Λατρεύω το αμύγδαλο. Ωμό, ψημένο, αλατισμένο, ανάλατο, σε γλυκά, σε αλμυρά, παντού και με κάθε τρόπο.
Πρόσφατα έφτιαξα ένα κέικ αμυγδάλου. Το κέικ έγινε δύο φορές για να βελτιώσω το αποτέλεσμα. Ομολογώ ότι ήταν πάρα πολύ νόστιμο! Δοκιμάστε το!
Κέικ αμυγδάλου
Υλικά για μεγάλη φόρμα ή 3 μικρές στενόμακρες.
430 γρ. ζάχαρη
250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρ ψιλοτριμμένο αμύγδαλο (το δικό μου ήταν χωρίς φλούδα, αλλά μπορείτε να βάλετε και τριμμένο με φλούδα)
6 μεγάλα αυγά
220 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ γ baking powder
1/2 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ γ άρωμα αμυγδάλου ή βανίλιας ή λίγο ποτό
Λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε με μίξερ όλα μαζί τα υλικά για 4 λεπτά.
Ρίχνουμε το υλικό στη φόρμα ή το μοιράζουμε σε 3 μικρές μιας χρήσης.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα. Μπορεί να χρειαστούν 5-10 λεπτά παραπάνω. Δοκιμάστε στη μία ώρα αν βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριου.
Αφού το βγάλουμε, αφήνουμε 5-10 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει λίγο και αναποδογυριζουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη αν θέλουμε.
Αν το βάλουμε σε φόρμα μακρόστενη (που δεν θα χρειαστεί να αναποδογυρισουμε δηλαδή μετά το ψήσιμο), μπορούμε να πασπαλισουμε με αμύγδαλο φιλέ πριν ψήσουμε.
No comments:
Post a Comment