Το να μαγειρεύεις για δύο άτομα μόνο, δεν είναι απλή υπόθεση. Το να μαγειρεύεις για ένα, είναι ακόμα δυσκολότερο. Πόσο μάλλον όταν σου αρέσει η μαγειρική και πόσο μάλλον όταν ο ένας από τους δύο δεν τρώει κανονική μερίδα. Όπως και να έχει, ακόμα και έτσι, οι ιδέες για νόστιμα πιάτα δεν λείπουν.
Τελευταία μου χάρισαν κυδώνια. Αφού βασανίστηκα με το καθάρισμά τους και έφτιαξα κάμποσο γλυκό, είπα να βάλω και στο φαγητό μας. Κυδώνια είχα βάλει σε μοσχάρι και ήταν τέλειο! Τώρα το δοκίμασα σε κοτόπουλο. Το αποτέλεσμα ήταν εξίσου νόστιμο!
Κοτόπουλο με μήλα και κυδώνια
Υλικά για 2 άτομα
2 μερίδες κοτόπουλο ή ανάλογο φιλέτο σε κομμάτια
1 κυδώνι πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 μήλο πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κ. γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι σε κόκκους
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γ. μίγμα μπαχαρικών αντί για αλάτι
2 κ. σ. πετιμέζι
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σωτάρουμε από όλες τις πλευρές να ασπρίσει.
Ρίχνουμε τα κυδώνια, τα μήλα και το κρεμμύδι και τα γυρίζουμε κι αυτά για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα πιπέρια, τα μπαχαρικά, το πετιμέζι και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Βάζοντας τα κυδώνια και τα μήλα από την αρχή, μαλακώνουν αρκετά. Αν θέλετε να κρατάνε λίγο, ρίξτε τα λίγο αργότερα.
Αντί για πετιμέζι μπορείτε να βάλετε μέλι.
Αντί για μπαχαρικά (υποκατάστατο αλατιού), μπορείτε να βάλετε αλατοπίπερο.
Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!
Τελευταία μου χάρισαν κυδώνια. Αφού βασανίστηκα με το καθάρισμά τους και έφτιαξα κάμποσο γλυκό, είπα να βάλω και στο φαγητό μας. Κυδώνια είχα βάλει σε μοσχάρι και ήταν τέλειο! Τώρα το δοκίμασα σε κοτόπουλο. Το αποτέλεσμα ήταν εξίσου νόστιμο!
Κοτόπουλο με μήλα και κυδώνια
Υλικά για 2 άτομα
2 μερίδες κοτόπουλο ή ανάλογο φιλέτο σε κομμάτια
1 κυδώνι πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 μήλο πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κ. γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι σε κόκκους
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γ. μίγμα μπαχαρικών αντί για αλάτι
2 κ. σ. πετιμέζι
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σωτάρουμε από όλες τις πλευρές να ασπρίσει.
Ρίχνουμε τα κυδώνια, τα μήλα και το κρεμμύδι και τα γυρίζουμε κι αυτά για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα πιπέρια, τα μπαχαρικά, το πετιμέζι και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Βάζοντας τα κυδώνια και τα μήλα από την αρχή, μαλακώνουν αρκετά. Αν θέλετε να κρατάνε λίγο, ρίξτε τα λίγο αργότερα.
Αντί για πετιμέζι μπορείτε να βάλετε μέλι.
Αντί για μπαχαρικά (υποκατάστατο αλατιού), μπορείτε να βάλετε αλατοπίπερο.
Καλό υπόλοιπο εβδομάδας!
Κική, τον συνδυασμό κυδωνιού και μήλου με κρεατικά, τον χρησιμοποιώ κυρίως με χοιρινό και είναι πραγματικά πεντανόστιμο!! Σίγουρα και με το κοτόπουλο, δεν πάει πίσω! Πόσο μάλλον, όταν προσθέτεις και πετιμέζι!
ReplyDeleteΚαλη σου ημέρα.
Καλημέρααα!
DeleteΜου έδωσες τέλεια ιδέα. Και δεν είχα τι να κάνω τα κυδώνια...
ReplyDelete;-)
DeleteΈχω καθαρίσει για φέτος πάνω από 10 κιλά κυδώνια κι άλλα τόσα ρόδια,πρέπει να τελειώσω με τα γλυκά να πιάσω τα φαγητά με αυτά.
ReplyDeleteΚαλημέρα
Εγώ ακόμα κοιτάζω τα κυδώνια που έχουν μείνει...Να δω πότε θα αξιωθώ πριν χαλάσουν...
DeleteΤι ωραίο φαγητό! Κρίμα που είμαστε μακριά, θα έβαζες μία μερίδα παραπάνω για το super φαγητό σου!
ReplyDeleteΚρίμα!
DeleteΠολύ ωραία καί νόστιμη συνταγή Κική!!!
ReplyDeleteΜού αρέση πολύ τό κυδώνι μέ κρέας!!!
Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!
Κι εμένα!
DeleteΤα φρούτα μέσα στα κρεατικά μου αρέσουν πάααααρα πολύ!!!!!
ReplyDeleteΚι εμένα!!!
DeleteΥπέροχο! Αργούν τα κυδώνια (άρα θα το κάνω με μήλα)!
ReplyDeleteΦιλάκια
Χαχα! :-)
DeleteΠω πω, νοστιμιές! Βάλε, Κική μου, διπλή μερίδα γιατί ξελιγώθηκα!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
Έφτασεεε!
DeleteΕίσαι μεγάλη δασκάλα!!!!
ReplyDeleteΜπες στο Mafia να δεις τι κουλούρια έφτιαξα. Είμαι πολύ περήφανη !!!!
Ωωωωω χαίρομαιιιι!
DeleteΕυχαριστώ!
Υπέροχο! Λατρεύω τα φρούτα στα φαγητά, ταιριάζουν πολύ ιδιαίτερα στο κρέας.
ReplyDeleteΤα κυδώνια είναι από τα αγαπημένα μου. Εξαιρετικό!
Κι εγώ! Ευχαριστώ!
DeleteΚαλημέρα,Κική!!! ωραία ιδέα!!! με μοσχάρι, έχω φάει και εγώ αλλά δεν το έχω δοκιμάσει με άλλο κρέας...φαίνεται νοστιμότατο!!! Φιλιά!!!
ReplyDeleteΚι εγώ πρώτη φορά το έκανα με κοτόπουλο! Φιλάκια!
Delete