Friday, November 20, 2009

Μανιτάρια στιφάδο

Συνεχίζω με μια ακόμα νηστίσιμη συνταγή. Η συνταγή αυτή υπάρχει σε ενα διαφημιστικό βιβλιαράκι της Ελαΐς, το οποίο κυκλοφορούσε δωρεάν μαζί με άλλα στα σούπερ μάρκετ εδώ και 20ετία (και βάλε). Πραγματικά, όλες οι συνταγές που είχαν μέσα αυτά τα βιβλιαράκια, ήταν θησαυρός. Πετυχημένες και νόστιμες πολύ! Τα μανιτάρια στιφάδο μου αρέσουν πολύ και τα φτιάχνω τουλάχιστον μια φορά κάθε χειμώνα (οι υπόλοιποι δεν είναι φαν).

Μανιτάρια στιφάδο
Υλικά
1 κιλό μανιτάρια (τα γνωστά μικρά λευκά μανιτάρια του εμπορίου)
1/2 κιλό κρεμμύδια στιφάδου ή κανονικά, κομμένα σε φέτες (ή και παραπάνω, εγώ βάζω πάντα περισσότερα)
2 ντομάτες ώριμες ή ένα κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 με 1 φλυτζάνι ξύδι
1 ξύλο κανέλλα
1 φύλλο δάφνη
αλάτι
πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια με συγκίνηση ή χωρίς, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα γυρίζουμε για 5-10 λεπτά
Προσθέτουμε τα μανιτάρια ολόκληρα αν είναι μικρά ή αλλιώς κομμένα στα 2 ή 4 και ανακατεύουμε πάλι για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ξύδι (αν είναι δυνατό ξύδι, μη βάλετε ένα ολόκληρο φλυτζάνι), το σκόρδο, τη ντομάτα, την κανέλα, τη δάφνη, αλατοπίπερο και ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσουν για καμία ώρα και να μείνουν με λίγο ζουμί.
Απολαύστε τα με φρέσκο ψωμάκι .

Καλό πσκ!

28 comments:

  1. Σούπερ φαίνονται! Θα τα δοκιμάσω τάχιστα γιατί μ' αρέσουν τα μανιτάρια :-)

    ReplyDelete
  2. Νόστιμο φαίνεται αλλά τί γίνεται στην περίπτωση της χύτρας; μπάινουν μέσα; ή θα λιώσουν όπως κάποια φαγητά που έκανα (όχι λιαστά, λιωμένα!)

    ReplyDelete
  3. μμμ πολυ μου αρεσει οταν βαζεις χορτοφαγικες συνταγες!!! θα την δοκιμασω συντομα

    ReplyDelete
  4. Ti xortofagikh suntagh??? auto einai delicatessen prwths poiothtas!!¨mprabo einai teleio kai tha to ftiaxw epitopou :)

    ReplyDelete
  5. Έχω και εγώ ένα σωρό βιβλιαράκια ΕΛΑΪΣ. Δούλευε εκεί μια θεία μου και μας τα έφερνε με το κιλό. Καλά που μου τα θύμισες να τα ξεφυλλίσω γιατί τα είχα λίγο ξεχάσει.
    Πράγματι είχαν μερικές πολύ πετυχημένες συνταγές. Θυμάμαι μια πολύ ωραία καρυδόπιτα με σιμιγδάλι, που μια εποχή είχε γίνει το αγαπημένο μας γλυκό.
    Και για να επανέλθω στο θέμα: πολύ ορεκτικά φαίνονται τα μανιταράκια. Και οπτικά και σίγουρα και γευστικά.
    Καλό σ/κ

    ReplyDelete
  6. Σλουρπ λέμε!
    Αυτό το βιβλιαράκι της Ελαίς κάπου πρέπει να το έχει καταχωνιασμένο η μάνα μου.
    (Βρε λες ν' αρχίσω να μαγειρεύω; :p)

    ReplyDelete
  7. Πολύ ενδιαφέρον!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  8. Deli,μμμ πολύ νόστιμα φαίνονται!Πάνω στην ώρα ήρθε η συνταγή σου-χτες και σήμερα μας έφεραν δυο τσάντες μανιτάρια κουμαρίσια.Είναι νοστιμότερα κι από κρέας.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Φαίνονται λαχταριστά τα μανιτάρια σου Κική! Και ότι πρέπει για τη νηστεία!

    ReplyDelete
  10. Αχ κι εσύ έχεις αυτά τα μαγικά βιβλιαράκια;;Δεν προλαβαίνω να δω ούτε που είναι.
    Όμως πρέπει να ήξερες ότι έχω πολλά μανιτάρια κι έβαλες τη συνταγή!!χαχα
    Θα τα δοκιμάσω αν και δεν ξέρω ποιος άλλος θα φάει.

    ReplyDelete
  11. Τι μου θύμησες! Τα βιβλιαράκια που μοίραζε η Ελαϊς! Έχω μάθει πολλές υπέροχες συνταγές από αυτά!

    Το στιφάδο σου... λαχταριστό! Το ονειρεύομαι με ένα από τα υπέροχα ψωμιά σου να του κάνει συντροφιά! Ψωμάκι με προζύμι καλοφτιαγμένο "κατά λάθος" βουτηγμένο στην σάλτσα που βλέπω....

    ReplyDelete
  12. Έχω και εγώ τέτοιο βιβλιαράκι, τώρα θα με κάνεις να ψάξω να το βρω!
    Το στιφάδο σου τέλειο, μόνο που μου πέφτει λίγο βαρύ! Αχ, γεράσαμε!!!!

    ReplyDelete
  13. Αχ αυτα τα βιβλιαράκια! Έχω παρα πολλά. Αλλα όοοοχι δεν τα έχω περισσότερο από 20 χρόνια,λιγότερο.
    Πω πω λες να περασαν τόσο πολύ τα χρόνια; :-)

    ReplyDelete
  14. Λέω να το κάνω με πλευρώτους baby και κοκκάρι.
    Αν γινει καλό θα ενημερώσω.
    Το παλιότερο βιβλιαράκι Ελαΐς με συνταγές της Χρύσας Παραδείση, ειναι του 1956 ή '57. "Κληρονομιά" της μητέρας μου. Και αλλα πιό φρέσκα.
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες.
    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  15. Κικίτσα πεντανόστιμο το πιάτο σου, για μας που αγαπάμε πολύ τα μανιτάρια είναι σούπερ!
    Βιβλιαράκια της ΕΛΑΙΣ (και του ΒΙΤΑΜ αν θυμάμαι καλά), τα έχω όλα φυλαγμένα, ότι έκανα από εκεί ήταν πάντα πετυχημένο!
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  16. Nοστιμοτατο φαγητο!!! Τρωγωντας αυτο το φαγητο, θα σκεφτομαι, οτι καπου ειδα και ενα μεζεδακι κρεας.....

    ReplyDelete
  17. Κική, τέλειο φαινεται!
    πολύ μ' αρέσουν τα μανιταράκια :))

    ReplyDelete
  18. Σοφία, εγώ τρελαίνομαι γι΄αυτό το φαγητό! Δοκίμασέ τα!

    Ηλία, εγώ μαγειρεύω στη χύτρα και δεν μου λιώνει τίποτα. Αν τα κλείσεις στη χύτρα, κλείσε τα για 10-15 λεπτά, άνοιξέ τη και δοκίμασε. Πιο πιθανό είναι να λιώσουν τα κρεμμύδια φυσικά! Στη χύτρα να χαμηλώνεις πάντα λίγο τη φωτιά!

    kiki κι εμένα μου αρέσουν οι χορτοφαγικές γιατί βασανιζόμουνα σαν παιδί με το κρέας.

    Νεφελες, όντως είναι ντελικατέσεν, πολύ νόστιμο ομολογώ. Και αν σου αρέσει το στιφάδο, αλλά δεν συμπαθείς το κρέας, είναι τέλειο!

    Ειρήνη κι εγώ όσες συνταγές είχα δοκιμάσει από κει, ήταν πετυχημένες και τα έχω ακόμα τα βιβλιαράκια! Δοκίμασέ τα!

    Confused, ναι καλέ! Γιατί να μην αρχίσεις; :-)))

    ReplyDelete
  19. Τρελοτουρίστρια, είναι!

    Ελένη!!! Τυχερή! Έρχομαι να φάμε μαζι!

    Λίλα, γι΄αυτό την έβαλα. Για όσους νηστεύουν και για όσους αγαπούν τα λαδερά! Ευχαριστώ!

    Ξανθή, τα κρατούσα από μικρή και τα συμβουλευόμουν παλιά. Κι εγώ πολλές φορές μόνη μου τα τρώω. Μη νομίζεις!

    Αγγελική, το φαγητό αυτό, προσφέρεται για ... μακροβούτια οπως καταλαβαίνεις! Αν είναι και φρεσκοψημμένο χειροποίητο ψωμάκι, εκεί να δεις τι γίνεται!

    Big mama σσσσσσσσσσσσσσστ μη μας ακούσουν! Άκου κει γεράσαμε! χαχα!

    Δέσποινα, δεν θα θυμόμουν πόσα χρόνια τα έχω, αλλά επειδή έχω σαν σημάδι τη χρονιά που ήρθα εδώ, το 1988 και τα έχω πριν από αυτή, γι΄αυτό λέω πως είναι πάνω από 20 χρόνια. Μπορεί κάποια από αυτά να τα έχω λιγότερα, αλλά θυμάμαι πως από την Πάτρα τα μάζευα, Άρα...

    ReplyDelete
  20. Δύσπιστε με πλευρώτους; Γιατί όχι; Ευχαριστώ αν και οι συγκεκριμένες φωτό δεν είναι από τις καλύτερές μου. Είναι παλιές και δεν τις πρόσεχα πολύ τότε!

    Έλενα, και του βιτάμ! Ναι! Τα μανιταράκια αγαπημένα από πολλούς!

    Πανόπτη, μα μοιάζουν τόσο πολύ με κρέας τα μανιτάρια, που άνετα θα τα μπέρδευες! :)

    Μαριλένα, απάνω τους λοιπόν!

    ReplyDelete
  21. Αχ, τι νοστιμιές!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  22. Δέσποινα, αλλά να το τρως και άλλο να βλέπεις! :-)

    ReplyDelete
  23. Εγώ για να κλαίω λιγότερο βάζω τα κρεμμύδια στο ψυγείο για να παγώσουν.
    Θα δοκιμάσω οπωσδήποτε τη συνταγή!

    Καλώς σε βρήκα :)

    ReplyDelete
  24. αγορασα σημερα τα κρεμμυδακια, ειμαι ετοιμη για στιφαδο!!!!

    ReplyDelete
  25. Καλώς την εξ Ιταλίας! Αχ...πολλές αγάπες βλέπω στο μπλογκ σου. Ιταλία, μαγειρική...όλα!
    Ωραίο το tipάκι που δίνεις για να μην συγκινιόμαστε! Εγώ ξέρω το "καθαρίζω κάτω από τον αποροφητήρα" ή μέσα σε νρό στο νεροχύτη. Καλωσήρθες λοιπόν!

    Kiki το έκανες; Για πες!

    ReplyDelete
  26. Tι φαγητό! Τι υπέροχη γεύση!
    Λατρευω τα μανιτάρια και μ αρέσουν σε συνταγές που υποκαθιστούν το κρέας.
    Τέλειο για νηστεία αν και όχι τόσο υγειηνό για αυτούς που έχουν αυξημένο ουρικό οξυ, νομίζω ότι απαγορεύονται.
    Αλλά είναι τόσο τέλεια η γεύση τους. Το κάνω και με άλλα μανιτάρια, ιδιως πορτομπέλο που είναι και πιο δυνατή η γεύση τους.

    ReplyDelete
  27. Ραλού τέλειο φαγητό μιλάμε! Με πορτομπέλο δεν τα έχω δοκιμάσει! Θα δοκιμαστούν!

    ReplyDelete
  28. Την ώρα που το μαγείρευα, όλοι ρωτούσαν τι μοσχομύριζει... από παππού μέχρι παιδιά... Όταν το γευτήκαμε δε... πεντανοστιμο! Συνταγή σίγουρης επιτυχίας!

    ReplyDelete