Tuesday, May 9, 2017

Παστίτσιο

Μετά από 9 σχεδόν χρόνια στη μικρή κουζίνα, συνειδητοποιώ με έκπληξη ότι δεν έχω βάλει συνταγή για παστίτσιο!!! Έχω βάλει συνταγή για παστίτσιο λαχανικών, αλλά όχι το κλασικό παστίτσιο. Ο λόγος προφανώς είναι ότι αφενός μεν ήμουν σίγουρη ότι την έχω βάλει, αφετέρου ότι δεν έχω καμιά καλή φωτογραφία με παστίτσιο.


Είναι τόσο οικείο φαγητό στην κουζίνα μου ειδικά όταν έρχονται τα παιδιά μου, που ποτέ δεν φωτογραφήθηκε έτσι όπως πρέπει. Οπότε, μπαίνει το παστίτσιο με πρόχειρη φωτογραφία που σύντομα θα αντικατασταθεί.
(Οι φωτό με το πράσινο φόντο είναι οι καινούριες)


Παστίτσιο
Υλικά για μέτριο ταψί (12 μεγάλα κομμάτια)
½ κιλό μακαρόνια χοντρά
1 κ. σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
Για τον κιμά
¾ κιλού μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κούπα κρασί
4-5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια των 400 γρ.
1 ξύλο κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
3-4 κ. σ.  φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή 1 κ. σ. ξηρό
αλατοπίπερο
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα  πλήρες ή ελαφρύ
5 κ. σ. κοφτές βούτυρο
7 κ. σ. γεμάτες αλεύρι
½ κ. γ.  αλάτι
μια πρέζα λευκό πιπέρι
¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο
3-4 κ. σ. τριμμένο ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι


Εκτέλεση
Σωτάρετε τον κιμά στο λάδι και σβήστε τον με το κρασί.
Προσθέστε κρεμμύδι, ντομάτα, κανέλλα, 3 κούπες νερό, βράστε για 50-60 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή σε χύτρα, για 30-40΄.
Προσθέστε νερό αν χρειάζεται.
Στο τέλος, ρίξτε αλατοπίπερο και μαϊντανό.
Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και σουρώστε τα.
Βάλετε το βούτυρο ή λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει, ρίξτε τα μακαρόνια. Ανακατέψτε.


Σε αντικολλητικό τηγάνι, λιώστε το βούτυρο.
Προσθέστε το αλεύρι.
Ανακατέψτε για 2-3΄.
Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε το γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.
Όταν ενσωματωθεί, ξαναβάλτε το στη φωτιά.
Ανακατέψτε συνέχεια μέχρι να πήξει.
Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώστε τη φωτιά, μέχρι να πήξει όσο θέλετε.
Προσθέστε αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και τυρί τριμμένο.
Λαδώστε ένα μέτριο ταψί και τοποθετήστε τα μισά μακαρόνια, τον κιμά, πάλι μακαρόνια και τη μπεσαμέλ (όπως στην τελευταία φωτό).
Εναλλακτικά (αυτό κάνω πιο συχνά), τοποθετήστε τα μακαρόνια, ανακατεύοντάς τα με λίγη μπεσαμέλ, στη συνέχεια τον κιμά και τη μπεσαμέλ (όπως στις παραπάνω φωτό).
Πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήστε στους 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.


Περιμένουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε, αλλιώς θα σπάει το κομμάτι.

Tips:
Έχω παρατηρήσει, ότι για να μην διαλύονται τα μακαρόνια κατά το σερβίρισμα, βοηθάνε 2 πράγματα. 1) να μην είναι αλ ντέντε αλλά βρασμένα και 2 αν βάλω λίγη μπεσαμέλ και τα ανακατέψω, ακόμα και αλ ντέντε να είναι, δεν διαλύονται. Προσωπικές παρατηρήσεις βεβαίως-βεβαίως ;)


(Οι φωτογραφίες αντικαταστάθηκαν την ίδια κιόλας μέρα. Καλά να πάθω, γιατί από τα πολλά μαγειρέματα ξέχασα ότι το φωτογράφισα τον...Φλεβάρη...αχ...)

3 comments:

  1. Έχουμε ακριβώς την ίδια συνταγή και στις αναλογίες, αλλά πως γίνεται εγώ να βγάζω 6 κομμάτια;;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχαχα! Τα κόβω μικρά, τα κόβεις μεγάλα! χαχαα!

      Delete
  2. λατρεμένο παστίτσιο..από τα αγαπημένα φαγητά όλων!

    ReplyDelete