εβδομάδα Κικίτσα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως έχει τέλειο χρωματάκι αλλά και γεύση!

      Delete
  2. Πραγματικά διαβάζεται ως πολύ ωραίο μεζεδάκι (!!) Κική.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ReplyDelete
  3. Χρώμα και άρωμα δυο σε ένα .Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
  4. Καλό ακούγεται, έτσι κι αλλιώς οι Φλωρίνης μας άρέσουν!!!!

    φιλιά

    ReplyDelete
  5. Καλή εβδομάδα λες το σκόρδο να βοηθάει στο συνάχι να πάω τώρα να τις φτιάξω!!

    ReplyDelete
  6. Λατρεύω τις πιπεριές φλωρίνης. Είναι τόσο όμορφο εμφανισιακά το μεζεδάκι σου, αλλά εγώ θα το έτρωγα σαν σαλάτα. Είναι πολύ νόστιμο για να τσιμπήσω λίγες πιρουνιές απλά. Με το βαθύ πιάτο όλο θα είμαι ευχαριστημένη... και αν!!!! Τέλειο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Κι εγώ τις λατρεύω οπότε σαν σαλάτα είναι τέλεια!

      Delete
  7. Κική μου ωραιότατο μεζεδάκι! Φτιάχνω κάτι παρόμοιο. Τις πιπεριές τις ψήνω στο φούρνο και όπως είναι ζεστές τις κλείνω σε σακουλάκι και το φλούδι ξεκολλά.΄Τις κάνω κομμάτια και τις βουτάω σε βινεγκρέτ. Θα τις δοκιμάσω με το άνηθο πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερο!

    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια χαρά ακούγεται το δικό σου!

      Delete
  8. Ωραία καί πολύ νόστιμη συνταγή Κική!!
    Μού αρέσουν πολύ οι πιπεριές Φλωρίνης!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  9. Αυτές τις πιπεριές τις αγαπούν πολύ στην Β. Ελλάδα. Το έχω διαπιστώσει σε όλα τα ταξείδια μας εκεί. Σαν οικογένεια μας αρέσουν πολύ οι πιπεριές Φλωρίνης και πότε πότε τις συντηρώ ψημένες, σε βάζα στο ψυγείο. Θα την δοκιμάσω αυτή την σαλάτα. Δείχνει πεντανόστιμη!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λογικό είναι να τις αγαπούν εκεί. Κι σε μας αρέσουν :-)

      Delete
  10. Ωραίος μεζές!
    Εύκολος και σούπερ εμφανίσιμος!
    Φιλια

    ReplyDelete
  11. Ποσο μπαλσαμικο βαζεις?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όπως όταν βάζουμε σε σαλάτα. Λίγο δηλαδή.

      Delete