Thursday, October 1, 2015

Μανιτάρια ψητά με νεροκρέμμυδο Ζακύνθου και ανθότυρο

Για το νεροκρέμμυδο Ζακύνθου ή τα Μπελουσιώτικα κρεμμύδια, σας έχω ξαναμιλήσει στο παρελθόν. Πας στην αγορά, θες μισό κιλό κρεμμύδια, παίρνεις ένα (κρεμμύδι) και φεύγεις. Στην κυριολεξία μπορεί να ζυγίζει και μισόκιλο!


Αυτά τα τεράστια Ζακυνθινά κρεμμύδια είναι πολύ ενδιαφέροντα. Μπορείς με ένα κρεμμύδι να φτιάξεις ολόκληρη συνταγή. Εδώ τα προτιμάνε στις σαλάτες βέβαια, αλλά εγώ τα βάζω και σε συνταγές που θέλω να δοκιμάσω. Όπως τώρα!

Μπαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, έπεσα πάνω τους. Πεθύμησα να φτιάξω κάτι με αυτά. Το πήρα χωρίς να έχω αποφασίσει τι. Κόντεψα να ξεχάσω ότι το είχα πάρει, μέχρι που ήθελα κάτι συνοδευτικό με το ψάρι μας. Είχα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Και τα έκανα ψητά. Και ήταν τέλεια!!!



Μανιτάρια ψητά με νεροκρέμμυδο Ζακύνθου και ανθότυρο
Υλικά
1/2 κιλό μανιτάρια αγαρικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ζακυνθινό
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
ανθότυρο ή ξινομυζήθρα
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
πάπρικα καπνιστή


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο πανί (ή όπως έχουμε συνηθίσει).
Τα κόβουμε σε τέταρτα ή μικρότερα, ανάλογα το μέγεθος.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μέτριες φέτες..
Το βάζουμε κι αυτό στο ταψί.
Από πάνω σκορπάμε ανθότυρο κομμένο σε μεγάλους κύβους.


Περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό λεμονιού.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και καπνιστή πάπρικα.
Ψήνουμε στο γκριλ για μισή περίπου ώρα.
Ήταν εξαιρετικός μεζές!


1 comment:

  1. Καλημέρα Κική μου, πράγματι πολύ ωραίος μεζές!! Δοκίμασα αυτά τα κρεμμύδια πριν πάρα πολλά χρόνια, όταν μας έφερε ο πατέρας μου μετά από ένα ταξίδι στη Ζάκυνθο...Τα πιο κοντινά σε γεύση εδώ νομίζω ότι είναι τα Vidalia κι αυτά είναι εποχιακά. Φιλάκια, καλό μήνα :)

    ReplyDelete