Η εποχή των Χριστουγέννων, είναι στο μυαλό μας συνδεδεμένη με παραδοσιακά γλυκά και όχι μόνο. Μπακλαβάδες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες αλλά και σιροπιαστά. Καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες κλπ. Φαντάζεστε αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα σιροπιαστή; Είναι πεντανόστιμη!
Η συνταγή βρίσκεται στο αρχείο μου από πολύ παλιά, με άθλια φωτογραφία, έτσι που φωτογράφιζα όταν πρωτοξεκίνησα 😄 Είναι ένας λόγος που δεν την έβαλα ποτέ στο μπλογκ. Δεν τη φτιάχνω δε, γιατί δεν υπάρχει μέχρι το βράδυ 😉 . Τώρα την έφτιαξε μια φίλη και μου έστειλε φωτογραφία το γλυκό έτοιμο, οπότε τη βάζω κι εγώ. Δοκιμάστε τη!
Σιροπιαστή αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα
Τι χρειαζόμαστε:
5 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη (για να το μετρήστε, μην το λιώστε αλλά βάλτε κουταλιές μαργαρίνη μέσα στο φλυτζάνι και πιέστε το να μην έχει κενά. Το φλυτζάνι να μην είναι κούπα μεγάλη)
1 και 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη (με το ίδιο φλυτζάνι τα μετράμε όλα)
2 βανίλιες
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι αμύγδαλο με τη φλούδα τριμμένο
70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κουτ. γλυκού μπέκιν
1/2 κουτ. γλ. κανέλλα
μια πρέζα γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1/2 φλυτζάνι μπράντυ ή λικέρ κανέλλας
χυμο μισού λεμονιού
Τι κάνουμε:
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βάζουμε σε ένα πιάτο το σιμιγδάλι, τη σοκολάτα, τα κανελλογαρύφαλλα και το μπέκιν.
Χωρίζουμε τα αυγά από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή.
Χτυπάμε τους κρόκους, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε και τη μαρέγκα και χτυπάμε προσεχτικά.
Προσθέτουμε και τα υλικά που έχουμε στο πιάτο και ξαναχτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
Βουτυρωαλευρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ και ρίχνουμε το μίγμα μας.
Το ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα ή λιγότερο με αέρα). Ελέγξτε αν βγαίνει το μαχαίρι καθαρό 5-10 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου και αν χρειάζεται βγάλτε το νωρίτερα λίγο.
Βγάζουμε το γλυκό και μέχρι να γίνει χλιαρό φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5 λεπτάκια.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ποτό.
Όταν γίνει το γλυκό χλιαρό περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με αμύγδαλο από πάνω.
Αν θέλουμε επίσης, χαράζουμε το γλυκό πριν το σιροπιάσουμε για να σιροπιαστεί καλύτερα.
Tips: αν δεν σας αρέσουν τα αμύγδαλα, μπορείτε να αντικαταστήσετε με καρύδια.
Η συνταγή βρίσκεται στο αρχείο μου από πολύ παλιά, με άθλια φωτογραφία, έτσι που φωτογράφιζα όταν πρωτοξεκίνησα 😄 Είναι ένας λόγος που δεν την έβαλα ποτέ στο μπλογκ. Δεν τη φτιάχνω δε, γιατί δεν υπάρχει μέχρι το βράδυ 😉 . Τώρα την έφτιαξε μια φίλη και μου έστειλε φωτογραφία το γλυκό έτοιμο, οπότε τη βάζω κι εγώ. Δοκιμάστε τη!
Σιροπιαστή αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα
Τι χρειαζόμαστε:
5 αυγά
1 φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη (για να το μετρήστε, μην το λιώστε αλλά βάλτε κουταλιές μαργαρίνη μέσα στο φλυτζάνι και πιέστε το να μην έχει κενά. Το φλυτζάνι να μην είναι κούπα μεγάλη)
1 και 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη (με το ίδιο φλυτζάνι τα μετράμε όλα)
2 βανίλιες
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι αμύγδαλο με τη φλούδα τριμμένο
70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κουτ. γλυκού μπέκιν
1/2 κουτ. γλ. κανέλλα
μια πρέζα γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1/2 φλυτζάνι μπράντυ ή λικέρ κανέλλας
χυμο μισού λεμονιού
Τι κάνουμε:
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βάζουμε σε ένα πιάτο το σιμιγδάλι, τη σοκολάτα, τα κανελλογαρύφαλλα και το μπέκιν.
Χωρίζουμε τα αυγά από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή.
Χτυπάμε τους κρόκους, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε και τη μαρέγκα και χτυπάμε προσεχτικά.
Προσθέτουμε και τα υλικά που έχουμε στο πιάτο και ξαναχτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
Βουτυρωαλευρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ και ρίχνουμε το μίγμα μας.
Το ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 200 βαθμούς (χωρίς αέρα ή λιγότερο με αέρα). Ελέγξτε αν βγαίνει το μαχαίρι καθαρό 5-10 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου και αν χρειάζεται βγάλτε το νωρίτερα λίγο.
Βγάζουμε το γλυκό και μέχρι να γίνει χλιαρό φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5 λεπτάκια.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ποτό.
Όταν γίνει το γλυκό χλιαρό περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με αμύγδαλο από πάνω.
Αν θέλουμε επίσης, χαράζουμε το γλυκό πριν το σιροπιάσουμε για να σιροπιαστεί καλύτερα.
Tips: αν δεν σας αρέσουν τα αμύγδαλα, μπορείτε να αντικαταστήσετε με καρύδια.
No comments:
Post a Comment