Μια συνταγή από τα παλιά βάζω σήμερα και με πολύ παλιές φωτό. Η συνταγή όμως είναι νοστιμότατη, χειμωνιάτικη και φρουτένια. Μα πάνω απ' 'ολα χωρίς υπερβολικές θερμίδες (αν βέβαια παραμείνετε στο ένα κομμάτι, διότι το φυλλαράκι τα έχει τα λιπαρά του όπως ξέρετε). Αξίζει όμως να την κάνετε το Σαββατοκύριακο για τα πρωινά σας! Αν θυμάμαι καλά, τη συνταγή είχα βρεί πάνω από 15 χρόνια πριν σε τηλεπεριοδικό!
1 φύλλο κουρού (αυτό με τη συσκευασία των 2 τεμαχίων)
2-3 ξινόμηλα
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
100 γρ. σταφίδες ξανθές (ή μαύρες)
λίγα καρύδια
λίγο κονιάκ
κανέλλα
άχνη ζάχαρη
Και τι κάνουμε:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε μικρά κυβάκια.
Βάζουμε από πάνω τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες και την κανέλλα (δεν είχα ξανθές και έβαλα μαύρες) και τα βρέχουμε όλα με λίγο κονιάκ. Τα αφήνουμε λίγη ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώνουμε το φύλλο μας σε ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος ή στο ταψί λαδωμένο.
Τοποθετούμε πάνω του το μίγμα με τα μήλα.
Κλείνουμε καλά το φύλο (βάλτε λίγο νεράκι αν θέλετε να κολλήσει καλά. Κλείνουμε καλά και στις άκρες για να μη φύγουν τα ζουμάκια.
Ψήνουμε 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανελλίτσα.
Μπορούμε να κάνουμε διπλάσια δόση και να φτιάξουμε και τα 2 φύλλα εννοείται.
Τρώμε χωρίς πολλές τύψεις.
Στρούντελ
light
Τι θα χρειαστούμε:1 φύλλο κουρού (αυτό με τη συσκευασία των 2 τεμαχίων)
2-3 ξινόμηλα
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
100 γρ. σταφίδες ξανθές (ή μαύρες)
λίγα καρύδια
λίγο κονιάκ
κανέλλα
άχνη ζάχαρη
Και τι κάνουμε:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε μικρά κυβάκια.
Βάζουμε από πάνω τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες και την κανέλλα (δεν είχα ξανθές και έβαλα μαύρες) και τα βρέχουμε όλα με λίγο κονιάκ. Τα αφήνουμε λίγη ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώνουμε το φύλλο μας σε ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος ή στο ταψί λαδωμένο.
Τοποθετούμε πάνω του το μίγμα με τα μήλα.
Κλείνουμε καλά το φύλο (βάλτε λίγο νεράκι αν θέλετε να κολλήσει καλά. Κλείνουμε καλά και στις άκρες για να μη φύγουν τα ζουμάκια.
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανελλίτσα.
Μπορούμε να κάνουμε διπλάσια δόση και να φτιάξουμε και τα 2 φύλλα εννοείται.
Τρώμε χωρίς πολλές τύψεις.
Μ' αρέσει πολύ το στρούντελ!
ReplyDeleteΚι εγώ ξυνόμηλα χρησιμοποιώ στα γλυκά, τα προτιμώ από τα κόκκινα.
Ωραιότατο και ελαφρύ!!
Πολυ καλα εκανες και την ανεβασες τη συνταγη ξανα κικη και ας ειναι παλιες οι φωτο οπως λες....η νοστιμια φαινεται και ετσι!!!!!
ReplyDeleteΩραίο γλυκό, εύκολο και χειμωνιάτικο!
ReplyDeleteΑπό εκείνα που αποτελούν άψογο συνοδευτικό του καφέ.
Φιλιά
Υπέροχο και εύκολο, μπορούμε να το φτιάχνουμε άμεσα για τις υπογλυκαιμίες του Σ.Κ .
ReplyDeleteΤα μήλα τα αγαπάμε πολύ τον χειμώνα άρα δεν λείπουν ποτέ !!!
Καλό βράδυ.
Εξαίσιο στρούντελ
ReplyDeleteΕίδα light και μπήκα...................και τη βρίσκω εξαιρετική και κυρίως εύκολη!!!!!!
ReplyDeleteΜοσχομυριστό!
ReplyDeleteΚαλό ξημέρωμα και μια ακόμα καλύτερη εβδομάδα
Φιλιά :)