Pages

Wednesday, September 18, 2013

Μουσταλευριά με μούστο

Τώρα αυτό το "μουσταλευριά με μούστο" σας ακούγεται λίγο σαν εκείνο το "πορτοκαλάδα από πορτοκάλια"; Ε δεν έχετε άδικο αν σας το θύμισε! χαχα! Λοιπόοοοοοον, όπως σας έλεγα, πολλές δουλειές στην κουζίνα αυτό τον καιρό. Και προχτές, κατέφτασε ο μούστος. Και όπως ξέρετε, ο μούστος δεν είναι να παραμείνει στο σπίτι πολλή ώρα. Πόσο μάλλον να τον ξεχάσετε ερμητικά κλεισμένο στο μπιτονάκι. Εκτός και θέλετε να βάψετε το σπιτάκι σας...μουστί! Για μια ανανέωση βρε αδερφέ τώρα που είναι φθινόπωρο! Αν δεν θέλετε χρώματος μουστί λοιπόν το σπιτάκι σας, τον μούστο πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε άμεσα. Οπότε, είτε φτιάχνετε πετιμέζι, είτε κρατάτε λίγο και φτιάχνετε μουστοκούλουρα με μούστο και μουσταλευριά με μούστο. Αυτή τη φορά είπα να φτιάξω μουσταλευριά με μούστο αντί για μουσταλευριά με πετιμέζι. Και επειδή η μάχη με τη μουσταλευριά είναι άνιση (πάντα κερδίζει αυτή η άτιμη), έφτιαξα ΜΟΝΟ 2 μπωλάκια. Εδώ διπλασίασα τα υλικά γιατί θα ήταν για γέλια τα υλικά για 2 μπωλάκια! χεχε! Τώρα αν δεν έχετε μούστο και πεθαίνετε για μουσταλευριά, διαβάστε τα τιπς!



Μουσταλευριά με μούστο 
Υλικά 
2 κούπες μούστο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κανέλλα
αμύγδαλο καβουρντισμένο

Εκτέλεση 
Ανακατεύομε πολύ καλά το αλεύρι με τον μούστο μέσα σε κατσαρολάκι.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα (έβαλα Κεϋλάνης) και αμύγδαλο καβουρντισμένο. Ε, αν θέλετε καρυδάκι αντί για αμυγδαλάκι, δεν θα σας μαλώσουμε κιόλας!


Tip: Αν δεν έχετε μούστο (και πού να τον βρείτε κιόλας εδώ που τα λέμε μερικές-μερικές στην αλλοδαπή-ονόματα δεν λέμε, Χαρά τη λένε, χαχα), μπορείτε να στύψετε με τα χεράκια σας ή με αποχυμωτή μερικά σταφύλια, μέχρι να έχετε μία κούπα (ναι, μία για 2 μπωλάκια και πολύ σας...) μούστο! Στη συνέχεια φτιάχνετε μουσταλευριά όπως περιέγραψα παραπάνω!

Αν τυχόν σας σβολιάσει το αλεύρι στο μούστο, περάστε όλο το υγρό από ένα σουρωτηράκι. Οι σβώλοι θα μείνουν στο σουρωτήρι. Θα ρίξετε μερικές κουταλιές υγρό από την κατσαρόλα στο σουρωτηράκι, θα ανακατέψετε και θα περάσει κι αυτό στην κατσαρόλα.

Προσέξατε χρωματάκι η μουσταλευριά μου; Ήταν κόκκινος-κόκκινος ο μούστος!

Σμουτς!

18 comments:

  1. Καλημέρα Κική!
    Επίκαιρο και νόστιμο επιδόρπιο!
    Μου αρέσει πολύ έτσι όπως το σέρβιρες!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. Και με καρυδάκια και με σουσαμάκι καβουρδισμένο είναι γλυκό της εποχής και της παράδοσης Κική μου.
    Και του χρόνου, με περισσότερα μπολάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εδώ βάζουν σουσάμι! 2 μπωλάκια για δίαιτα ;-)

      Delete
  3. Είμαι Πρόεδρος στο φαν κλαμπ της μουσταλευριάς. Τέλος. Θερμιδικός δυναμίτης, βέβαια, αλλά δεν βαριέσαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άσε...εμένα να δεις πώς μ΄αρέσει!

      Delete
  4. Χαχαχα... λατρεύω το μούστο, τη μουσταλευριά και τα (σκληρά) μουστοκούλουρα. Όταν διάβασα τον τίτλο, πριν μπω στην ανάρτηση, σκέφτηκα να σου αφήσω το κάτωθι σχόλιο. Με πρόλαβες, φυσικά (όταν άρχισα να τη διαβάζω):
    -Τι θθθέτε;
    -Μουσταλευριά.
    -Από μούστο;;;

    Καλό φθινόπωρο!!! Ε.

    ReplyDelete
  5. Λατρεμμένο γλυκό που μου θυμίζει αλλοτινή εποχή.
    Γλυκό της γιαγιάς μου που το απέδωσες άψογα!!

    Φιλιά πολλά Κική.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παλιό κι αγαπημένο :-)
      Φιλάκια!

      Delete
  6. Τί ωραία συνταγή Κική!!Τέλεια τήν εφτίαξες!!!
    Νά είχα λίγη τώρα!!!Δέν έφτιαξα εφέτος!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διαβάζω τα σχόλια και λέω να ξαναφτιάξω :-)

      Delete
  7. Τι ωραίο το γλυκό σου. Θα έτρωγα ευχαρίστως μουσταλευριά από μούστο! χι χι χι

    ReplyDelete
  8. Αρέσει στο γιο μου η μουσταλευριά πολύ (περίεργο)

    Ωραίο γλυκάκι της εποχής. Πολύ ωραία

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αλήθεια; Εμένα τα δικά μου δεν...!

      Delete
  9. μιαμ μιαμ!!!! Τρελαίνομαι για μουσταλευριά! Μου τρέχουν τα σάλια...
    Γεια στα χεράκια σου φιλενάδα... φαίνεται delicious!!!!!

    ReplyDelete