Monday, November 25, 2013

Σολομός σε τραγανή κρούστα ψωμιού και καρότα γλασέ

Με χάσατε; Είμαστε χωρίς ίντερνετ από την Τετάρτη. Ευτυχώς που είχα δουλειά, διαφορετικά τα νεύρα μου θα είχαν γίνει λαστιχάκια για σφεντόνα...Με τον πρώτο κατακλυσμό (γιατί δεν ήταν βροχή, κατακλυσμός ήταν) πάει το ίντερνετ. Θα μου πεις, οι άλλοι έχασαν τη ζωή τους σε άλλο νησί και κάνεις έτσι για το ιντερνετ; Τέλος πάντων...Υπομονή. Από δανεικό pc λοιπόν...



Μπορεί να μην φτιάχνω συχνά ψάρι, αλλά όταν φτιάχνω το κάνω νόστιμο :-) Η παρακάτω συνταγή έγινε στα πλαίσια "μαγειρεύω για δύο" και ήταν πραγματικά νόστιμη και γρήγορη. Στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπεται το ψάρι, οπότε μπορείτε να το δοκιμάσετε!
Τα καροτάκια μπορούν να συνοδέψουν οποιοδήποτε κρεατικό ή ψάρι. Αν δεν τα θέλετε πολύ γλυκά, μειώστε ή αφαιρέστε τη ζάχαρη.

Σολομός σε τραγανή κρούστα ψωμιού και καρότα γλασέ
Υλικά για 2 άτομα
2 φιλέτα σολομού
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί (το δικό μου δεν ήταν κατάλευκο) χωρίς κόρα (35 γρ. περίπου)
2 κ. σ. αμύγδαλο τριμμένο (χρησιμοποίησα αποφλοιωμένο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και με τη φλούδα)
1 ½ κ. σ. μπαχαρικών αντί για αλάτι (περιέχει σκόρδο, σκόνη μουστάρδα κλπ)
λίγο ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές σούπας)

Για τα καρότα γλασέ
4 μέτρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
½ κ. σ. μπαχαρικά αντί αλατιού
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
¼ κούπας νερό


Εκτέλεση
Τρίβουμε σε μπλέντερ το ψωμί.
Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το ψωμί, τα μπαχαρικά και το αμύγδαλο.
Βρέχουμε τα φιλέτα και ένα-ένα τα βουτάμε στο μίγμα.
Πατάμε καλά να κολλήσει το ψωμί σε όλες τις μεριές. Η έλλειψη αυγού ίσως φανεί να σας δυσκολεύει, αλλά θα κολλήσει. Μπορείτε αντί για νερό να τα βουτήξετε σε αυγό, αλλά εγώ δεν το προτιμώ.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Βάζουμε προσεχτικά τα φιλέτα στο τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να τηγανιστούν για ενάμιση λεπτό από την κάθε πλευρά.
Tip: Γυρίστε τα φιλέτα με διπλή σπάτουλα για να μην ξεκολλήσει η κρούστα. Για τις πλαϊνές πλευρές βοηθήστε να παραμείνουν όρθια με τη σπάτουλα.


Για τα καρότα γλασέ.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε λεπτές φέτες.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει.
Ρίχνουμε τα καρότα και τα σωτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί.
Αν τα θέλετε πιο μαλακά (που δεν το συστήνω), συνεχίστε το βράσιμο με λίγο νερό ακόμα.

Καλή εβδομάδα!

18 comments:

  1. Κική μου, ο σολομός με την κρούστα θα δοκιμαστεί το γρηγορότερο! Λατρεύω αυτές τις λύσεις που είναι γρήγορες και πεντανόστιμες!
    Τα καρότα θα τα προτιμήσω στον ατμό... Τα συνήθισα έτσι και μου φαίνονται μια χαρά...
    Εύχομαι να διορθωθεί η βλάβη, άλλο κακό να μη σας βρει...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και στον ατμό μια χαρά θα είναι!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  2. Τι ωραία που θα είναι η κρούστα με το αμύγδαλο πάνω στον σολωμό!
    Τα καρότα μου φαίνονται ταιριαστή γαρνιτούρα και light (ε μια κουταλιά βούτυρο τι ψυχή έχει.. :)
    Εδώ στην Αθήνα κέντρο και το internet με τον καιρό που χαλάει μας κάνει τα δικά του, σε νησί κιόλας φαντάσου! Υπομονή μέχρι η καλή μας κυβέρνηση να μοιράσει απλόχερα το δωρεάν internet που υποσχέθηκε.. :pp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α και στο κέντρο κάνει κόλπα; Ε να μην παραπονιέμαι.. Ναι ναι...Το free wifi μας μάρανε...

      Delete
  3. Πολύ λαχταριστή η συνταγή σου Κική!!!Καί η κρούστα όλα τά λεφτά!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  4. Για να δούμε θα το πετύχω και εγώ έτσι ωραίο και τραγανό;;;

    ReplyDelete
  5. Ο σολομός είναι ένα πολύ νόστιμο και ευέλικτο ψάρι, αρκετά εύκολο στο μαγείρεμα!
    Μου αρέσει τόσο η κρούστα όσο και το συνοδευτικό του!
    Καλή εβδομάδα Κική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης! Όντως είναι ευέλικτος!

      Delete
  6. Η κρούστα με το αμύγδαλο φαίνεται πολύ καλή.
    Και τα καροτάκια όπως λες όχι παραβρασμένα.

    Υπομονή με τον internet...

    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Πολύ λαχταριστό το ψαράκι σου Κική μου! Η κρούστα πρέπει να το κάνει υπέροχο!
    Κοίτα τι έκανες τώρα Έκανες ακόμα και εμένα που δεν το αγαπάω το ψάρι να λιγουρεύομαι :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο σολομός Μαρία μου δεν είναι ψάρι... Είναι γλύκισμα! ;-)

      Delete
  8. Λαχταριστό το ψαράκια αλλά τα καρότα με ξετρέλαναν!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Ωχ, χωρίς ίντερνετ είναι πίκρα! Ευτυχώς εδώ δεν έχουμε τέτοια.
    Πολύ ωραίο πιάτο Κική μου. Τα καρότα ειδικά, μούρλια!

    ReplyDelete