Wednesday, March 13, 2013

Πίτσα σε βάση από καρβέλι ψωμί

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα μιλάω καταμεσήμερο με την κόρη στο φβ και μου λέει:
-Μαμά φτιάχνω μια πίτσα με ψωμί!
-Τι πίτσα με ψωμί παιδάκι μου; Ρωτάω η μάνα...
-Μία πίτσα με ψωμί που έφτιαχνε το πρωί στην TV ο Άκης (η μάνα ΟΦΕΙΛΕΙ να ξέρεις ΠΟΙΟΣ είναι ο Άκης, οκ;) Μισό να στη δείξω λέει και μου στέλνει το λινκ με τη συνταγή.

Ομολογώ ότι μου άρεσε η ιδέα. Δεν είχα ξαναδεί παρόμοια "πίτσα" και τελικά, το ίδιο κιόλας βράδυ μια και ήταν Δευτέρα που είναι μέρα πίτσας εδώ, είπα να την κάνω κι εγώ.


Είναι εύκολη, είναι παρεΐστικη, έχει πλάκα. Δείτε στο βιντεάκι τη συνταγή, αλλά αν θέλετε να περάσετε κατευθείαν στο παρασύνθημα σας λέω μερικά απλά βήματα:

Η λογική είναι να κόψετε ένα καρβέλι ψωμί σε καρεδάκια, σαν σκακιέρα, χωρίς να κόψετε την κάτω κόρα. Χαράζετε μέχρι κάτω δηλαδή ανά 2 πόντους το καρβέλι, το γυρίζετε και ξαναχαράζετε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια "σκακιέρα".
Τι ΜΠΟΡΕΊΤΕ  να βάλετε:
Μέσα στο καρβέλι, μπορείτε να βάλετε ό,τι θα βάζατε σε μια πίτσα. Ζαμπόν, τυρί που λιώνει, φέτα, ρίγανη, κέτσαπ, ντομάτα κλπ.
Τι ΠΡΕΠΕΙ να βάλετε:
Λίγο βούτυρο, για να μην ξεραθεί το ήδη ψημένο ψωμί και να παραμείνει μαλακό και ζουμερό μέχρι το βάθος αφού ψηθεί.

Αφού χάραξα το καρβέλι μου το οποίο ήταν χωριάτικο, το τοποθέτησα πάνω σε ένα μπωλ όπως πρότεινε ο Άκης (έλαααα...δε θέλω απορίες για το ποιος είναι ο Άκης!!! Ένας είναι ο Άκης που επιμένω να μην μπορώ να μάθω το επώνυμό του), έτσι ώστε να ανοίγουν τα καρεδάκια του και να το γεμίσω με άνεση.
Το μόνο που δεν έκανα, ήταν να βάλω τόσο πολύ βούτυρο όσο έβαζε στην tv. Αντιθέτως, με το μαχαίρι μου έκοβα πολύ λεπτές φέτες βούτυρο αγελαδινό και τις έβαζα ανάμεσα στις φέτες ψωμιού (όχι απαραίτητα όλες).


Στη συνέχεια, έριξα παντού κέτσαπ, γέμισα με κομμένες φέτες γαλοπούλας, ντομάτα χωρίς πολλά σπόρια και από πάνω έβαλα τριμμένα τυριά και πιπέρι. Δεν χρειάζεται να πάνε σε όλες τις "θήκες" απ' όλα τα υλικά, αλλά επιβάλλεται να έχουν όλες από κάτι, έτσι ώστε να μην τρως σκέτο ψωμί μετά!
Όλο αυτό, το τοποθέτησα σε ταψί με χαρτί ψησίματος και το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει δηλαδή το τυρί.



Περιττό να σας πω ότι οι άντρες μου το τσάκισαν, ενώ εγώ έμεινα μετά δυσκολίας σε ένα κομματάκι. Έμεινε μόνο μια μικρή γωνία για την επόμενη μέρα, που όταν ζεστάθηκε, φαγώθηκε ευχαρίστως. Έχει πλάκα, γιατί ψιλογουρουνίζεις κόβοντας με το χέρι ή με μαχαίρι κομμάτια από το ψωμί μαζί με τα συμπαρομαρτούντα. Ήταν τόσο χορταστικό, που απόρησα πώς θα το κατάφερνε η κόρη μου μόνη της!
-Βρε παιδάκι μου, αυτό είναι πάρα πολύ για ένα άτομο. Πώς το κατάφερες; ρώτησα η μάνα...
-Εεεε...λίγο λίγο τρώω, είπε, όχι όλο μαζί!  :-)

Δοκιμάστε το σαν μια εναλλακτική πίτσα, γρήγορη και εύκολη. Μέρες που είναι, αν βρίσκεστε με παρέα, θα σας αρέσει γιατί είναι εντελώς παρεΐστικος μεζές. Συνοδέψτε το με μια παγωμένη μπύρα! Ταιριάζει απόλυτα!

υγ. Υπενθυμίζω, ότι κατάλληλα μαχαίρια για ψωμί, είναι τα πριονωτά. Όλα τα άλλα, απλά θα σας βασανίσουν ;-)

Update: Τελικά δεν δυσκολεύομαι να  θυμηθώ ΜΟΝΟ το επώνυμο του ΆΚη και όχι Άρη που επέμενα να τον λέω σε όλο το ποστ! χαχα! Και για όσους απόρησαν, πρόκειται για τον ταλαντούχο Άκη (και ουχί Άρη που τον βάφτισα) Πετρετζίκη, που είχε κερδίσει τον τίτλο του μάστερ σεφ πέρυσι. Είπα να αστειευτώ με το όνομά του και το 'κανα να μην πω πώς! Χαχα! Μα κι εσείς...Ούτε ΕΝΑΣ να μη με διορθώσει παρά μόνο η marimar; χαχαχα!

36 comments:

  1. πίτσα με παγωμένη μπυρίτσα τέλεια....να σαι καλά πολύ καλή

    ReplyDelete
  2. Deli,η μικρή θα σε ξεπεράσει!
    Όμορφη σαν ιδέα,μόνο,που δε πολυκατάλαβα πώς γίνεται...χιχι..ανεπίδεκτη.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μακάρι!
      Καλέ δες το βίντεο αν δεν κατάλαβες!

      Delete
  3. Ωραιο μεζεδακι Κικη μου, οτι πρεπει για γρηγορο συνοδευτικο σε μπυριτσα! Εμεις εχουμε καθιερωσει βραδυα πιτσας το Σαββατοβραδο (που μαζευομαστε επιτελους σπιτι, αλλα ειμαστε και πιο χαλαρα...) και μαζι παει μπυριτσα ή κρασακι...
    Καθως δεν βλεπω και πολυ (εως καθολου) τηλεοραση, ακομη δεν καταλαβα ποιος ειναι ο Αρης!
    Καλο ξημερωμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Ο Άκης και όχι Άρης που έλεγα (για να καταλάβεις πόσο τηλεόραση βλέπω κι εγώ) ήταν ο νικητής του μάστερ σεφ πέρυσι ;-)

      Delete
  4. Ειδικά αν χρησιμοποιήσεις το "εύκολο ψωμί μπύρας" 1 ή 2, από το βιβλίο σου, αλλά με Φιξ dark αντί για ξανθιά μπύρα, γίνεται ανάρπαστο.
    Αυτό το σχέδιο "σαν" πίτσα με καρβέλι, είναι για μένα πολύ παλιό, από τα πολύ νεανικά μου χρόνια, στις συνάξεις που έκανε μια θεία μου, μόλις είχε πάρει ηλεκτρική κουζίνα με φούρνο. Το έκανε για μας τα παιδιά, που δεν τρώγαμε άλλα φαγητά. Μόνο που "τότε" δεν υπήρχαν μοτσαρέλλες και κέτσαπ. Είχε όμως φέτα, κασέρι, σαλάμι του κουτιού, ντομάτα, πιπεριές και άλλα που δεν τα θυμάμαι....
    Αυτόν τον "Άρη" πρώτη φορά τον βλέπω στο λινκ που δίνεις. Δραστήριος μου φάνηκε και με αίσθηση του χιούμορ.
    Συγχαρητήρια στη θυγατέρα που τον ανακάλυψε και σε σένα που μας τον γνώρισες.
    Τις Καλημέρες μας από τα Βόρεια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αααα θα το δοκιμάσω!
      Σοβαρά; Την ξέρεις από τόσο παλια; Εντυπωσιάστηκα!
      Φιλιά στην παρέα!

      Delete
  5. Καλημέρα,

    Πολύ ωραία ιδέα και πανεύκολη. Ειδικά με το χωριάτικο ψωμί...

    Ευχαριστούμε

    ReplyDelete
  6. Έλεγα στα παιδιά μου να βάζουν ψωμί του τοστ σε ταψί με τα υλικά της πίτσας από πάνω και φτιάχνανε "ψευτόπιτσα" σαν φοιτητές για να μην παραγγέλνουνε ό,τι νάναι. Ετούτη εδώ έχει και πολύ ωραία εμφάνιση! Ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με ψωμί τοστ κάνω ένα σουφλέ ;-)

      Delete
  7. Ωραιότατο, και θα βγει ακόμα πιό σούπερ και light σε παραλλαγή με μπόλικο πρόβειο βούτυρο και σουτζούκι!!!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Το χοντραίνεις! χαχαχα!

      Delete
  8. Πολύ έξυπνη ιδέα, μου αρέσει!!!

    ReplyDelete
  9. Πές μου ότι δεν τον ξέρεις τον Άκη (όχι Άρη)!!!! Η κόρη όμως την τσίμπησε την συνταγή και εσύ αμέσως στην εφρμογή!!!!
    Όλο λέω να την φτιάξω, αλλά περιμένω παρέα!!
    Φιλιά στη Ζάκυνθο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάλι καλά που με διόρθωσες, γιατί ακόμα Άρη θα έγραφε το ποστ! Χαχαχα! Μωρέ τον ξέρω, αλλά το αστείο είναι ότι έλεγα ότι δυσκολεύομαι στο επώνυμο και έκανα και το μικρό του λάθος! Χαχα!

      Delete
  10. τελειο φαινετε...για τα παιδια μου στο σχολειο θα ιδανικο!!! αχ ρε Αρη τι μας κανεις!!

    ReplyDelete
  11. Πω πω πω!!
    Παγωμένη μπύρα, αυτό το υπέροχο ψωμάκι-πίτσα και μια ωραία ταινία στον καναπέ και είμαι ευτυχισμένη!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. αααα,το ειχα βαλει και η Ερη πριν καιρο,δε μου γλυτώνει θα το κανω!

    ReplyDelete
  13. Τέτοιο τρελό μεζεδάκι σηκώνει πάνω από μία μπύρες και επειδή μία ίσον καμία, φαντάζομαι ότι αμα ειναι να μπούμε στον κόπο να κάνουμε κάτι τέτοιο, καλύτερα να κάνουμε δύο?)

    ReplyDelete
  14. Τέλειο!!! Θα το κάνω οπωσδήποτε μια μέρα που θα έχω κόσμο (γιατί φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό και θα έχει πλάκα να τσιμπάει η παρέα)! Μιαμ μιαμ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ την παρέα περιμένω για να το ξανακάνω ;-)

      Delete
  15. Καλησπέρα Κική!!Τόν Ακη βλέπη και η κόρη μου,καί όλο δοκιμάζη της συνταγές του!!Γρρρρ!!Εγώ προτιμώ τήν δική σου!!Πάω νά τήν ετοιμάσω,καί νά τήν τσακίσω!!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  16. Κική μου τέλεια ιδέα!!!Τον παρακολουθώ τον Άκη φτιάχνει ωραία πράγματα!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. ΠΩ, ΠΩ.. σε ξελιγώνει η θέα του και μόνο!!
    Πρέπει να είναι Η εναλλακτική πίτσα!!!!
    Θα το φτιάξω σίγουρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι, είναι! Δοκίμασέ τη!

      Delete
  18. Τελευταίως κάνουν θραύση τα καρβελάκια!
    Αμα δε, είναι ζεστά και "τυρένια" όπως αυτό, θα τρώει η μάνα και του παιδιού δεν θα δίνει :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευτυχ΄νς η μάνα, κρατήθηκα μακριά (όχι πολύ μακριά όμως, χαχα)

      Delete
  19. Καλέ, τι νοστιμιά που'χει το καρβέλι τούτο;;;

    ReplyDelete