Monday, March 24, 2014

Γλυκό ταψιού Ινδοκάρυδο

Το γλυκό αυτό, όπως και το σάμαλι, με γυρίζει πίσω στην παιδική μου ηλικία. τότε που τα ξενόφερτα γλυκά τύπου τσιζκέικ και μπράουνις ήταν ακόμα άγνωστα. Στις γιορτές η καρύδα, όπως λέγαμε το ινδοκάρυδο, ήταν ένα από τα συνηθισμένα γλυκά που προσφέρονταν. Πριν λίγους μήνες με κέρασαν αυτό το γλυκάκι και γέμισε το στόμα μου νοστιμιά και νοσταλγία. Η συνταγή είναι της φίλης μου Μαρίας, από τη μαμά της. Άγνωστο από πού έχει προέρθει αρχικά.


Ινδοκάρυδο
Υλικά
6 αυγά
1,5 κούπα αλεύρι
1,5 κούπα ινδοκάρυδο
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα σπορέλαιο
1 φακελάκι baking powder ή 3 κ. γ.
2 βανίλιες
λίγη καρύδα επιπλέον για το στόλισμα

για το σιρόπι
2,5 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ αρχικά τα αυγά και τη ζάχαρη για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε και το σπορέλαιο.
Χτυπάμε, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας για το τέλος το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε ένα στενόμακρο πυρέξ ή ένα μέτριο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 40 λεπτά.
Θα πρέπει να κάνει χρώμα πάνω-κάτω και να μην είναι νερουλό στο κέντρο. Όταν είναι έτοιμο ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.


Ενώ ψήνεται το γλυκό, κατά το τελείωμά του φτιάχνουμε το σιρόπι, έτσι ώστε να είναι και τα δύο ζεστά όταν γίνει.

Βράζουμε τα υλικά για 5 λεπτά.

Αφού ψηθεί το γλυκό, το αφήνουμε 5 λεπτάκια έξω από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι σιγά-σιγά με κουτάλα, έτσι ώστε να πάει παντού το σιρόπι και να μην χαλάσει η επιφάνειά του.
Από πάνω, πασπαλίζουμε με λίγη καρύδα.

Σερβίρετέ το αφού κρυώσει. Θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο αμαρτωλό; Σερβίρετέ το με μια μπάλα παγωτό!

Καλή εβδομάδα!

20 comments:

  1. Χρόνια Πολλά Κική! Να χαίρεσαι!
    Εμείς το λέγαμε ρεβανί με ινδοκάρυδο. Έτσι το έχω και στο blog. Αντί σπορέλαιο βάζουμε βούτυρο. Πραγματικά από τα πιο αγαπημένα γλυκά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως είναι σαν ραβανί! Ευχαριστώωω!

      Delete
  2. Αγαπημένο γλυκό! Όποιος αγαπάει τη ινδική καρύδα το λατρεύει!Με μια μπάλα παγωτό να λιώνει από πάνω είναι όνειρο!

    ReplyDelete
  3. ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ & ΓΛΥΚΑ Κικι μου να σε χαιρόμαστε και να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου!!!
    Το Ινδοκάρυδο αρέσει πολύ του γιού μου,χθές πήγα να φτιάξω αλλά δυστυχώς μου έλειπε.Θ α γίνει όμως εντός της εβδομαδας και θ ακολουθήσω τη συνταγή σου.Φαίνεται λαχταριστή σαν εσένα!!!
    Φιλάκια γιορτινά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ Χαρουλίνι μου!

      Delete
  4. Αγαπημένο γλυκό, ήταν από τα πρώτα που έμαθα να φτιάχνω.

    ReplyDelete
  5. Χρόνια πολλά Κική
    Και του χρόνου με υγεία, να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

    Πάντα γλυκαμένη όπως το ωραίο γλυκό σου

    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Χρόνια πολλά Κική μου!Πολύχρονη!!!Τό γλυκάκι σου,τέλειο!!Λατρεύω τό ινδοκάρυδο!!Θά τήν δοκιμάσω τήν συνταγή πολύ σύντομα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  7. Πολύ ωραίο! Χρόνια πολλά και πάλι!

    ReplyDelete
  8. Έχεις απόλυτο δίκιο Κική!
    Παλιότερα το συγκεκριμένο γλυκάκι όπως και το σάμαλι πρωταγωνιστούσαν στις γιορτές και τα τραπέζια μας! Είναι πραγματικά υπέροχο, με φίνα γεύση και πολύ ζουμερό για αυτό και παραμένει διαχρονικό!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα , Κική !!!!
    Χρησιμοποίησα μια από τις φωτογραφίες σου στη σημερινή μου ανάρτηση και φυσικά δίνω το link για το blog σου - ελπίζω να μην σε πειράζει . Αν μου το πεις θα την αφαιρέσω αμέσως !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επειδή την χρησιμοποίησες για λινκ προς το μπλογκ μου, δεν με πειράζει για την ώρα.

      Delete