Δωράκι μαρμελάδα θέλησα να κάνω σε φίλο που δεν τρώει ζάχαρη. Βέβαια, το σύκο από μόνο του είναι πολύ γλυκό και επικίνδυνο για ανθρώπους με διαβήτη. Παρόλα αυτά, τη μαρμελάδα την έφτιαξα, σε μικρή ποσότητα για να μην παρασυρθεί το φιλαράκι.
Η ποσότητα ήταν μικρή για έναν επιπλέον λόγο. Δεν ξέρω κατά πόσο θα διατηρηθεί μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (ή έστω με στέβια). Πρέπει οπωσδήποτε να φυλαχτεί στο ψυγείο δε, αφού η κανονική ζάχαρη λειτουργεί και ως συντηρητικό.
Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη
Υλικά
1/2 κιλό ώριμα σύκα
4-5 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξύλο κανέλλας
λίγο χυμό λεμονιού
1/2 κούπα νερό
προαιρετικά
5-10 γρ. στέβια (χρησιμοποίησα ένα προς ένα σε όγκο)
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σύκα από τα φλούδια. Τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με λίγο από το νερό μας.
Τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 20 λεπτά μαζί με τα μπαχαρικά.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, προσθέτουμε νερό όταν χρειάζεται.
Πατάμε επίσης με την πρέσα λαχανικών ή με κουτάλι για να λιώσουν όσο θέλουμε.
Μπορούμε να αφήσουμε έτσι χωρίς καθόλου ζάχαρη το σύκο μας. Αν σας φαίνεται άγλυκο, προσθέστε 5 γραμμάρια στέβια και συνεχίστε γραμμάριο-γραμμάριο μέχρι να σας αρέσει σε γεύση.
Προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού θέλουμε στο τέλος.
Διατηρήστε στο ψυγείο και καταναλώστε τη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε αριστερά μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη (αριστερά) και με στέβια (δεξιά). Τώρα γιατί αλλάζει το χρώμα της όταν δεν έχει ζάχαρη, θα πρέπει να ρωτήσουμε τεχνολόγο τροφίμων :)
Η ποσότητα ήταν μικρή για έναν επιπλέον λόγο. Δεν ξέρω κατά πόσο θα διατηρηθεί μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη (ή έστω με στέβια). Πρέπει οπωσδήποτε να φυλαχτεί στο ψυγείο δε, αφού η κανονική ζάχαρη λειτουργεί και ως συντηρητικό.
Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη
Υλικά
1/2 κιλό ώριμα σύκα
4-5 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξύλο κανέλλας
λίγο χυμό λεμονιού
1/2 κούπα νερό
προαιρετικά
5-10 γρ. στέβια (χρησιμοποίησα ένα προς ένα σε όγκο)
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σύκα από τα φλούδια. Τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με λίγο από το νερό μας.
Τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 20 λεπτά μαζί με τα μπαχαρικά.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, προσθέτουμε νερό όταν χρειάζεται.
Πατάμε επίσης με την πρέσα λαχανικών ή με κουτάλι για να λιώσουν όσο θέλουμε.
Μπορούμε να αφήσουμε έτσι χωρίς καθόλου ζάχαρη το σύκο μας. Αν σας φαίνεται άγλυκο, προσθέστε 5 γραμμάρια στέβια και συνεχίστε γραμμάριο-γραμμάριο μέχρι να σας αρέσει σε γεύση.
Προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού θέλουμε στο τέλος.
Διατηρήστε στο ψυγείο και καταναλώστε τη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε αριστερά μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη (αριστερά) και με στέβια (δεξιά). Τώρα γιατί αλλάζει το χρώμα της όταν δεν έχει ζάχαρη, θα πρέπει να ρωτήσουμε τεχνολόγο τροφίμων :)
No comments:
Post a Comment