Κάθε ξεκίνημα εποχής, περιλαμβάνει πολλές δουλειές, είτε στην κουζίνα είτε εκτός. Αυτό τον καιρό εδώ, φρούτα εποχής χρειάζονται φροντίδα για να έχουμε μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κλπ για το χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά είναι δώρα καλοδεχούμενα. Σταφύλια για γλυκό, σταφίδα για παξιμάδια κλπ, μούστος για πετιμέζι, δαμάσκηνα για γλυκό, κομπόστα, λικέρ, σάλτσα για ψητά και μαρμελάδα. 'Ολα θέλουν χρόνο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι πολύτιμος.
Πρόσφατα "τρυγίσαμε" τη δαμασκηνιά της φίλης μας της Μαρίας. Μοιραστήκαμε τα δαμασκηνάκια 4 φίλες και άρχισε η δουλειά. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι μία από τις νοστιμότερες που υπάρχουν. Πέρα από τα ωφέλη της, είναι μια από τις ιδανικότερες για τσιζκέικ. Αν βρείτε δαμάσκηνα δοκιμάστε τη!
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Υλικά
1 κιλό δαμάσκηνα
½ κιλό ζάχαρη
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε και τεμαχίζουμε τα δαμάσκηνα σε κομμάτια.
Αφήνουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη για 2 ώρες.
Βράζουμε τα δαμάσκηνα με το νερό και τη ζάχαρη για 15-20 λεπτά (ανάλογα πόσο ώριμα είναι τα φρούτα).
Κλείνουμε τη φωτιά, περνάμε από το μούλτι ή πίμερ τη μαρμελάδα και την ξαναβάζουμε στο ζεστό μάτι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την επόμενη μέρα αν χρειάζεται την ξαναδένουμε (συνήθως δεν χρειάζεται. Τη λιώνω και την φυλάω την ίδια μέρα. Αν δεν έχει δέσει, συνεχίζω όπως παρακάτω).
Ανοίγουμε πάλι τη φωτιά, βράζουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και φυλάμε σε βάζα όπως είναι ζεστή.
Τα αναποδογυρίζουμε για να σφραγίσουν και να μην χρειάζονται ψυγείο.
Πρόσφατα "τρυγίσαμε" τη δαμασκηνιά της φίλης μας της Μαρίας. Μοιραστήκαμε τα δαμασκηνάκια 4 φίλες και άρχισε η δουλειά. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι μία από τις νοστιμότερες που υπάρχουν. Πέρα από τα ωφέλη της, είναι μια από τις ιδανικότερες για τσιζκέικ. Αν βρείτε δαμάσκηνα δοκιμάστε τη!
Μαρμελάδα δαμάσκηνο
Υλικά
1 κιλό δαμάσκηνα
½ κιλό ζάχαρη
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε και τεμαχίζουμε τα δαμάσκηνα σε κομμάτια.
Αφήνουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα με τη ζάχαρη για 2 ώρες.
Βράζουμε τα δαμάσκηνα με το νερό και τη ζάχαρη για 15-20 λεπτά (ανάλογα πόσο ώριμα είναι τα φρούτα).
Κλείνουμε τη φωτιά, περνάμε από το μούλτι ή πίμερ τη μαρμελάδα και την ξαναβάζουμε στο ζεστό μάτι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την επόμενη μέρα αν χρειάζεται την ξαναδένουμε (συνήθως δεν χρειάζεται. Τη λιώνω και την φυλάω την ίδια μέρα. Αν δεν έχει δέσει, συνεχίζω όπως παρακάτω).
Ανοίγουμε πάλι τη φωτιά, βράζουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και φυλάμε σε βάζα όπως είναι ζεστή.
Τα αναποδογυρίζουμε για να σφραγίσουν και να μην χρειάζονται ψυγείο.
Αγαπημένη μαρμελάδα για μένα που μου αρέσουν τα..ξυνούτσικα!Καλημέρα γλυκιά μου φίλη, δεν σε ξεχνώ ποτέ.
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική!
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι ότι δεν έχει τύχει να δοκιμάσω τη συγκεκριμένη μαρμελάδα.
Έχει φοβερό χρώμα πάντως και λαμβάνοντας υπόψη τη γέυση του φρούτου πρέπει πράγματι να είναι ότι πρέπει για cheesecakes.
Φιλιά
καλημερα!!καταπληκτικη φαινεται..
ReplyDeleteΚαι νόστιμη εγγυώμαι!
DeleteTί χρώμα είναι αυτό!!!!Ωραία η μαρμελάδα σου,Κική!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα!!!Φιλάκια!!!
Το χρώμα που κάνει το δαμάσκηνο σε μαρμελάδα, γλυκό και λικέρ, είναι το κάτι άλλο!
DeleteΠραγματικά από τις καλύτερες! Και έχει και πολλές χρήσεις!
ReplyDeleteΈτσι!
DeleteΕίχα μια δαμασκηνιά στον κήπο η οποία όμως ξεράθηκε. Θυμάμαι την υπέροχη μαρμελάδα που έφτιαχνα, (όπως την περιγράφεις)!!!!
ReplyDeleteΦυτέψαμε μια καινούργια αλλά είναι ακόμα μικρή!
Καλό ξημέρωμα!!!
Εύχομαι να πάει καλά αυτή!
DeleteΕξαιρετική και σε γεύση και σε χρώμα!! και όπως λέει και η φίλη Βαγγελιώ, δίνει πολλές δυνατότητες χρήσεις.
ReplyDeleteΚαλημέρα και έρχεται και ΣΚ ...
Έτσι!
DeleteΚαλή εβδομάδα!
Τι δαμασκινα εβαλες..τις βανιλιες?μπορω ν βαλω τετοια...?
ReplyDeleteΤα μακρόστενα δαμάσκηνα αλλά μπορείς να βάλεις και βανίλιες! Γίνονται τέλειες!
ReplyDelete