Συνταγή και πάλι από τη φίλη μου την Αγγελική, πράγμα που σημαίνει εγγύηση. Δοκιμάστε τη και απολαύστε την περιγραφή.
Βάση για ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών (αν δεν αγοράσουμε έτοιμη)
Πείτε την Μηλόπιτα ή τάρτα μήλου!
Όπως και να την πείτε είναι υπέροχη! Γλυκιά, αρωματική, σπιτίσια, φθινοπωρινή!
Η συνταγή είχε αφετηρία την συνταγή Apple Pie by Grandma Ople: allrecipes την οποία έχω κάπως αλλάξει, ώστε να γίνει στα μέτρα μου.
Μπορεί να γίνει εξαιρετικά πιο εύκολη αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη τάρτας. Η περισσότερη δουλειά είναι να καθαρίσουμε και να τεμαχίσουμε τα μήλα. Μετά ετοιμάζουμε μια γλυκιά κρέμα με την οποία περιχύνουμε τα μήλα. Σε ταρτιέρα στρώνουμε το πρώτο φύλο για την τάρτα την γεμίζουμε με τα γλυκά μήλα, την σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο κομμένο σε λωρίδες, (όπως την πάστα φλώρα) και ψήνουμε την μηλόπιτά μας. Αυτό είναι όλο!
Αναλυτικά και φλύαρα σας τα γράφω παρακάτω:
Βάση για ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών (αν δεν αγοράσουμε έτοιμη)
1. 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2. 125 γρ βούτυρο κρύο, σε κυβάκια
3. 30 γρ άχνη ζάχαρη
4. Λίγη κανέλα (προαιρετικό)
5. 1 πρέζα αλάτι
6. 1 αυγό
7. 3 κουταλιές σούπας νερό πολύ κρύο.
Γέμιση
1. 6 μήλα μεγάλα (έβαλα ποικιλία φούτζι)
2. 3 κουταλιές σούπας κανέλα τριμμένη
3. 9 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο (ή 125γρ βούτυρο)
4. 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5. ½ κούπα ζάχαρη
6. 1/2 κούπα χυμό μήλου (σε θερμοκρασία δωματίου)
7. 3-4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
8. 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό.
Για την βάση της τάρτας
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και την ζάχαρη τα ανακατεύουμε ελαφρά να αναμιχθούν. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κυβάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να αναμιχθούν τα στερεά υλικά με το βούτυρο. Δεν μας νοιάζει αν το βούτυρο δεν ενώσει απόλυτα με το αλεύρι και υπάρχουν κομματάκια. Είναι καλύτερα, γιατί η ζύμη θα είναι πιο τριφτή! Το αποτέλεσμα μοιάζει σαν χοντρός τραχανάς… Προσθέτουμε το αυγό και τρίβουμε ελαφρά και τέλος προσθέτουμε το κρύο νερό, ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή, λίγο ανομοιογενής ζύμη (γιατί το βούτυρο δεν ενώνεται με τα υπόλοιπα υλικά τελείως). Δεν την ζυμώνουμε δυνατά, δεν την δουλεύουμε πολύ. Σχηματίζουμε με την ζύμη ένα δίσκο και τον τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, να ξεκουραστεί. Την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια, το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο. Με το μεγαλύτερο από τα δυο κομμάτια ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών, πασπαλίζοντας την επιφάνεια εργασία μας με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών και τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Βάζουμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 15 -30 λεπτά. Την υπόλοιπη ζύμη την αφήνουμε στο ψυγείο.
Μπορούμε όπως είπαμε, να αγοράσουμε έτοιμη την ζύμη για τάρτα και να παραλείψουμε όλα τα παραπάνω. Θα χρειαστούν 2 φύλλα για τάρτα, πού θα τα κόψουμε κατάλληλα, ώστε να εφαρμόσουν στην ταρτιέρα μας. Στρώνουμε το πρώτο και τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, βγάζουμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι (ή λιώνουμε το βούτυρο) και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας σε ζωηρή φωτιά, γρήγορα με σύρμα (σαν να ετοιμάζουμε ένα αραιό roux). Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση: Η λύση με το βούτυρο είναι πιο νόστιμη, πιο «σωστή». Βάζω λάδι, γιατί θέλω να χρησιμοποιώ λιγότερο βούτυρο. Πρέπει να ομολογήσω ότι, όσο εκλεκτό και να είναι το λάδι μου, το ένιωθα στην γεύση. Αντίθετα όποιος δοκίμασε την μηλόπιτα, δεν παρατήρησε κάτι αρνητικό, παρόλο που ρώτησα τονίζοντας το θέμα, δεν καταλάβαιναν την γεύση του λαδιού. Εξαρτάται λοιπόν από εσάς τι θα χρησιμοποιήσετε! Προσωπικά θα συνεχίσω με το λάδι.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το roux με τον βρασμό, συμπληρώνουμε την ζάχαρη, τον χυμό του μήλου (προσοχή όχι κρύο) και την μαρμελάδα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη, να γίνει μια ελαφριά κρέμα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα. Αφού κρυώσει λίγο η κρέμα και πριν σφίξει, την ρίχνουμε πάνω στα κομμένα μήλα. Ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να καλυφθούν εντελώς. Αν η κρέμα κρυώσει πολύ, θα σφίξει και δεν θα καλύπτει τα μήλα, τότε θα πρέπει να την ξανά ζεστάνουμε λίγο, ώστε να είναι ρευστή πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Βγάζουμε την βάση της πίτας, που έχουμε ετοιμάσει, από το ψυγείο και ρίχνουμε μέσα τα ζαχαρωμένα μήλα, φροντίζοντας να μη μείνουν κενά. Ανοίγουμε με την υπόλοιπη ζύμη ένα λεπτό φύλλο διαμέτρου 20 εκ περίπου και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1-1,5 εκατοστών. Στρώνουμε τις λωρίδες πάνω από τα μήλα, διασταυρώνοντάς τες σαν να πλέκουμε καλάθι, (όπως κάνουμε στην πάστα φλώρα). Τις λωρίδες που περισσεύουν τις στρίβουμε γύρω στον άξονά τους και τις τοποθετούμε ανάμεσα στην βάση της πίτας και το «πλεκτό», φτιάχνοντας ένα τελείωμα, για αισθητικούς λόγους. Αλείβουμε τις λωρίδες της ζύμης με πινέλο μαγειρικής, με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό. Προαιρετικά τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Αρχίζουμε να ψήνουμε την μηλόπιτα στην θερμοκρασία αυτή για 15 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 45 λεπτά. Αν ψήνουμε στον αέρα, τοποθετούμε την μηλόπιτα ψηλά στον φούρνο (πάνω από την μέση), αν ο φούρνος δουλεύει με αντιστάσεις την τοποθετούμε χαμηλά, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου. Η θερμοκρασία του φούρνου, ιδιαίτερα όταν βάζουμε μέσα την μηλόπιτα, είναι ψηλή, ώστε να ψηθεί η ζύμη γρήγορα και να μην «πανιάσει» από τα υγρά του μήλου. Αν δούμε ότι «αρπάζει» η μηλόπιτα στο πάνω μέρος, την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα (ή αλουμινόχαρτο), ελεύθερα τοποθετημένη επάνω της.
Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει πριν την κόψουμε για να μη διαλυθεί. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο όμορφα μυρίζει, πόσο γλυκιά και τραγανή γεύση έχει! Πρέπει να την δοκιμάσετε!
Μερικά τιπς για την μηλόπιτα και γενικά για τις τάρτες.
Για να ψηθεί καλά μια μηλόπιτα σαν αυτή (ισχύουν ακριβώς τα ίδια για τις τάρτες και την πάστα φλώρα) παίζει ρόλο το σκεύος μέσα στο οποίο θα ψηθεί. Καλύτερα είναι τα μεταλλικά ταψάκια για τις τάρτες. Τα πυρίμαχα και τα πυρέξ είναι πιο όμορφα, αλλά έχει σημασία η ποιότητά τους, γιατί το υλικό που φτιάχνονται δεν είναι πάντα το ίδιο καλό στην επαγωγή της θερμότητας. Κάποιες μάρκες έχω καταλάβει ότι ψήνουν καλύτερα. Το μαθαίνεις όμως αφού τις αγοράσεις… Επίσης για την μηλόπιτα το σκεύος πρέπει να έχει κάποιο βάθος 2,5-3 εκατοστών. Σε περίπτωση που είναι πιο ρηχό κινδυνεύει να ξεχειλίσουν υγρά στο ψήσιμο. Η διάμετρος του σκεύους δεν πρέπει να είναι μεγάλη, όχι μεγαλύτερη από 20-22 εκατοστά, γιατί η θερμότητα αργεί να μεταδοθεί στην βάση και δεν γίνεται τραγανή η βάση, αλλά «μουλιάζει». Αν η ταρτιέρα είναι ρηχή, καλό είναι να την ακουμπήσουμε σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα για να μη λερώσουμε τον φούρνο.
Το αλεύρι για την ζύμη δεν πρέπει να είναι σκληρό. Χρησιμοποιώ ΓΟΧ, αλλά αν έχετε τύπου 00 είναι καλύτερο. Η ζύμη γίνεται πολύ εύκολα σε μίξερ. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με φτερό, μέχρι να ενώσουν και να δημιουργηθεί μια ζύμη. Δεν χρειάζεται πάνω από 2 λεπτά. Η ζύμη αυτή έχει αναλογία στο βάρος αλεύρι προς βούτυρο τουλάχιστον 2:1 (δηλ. 250γρ αλεύρι, 125γρ βούτυρο) και όταν ψηθεί μπορεί να φτιάξει μια βάση για τάρτα που δεν φουσκώνει ιδιαίτερα, αλλά τρίβεται εύκολα! Όσο περισσότερο ενισχυθεί το βούτυρο σε σχέση με το αλεύρι η βάση γίνεται πιο τριφτή, όμως νομίζω ότι το 2:1 είναι σωστή αναλογία. Χρησιμοποιώ πάντα βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας. Τριφτή γίνεται η βάση και με μαργαρίνη, αλλά από την εποχή που διάβασα κάποιες πληροφορίες, έπαψα να την χρησιμοποιώ. Άλλωστε και σε άρωμα δεν συγκρίνονται!
No comments:
Post a Comment