Με τη Μαριάννα γνωριστήκαμε μέσω φβ. Με παρακολουθεί και συχνά μου κάνει παράπονα πως θα την παχύνω! χαχα! Όμως ξέρετε ότι εδώ μέσα, ως επί το πλείστον υπάρχουν ελαφριές συνταγές και λιγότερο παχυντικές. Η Μαριάννα λοιπόν, μου έγραψε τις προάλλες μια συνταγή που έκανε η πεθερά της, η οποία καταγ'οταν από τη Φλώρινα. Ένα μεζεδάκι για ουζάκι ή μπυρίτσα.
Όταν μου την περιέγραψε, εμένα μου ακουγόταν σαν σάλτσα (την οποία άνετα θα έβαζα πάνω σε ζυμαρικά), αλλά όταν την έκανα κατάλαβα γιατί την έλεγε μεζεδάκι και όχι σαλτσούλα. Είναι μεζεδάκι που μπορεί να το φάει κάποιος με ψωμάκι για να συνοδέψει το ουζάκι του. Πάντως θα δοκιμαστεί και σε ζυμαρικά. Η παραμονή της στο ψυγείο θεωρώ ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταλαγιάσει το ξύδι και να δέσουν όλα τα αρώματα. Εγώ την άφησα όλη νύχτα. Η παραλλαγή με πράσινες πιπεριές είναι της Μαριάννας. Η φλούδα των πιπεριών μην σας φοβίζει. Μαλακώνει με το σωτάρισμα.
Μαριάννα ευχαριστώ!
Πιπεριές Φλωρίνης με μπαλσάμικο και άνηθο
Υλικά
5-6 πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ξύδι μπαλσάμικο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο (η Μαριάννα λέει 1-1,5 φλυτζανάκι του καφέ)
αλάτι
Εκτέλεση
Παίρνουμε 5-6 στενόμακρες πιπεριές Φλωρίνης και αφού τις πλύνουμε και τις στεγνώσουμε τις κόβουμε σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές. Ρίχνουμε και το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σωταριστούν για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε περιοδικά.
Παράλληλα, μέχρι αυτές να μαλακώσουν, ετοιμάζουμε ένα ντρέσινγκ.
Σε μία γαβάθα ρίχνουμε λίγο ξύδι μπαλσάμικο, τον άνηθο και το σκόρδο.
Μόλις ετοιμαστούν οι πιπεριές τις ρίχνουμε μέσα στη γαβάθα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Είναι ωραίο μεζεδάκι για ουζάκι, μπύρα και ψωμάκι ζυμωτό! Μπορείτε να το κάνετε και με πράσινες πιπεριές με τη μόνη διαφορά ότι στη θέση του άνηθου βάζουμε μαϊντανό.
Καλή εβδομάδα!
Όταν μου την περιέγραψε, εμένα μου ακουγόταν σαν σάλτσα (την οποία άνετα θα έβαζα πάνω σε ζυμαρικά), αλλά όταν την έκανα κατάλαβα γιατί την έλεγε μεζεδάκι και όχι σαλτσούλα. Είναι μεζεδάκι που μπορεί να το φάει κάποιος με ψωμάκι για να συνοδέψει το ουζάκι του. Πάντως θα δοκιμαστεί και σε ζυμαρικά. Η παραμονή της στο ψυγείο θεωρώ ότι είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταλαγιάσει το ξύδι και να δέσουν όλα τα αρώματα. Εγώ την άφησα όλη νύχτα. Η παραλλαγή με πράσινες πιπεριές είναι της Μαριάννας. Η φλούδα των πιπεριών μην σας φοβίζει. Μαλακώνει με το σωτάρισμα.
Μαριάννα ευχαριστώ!
Πιπεριές Φλωρίνης με μπαλσάμικο και άνηθο
Υλικά
5-6 πιπεριές Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ξύδι μπαλσάμικο
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο (η Μαριάννα λέει 1-1,5 φλυτζανάκι του καφέ)
αλάτι
Εκτέλεση
Παίρνουμε 5-6 στενόμακρες πιπεριές Φλωρίνης και αφού τις πλύνουμε και τις στεγνώσουμε τις κόβουμε σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές. Ρίχνουμε και το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σωταριστούν για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε περιοδικά.
Παράλληλα, μέχρι αυτές να μαλακώσουν, ετοιμάζουμε ένα ντρέσινγκ.
Σε μία γαβάθα ρίχνουμε λίγο ξύδι μπαλσάμικο, τον άνηθο και το σκόρδο.
Μόλις ετοιμαστούν οι πιπεριές τις ρίχνουμε μέσα στη γαβάθα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Είναι ωραίο μεζεδάκι για ουζάκι, μπύρα και ψωμάκι ζυμωτό! Μπορείτε να το κάνετε και με πράσινες πιπεριές με τη μόνη διαφορά ότι στη θέση του άνηθου βάζουμε μαϊντανό.
Καλή εβδομάδα!
Τι όμορφο χρώμα πρώτα από όλα!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο μεζεδάκι και εύκολο, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
Καλή εβδομάδα Κικίτσα!
Όντως έχει τέλειο χρωματάκι αλλά και γεύση!
DeleteΠραγματικά διαβάζεται ως πολύ ωραίο μεζεδάκι (!!) Κική.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα εύχομαι.
:-)
DeleteΧρώμα και άρωμα δυο σε ένα .Καλή εβδομάδα να έχεις.
ReplyDeleteΕπίσης!
DeleteΚαλό ακούγεται, έτσι κι αλλιώς οι Φλωρίνης μας άρέσουν!!!!
ReplyDeleteφιλιά
Κι εμένα!
DeleteΚαλή εβδομάδα λες το σκόρδο να βοηθάει στο συνάχι να πάω τώρα να τις φτιάξω!!
ReplyDeleteΧαχα!
DeleteΛατρεύω τις πιπεριές φλωρίνης. Είναι τόσο όμορφο εμφανισιακά το μεζεδάκι σου, αλλά εγώ θα το έτρωγα σαν σαλάτα. Είναι πολύ νόστιμο για να τσιμπήσω λίγες πιρουνιές απλά. Με το βαθύ πιάτο όλο θα είμαι ευχαριστημένη... και αν!!!! Τέλειο!!!
ReplyDeleteΧαχα! Κι εγώ τις λατρεύω οπότε σαν σαλάτα είναι τέλεια!
DeleteΚική μου ωραιότατο μεζεδάκι! Φτιάχνω κάτι παρόμοιο. Τις πιπεριές τις ψήνω στο φούρνο και όπως είναι ζεστές τις κλείνω σε σακουλάκι και το φλούδι ξεκολλά.΄Τις κάνω κομμάτια και τις βουτάω σε βινεγκρέτ. Θα τις δοκιμάσω με το άνηθο πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερο!
ReplyDeleteΦιλάκια
Μια χαρά ακούγεται το δικό σου!
DeleteΩραία καί πολύ νόστιμη συνταγή Κική!!
ReplyDeleteΜού αρέσουν πολύ οι πιπεριές Φλωρίνης!!
Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!
Επίσης! Φιλιά!
DeleteΑυτές τις πιπεριές τις αγαπούν πολύ στην Β. Ελλάδα. Το έχω διαπιστώσει σε όλα τα ταξείδια μας εκεί. Σαν οικογένεια μας αρέσουν πολύ οι πιπεριές Φλωρίνης και πότε πότε τις συντηρώ ψημένες, σε βάζα στο ψυγείο. Θα την δοκιμάσω αυτή την σαλάτα. Δείχνει πεντανόστιμη!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Λογικό είναι να τις αγαπούν εκεί. Κι σε μας αρέσουν :-)
DeleteΩραίος μεζές!
ReplyDeleteΕύκολος και σούπερ εμφανίσιμος!
Φιλια
Φιλάκιααα!
DeleteΠοσο μπαλσαμικο βαζεις?
ReplyDeleteΌπως όταν βάζουμε σε σαλάτα. Λίγο δηλαδή.
Delete