Monday, April 30, 2012

Τυρόπιτα με 4 τυριά

Αφού πέρασα ένα 3ήμερο στα πάτρια εδάφη στην Πάτρα, πίσω πάλι στην καθημερινότητα, με ένα καιρό ανοιξιάτικο-σχεδόν καλοκαιρινό! Ό,τι πρέπει για να τον εκμεταλλευτούμε μετά από όλα όσα μας έκανε το χειμώνα και το Πάσχα!



Ξεκινάω τη βδομάδα με την τυρόπιτα που είχα φτιάξει στη γιορτή μου και είχα υποσχεθεί να γράψω.
 Στο σπίτι αυτή την τυρόπιτα τη λέγαμε σουφλέ επειδή είχε την ιδιότητα να φουσκώνει πολύ. Μας την είχε δώσει μια φίλη, είναι μια από τις καλύτερες εκδοχές για τυρόπιτα που έχω δοκιμάσει και σ' αυτό συμφωνούν όλοι όσοι την έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και παιδιά! Να σας πω δε, ότι την έχουν φάει άνθρωποι που δεν τρώνε τη φέτα και δεν το έχουν καταλάβει. Τόσο νόστιμη και τόσο ταιριαστά τα υλικά μεταξύ τους. Ένα σημείο θέλει μόνο προσοχή. Αυτή η τυρόπιτα γίνεται νόστιμη και φουσκωτή, με αυτό το συνδυασμό τυριών. Αν χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά, δεν είναι το ίδιο. Πιστέψτε με!

Τυρόπιτα με 4 τυριά (για μεγάλο ταψί φούρνου)   

Υλικά
300 γρ. κασέρι
300. γρ φέτα.
300. γρ έμενταλ
300 γρ. γραβιέρα
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
1 κουτί γάλα εβαπορέ
6 αυγά
βούτυρο ή λάδι για άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Τρίψτε στον τρίφτη του κρεμμυδιού όλα τα τυριά και ανακατέψτε τα. Εγώ ζήτησα να μου τα τρίψουν στο σούπερ μάρκετ και γλίτωσα πολύ χρόνο.
Λαδώνουμε ταψί. Στρώνουμε στον πάτο 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.
Βάζουμε το ένα τρίτο των τυριών.
Μετά βάζουμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε άλλο ένα τρίτο των τυριών.
Ξανά-μανά 2 φύλλα και τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
Από πάνω, βάζουμε πάλι 3 φύλλα λαδωμένα όπως στην αρχή.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά με το γάλα εβαπορέ και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να πιει το γάλα με τα αυγά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 πχ) για μισή ώρα,, ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Την ώρα που βγαίνει είναι πολύ φουσκωτή, μετά κάθεται...


Tip: Δεν έχει σπουδαίο τιπ εδώ. Μετρήστε τα φύλλα από την αρχή και αν περισσεύουν μόνο 2, βάλτε ένα πάνω κι ένα κάτω επιπλέον για να μη σας μείνουν. Προτιμήστε φρέσκα φύλλα για τον παρακάτω λόγο: Σε περίπτωση που σας μείνουν πολλά, να τα βάλετε στην κατάψυξη. Ακόμα και κατεψυγμένα όμως αν χρησιμοποιήσετε, φτάνουν ακριβώς για την τυρόπιτα. Επίσης, βάλτε τα τυριά της συνταγής για καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλή εβδομάδα!

40 comments:

  1. Όντως πίτα σουφλέ!!
    Καλή εβδομάδα και καλή Πρωτομαγιά!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κική μου!
    Ο συνδυασμός τυριών είναι υπέροχος, δεν βρίσκω κανέναν λόγο να τον αλλάξω!
    Πρέπει να είναι πεντανόστιμη αυτή η πιτούλα!
    Φιλιά, καλή πρωτομαγιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και πίστεψέ με δεν χρειάζεται να τα αλλάξεις!
      Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  3. Deli,πλούσια τυρόπιτα με τέλεια γεύση!Έχει πολλά λιπαρά,αλλά ένα κομματάκι δε θα μας πειράξει,άλλωστε δεν τη φτιάχνουμε κάθε μέρα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μία στις τόσες Ελένη μου! ΚΙ εγώ γι' αυτό την έκανα στη γιορτή μου!

      Delete
  4. Πολύ ωραία τυρόπιτα!Τα φύλλα δίνουν όγκο και τα τυρια ταιριάζουν!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα!Πολύ ωραία πίτα!Φαίνεται λαχταριστή!

    ReplyDelete
  6. Kiki, καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πολύ ωραία συνταγή και νόστιμη, την έχω δοκιμάσει, την ξέρω και εγώ σαν τυρόπιτα σουφλέ. Την φέτα δεν την τρώει η κόρη μου καθόλου, έτσι όμως δεν θα τη καταλάβει. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχει μεγάλη διαφορά, αν αντί για αυτήν, βάλω ανθότυρο ή όχι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μια φίλη μου που δεν τρώει φέτα, ήταν σίγουρη ότι δεν είχε μέσα! Δεν "ακουγόταν" καθόλου!
      Νομίζω πως θα χάσει με το ανθότυρο...

      Delete
  7. Γυρίσατεεεεεε; (φωνή στυλ Καρέζη)
    Υπέροχη η πίτα! Θέλει δυο τινά: Ελλάδα (για να βρεις τα τυριά) και παρέα (για να μη την φας όλη μόνη σου)! Άρα καταγράφεται για τα προσεχώς!!!
    Φιλάκια και καλή Πρωτομαγιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γυρίιιιιιιιιιιισαμε! Χαχα!
      Όταν έρθεις εδώ λοιπόν!
      Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  8. Κική μου καλημέρα!Είναι υπέροχη, δε θα άλλαζα τίποτα εννοείται!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Υπέροχη!!!!!!!! Τα παίρνω έτσι όπως είναι τα κομμάτια και φεύγω.. χεχε
    Μου αρέσει πολύ η τυρόπιτα σου Κική μου!!!
    Τα φιλιά μου!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά να περάσεις αύριο!

      Delete
  10. Πίτα σουφλέ, σίγουρα πλούσια και πολύ νόστιμη!
    Καλή βδομάδα Κική μου, καλή Πρωτομαγιά!

    ReplyDelete
  11. Όλα τα φύλλα θέλουν λάδωμα ,Κική ή μόνο τα πάνω και τα κάτω;

    ReplyDelete
  12. Θα το πάρω το κομματάκι μου Κική μου καθότι ορκισμένη πιτού και μονο που την βλέπω κάτι παθαίνω! φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μ΄αρέσουν οι άτιμες! Χαχα! Φιλάκια!

      Delete
  13. Τι ωραία τυροπιτούλα!!! Πάει για φτιάξιμο το ΣΚ!

    Καλή Πρωτομαγιά Κική μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι σίγουρη ότι ο λόχος θα ευχαριστηθεί!
      Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  14. Την αποθήκευσα γιατί θα την κάνω οπωσδήποτε Κική, στο ελεύθερο γεύμα της ..δίαιτας! Αχχχχ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαρά στο κουράγιο σου (για τη δίαιτα)!

      Delete
  15. Τέλειος συνδυασμός μπράβο Κική μου και σίγουρα θα είναι πεντανόστιμη να είσαι καλά καλή πρωτομαγιά!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Καλο μηνα Κικη, γεματο με ομορφα πραγματα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα μου! Επίσης!

      Delete
  17. Πλούσια τυρόπιτα Κική! Φαντάζομαι νοστιμιά. Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  18. Έχεις δίκιο Κική είναι από τις πολυ πετυχημένες εκδοχές για τυρόπιτα αυτή που μας γράφεις, και εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω κανένα που να την έχει δοκιμάσει και να μην του άρεσε.
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  19. Αυτή την τυρόπιτα την έχω βάλει στο μάτι να την φτιάξω το βράδυ των εκλογών που θα δουλεύω μέχρι τα ξημερώματα, θα μας κάνει καλή συντροφιά.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  20. Αχ Κικη τι μου κανεις και εχω αδυναμια στην τυροπιτα!Θα την φτιαξω αμεσως αν και δεν εχω κασερι αλλα θα βαλω τα υπολοιπα και αντι για κασερι λαδοτυρι.Ε δεν πιστευω να μην γινει καλη!!


    Νατασα

    ReplyDelete
  21. Κικη μου την εκανα τελικα και εφαγα και 2 κομματια ζεστα ζεστα!!!Παρα πολυ καλη και κυριως παρ απολυ ευκολη που για εμενα μετραει πολυ να μην ειναι πολυ χρονοβορα η συνταγη!!Την συστηνω ανεπιφυλακτα!!!

    Νατασα

    ReplyDelete
  22. Να ρωτησω αν βαζουμε ενα ολοκληρο κουτακι εβαπορε των 400 ml αναραίωτο;;; ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές...

    ReplyDelete
  23. Αναραίωτο το βάζω. Απλά ανακατεύεται με τα αυγά.
    Κι εγώ ευχαριστώ!

    ReplyDelete