Το καλοκαίρι έχει τόση μεγάλη ποικιλία φρούτων, που συχνά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Μερικά από αυτά δίνουν τις ωραιότερες μαρμελάδες. Το βερύκοκο στην αρχή του καλοκαιριού, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μετά, τα σύκα τώρα.
Στον κήπο υπάρχουν 2 αχλαδιές. Η μία κάνει πάρα πολλά αχλάδια τώρα, που συχνά δεν τα προλαβαίνω, γιατί το ξεχνάω και πέφτουν. Στον πάγκο μου βρίσκεται και ένα ξινόμηλο που αν δεν καταναλωθεί, θα πάει για κομποστοποίηση. Μερικά ροδάκινα, μερικά αχλάδια και το μηλαράκι, και να μια θεονόστιμη μαρμελαδίτσα!
Χρησιμοποίησα 1 κιλό φρούτα, στα οποία ήταν 4 ροδάκινα, 4 αχλάδια και ένα ξινόμηλο. Εσείς, βάλτε την αναλογία που σας αρέσει, φροντίζοντας να επικρατήσει το φρούτο που αγαπάτε πιο πολύ!
Μαρμελάδα ροδάκινο-αχλάδι-ξινόμηλο
Υλικά
1 κιλό φρούτα (από τα οποία ήταν 4 ροδάκινα, 4 αχλάδια, 1 ξινόμηλο)
600 γρ. ζάχαρη
προαιρετικά 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα μας. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλετε, μπορείτε να τρίψετε το μήλο στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Έτσι δεν θα χρειαστεί να λιώσετε τη μαρμελάδα μετά.
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα φρούτα και τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα να γίνει.
Ανακατεύουμε αμέσως, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υγρά από τη ζάχαρη και τα φρούτα.
Προσθέτουμε και την κανέλλα αν θέλουμε.
Βράζουμε για 15 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Πατάμε τα φρούτα με το ειδικό εργαλείο. Θα δείτε ότι μόνο τα μήλα παραμένουν άλιωτα. Ίσως χρειαστεί να τα λιώσετε με μπλέντερ χειρός, ανάλογα αν σας αρέσει ή όχι να φαίνονται τα φρούτα. Εγώ έκανα μια γρήγορη γύρα με το μπλέντερ, ίσα για να λιώσουν τα μήλα.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σταθεί όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, αν η μαρμελάδα μας έχει ακόμα ζουμί, σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να μην κολλήσει.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Καλή εβδομάδα!
Στον κήπο υπάρχουν 2 αχλαδιές. Η μία κάνει πάρα πολλά αχλάδια τώρα, που συχνά δεν τα προλαβαίνω, γιατί το ξεχνάω και πέφτουν. Στον πάγκο μου βρίσκεται και ένα ξινόμηλο που αν δεν καταναλωθεί, θα πάει για κομποστοποίηση. Μερικά ροδάκινα, μερικά αχλάδια και το μηλαράκι, και να μια θεονόστιμη μαρμελαδίτσα!
Χρησιμοποίησα 1 κιλό φρούτα, στα οποία ήταν 4 ροδάκινα, 4 αχλάδια και ένα ξινόμηλο. Εσείς, βάλτε την αναλογία που σας αρέσει, φροντίζοντας να επικρατήσει το φρούτο που αγαπάτε πιο πολύ!
Μαρμελάδα ροδάκινο-αχλάδι-ξινόμηλο
Υλικά
1 κιλό φρούτα (από τα οποία ήταν 4 ροδάκινα, 4 αχλάδια, 1 ξινόμηλο)
600 γρ. ζάχαρη
προαιρετικά 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα μας. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλετε, μπορείτε να τρίψετε το μήλο στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Έτσι δεν θα χρειαστεί να λιώσετε τη μαρμελάδα μετά.
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα φρούτα και τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα να γίνει.
Ανακατεύουμε αμέσως, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υγρά από τη ζάχαρη και τα φρούτα.
Προσθέτουμε και την κανέλλα αν θέλουμε.
Βράζουμε για 15 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Πατάμε τα φρούτα με το ειδικό εργαλείο. Θα δείτε ότι μόνο τα μήλα παραμένουν άλιωτα. Ίσως χρειαστεί να τα λιώσετε με μπλέντερ χειρός, ανάλογα αν σας αρέσει ή όχι να φαίνονται τα φρούτα. Εγώ έκανα μια γρήγορη γύρα με το μπλέντερ, ίσα για να λιώσουν τα μήλα.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σταθεί όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, αν η μαρμελάδα μας έχει ακόμα ζουμί, σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να μην κολλήσει.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Καλή εβδομάδα!
Αχ πόσο μου αρέσουν αυτές οι ανάμικτες μαρμελαδίτσες!
ReplyDeleteΤις φτιάχνω κι εγώ συχνά με διάφορους συνδυασμούς!
Καλοφάγωτη Κικίτσα! :)