Θυμάστε την πρώτη μου κεφιροτυροπροσπάθεια; Τότε είχα φτιάξει μαλακό τυράκι-κρέμα, ιδανικό για άπλωμα σε ψωμάκι. Τη 2η φορά, ήθελα να φτιάξω διαφορετικό. Κάτι που να φέρνει σε πανίρ ή κάτι τέτοιο.
Επειδή το γάλα με το οποίο φτιάχνω το κεφίρ είναι χαμηλών λιπαρών, έπρεπε να προσθέσω λίγα λιπαρά, αλλιώς δεν θα έμενε σταγόνα στο τουλπάνι μου. Γι΄αυτό, όπως θα δείτε παρακάτω, πρόσθεσα λίγη κρέμα γάλακτος. Τώρα αν απορήσετε επίσης γιατί έχω βάλει και ξύδι και λεμόνι, είναι απλό. Ένα από τα δύο μου τελείωσε (δεν θυμάμαι ποιο) και επειδή έβλεπα ότι μπορεί να χρειάζεται κι άλλο, πρόσθεσα το άλλο υλικό. Η αλήθεια είναι ότι καθώς πέρναγα το υλικό από το τουλπάνι, δεν πίστευα ότι θα μείνει και καθόλου. Ήταν τόσο νερουλό, που δεν μπορούσα να μαζέψω το υλικό με τρυπητή κουτάλα όπως στο πανίρ. Μάλιστα σκεφτόμουνα πως πήγε τσάμπα ο κόπος και τα υλικά. Όμως άδικα ανησύχησα. Στο τουλπάνι μάζεψα 200 γρ. τυράκι. Διαβάστε στο τέλος τι άλλο έκανα...
Α! Ξέχασα! Για κάποιο περίεργο λόγο,δεν φωτογράφησα το τυρί όπως το έβγαλα από το τουλπάνι που είχε σχηματιστεί μια μικρή μπαλίτσα (ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί...), αλλά μόνο το αποτέλεσμα του πειράματος που ακολούθησε...
Update κάμποσο καιρό μετά: Όταν κάνεις καιρό να κάνεις αρχειοθέτηση στις φωτό σου αυτά παθαίνεις. Φυσικά και είχα φωτογραφήσειτ ο τυράκι! Ορίστε! Μα είπα κι εγώ! Ήταν δυνατόν;
Τυρί από κεφίρ ΙΙ
Υλικά
Περίπου ένα κιλό κεφίρ
100 ml κρέμα γάλακτος 18%
½ κούπα ξύδι περίπου
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το κεφίρ (ίσα να πάρει μια βράση) και ρίχνουμε το ξύδι και λεμόνι μέσα, καθώς και την κρέμα γάλακτος.
Πάνω σε μπωλ, ακουμπάμε σουρωτήρι και πάνω του στρώνουμε τουλπάνι (Αν το σουρωτήρι σας έχει ποδαράκια και φεύγουν τα υγρά, δεν χρειάζεται να το βάλετε μέσα σε μπωλ. Όμως, αν κρατήσετε το υγρό που μένει , μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για σούπα!)
Ρίχνουμε το υγρό με προσοχή πάνω στο τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίξει.
Όταν στραγγίξει λίγο και μπορούμε να το πιάσουμε (γιατί καίει), το στριφογυρίζουμε και το κρεμάμε μέσα στο νεροχύτη για να φύγουν όλα τα υγρά.
Περιοδικά, το σφίγγουμε λιγάκι για να ελέγξουμε αν έχει ακόμα υγρά.
Το αφήνουμε όλη τη νύχτα να στραγγίξει και την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το τουλπάνι και το φυλάμε στο ψυγείο.
Γίνεται περίπου 200 γρ. τυράκι και μοιάζει γευστικά με μυζήθρα ξινούτσικη.
Αφού έφτιαξα το τυράκι και το τσιμπολογούσα γιατί μου θύμιζε κρητική ξινομυζήρθα, σκέφτηκα να κρατήσω λίγο και να το ξεράνω, για να δω πώς θα γίνει. Έκοψα ένα μικρό κομμάτι, το έβαλα μέσα σε ένα πυκνό τούλι και το κρέμασα κάπου στην κουζίνα. Το άφησα κρεμασμένο 4-5 μέρες (ήταν αρχές Οκτώβρη) και το παρακολουθούσα να σκληραίνει, να συρρικνώνεται ελαφρώς και να γίνεται υποκίτρινο. Όταν θεώρησα ότι έχει ξεραθεί αρκετά, το έτριψα, το έβαλα στο ψυγείο και το χρησιμοποίησα στα ζυμαρικά μου.
Δεν είμαι τεχνολόγος τροφίμων, οπότε δεν μπορώ να σας πω κατά πόσο ήταν σωστό να μείνει στον αέρα 4-5 μέρες, υπό ποιες συνθήκες θερμοκρασίας κλπ. Σκεπτόμενη όμως ότι κι άλλα τυριά τα ξεραίνουν στον αέρα, είπα ότι δεν θα πάθουμε και τίποτα (όπως και δεν πάθαμε).
Όπως και να ΄χει, βλέπετε στη φωτό το αποτέλεσμα του πειράματος. Και όπως βλέπετε, το κεφιράκι, χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως!
Επειδή το γάλα με το οποίο φτιάχνω το κεφίρ είναι χαμηλών λιπαρών, έπρεπε να προσθέσω λίγα λιπαρά, αλλιώς δεν θα έμενε σταγόνα στο τουλπάνι μου. Γι΄αυτό, όπως θα δείτε παρακάτω, πρόσθεσα λίγη κρέμα γάλακτος. Τώρα αν απορήσετε επίσης γιατί έχω βάλει και ξύδι και λεμόνι, είναι απλό. Ένα από τα δύο μου τελείωσε (δεν θυμάμαι ποιο) και επειδή έβλεπα ότι μπορεί να χρειάζεται κι άλλο, πρόσθεσα το άλλο υλικό. Η αλήθεια είναι ότι καθώς πέρναγα το υλικό από το τουλπάνι, δεν πίστευα ότι θα μείνει και καθόλου. Ήταν τόσο νερουλό, που δεν μπορούσα να μαζέψω το υλικό με τρυπητή κουτάλα όπως στο πανίρ. Μάλιστα σκεφτόμουνα πως πήγε τσάμπα ο κόπος και τα υλικά. Όμως άδικα ανησύχησα. Στο τουλπάνι μάζεψα 200 γρ. τυράκι. Διαβάστε στο τέλος τι άλλο έκανα...
Α! Ξέχασα! Για κάποιο περίεργο λόγο,
Update κάμποσο καιρό μετά: Όταν κάνεις καιρό να κάνεις αρχειοθέτηση στις φωτό σου αυτά παθαίνεις. Φυσικά και είχα φωτογραφήσειτ ο τυράκι! Ορίστε! Μα είπα κι εγώ! Ήταν δυνατόν;
Τυρί από κεφίρ ΙΙ
Υλικά
Περίπου ένα κιλό κεφίρ
100 ml κρέμα γάλακτος 18%
½ κούπα ξύδι περίπου
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το κεφίρ (ίσα να πάρει μια βράση) και ρίχνουμε το ξύδι και λεμόνι μέσα, καθώς και την κρέμα γάλακτος.
Πάνω σε μπωλ, ακουμπάμε σουρωτήρι και πάνω του στρώνουμε τουλπάνι (Αν το σουρωτήρι σας έχει ποδαράκια και φεύγουν τα υγρά, δεν χρειάζεται να το βάλετε μέσα σε μπωλ. Όμως, αν κρατήσετε το υγρό που μένει , μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για σούπα!)
Ρίχνουμε το υγρό με προσοχή πάνω στο τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίξει.
Όταν στραγγίξει λίγο και μπορούμε να το πιάσουμε (γιατί καίει), το στριφογυρίζουμε και το κρεμάμε μέσα στο νεροχύτη για να φύγουν όλα τα υγρά.
Περιοδικά, το σφίγγουμε λιγάκι για να ελέγξουμε αν έχει ακόμα υγρά.
Το αφήνουμε όλη τη νύχτα να στραγγίξει και την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το τουλπάνι και το φυλάμε στο ψυγείο.
Γίνεται περίπου 200 γρ. τυράκι και μοιάζει γευστικά με μυζήθρα ξινούτσικη.
Αφού έφτιαξα το τυράκι και το τσιμπολογούσα γιατί μου θύμιζε κρητική ξινομυζήρθα, σκέφτηκα να κρατήσω λίγο και να το ξεράνω, για να δω πώς θα γίνει. Έκοψα ένα μικρό κομμάτι, το έβαλα μέσα σε ένα πυκνό τούλι και το κρέμασα κάπου στην κουζίνα. Το άφησα κρεμασμένο 4-5 μέρες (ήταν αρχές Οκτώβρη) και το παρακολουθούσα να σκληραίνει, να συρρικνώνεται ελαφρώς και να γίνεται υποκίτρινο. Όταν θεώρησα ότι έχει ξεραθεί αρκετά, το έτριψα, το έβαλα στο ψυγείο και το χρησιμοποίησα στα ζυμαρικά μου.
Δεν είμαι τεχνολόγος τροφίμων, οπότε δεν μπορώ να σας πω κατά πόσο ήταν σωστό να μείνει στον αέρα 4-5 μέρες, υπό ποιες συνθήκες θερμοκρασίας κλπ. Σκεπτόμενη όμως ότι κι άλλα τυριά τα ξεραίνουν στον αέρα, είπα ότι δεν θα πάθουμε και τίποτα (όπως και δεν πάθαμε).
Όπως και να ΄χει, βλέπετε στη φωτό το αποτέλεσμα του πειράματος. Και όπως βλέπετε, το κεφιράκι, χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως!
Deli,είδα κεφίρ κι έτρεξα γρήγορα..
ReplyDeleteΤην πρώτη συνταγή την έχω φτιάξει πολλές φορές,τώρα σειρά έχει αυτή.
Πραγματικά είναι πολύ γευστικό!
Φιλιά!
Ωραία! Να πλουτίζει η συλλογή σου ;-)
DeleteΌταν ακούω κεφίρ μου έρχεται στο μυαλό το κέφι!!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ ούτε έχω δοκιμάσει!!!
ReplyDeleteΣτο τσακίρ κεφίρ! ;-)
DeleteΚική, τι μπορούμε να φτιάξουμε με το κεφίρ! Ακόμα και τυρί για μακαρόνια! Το πείραμα πέτυχε!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Ψάξε, ψάξε, βρίσκεις πολλές χρήσεις Ειρήνη!
DeleteΩραίοι γευστικοί πειραματισμοί!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! :-)
DeleteΚαλημέρα Κική!Τό πείραμα πέτυχε!!Μού αρέση καί αυτή η συνταγή!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteÇok severim. Kefir ayrıca çok sağlıklı.
ReplyDeleteSaygılar.
Όντως είναι πολύ υγιεινό!
DeleteΚικίτσα σήμερα η οικογένειά μου γεύτηκε το κοτόπουλο της προηγούμενης ανάρτησης!!!! Απερίγραπτη νοστιμιά!!! Γέμισε το στόμα μας γεύσεις!!! Το συνόδευσα με ρύζι μπασματι! Το κακό είναι ότι κακομαθαίνουν και με ρωτούσαν ύστερα τι γκουρμεδιά θα τους φτιάξω πάλι αύριο...
ReplyDeleteΩωω χαίρομαι! Τους κακομαθαίνεις ;-)
DeleteΚική μου μπράβο τι να πω!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ευχαριστώ!
DeleteΑαα, πόσον καιρό ν' αφήσω ένα σχολιάκι στη μικρή και θαυματουργή κουζίνα σας, κυρία Κική μου!
ReplyDeleteΤυχαίο που σε πέτυχα πάνω στο κεφίρ; Κεφίρ και ... τσακίρ κέφι:-)
Καλό μας φθινόπωρο να έχουμε ( πουν'το; πούν'το;)
Διονύσηηηηηηηηηηη! Φιλάκια ορέεεεεεεεεεεε!
DeleteΠεραστικός αγαπητή μου Κική.
ReplyDeleteΝα πω μια καλημέρα.
Να ευχηθώ καλό μήνα.
Και να δοκιμάσω τα τόσο όμορφα παρασκευάσματά σου.
Νάσαι πάντα καλά.
Καλό μήνα κ. Ντένη!
DeleteΕνα θα πω....χεχεχε!!! Το έχεις κάνει επιστημη!!! Υποκλίνομαι :))))
ReplyDeleteΚαλό μήνα Κικίτσα μου!!!
Ωωω μερσί!
DeleteΕπίσης!
Kαλησπέρα Κική μου! πολύ θα ήθελα να έχω λιγάκι από το λαχταριστό σου τυράκι!!! μιαμ!
ReplyDeleteφιλάκια και καλό μήνα :)
Φιλιάαα!
Delete8a mporoyse kapoios na msteilei kefir neroy???
ReplyDelete