Εδώ και πολλά χρόνια, ένας φίλος μας είχε πάει σε ένα βραζιλιάνικο εστιατόριο στην Αθήνα. Ήταν ένα πολύ ωραίο εστιατόριο, με 2 μενού, μικρό και μεγάλο, με μπουφέ για σαλάτες και γλυκά. Το βασικό φαγητό ήταν τα ψητά σε σούβλα. Ό,τι κρεατικό ήθελες, τα οποία στα έκοβαν μπροστά σου με τη σούβλα πάνω στο τραπέζι! Είχε πλάκα! (Καθώς γράφω το ποστ κάνω ένα γρήγορο ψαξιματάκι στο ίντερνετ και βλέπω ότι το εστιατόριο υπάρχει ακόμα...)
Με τα γλυκά έπαθα έναν έρωτα, γλυκατζού γαρ! Έφαγα τέτοιο κόλλημα που άρχισα να ψάχνω συνταγές για βραζιλιάνικα γλυκά. Βρήκα μερικές συνταγές και δοκίμασα και μου άρεσαν πάρα πολύ! Πάρα πολλά βραζιλιάνικα γλυκά έχουν σαν βάση το ζαχαρούχο γάλα, γεγονός που ξεκίνησε εξαιτίας της Νεστλέ, η οποία παρουσίασε τα προϊόντα της μετά τον πόλεμο στη Βραζιλία και για διάφορες συγκυρίες το ζαχαρούχο γάλα καθιερώθηκε. Δύο πολύ γνωστά γλυκά είναι τα brigadeiros (σε ελεύθερη απόδοση "μαυρούλια" και τα Beijinho (μικρά φιλιά), τα οποία είναι η λευκή απάντηση στα brigadeiros. Και τα δύο υπέροχα μπορώ να σας διαβεβαιώσω!
Τη συνταγή την έχω πάνω από δέκα χρόνια στο τετράδιο συνταγών μου και όσο κι αν προσπάθησα να βρω από πού την είχα πάρει, δεν τα κατάφερα. Έτσι κι αλλιώς είναι λιγάκι πειραγμένη από την αρχική αλλά λέμε...Σας προτείνω το γλυκάκι λοιπόν σαν μικρό κερασματάκι για τις γιορτές!
Τρουφάκια καρύδας (Beijinho)
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
300-320 γρ. καρύδα τριμμένη
3 κρόκους αυγού
30 γαρίφαλα για διακόσμηση
ζάχαρη κρυσταλλική
καραμελόχαρτα
λίγο βούτυρο
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το γάλα, την καρύδα και τους κρόκους σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε ζωηρά συνέχεια, μέχρι να δούμε την κουτάλα να διαγράφει "αυλάκι" στο τηγάνι καθώς ανακατεύουμε, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να πήζει. Αυτό μπορεί να πάρει μερικά λεπτά.
Όταν δούμε ότι πήζει, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο, το οποίο έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν κρυώσει, τεστάρουμε αν μπορεί να πλαστεί το μίγμα. Παίρνουμε με κουταλάκι μικρή ποσότητα και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Βρέχουμε λίγο τα δάχτυλά μας για να μην κολλάει το μίγμα. Αν δούμε ότι το τρουφάκι δεν κρατάει το σχήμα του, προσθέτουμε λίγη ακόμα καρύδα στο μίγμα.
Πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη. Τα τοποθετούμε σε καραμελόχαρτα και τα διακοσμούμε με ένα γαριφαλάκι στο κέντρο τους.
Με τα γλυκά έπαθα έναν έρωτα, γλυκατζού γαρ! Έφαγα τέτοιο κόλλημα που άρχισα να ψάχνω συνταγές για βραζιλιάνικα γλυκά. Βρήκα μερικές συνταγές και δοκίμασα και μου άρεσαν πάρα πολύ! Πάρα πολλά βραζιλιάνικα γλυκά έχουν σαν βάση το ζαχαρούχο γάλα, γεγονός που ξεκίνησε εξαιτίας της Νεστλέ, η οποία παρουσίασε τα προϊόντα της μετά τον πόλεμο στη Βραζιλία και για διάφορες συγκυρίες το ζαχαρούχο γάλα καθιερώθηκε. Δύο πολύ γνωστά γλυκά είναι τα brigadeiros (σε ελεύθερη απόδοση "μαυρούλια" και τα Beijinho (μικρά φιλιά), τα οποία είναι η λευκή απάντηση στα brigadeiros. Και τα δύο υπέροχα μπορώ να σας διαβεβαιώσω!
Τη συνταγή την έχω πάνω από δέκα χρόνια στο τετράδιο συνταγών μου και όσο κι αν προσπάθησα να βρω από πού την είχα πάρει, δεν τα κατάφερα. Έτσι κι αλλιώς είναι λιγάκι πειραγμένη από την αρχική αλλά λέμε...Σας προτείνω το γλυκάκι λοιπόν σαν μικρό κερασματάκι για τις γιορτές!
Τρουφάκια καρύδας (Beijinho)
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
300-320 γρ. καρύδα τριμμένη
3 κρόκους αυγού
30 γαρίφαλα για διακόσμηση
ζάχαρη κρυσταλλική
καραμελόχαρτα
λίγο βούτυρο
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το γάλα, την καρύδα και τους κρόκους σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε ζωηρά συνέχεια, μέχρι να δούμε την κουτάλα να διαγράφει "αυλάκι" στο τηγάνι καθώς ανακατεύουμε, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να πήζει. Αυτό μπορεί να πάρει μερικά λεπτά.
Όταν δούμε ότι πήζει, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο, το οποίο έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν κρυώσει, τεστάρουμε αν μπορεί να πλαστεί το μίγμα. Παίρνουμε με κουταλάκι μικρή ποσότητα και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Βρέχουμε λίγο τα δάχτυλά μας για να μην κολλάει το μίγμα. Αν δούμε ότι το τρουφάκι δεν κρατάει το σχήμα του, προσθέτουμε λίγη ακόμα καρύδα στο μίγμα.
Πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη. Τα τοποθετούμε σε καραμελόχαρτα και τα διακοσμούμε με ένα γαριφαλάκι στο κέντρο τους.
Να είναι καλά οι Βραζιλιάνοι, με τα ωραία τους φαγάκια και γλυκάκια! Τελικά δεν έχει μονο ωραίες παραλίες και καρναβάλι, η Βραζιλία, αλλά και καλή κουζίνα! Τα τρουφάκια δείχνουν εξαιρετικά και εύκολα στην παρασκευή τους. Καλοφάγωτα.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Ουάου!!!!
ReplyDeleteΛαχταριστά και πανεύκολα!!!
Φιλιά!
Κανείς δεν λέει όχι σε τέτοια φιλάκια Κικη μου.
ReplyDeleteΚική μου νομίζω ότι ξέρω το εστιατόριο στο οποίο αναφέρεσαι!
ReplyDeleteΕίναι πολύ δημοφιλές και θεωρητικά έχει καλό φαγητό!
Ενώ τα brigadeiros τα γνωρίζω και τα αγαπώ πολύ, τα συγκεκριμένα γλυκάκια μου είχαν διαφύγει μέχρι τώρα!
Θα τα γνωρίσω όμως οπωσδήποτε!
Φιλιά!
Καί εγώ γλυκαντζού είμαι Κική!!!!Ωραία τά βραζιλιάνικα γλυκάκια σου !!!Θά τά δοκιμάσω!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!!Φιλάκια!!1
Βρε τι όμορφα γλυκάκια βρήκα εδώ!! Πολύ γρήγορη συνταγή και εύκολη! Καλό βράδυ και Χρόνια Πολλά!
ReplyDeleteΦιλάκια κι ευχαριστώ!
ReplyDelete