Friday, June 13, 2014

Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και κασέρι

Σας φαίνεται απλό φαγητό το μπιφτεκάκι; Χα! Αν ναι, πείτε μου πόσες φορές έχετε φάει στη ζωή σας αποτυχημένο μπιφτέκι. Στεγνό, παραψημένο, κακοψημένο, άγευστο και άλλα πολλά. Πειστήκατε; Οκ. Φυσικά δεν θέλει επιστήμη το μπιφτέκι, αλλά θέλει τα κόλπα του για να παραμείνει ζουμερό. Χρειάζεται υγρασία και καλό ψήσιμο χωρίς να στεγνώσει για να παραμείνει νόστιμο και ζουμερό. Παρακάτω, περιγράφω πώς να φτιάξετε γεμιστά μπιφτέκια. Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε απλά μπιφτέκια χωρίς να τα γεμίσετε. Τα μπιφτέκια μου είναι πάντα ζουμερά και νόστιμα και αυτό οφείλεται στους παρακάτω λόγους.


Κέτσαπ και μουστάρδα τους προσδίδουν υγρασία και νοστιμιά. Ακόμα καλύτερα, αν είναι καλοκαίρι και βάλετε φρέσκια ντομάτα.
Το κρασί επίσης τους προσφέρει υγρασία. Αν δεν σας αρέσει το κρασί, τότε ζυμώστε τα με νεράκι (ή λιώστε το κρεμμύδι με νεράκι).
Για ακόμα πιο πετυχημένα μπιφτέκια, βάλτε ψωμί αντί για φρυγανιά. Αν είναι και ολικής άλεσης, ακόμα καλύτερα.
Ψήστε τα μεν, αλλά μην τα παραψήσετε και μην τα αφήστε να στεγνώσουν στον φούρνο. Αν τα αφήστε στον φούρνο, αφαιρέστε 2-3 λεπτά ψησίματος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μετράω ποτέ ποσότητες υλικών για να φτιάξω μπιφτέκια. Σήμερα το έκανα για να καταγράψω επακριβώς τι βάζω.


Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και κασέρι
Υλικά για 7 μπιφτέκια
για τη ζύμη
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
1 αυγό (και παραπάνω ζύμη να έχετε, παραμείνετε στο ένα αυγό)
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη (ή 2-3 φέτες ψωμί ψίχα, μουσκεμένο και στυμμένο)
1 μικρό κρεμμύδι
2 κ. σ. κέτσαπ (ή μια μικρή ντομάτα τριμμένη)
2 κ. σ. μουστάρδα
1/4 ποτηριού του κρασιού κρασί
1 κ. σ. μαϊντανό αποξηραμένο ή φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
για τη γέμιση
100 γρ. κασέρι κομμένο σε 7 κομμάτια
7 μικρές φέτες ντομάτας


Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε την ντομάτα και το τυρί. 
Στο μούλτι λιώνουμε το κρεμμύδι με το κρασί.
Σε μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 7 κομμάτια.
Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε καλά στο χέρι μας.
Στο κέντρο βάζουμε μία φέτα ντομάτας και ένα κομμάτι κασέρι.
Κλείνουμε ολόγυρα με τη ζύμη, να μη φαίνεται καθόλου η γέμιση.
Κάνουμε το ίδιο για όλα τα κομμάτια της ζύμης με τον κιμά.
Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε όλα τα μπιφτέκια, μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξησε ταψάκι με χαρτί ψησίματος. Θα είναι έτοιμα για ψήσιμο σε επόμενη φορά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε δυνατό γκριλ με αέρα.
Ψήνουμε για 12 λεπτά από την κάθε πλευρά, ενώ γυρίζουμε με προσοχή για να μην σπάσει και ανοίξει η ζύμη.
Μπορείτε να λεμονιάσετε τα μπισφτέκια σας μετά, ή να τα ψήσετε με χυμό λεμονιού.
Απολαμβάνουμε με πατάτες τηγανητές, σαλάτα και μια παγωμένη μπύρα. Γιατί όχι;

Καλό πσκ!

9 comments:

  1. Ωραίο μπιφτεκάκι!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία συνταγή και τα tips σου για ζουμερά μπιφτεκάκια είναι super!!!

    ReplyDelete
  3. ...και τι κάνουμε όταν εμείς θέλουμε ζουμερά μπιφτέκια, αλλά ο αρχηγός της οικογένειας τα θέλει στεγνά και σφιχτά; ωραία τα tips, θα τα εφαρμόσω κι ας μου γκρινιάζει μετά χιχιχι

    ReplyDelete
  4. Yπέροχη συνταγή Κική!!Ωραίο καλοκαιρινό πιάτο!!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  5. Έχεις δίκιο Κική μου, πως το να κάνεις ένα καλό μπιφτέκι θέλει τρόπο! Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου και η γέμιση! Το καλύτερο ήταν στο τέλος που είπες για τις τηγανιτές πατατούλες και την μπύρα! Μου τρέχουν τα σάλια μόνο που το σκέφτομαι!! Καλό Σ/Κ να έχουμε!!

    ReplyDelete
  6. Το καλύτερό μου !! Μπιφτέκια-και μάλιστα γεμιστά- και πατατούλες, με μια παγωμένη μπυρίτσα !!!
    Καλή Κυριακή, Κική!!

    ReplyDelete
  7. Μου αρέσει που βάζεις κέτσαπ και μουστάρδα στα μπιφτέκια σου.
    Και μου αρέσει πολύ που τα κάνεις γεμιστά.
    Πάντως έχεις δίκιο Κική, ενώ τα μπιφτέκια θεωρούνται εύκολα θέλουν τον τρόπο τους.
    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete
  8. Επιτέλους! Η συνταγή για μπιφτέκια που αρέσουν σε όλους!

    ReplyDelete