Αφού πέρασα ένα 3ήμερο στα πάτρια εδάφη στην Πάτρα, πίσω πάλι στην καθημερινότητα, με ένα καιρό ανοιξιάτικο-σχεδόν καλοκαιρινό! Ό,τι πρέπει για να τον εκμεταλλευτούμε μετά από όλα όσα μας έκανε το χειμώνα και το Πάσχα!
Ξεκινάω τη βδομάδα με την τυρόπιτα που είχα φτιάξει στη γιορτή μου και είχα υποσχεθεί να γράψω.
Στο σπίτι αυτή την τυρόπιτα τη λέγαμε σουφλέ επειδή είχε την ιδιότητα να φουσκώνει πολύ. Μας την είχε δώσει μια φίλη, είναι μια από τις καλύτερες εκδοχές για τυρόπιτα που έχω δοκιμάσει και σ' αυτό συμφωνούν όλοι όσοι την έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και παιδιά! Να σας πω δε, ότι την έχουν φάει άνθρωποι που δεν τρώνε τη φέτα και δεν το έχουν καταλάβει. Τόσο νόστιμη και τόσο ταιριαστά τα υλικά μεταξύ τους. Ένα σημείο θέλει μόνο προσοχή. Αυτή η τυρόπιτα γίνεται νόστιμη και φουσκωτή, με αυτό το συνδυασμό τυριών. Αν χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά, δεν είναι το ίδιο. Πιστέψτε με!
300. γρ φέτα.
300. γρ έμενταλ
300 γρ. γραβιέρα
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
1 κουτί γάλα εβαπορέ
6 αυγά
βούτυρο ή λάδι για άλειμμα των φύλλων
Λαδώνουμε ταψί. Στρώνουμε στον πάτο 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.
Βάζουμε το ένα τρίτο των τυριών.
Μετά βάζουμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε άλλο ένα τρίτο των τυριών.
Ξανά-μανά 2 φύλλα και τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
Από πάνω, βάζουμε πάλι 3 φύλλα λαδωμένα όπως στην αρχή.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά με το γάλα εβαπορέ και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να πιει το γάλα με τα αυγά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 πχ) για μισή ώρα,, ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Την ώρα που βγαίνει είναι πολύ φουσκωτή, μετά κάθεται...
Tip: Δεν έχει σπουδαίο τιπ εδώ. Μετρήστε τα φύλλα από την αρχή και αν περισσεύουν μόνο 2, βάλτε ένα πάνω κι ένα κάτω επιπλέον για να μη σας μείνουν. Προτιμήστε φρέσκα φύλλα για τον παρακάτω λόγο: Σε περίπτωση που σας μείνουν πολλά, να τα βάλετε στην κατάψυξη. Ακόμα και κατεψυγμένα όμως αν χρησιμοποιήσετε, φτάνουν ακριβώς για την τυρόπιτα. Επίσης, βάλτε τα τυριά της συνταγής για καλύτερο αποτέλεσμα.
Καλή εβδομάδα!
Ξεκινάω τη βδομάδα με την τυρόπιτα που είχα φτιάξει στη γιορτή μου και είχα υποσχεθεί να γράψω.
Στο σπίτι αυτή την τυρόπιτα τη λέγαμε σουφλέ επειδή είχε την ιδιότητα να φουσκώνει πολύ. Μας την είχε δώσει μια φίλη, είναι μια από τις καλύτερες εκδοχές για τυρόπιτα που έχω δοκιμάσει και σ' αυτό συμφωνούν όλοι όσοι την έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και παιδιά! Να σας πω δε, ότι την έχουν φάει άνθρωποι που δεν τρώνε τη φέτα και δεν το έχουν καταλάβει. Τόσο νόστιμη και τόσο ταιριαστά τα υλικά μεταξύ τους. Ένα σημείο θέλει μόνο προσοχή. Αυτή η τυρόπιτα γίνεται νόστιμη και φουσκωτή, με αυτό το συνδυασμό τυριών. Αν χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά, δεν είναι το ίδιο. Πιστέψτε με!
Τυρόπιτα με 4 τυριά (για μεγάλο ταψί φούρνου)
Υλικά
300 γρ. κασέρι300. γρ φέτα.
300. γρ έμενταλ
300 γρ. γραβιέρα
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
1 κουτί γάλα εβαπορέ
6 αυγά
βούτυρο ή λάδι για άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Τρίψτε στον τρίφτη του κρεμμυδιού όλα τα τυριά και ανακατέψτε τα. Εγώ ζήτησα να μου τα τρίψουν στο σούπερ μάρκετ και γλίτωσα πολύ χρόνο.Λαδώνουμε ταψί. Στρώνουμε στον πάτο 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.
Βάζουμε το ένα τρίτο των τυριών.
Μετά βάζουμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε άλλο ένα τρίτο των τυριών.
Ξανά-μανά 2 φύλλα και τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
Από πάνω, βάζουμε πάλι 3 φύλλα λαδωμένα όπως στην αρχή.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά με το γάλα εβαπορέ και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να πιει το γάλα με τα αυγά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 πχ) για μισή ώρα,, ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Την ώρα που βγαίνει είναι πολύ φουσκωτή, μετά κάθεται...
Tip: Δεν έχει σπουδαίο τιπ εδώ. Μετρήστε τα φύλλα από την αρχή και αν περισσεύουν μόνο 2, βάλτε ένα πάνω κι ένα κάτω επιπλέον για να μη σας μείνουν. Προτιμήστε φρέσκα φύλλα για τον παρακάτω λόγο: Σε περίπτωση που σας μείνουν πολλά, να τα βάλετε στην κατάψυξη. Ακόμα και κατεψυγμένα όμως αν χρησιμοποιήσετε, φτάνουν ακριβώς για την τυρόπιτα. Επίσης, βάλτε τα τυριά της συνταγής για καλύτερο αποτέλεσμα.
Καλή εβδομάδα!
Όντως πίτα σουφλέ!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα και καλή Πρωτομαγιά!!
Καλημέρα Κική μου!
ReplyDeleteΟ συνδυασμός τυριών είναι υπέροχος, δεν βρίσκω κανέναν λόγο να τον αλλάξω!
Πρέπει να είναι πεντανόστιμη αυτή η πιτούλα!
Φιλιά, καλή πρωτομαγιά!
Και πίστεψέ με δεν χρειάζεται να τα αλλάξεις!
DeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Deli,πλούσια τυρόπιτα με τέλεια γεύση!Έχει πολλά λιπαρά,αλλά ένα κομματάκι δε θα μας πειράξει,άλλωστε δεν τη φτιάχνουμε κάθε μέρα.
ReplyDeleteΦιλιά!
Μία στις τόσες Ελένη μου! ΚΙ εγώ γι' αυτό την έκανα στη γιορτή μου!
DeleteΠολύ ωραία τυρόπιτα!Τα φύλλα δίνουν όγκο και τα τυρια ταιριάζουν!
ReplyDeleteΚαλημέρα!Πολύ ωραία πίτα!Φαίνεται λαχταριστή!
ReplyDeleteKiki, καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πολύ ωραία συνταγή και νόστιμη, την έχω δοκιμάσει, την ξέρω και εγώ σαν τυρόπιτα σουφλέ. Την φέτα δεν την τρώει η κόρη μου καθόλου, έτσι όμως δεν θα τη καταλάβει. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχει μεγάλη διαφορά, αν αντί για αυτήν, βάλω ανθότυρο ή όχι;
ReplyDeleteΚι εμένα μια φίλη μου που δεν τρώει φέτα, ήταν σίγουρη ότι δεν είχε μέσα! Δεν "ακουγόταν" καθόλου!
DeleteΝομίζω πως θα χάσει με το ανθότυρο...
Γυρίσατεεεεεε; (φωνή στυλ Καρέζη)
ReplyDeleteΥπέροχη η πίτα! Θέλει δυο τινά: Ελλάδα (για να βρεις τα τυριά) και παρέα (για να μη την φας όλη μόνη σου)! Άρα καταγράφεται για τα προσεχώς!!!
Φιλάκια και καλή Πρωτομαγιά
Γυρίιιιιιιιιιιισαμε! Χαχα!
DeleteΌταν έρθεις εδώ λοιπόν!
Ευχαριστώ! Επίσης!
Κική μου καλημέρα!Είναι υπέροχη, δε θα άλλαζα τίποτα εννοείται!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΥπέροχη!!!!!!!! Τα παίρνω έτσι όπως είναι τα κομμάτια και φεύγω.. χεχε
ReplyDeleteΜου αρέσει πολύ η τυρόπιτα σου Κική μου!!!
Τα φιλιά μου!!!
Καλά να περάσεις αύριο!
DeleteΠίτα σουφλέ, σίγουρα πλούσια και πολύ νόστιμη!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα Κική μου, καλή Πρωτομαγιά!
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΌλα τα φύλλα θέλουν λάδωμα ,Κική ή μόνο τα πάνω και τα κάτω;
ReplyDeleteΌλα Δέσποινα θέλουν λάδωμα!
DeleteThanks!
DeleteΘα το πάρω το κομματάκι μου Κική μου καθότι ορκισμένη πιτού και μονο που την βλέπω κάτι παθαίνω! φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΚι εμένα μ΄αρέσουν οι άτιμες! Χαχα! Φιλάκια!
DeleteΤι ωραία τυροπιτούλα!!! Πάει για φτιάξιμο το ΣΚ!
ReplyDeleteΚαλή Πρωτομαγιά Κική μου!
Είμαι σίγουρη ότι ο λόχος θα ευχαριστηθεί!
DeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Την αποθήκευσα γιατί θα την κάνω οπωσδήποτε Κική, στο ελεύθερο γεύμα της ..δίαιτας! Αχχχχ!
ReplyDeleteΧαρά στο κουράγιο σου (για τη δίαιτα)!
DeleteΤέλειος συνδυασμός μπράβο Κική μου και σίγουρα θα είναι πεντανόστιμη να είσαι καλά καλή πρωτομαγιά!!!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
DeleteΚαλο μηνα Κικη, γεματο με ομορφα πραγματα.
ReplyDeleteΕυχαριστώ Κατερίνα μου! Επίσης!
DeleteΠλούσια τυρόπιτα Κική! Φαντάζομαι νοστιμιά. Καλό μήνα!
ReplyDeleteΈχεις δίκιο Κική είναι από τις πολυ πετυχημένες εκδοχές για τυρόπιτα αυτή που μας γράφεις, και εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω κανένα που να την έχει δοκιμάσει και να μην του άρεσε.
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Επίσης!
DeleteΑυτή την τυρόπιτα την έχω βάλει στο μάτι να την φτιάξω το βράδυ των εκλογών που θα δουλεύω μέχρι τα ξημερώματα, θα μας κάνει καλή συντροφιά.
ReplyDeleteΦιλιά.
Την έκανες; :-)
DeleteΑχ Κικη τι μου κανεις και εχω αδυναμια στην τυροπιτα!Θα την φτιαξω αμεσως αν και δεν εχω κασερι αλλα θα βαλω τα υπολοιπα και αντι για κασερι λαδοτυρι.Ε δεν πιστευω να μην γινει καλη!!
ReplyDeleteΝατασα
Σου άρεσε τελικά :-)
DeleteΚικη μου την εκανα τελικα και εφαγα και 2 κομματια ζεστα ζεστα!!!Παρα πολυ καλη και κυριως παρ απολυ ευκολη που για εμενα μετραει πολυ να μην ειναι πολυ χρονοβορα η συνταγη!!Την συστηνω ανεπιφυλακτα!!!
ReplyDeleteΝατασα
Να ρωτησω αν βαζουμε ενα ολοκληρο κουτακι εβαπορε των 400 ml αναραίωτο;;; ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές...
ReplyDeleteΑναραίωτο το βάζω. Απλά ανακατεύεται με τα αυγά.
ReplyDeleteΚι εγώ ευχαριστώ!