Σε ποιον δεν αρέσει το σταφυλάκι γλυκό; Για να δω χεράκια! Εμένα μου αρέσει πολύ! Συνοδεύει το γιαουρτάκι μου το χειμώνα. Η σουλτανίνα γίνεται υπέροχο γλυκό και δεν έχει παίδεμα. Αλλά και η νοστιμιά της φραουλίτσας, σε αποζημιώνει για τον κόπο της...
1 κιλό ζάχαρη
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
2 κούπες νερό
χυμός ενός λεμονιού
πολλή υπομονή για τις 2 ώρες καθάρισμα
Καθαρίζουμε με τσιμπιδάκι τα κουκούτσια από τις ρόγες.
Αν θέλετε, καθαρίζετε και τη φλούδα. Εγώ δεν το κάνω.
Τις αφήνουμε σε νερό με το χυμό λεμονιού, για να γίνουν τραγανές.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε το σταφύλι και το αφήνουμε να βράσει κι αυτό για άλλα 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, να πάρει μια βράση μαζί.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Γλυκό σταφύλι φράουλα
Τι θα χρειαστούμε:
1,5 κιλό σταφύλι1 κιλό ζάχαρη
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
2 κούπες νερό
χυμός ενός λεμονιού
πολλή υπομονή για τις 2 ώρες καθάρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε και βγάζουμε τις ρόγες από το τσαμπί τους.Καθαρίζουμε με τσιμπιδάκι τα κουκούτσια από τις ρόγες.
Αν θέλετε, καθαρίζετε και τη φλούδα. Εγώ δεν το κάνω.
Τις αφήνουμε σε νερό με το χυμό λεμονιού, για να γίνουν τραγανές.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε το σταφύλι και το αφήνουμε να βράσει κι αυτό για άλλα 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, να πάρει μια βράση μαζί.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Tό αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού!!Ακόμα δέν τό έφτιαξα Κική!Θά κάνω τήν συνταγή σού!Καλό βράδυ!!
ReplyDeleteΚαλημέρααααα!
DeleteΓλυκό σταφύλι με γιαούρτι, είναι και για μένα αγαπημένη λιχουδιά!
ReplyDeleteΜΜΜΜιαμμμμμ!!!
Και για μένα! :-)
DeleteΜμμμ αγαπημένο γλυκό και με την αρπερόριζα μοσχοβολάει, να είσαι καλά Κική μου καλή σου μέρα!!!
ReplyDeleteΚαλό σκ!
DeleteΜια φορά το έκανα με πλήρες καθάρισμα, τώρα δεν μπορώ πια.
ReplyDeleteκαλοφάγωτο.
Εγώ δεν του κάνω τη χάρη Ξανθή! χαχα!
DeleteΚι εμένα μ' αρέσει Κική μου!!!!! Περισσεύει κανένα βαζάκι;;;;
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
Καλημέρα
Όλο κάτι βρίσκεται ;-)
DeleteΓεια στα χέρια σου Κικίτσα μου!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΤο σταφυλάκι είναι απο τα πολύ λίγα γλυκά του κουταλιού που μου αρέσουν.
ReplyDeleteΒέβαια προτιμώ να τα φτιάχνει άλλος, δεν έχω μπει ακόμα στη διαδικασία ... οπότε κερνιέμαι απο το δικό σου.
Φιλιά
Εμένα μου αρέσουν πολλά γλυκά κουταλιού! Φιλάκια!
DeleteΉταν το μόνο γλυκό κουταλιού (με σουλτανίνα) που μου έφτιαχνε η μητέρα μου. Από τα πολύ αγαπημένα μου και ταιριάζει πολύ με γιαούρτι αλλά και σκέτο με αμύγδαλο!
ReplyDeleteΑπό τα πιο ωραία και κλασικά γλυκά κουταλιού. Το προτιμώ με το φλούδι γιατί μου αρέσει η υφή του μετά το δέσιμο. Και του χρόνου!
ReplyDeleteΚι εγώ! ;-)
DeleteΤι μου θύμισες τώρα!
ReplyDeleteΠου ήμουνα μικρή, πολύ μικρή στην Καλαμάτα και η μαμά μου έφτιαχνε γλυκό σταφύλι φράουλα κι εγώ με την αδελφή μου την βοηθούσαμε. Αυτή έβγαζε τα κουκούτσια με μία φουρκέτα κι εμείς ξεφλουδίζαμε μία μία τις ρώγες. Δεν το βρίσκαμε κουραστικό ούτε μπελαλίδικο γιατί ήταν το καλύτερο γλυκό του κουταλιού.
Δεν το έφτιαξα ποτέ μετά. Μόνο σουλτανίνα που είναι και εύκολη αλλά όχι το ίδιο νόστιμη.
Αχ αυτές οι παιδικές αναμνήσεις!!!
DeleteΧρόνια Πολλά και πάντα Δημιουργικά!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
ReplyDeleteΓεια σας, παρακαλώ μου λετε,αν μπορω να φτιάξω σταφίδα και φράουλα μαζί ή όχι.Ευχαριστω.
ReplyDeleteΑν μοιάζουν σε υφή (φλούδα, εσωτερικό), ναι. Γιατί όχι ;
Delete