Wednesday, December 13, 2017

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με στέβια

Επειδή ΟΛΟΙ έχουμε δικαίωμα στη γλυκιά γεύση, ακόμα και αυτοί που είναι διαβητικοί ή αυτοί που βρίσκονται σε διατροφή, σας δίνω συνταγή για μπισκοτάκια χωρίς ζάχαρη, αλλά με στέβια. Παρόλο που η στέβια δεν μου αρέσει, με συμβουλές της φίλης μου της Ελένης, δοκίμασα μία συγκεκριμένη μάρκα και με ικανοποίησε στο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τα με τη μάρκα ζάχαρης που χρησιμοποιείτε εσείς, να θυμάστε όμως πως η αναλογία είναι ένα προς ένα. Δηλαδή, αν στην κανονική σας συνταγή θέλει μια κούπα ζάχαρη κρυσταλική, θα θέλει και μία κούπα στέβια. Η διαφορά είναι ότι η κρυσταλική ζυγίζει 230 γρ., ενώ η στέβια 23, οπότε είναι εύκολο να το υπολογίσετε.


Μπισκότα χωρίς ζάχαρη
Υλικά για 2 ταψιά μπισκότα
100 γρ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες (τις αλέθουμε εμείς ή έτοιμες)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μπέκιν
1 κ. γ. κανέλλα
1 βανίλια ή 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας χωρίς ζάχαρη (χειροποίητο)
1 αυγό
½ κούπα ηλιέλαιο (110 γρ.)
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη (80 γρ.)
1 κούπα (22 γρ.) στέβια (χρησιμοποίησα στέβια που η αναλογία της είναι 1 προς 1)

Εκτέλεση
Σε μπλέντερ αλέθουμε τη βρώμη ώστε να γίνει σκόνη.
Σε μπωλ βάζουμε το ηλιέλαιο, χυμό πορτοκαλιού και στέβια.
Χτυπάμε για 1-2 λεπτά με μίξερ.
Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια.
Συνεχίζουμε με το γάντζο του μίξερ.
Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι μαζί με το μπέκιν.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει και πλάθεται. Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε αλεύρι ή να προσθέσετε, ανάλογα το αλεύρι, την υγρασία κλπ. Δοκιμάστε να ζυμώστε με το χέρι σας στο τέλος για να δείτε αν η ζύμη σας είναι ικανοποιητική. Τα μπισκότα μας θα τα ανοίξουμε σε φύλλο, οπότε θα πρέπει να μπορούν να πλαστούν και να κοπούν χωρίς να κολλάνε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στπυς 160 βαθμούς με αέρα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε με πλάστη ή με τα χέρια μας λίγη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού.
Με κουπ πατ κόβουμε τα σχήματα που θέλουμε.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 21-23 λεπτά. Τα μπισκότα θα είναι λίγο μαλακά όταν ψηθούν και θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί πριν τα φυλάξουμε σε κουτί που κλείνει καλά.



6 comments:

  1. Κική μου φαίνονται υπέροχα!! Φυσικά θα τα δοκιμάσουμε!!! Ευχαριστούμε πολύ που μας σκέφτεσαι και εμάς τους "γλυκούλιδες"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ ευχαριστώ για τις συμβουλές 😊

      Delete
  2. Πολύ χρήσιμη συνταγή, που απευθύνεται σε όλους έτσι κι αλλιώς! Τη στέβια δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα σε δικές μου παρασκευές, επειδή όμως τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια θέλω να τα φτιάξω άμεσα, έχεις να συστήσεις κάποια συγκεκριμένη μάρκα ή τύπο?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρησιμοποίησα canderel με στεβια 😊

      Delete
  3. Παρακαλώ! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete