Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με απογευματινό καφεδάκι σε φίλη. Σε μια υπέροχη αυλή (και μια εξίσου υπέροχη κουζίνα κλαψ-ζηλεύω), ήπιαμε το καφεδάκι μας και τα λέγαμε για ώρες.
Μαζί με το καφεδάκι, η Λουκία έβγαλε και μελαχρινό (βρε παιδιά με οι δεν το γράφαμε αυτό; Άει στο καλό! Όλα τους φταίνε και τ’ αλλάζουνε!!!). Τι έλεγα; Α ναι! Για το μελαχρινό. Η συνταγή είναι της Αγγέλικας (συνονόματης), την οποία δεν γνωρίζω, αλλά άκουσα τα καλύτερα από τη Λουκία. Ήταν τόσο νόστιμο, που παρόλο που γύρισα αργά, το έφτιαξα στις 11 το βράδυ. Γίνεται γρήγορα και εύκολα, αρκεί να έχετε το απαραίτητο συστατικό της εποχής: πετιμέζι.
Μελαχρινό Αγγέλικας
Υλικά
1 κούπα λάδι
½ κούπα ζάχαρη (1 έλεγε)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα πετιμέζι
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γ. σόδα
2 κ. γ. μπέκιν
κανελλογαρίφαλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς
Μέσα σε ένα μπωλ, χτυπάμε καλά με μίξερ* το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά, τα μυρωδικά και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (π.χ. ένα στενόμακρο πυρέξ), βάζουμε το υλικό και ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου στους 180-190 βαθμούς.
Κόβουμε αφού κρυώσει.
Καταναλώνουμε απαραιτήτως με φίλους!
Tips:
Η Αγγέλικα και η Λουκία χτυπάνε τη ζάχαρη με το λάδι για αρκετά λεπτά. Εγώ απλοποίησα τη διαδικασία, για να δω αν θα έχει διαφορά. Χτύπησα με σύρμα το λάδι και τη ζάχαρη για πολύ λίγο και πρόσθεσα τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υγρά υλικά, έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Αφού ενώθηκαν τα υγρά υλικά, πρόσθεσα λίγο από το αλεύρι ανακατεμένο με μπέκιν και σόδα. Συνέχισα με το σύρμα να ανακατεύω και το υπόλοιπο αλεύρι και … έτοιμο το μίγμα μου! Καμία διαφορά δεν είχε με της φίλης μου που το είχε χτυπήσει με μίξερ.
Κάτι άλλο που πείραξε και η Λουκία και εγώ, ήταν η ποσότητα της ζάχαρης. Η αρχική συνταγή, ζητούσε 1 κούπα ζάχαρη, που θεωρώ αρκετή, αφού υπάρχει το πετιμέζι. Με ½ κούπα, ήταν μια χαρά.
Και μια και είπαμε για πετιμέζι που έχει την τιμητική του το Σεπτέμβριο, ρίξτε μια ματιά σε άλλες συνταγές με πετιμέζι:
Μούστος-Πετιμέζι
Μουσταλευριά
Κοτόπουλο με πορτοκάλι και πετιμέζι
Μουστοκούλουρα
Το μπλογκ και η κάτοχός του, από την Παρασκευή διανύει μια περίοδο ανάπαυλας, προκειμένου να κάνει κάποιες απαραίτητες δουλειές. Από την Παρασκευή, βρίσκομαι μακριά από adsl γραμμή, οπότε είναι δύσκολο να σερφάρω και να βολτάρω στα μπλογκ σας με dial up. Με το ζόρι βλέπω τα email μου 1-2 φορές τη μέρα, αφού πρώτα του τάξω τσικουλάτα, καραμέλες και άλλα πολλά. Οπότε, συμπαθάτε με αν με χάσετε για καμιά βδομάδα. Όταν όμως γυρίσω, σας έχω πολλά νέα.
Καλή εβδομάδα!
Κική μου θα το φτιάξω γιατί αρέσει πολύ στον μπαμπά μου!!! έχουν κάνει την ορθογραφία μαλλιά κουβάρια. καλό βράδυ
ReplyDeleteΤωρα εγω να υποθεσω οτι οταν το εφτιαχνες τραγουδουσες και το μελαχρινακι? Θα δοκιμαστει παραυτα.
ReplyDeleteDeli,μμμ,ωραίο φαίνεται!
ReplyDeleteΑ,κι εγώ με το σύρμα χτυπάω,βαριέμαι βάλε βγάλε το μίξερ από το ντουλάπι-μια χαρά γίνεται.
Φιλιά!
Μανουσίνα, περί ορθογραφίας, αυτό να λέγεται! Και μου τη δίνειιιιι!
ReplyDeleteΔημιουργία, αν σου πω ότι το μουρμούρισα ενώ άνοιγα το σχόλιό σου, τι θα πεις;;;; χαχαχα!
Ελένη, πολλά κέικ τα κάνω με συρμα, ειδικά αν δεν έχουν βούτυρο. Μια χαρά γίνονται!
Δεν ξέρω εσείς τι λέτε εγώ σε δυο λεξικά με (ι) το βρήκα, όπως επίσης ως μελαχρινή εμείς λέμε κάποια καρυδόπιτα.
ReplyDeleteΑλλά κι αυτό μια χαρά είναι κι έχω αρκετό πετιμέζι!!
Καλημέρα και καλές δουλειές!
Νόστιμο πολύ φαίνεται και μυρωδάτο αν βρω πετιμέζι θα το φτιάξω
ReplyDeleteΦιλάκια
Κι' αποκτήσαμε και πετιμέζι πρόσφατα :-)))
ReplyDeleteΑλλά να το φτιάξω και να έχω φίλους γιατί αλλιώς δεν λέει να το φάω μόνη μου.
Ευτυχώς που έχω και τα "παιδιά" μου στο γραφείο.
Καλημέρες.
kiki kiki kiki mou kalimera!!!!! thelw afou evales to melaxrinani yparxei kai allh mia syntagh palia alla egw thn exw se metrhsh okas. legetai ksanthomelaxrinaki kai exei kai ta dyo xrwmata.mono se sena vasizomai |:)
ReplyDeleteoreotato glikaki....tha to ftiaxo..euxaristo gia tin sintagi
ReplyDeletekiria kiki mou.
kali ke glykia eudomada
Αυτό δεν γίνεται και σιροπιαστό (νομίζω)?
ReplyDeleteΠάντως και έτσι νόστιμο είναι, ένα νηστίσιμο κέικ με υπέροχο άρωμα σίγουρα.
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Κικίτσα φαίνεται νοστιμότατο.
ReplyDeleteΕίναι το ίδιο με το γλυκό που λέγεται μελαχρινή??
Γιατί την μελαχρινή εγώ την κάνω σαν καρυδόπιτα, χωρίς πετιμέζι.
Μάλλον θα είναι διαφορετικό φαντάζομαι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
πολύ νόστιμο φαίνεται.
ReplyDeleteκαλή επιτυχία σε ότι κάνεις !!!
Τώρα με έστειλες Κική! Γιατί μου το κάνεις αυτό; Πού θα βρω εγώ τώρα πετιμέζι στην Ολλανδία μου λες; Άσε που εδώ και εβδομάδες ονειρεύομαι μουστοκούλουρα... Αχ αυτή η ξενιτιά με σκοτώνει!
ReplyDeleteΜάγδα
Με τη νέα παραγωγή πετιμεζιού θα το φτιάξω οπωσδήποτε.Υγιεινό και νόστιμο και μυρωδάτο. Τι άλλο θέλει κανείς;
ReplyDeleteKικη φαινεται εκπληκτικο
ReplyDeleteΞανθή, άλλα λένε τα λεξικά και άλλα η μνήμη μας. Γιατί; Μήπως και το πηρούνι δεν το γράφουν με γιώτα; Δεν μπορώ όμως να το βλέπω! Πφ! Θα σου αρέσει το γλυκάκι!
ReplyDeleteΑστέρι, δοκίμασε αν βρεις! Είναι νοστιμότατο!
Πηνελόπη, είσαι τυχερή! ;-)
Ναι! Φτιάξε το για φιλαράκια!
Βασίλη!!! Βρε θα σας σκοτώσω! Βρε σεφ είσαστε εσείς (και ο άλλος μαζί, ξέρεις ποιος, χεχε) και εγώ θα σας βρίσκω τις συνταγές; χαχα! Τι λες; Το βάζουμε ερώτημα στο φβ;
Βασιλική, περιμένω εντυπώσεις! Καλή επιτυχία (και μη με λες κυρία Κική καλέ! Σκέτο Κική!)
ReplyDeleteDark chef, νομίζω πως μόνο ασιρόπιαστο το έχω φάει. Ναι. Θρεπτικό, νηστίσιμο, απ' όλα!
Έλενα, με έχουν ξαναρωτήσει γι΄αυτό, αλλά δεν το ξέρω. Μάλλον άλλο είναι νομίζω.
Ευχαριστώ! Επίσης!
Μαρία ευχαριστώ!
Μάγδα, να στείλω;;;
ReplyDeleteVita, δεν κράτησες από αυτό που έφτιαξες καθόλου; Κάνε το, ναι!
Ναντια, ευχαριστω!
aneta....riksto kiki mou.
ReplyDeleteβρε μελάχρινάκι..... ♪♫♪♫♪♫ :Ρ
ReplyDeleteφαινεται πολυ νοστημο!!!!!!
like
ReplyDeleteΒασίλη :-)
ReplyDeleteΛιβύααααα, θέλω κι εγώ νοτούλεεεεες! Χαχα!
Γιάννη! Καλέ! Φβ είναι εδώ;;;; χαχα!
δες εδω -> http://www.copypastecharacter.com/
ReplyDeleteέχει μπόλικα εικονίδια! ;-)
Ax mama!
ReplyDeleteMεγάλωσε πιά...!!!
Λιβύα, ευχαριστώωωω!
ReplyDeleteΦαραώνα, ατιμούλικο παιδί! :-)
ReplyDeleteΣμουτς!
Κική καλησπέρα σου. Γιατί στην πιο πάνω ανάρτηση τη σπαρταριστή της φοιτητριας δεν μπαίνουν σχόλια;; Πάντως να ξέρεις οτι θα μπορούσε να "χρησιμοποιηθεί" σαν υλικό ..εποπτείας σχετικά με τους υπερπροστατευτικούς γονείς, την εξάρτηση και το πως ακριβώς μπορείς να μην βρίσκεις ποτέ τα όρια..και πολλά άλλα..
ReplyDeleteΆρχισα ιστορία ..και είσαι ..πρωταγωνίστρια γι αυτό σε ειδοποιώ πρώτη! Μπες εδώ:http://anemondixtia.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
και να θέλεις συμμετέχεις με συνέχεια ιστορίας. Μπορεί και όποιος άλλος blogger θέλει, ακολουθώντας μόνον έναν όρο που είναι το να βάζει ως πρόσωπο ή πρόσωπα στην ιστορία αληθινούς blogger δίνοντας και τη διεύθυνση του blog τους. Άρχισα λοιπόν εγώ απόψε βάζοντας εσένα σε μιά ..κουζίνα βέβαια, και πάμε..
Καλό ξημέρωμα
Αναίς- Ρεγγίνα
Φιλιά.
Χα, μια χαρά θα είναι η κόρη σου, μην ανησυχείς τόσο...Άσε το παιδί να πετάξει με τα φτερά του...
ReplyDelete(Καλά, τα λέω εγώ τώρα που οι δικές μου είναι μικρές, να με δω σε μερικά χρόνια, τί θα λέω...)