Ξέρετε ότι μου αρέσουν τα πειράματα. Τα οποία πειράματα 95% των περιπτώσεων για να μην πω παραπάνω μου πετυχαίνουν. Αλλά ακόμα κι εγώ που είμαι ατρόμητη και δεν με σταματάει τίποτα, καμιά φορά έχω τις αποτυχίες μου. Έτσι πριν 3 μέρες έφτιαξα ένα αποτυχημένο αλλά νοστιμότατο νηστίσιμο κέικ.
Αποτυχημένο λόγω εμφάνισης, γιατί από γεύση ήταν το κάτι άλλο. Το κέικ μου φούσκωσε ωραιότατα, δοκίμασα με το tester μου αν έχει γίνει, βγήκε στεγνό, παραΣΟΥΡΘΗΚΑ και το έβγαλα από το φούρνο η βιαστικιΑ. Το κέικ βγαίνοντας έξω μου είπε γεια, άρχισε να κάνει ένα αυλάκι στη μέση κατά μήκος, μέχρι που στο τέλος βούλιαξε! Ακόμα πιο βιαστικιΑ εγώ, το έβγαλα έξω για να το σώσω και καλά (σαν πρωτάρα λες και δεν ξέρω) και τότε άνοιξε ΚΑΙ στη μέση. Ήταν η στιγμή που εγώ άρχισα τα επιφωνήματα: Ωωωω, αααα, εεεε... Τέσπα, όπως ήταν στη λαδόκολλα, το ξανάβαλα στο φούρνο για να περισώσω την υπόληψή μου και να μην το πετάξω.
Αφού ξαναβγήκε, ο σύζυξ ρώτησε "τι είναι αυτό";, απάντησα ένα αποτυχημένο κέικ, δοκίμασε και είπε "αυτό αποτυχημένο; μην κάνεις κανένα αστείο και το πετάξεις"!!!. Δοκίμασα κι εγώ και ήταν όντως πεντανόστιμο. Οι σταγόνες σοκολάτας είχαν λιώσει, το κέικ έλιωνε στο στόμα και το αποτέλεσμα ήταν σε μιάμιση μέρα να μην υπάρχει. Μαντέψετε ποιοι το έφαγαν!
Το πείραμα ξαναέγινε με μικροαλλαγές, πέρασα στο αντίθετο αποτέλεσμα (να το παραψήσω από το φόβο μου, χαχα), αλλά το κέικ παρέμεινε πολύ νόστιμο. Οπότε, αφού αφαιρέσω 5-10 λεπτάκια από το χρόνο ψησίματος, σας γράφω τη σωστή συνταγή!
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και σοκολάτα κουβερτούρα
Υλικά
150 γρ. ταχίνι (κλασικό)
125 ml (μισή κούπα) χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. κανέλλα
50 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
προαιρετικά:
1-2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
ελάχιστο νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα με χαρτί ψησίματος, ή απλά τη λαδώνουμε.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε το ταχίνι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και την κανέλλα και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά το υλικό με κουτάλι (δεν θα είναι εύκολο πια να ανακατευτεί με σύρμα) και το βάζουμε στη φόρμα.
Αντί για φόρμα, μπορείτε να το βάλετε σε μικρό ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λεπτά.
Αν θέλετε να βάλετε γλάσο, βάλτε σε ένα μπωλάκι λίγη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο νεράκι και φτιάξτε ένα πηχτό γλάσο σαν μέλι. Περιχύστε το κέικ σας αφού κρυώσει.
Tips: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταχίνι με γεύση κακάο ή πορτοκάλι.
Τα γλυκά που δεν έχουν αυγά, τείνουν να σπάνε εύκολα καθώς τα κόβουμε. Γι΄αυτό μπορούμε να βάλουμε το κέικ σε ταψάκι, ώστε να είναι πιο χαμηλό και να μην διαλύεται καθώς το κόβουμε. Αλλιώς, προσοχή στο κόψιμο.
Το κέικ είναι άκρως εθιστικό. Προειδοποιώ!
Αποτυχημένο λόγω εμφάνισης, γιατί από γεύση ήταν το κάτι άλλο. Το κέικ μου φούσκωσε ωραιότατα, δοκίμασα με το tester μου αν έχει γίνει, βγήκε στεγνό, παραΣΟΥΡΘΗΚΑ και το έβγαλα από το φούρνο η βιαστικιΑ. Το κέικ βγαίνοντας έξω μου είπε γεια, άρχισε να κάνει ένα αυλάκι στη μέση κατά μήκος, μέχρι που στο τέλος βούλιαξε! Ακόμα πιο βιαστικιΑ εγώ, το έβγαλα έξω για να το σώσω και καλά (σαν πρωτάρα λες και δεν ξέρω) και τότε άνοιξε ΚΑΙ στη μέση. Ήταν η στιγμή που εγώ άρχισα τα επιφωνήματα: Ωωωω, αααα, εεεε... Τέσπα, όπως ήταν στη λαδόκολλα, το ξανάβαλα στο φούρνο για να περισώσω την υπόληψή μου και να μην το πετάξω.
Αφού ξαναβγήκε, ο σύζυξ ρώτησε "τι είναι αυτό";, απάντησα ένα αποτυχημένο κέικ, δοκίμασε και είπε "αυτό αποτυχημένο; μην κάνεις κανένα αστείο και το πετάξεις"!!!. Δοκίμασα κι εγώ και ήταν όντως πεντανόστιμο. Οι σταγόνες σοκολάτας είχαν λιώσει, το κέικ έλιωνε στο στόμα και το αποτέλεσμα ήταν σε μιάμιση μέρα να μην υπάρχει. Μαντέψετε ποιοι το έφαγαν!
Το πείραμα ξαναέγινε με μικροαλλαγές, πέρασα στο αντίθετο αποτέλεσμα (να το παραψήσω από το φόβο μου, χαχα), αλλά το κέικ παρέμεινε πολύ νόστιμο. Οπότε, αφού αφαιρέσω 5-10 λεπτάκια από το χρόνο ψησίματος, σας γράφω τη σωστή συνταγή!
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και σοκολάτα κουβερτούρα
Υλικά
150 γρ. ταχίνι (κλασικό)
125 ml (μισή κούπα) χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. κανέλλα
50 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα
προαιρετικά:
1-2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
ελάχιστο νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα με χαρτί ψησίματος, ή απλά τη λαδώνουμε.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε το ταχίνι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και την κανέλλα και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά το υλικό με κουτάλι (δεν θα είναι εύκολο πια να ανακατευτεί με σύρμα) και το βάζουμε στη φόρμα.
Αντί για φόρμα, μπορείτε να το βάλετε σε μικρό ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λεπτά.
Αν θέλετε να βάλετε γλάσο, βάλτε σε ένα μπωλάκι λίγη άχνη ζάχαρη με ελάχιστο νεράκι και φτιάξτε ένα πηχτό γλάσο σαν μέλι. Περιχύστε το κέικ σας αφού κρυώσει.
Tips: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταχίνι με γεύση κακάο ή πορτοκάλι.
Τα γλυκά που δεν έχουν αυγά, τείνουν να σπάνε εύκολα καθώς τα κόβουμε. Γι΄αυτό μπορούμε να βάλουμε το κέικ σε ταψάκι, ώστε να είναι πιο χαμηλό και να μην διαλύεται καθώς το κόβουμε. Αλλιώς, προσοχή στο κόψιμο.
Το κέικ είναι άκρως εθιστικό. Προειδοποιώ!
Μ' αρέσουν τέτοιοι εθισμοί, στο λέω!!!
ReplyDeleteΜε πρόλαβες! Είχα έτοιμη τη δική μου εκδοχή! Θα την αναβάλλω για λίγο. Καλημέρα!
ReplyDeleteΔεν υπάρχει λόγος να την αναβάλλεις! :-)
DeleteΤώρα έμαθα γιατί κάτι μικρά κεκάκια χωρίς αυγό δεν ήθελαν να βγουν από τα φορμάκια τους!!! Βέβαια όσοι τα έφαγαν ήθελαν κι άλλα.
ReplyDeleteΠεριμένω να έρθει ταχίνι!!
Ναι...σπάνε συνήθως...Αλλά η νοστιμιά, νοστιμιά!
DeleteΣε λίγο που θα πάω σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της μέρας να θυμηθώ να πάρω ταχίνι...
ReplyDeleteΣ'ευχαριστούμε για την γλυκειά συνταγή και κυρίως γιατί βάζεις πολλές νηστίσιμες αυτή την εποχή ...
Φιλιά και την καλημέρα μου :)
Καλώς τηνε!
DeleteΧαίρομαι που τις βρίσκεις χρήσιμες!
Έχω μια φυσική ροπή στους εθισμούς, η οποία με κάτι τέτοιες αναρτήσεις αναζωπυρώνεται! Φαίνεται τέλειο το κέικ σου! Κάτι ήξερε ο σύζυγος...
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Φιλιά!
DeleteΚαλημέρα Κική!Ωραία συνταγή,εύκολη καί πολύ νόστιμη!!Τί όμορφα πού τό στόλισες μέ τό γλάσο!!Είσαι μοναδική στό είδος σου!!Μπράβο σου!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ!
DeleteDeli,τι να πω κι εγώ με τις συνεχείς αποτυχίες μου-όλα πίτα γίνονται,αλλά το σημαντικό είναι η γεύση!
ReplyDeleteΦαίνεται πολύ νόστιμο,το ταχίνι,όπου μπαίνει,δίνει ξεχωριστή γεύση!
Φιλιά!
Χαχα! Νόστιμα όμως ε; Φιλάκια!
DeleteΈφτιαξα πρόσφατα ένα πολύ παρόμοιο κέικ οπότε μπορώ από πρώτο χέρι να επιβεβαιώσω ότι είναι πεντανόστιμο και πάρα πολύ εθιστικό!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Έχουν ιδιαίτερη γεύση με το ταχίνι! Φιλάκια!
DeleteΝα που η νηστεία έχει ένα σωρό νοστιμιές!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα Κικίτσα, φιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΚική, ο επιμώνων νικά. Ας μπορούσε να κάνει αλλιώς και να μην σου πετύχει τελικά το κέικ. Στο χέρι του ήταν;; Πάντως και οι αποτυχίες κάτι έχουν να μας δώσουν: Την επόμενη επιτυχία μας!! χαχαχα!! Το κέικ με ταχίνι είναι το κλασσικό κεκάκι, που μας έφτιαχνε η μητέρα μου αυτήν την περίοδο. Θυμάμαι ακόμα, πόσο αφράτο και τριφτό ήταν! Να πω καλοφάγωτο;; Μάλλον το έχετε εξαφανίσει ήδη!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Οι αποτυχίες μας διδάσκουν! Είναι για να μαθαίνουμε! ;-)
DeleteΚαλημέρα,
ReplyDeleteΜια φορά στο παρελθόν είχα προσπαθήσει να φτιάξω κέικ με ταχίνι και ήταν αποτυχία. Νομιζώ οτι αυτή η συνταγή είναι πολύ εύκολη και θα την προσπαθήσω άμεσα επειδή νηστεύω κιόλας! Το γλάσο δε .......είναι φανταστικό!!!! Τέλειο
Δοκίμασέ τη!
DeleteΜια υπογλυκαιμια λογω νηστειας εχει πεσει...πως σου φαινεται η ιδεα για νηστισιμα κουλουρακια με ζυμη μελομακαρονου??? κουφο αλλα μου ηρθε φλασια και ειπα να το δοκιμασω η καλυτερα εσυ γιατι με δερνει τεμπελια... Νομιζω μια τετοια μερα κατα το 2009 πρωτοδιαβασα το blog σου και παραμενω σιωπηλη ακολουθος εκτοτε...γι αυτο και θυμαμαι(καλως??-κακώς??) πως σημερα εχεις γενεθλια ,δεν ειναι ετσι?? Να τα εκατοστησεις λοιπον με ανθοσκονες ζυμες και μελοπιασιματα..
ReplyDeleteΜε ζύμη μελομακάρονου! Μμμμ! Γελάω με την τεμπελιά που λες! Αχ βρε βυσσινακι! Χαίρομαι που με παρακολουθείς (και αθόρυβα) αλλά και που θυμάσαι τα γενέθλια μου! <3 Ευχαριστώ πολύ!
Deleteειναι αληθεια οτι εχει πεσει μια υπογλυκαιμια με τις νηστειες, πως θα σου φαινοντουσαν κουλουρακια απο ζυμη μελομακαρονου?? μου ηρθε φλασια και ειπα να τα προσπαθησω η καλυτερα εσυ γιατι με δερνει τεμπελια... νομιζω οτι ηταν σαν σημερα το 2009 που πρωτοδιαβασα το blog σου και παραμενω σιωπηλη ακολουθος (κατα το follower)εκτοτε.. ετσι θυμαμαι(καλώς??- κακώς??) πως σημερα πρεπει να εχεις γενεθλια...να τα εκατοστησεις λοιπον με ανθοσκονες ζυμαρακια και μελοπιασιματα........ βυσσινο γλυκο
ReplyDelete