Tuesday, June 9, 2020

Ισπανικές πατάτες - Patatas bravas

Τα παιδιά μου είχαν επισκεφτεί την Ισπανία πριν τα Χριστούγεννα. Κι εκεί, ερωτεύτηκαν τις patatas bravas. Οι πατάτες αυτές, σερβίρονται σε όλα τα μαγαζιά σαν ορεκτικό. Όπου κι αν πήγαιναν με την παρέας τους (σημαντικό να πας με κάποιον που ζει εκεί), έπαιρναν και αυτές τις πατάτες.


Οι εκδοχές για το πώς γίνονται είναι αρκετές. Σε κάποια σάιτ θα τις βρείτε μόνο με σάλτσα ντομάτας. Σε άλλα, με σάλτσα μαγιονέζας και ντομάτας, ενώ σε άλλα με χειροποίητο αγιολί.
Επίσης, στα μαγαζιά σερβίρονταν με τις πατάτες να έχουν τηγανιστεί οπωσδήποτε. Όσο για το σκόρδο, ήταν must. Περπατούσες στο δρόμο μου έλεγαν και μύριζε παντού σκόρδο από αυτές τις πατάτες.

Από καιρό μου ζητούσαν να τους φτιάξω. Ο χρόνος λίγος για να ψάξω πώς γίνονται, μέχρι που ήρθε η ώρα να κλειστούμε μέσα και βρέθηκε χρόνος για όλα...


Τα Χριστούγεννα, τις έφτιαξε μια φορά η κόρη μου με αγιολί που έφτιαξε εκείνη τη στιγμή. Εγώ, πήγα στην εύκολη λύση της έτοιμης μαγιονέζας.

Η συνταγή, είναι παραλλαγμένη από εδώ. Ωραία συνταγή με χειροποίητο αγιολί, μπορείτε να δείτε εδώ. Όποια και να κάνετε, είναι πεντανόστιμες. Για λόγους ασφαλείας όμως, θα πρότεινα το αγιολί με έτοιμη μαγιονέζα.

Στη δική μας εκδοχή που ήταν τεμπέλικη αλλά και πιο λάιτ, χρησιμοποίησα πατάτες ψητές αντί για τηγανητές.  Επίσης, έτοιμη λάιτ μαγιονέζα.



Patatas bravas
τεμπέλικη συνταγή για 3 άτομα
4-5 μέτριες πατάτες (υπολογίστε αν είναι κύριο γεύμα, τουλάχιστον μια μεγάλη πατάτα για τον καθένα.Εγώ έβαλα 5 μέτριες ή φροντίστε να γεμίσει ένα ταψί)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τέταρτα (δεν είχα, δεν έβαλα ;) )
400 γρ. ντομάτες σε κονσέρβα
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
μια τσιμπιά σκόνη τσίλι ή πιπέρι καγιέν
2 κ. γ. πάπρικα καπνιστή
αλάτι
πιπέρι

Για το αγιολί διπλασίασα τη δόση που πρότεινε το σάιτ γιατί ήταν μικρή η ποσότητα
2 σκελίδες σκόρδο
4 κ. σ. μαγιονέζα λάιτ
1 κ. σ. γάλα
1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό (φρέσκο δεν είχα, οπότε έβαλα μια κουταλιά αποξηραμένο και έκανα το παρακάτω).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα.
Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε λαδόκολλα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κυβάκια 2 εκ.
Τις βάζουμε στο ταψί και τις λαδώνουμε με 1-2 κ. σ. λάδι, να πάει παντού.


Αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να είναι έτοιμες.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τις σάλτσες.

Για τη σάλτσα ντομάτας, βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ, χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και βράζουμε για 15 λεπτά.

Για το αγιολί
Σε γουδί (ή μπλέτερ) χτυπάμε το σκόρδο να λιώσει. Σ΄αυτή τη φάση, πρόσθεσα τον ξηρό μαϊντανό. Αν βάλετε φρέσκο, μπορείτε να τα χτυπήσετε και τα δύο σε μπλέντερ.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, ξαναχτυπάμε και αραιώνουμε τη σάλτσα με το γάλα.

Όταν οι πατάτες ψηθούν, σερβίρουμε και προσθέτουμε σάλτσα ντομάτας και τούφες τούφες σάλτσα μαγιονέζας. Ο γιος μου μου έλεγε ότι πολλές φορές έβαζαν μια μεγάλη ποσότητα σάλτσας αγιολί στο κέντρο.

Δοκιμάστε τις!







4 comments:

  1. Εσεις τις κανατε στην πιο υγιεινη τους εκδοχη.Στην πραγματικη ομως συνταγη οι πατατες βραζονται ολοκληρες και κοβονται αφου χλιαρυνουν λιγο.μετα τηγανιζονται κανονικα.Η σαλτσα τους ειναι ιδια.δοκιμαστε τις και ετσι.Αξιζει για μια φορα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως! Ναι! Θα τις δοκιμάσω! 😊

      Delete
  2. Καλησπερα.Μη τις βρασετε ομως πολυ.μονο 10 λεπτα αν ειναι μεγαλες.Καλη επιτυχια.και να περνατε καλα.

    ReplyDelete