Πέρυσι η Ξανθή, ξέροντας ότι με ενδιαφέρουν τα φρούτα του δάσους για πειράματα με λικέρ και γλυκά κουταλιού, μου είχε στείλει διάφορα φρουτάκια από τα μέρη της. Πολύτιμα δώρα πραγματικά. Το ένα πιο όμορφο από το άλλο αλλά και ενδιαφέροντα ως προς τα αποτελέσματα που έδωσαν.
Η εμπειρία με τα λικέρ μετά την ενασχόληση μετά από τόσα χρόνια, με έχει κάνει ικανή να φτιάξω λικέρ ακόμα και με ελάχιστη ποσότητα. Όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις μεγάλη ποσότητα από ένα σπάνιο φρούτο, τότε βολεύεσαι με όσο έχεις.
Μπορεί να έχεις μικρή ποσότητα, αλλά το λίγο λικεράκι που θα πάρεις είναι πολύτιμο και σε αποζημιώνει.
Τα φούτα του δάσους δίνουν πολύ γευστικά λικέρ. Το φραγκοστάφυλο έγινε πάρα πολύ νόστιμο! Μπορείτε να βρείτε ακόμα απ' ό,τι είδα σε ένα μανάβικο. Και ναι! Υπάρχει μανάβικο στη Ζάκυνθο που φέρνει σπάνια και δυσεύρετα φρούτα και το ανακάλυψα πρόσφατα. Ακριβά μεν, αλλά φέρνει. Και εκτός από σπάνια, φέρνει και βυσσινάκι και μελιτζανάκι. Αμέ!
Τι έλεγα; Α ναι! 'Ότι το φραγκοστάφυλο έγινε τέλειο! Δίνει καταπληκτική γεύση και χρώμα. Δοκιμάστε το αν βρείτε!
Λικέρ φραγκοστάφυλο
Υλικά
60 γρ. φραγκοστάφυλα (ζυγισμένοι μόνο οι σπόροι)
60 γρ. άχρωμο ρούμι
40 γρ. νερό
40 γρ. ζάχαρη λευκή
Εκτέλεση
Πλένουμε και ξεσποριάζουμε τα φραγκοστάφυλα.
Τα βάζουμε σε βάζο μαζί με το ρούμι και τα αφήνουμε εντός σπιτιού σε σκιερό μέρος για 1 μήνα. Μετά από 1 μήνα, φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι (που θα βράσουμε μόλις για 1-2 λεπτά) με το νερό και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο βάζο με τα φραγκοστάφυλα.
Αφήνουμε εντός σπιτιού για 3-4 μέρες.
Φιλτράρουμε σε καθαρή μπουκάλα.
Τέλος, αν έχετε φρέσκα φραγκοστάφυλα, βάλτε τα στις σαλάτες σας. Ταιριάζουν πάρα πολύ!
Καλή εβδομάδα!
Update:
Θεωρώ αναγκαίο να τονίσω, ότι τόσο στις φωτογραφίες των λικέρ στο μπλογκ και στο βιβλίο μου Λικεράκια και σερμπέτια, όσο και στην πραγματικότητα, το χρώμα των λικέρ είναι πέρα για πέρα πραγματικό, χωρίς προσθήκη χρώματος. Θεωρώ μεγάλη χαζομάρα ΕΙΔΙΚΑ στα λικέρ να προσθέτουμε χρώμα. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Τα περισσότερα φρούτα δίνουν υπέροχο χρώμα, φυσικό και όμορφο. Λέω ειδικά στα λικέρ, επειδή στις τούρτες πχ, μπορεί να χρειάζεται χρώμα, ειδικά σε αυτές με ζαχαρόπαστα. Στα λικέρ όμως είναι εντελώς περιττό.
Στην παρακάτω φωτό, βλέπετε και τα τέσσερα μαζί.
Πάνω αριστερά: τσάπουρνα
Πάνω δεξιά:φραγκοστάφυλο
Κάτω αριστερά: σαμπούκος
Κάτω δεξιά: κράνα
Η εμπειρία με τα λικέρ μετά την ενασχόληση μετά από τόσα χρόνια, με έχει κάνει ικανή να φτιάξω λικέρ ακόμα και με ελάχιστη ποσότητα. Όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις μεγάλη ποσότητα από ένα σπάνιο φρούτο, τότε βολεύεσαι με όσο έχεις.
Μπορεί να έχεις μικρή ποσότητα, αλλά το λίγο λικεράκι που θα πάρεις είναι πολύτιμο και σε αποζημιώνει.
Τα φούτα του δάσους δίνουν πολύ γευστικά λικέρ. Το φραγκοστάφυλο έγινε πάρα πολύ νόστιμο! Μπορείτε να βρείτε ακόμα απ' ό,τι είδα σε ένα μανάβικο. Και ναι! Υπάρχει μανάβικο στη Ζάκυνθο που φέρνει σπάνια και δυσεύρετα φρούτα και το ανακάλυψα πρόσφατα. Ακριβά μεν, αλλά φέρνει. Και εκτός από σπάνια, φέρνει και βυσσινάκι και μελιτζανάκι. Αμέ!
Τι έλεγα; Α ναι! 'Ότι το φραγκοστάφυλο έγινε τέλειο! Δίνει καταπληκτική γεύση και χρώμα. Δοκιμάστε το αν βρείτε!
Λικέρ φραγκοστάφυλο
Υλικά
60 γρ. φραγκοστάφυλα (ζυγισμένοι μόνο οι σπόροι)
60 γρ. άχρωμο ρούμι
40 γρ. νερό
40 γρ. ζάχαρη λευκή
Πλένουμε και ξεσποριάζουμε τα φραγκοστάφυλα.
Τα βάζουμε σε βάζο μαζί με το ρούμι και τα αφήνουμε εντός σπιτιού σε σκιερό μέρος για 1 μήνα. Μετά από 1 μήνα, φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι (που θα βράσουμε μόλις για 1-2 λεπτά) με το νερό και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο βάζο με τα φραγκοστάφυλα.
Αφήνουμε εντός σπιτιού για 3-4 μέρες.
Φιλτράρουμε σε καθαρή μπουκάλα.
Τέλος, αν έχετε φρέσκα φραγκοστάφυλα, βάλτε τα στις σαλάτες σας. Ταιριάζουν πάρα πολύ!
Καλή εβδομάδα!
Update:
Θεωρώ αναγκαίο να τονίσω, ότι τόσο στις φωτογραφίες των λικέρ στο μπλογκ και στο βιβλίο μου Λικεράκια και σερμπέτια, όσο και στην πραγματικότητα, το χρώμα των λικέρ είναι πέρα για πέρα πραγματικό, χωρίς προσθήκη χρώματος. Θεωρώ μεγάλη χαζομάρα ΕΙΔΙΚΑ στα λικέρ να προσθέτουμε χρώμα. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Τα περισσότερα φρούτα δίνουν υπέροχο χρώμα, φυσικό και όμορφο. Λέω ειδικά στα λικέρ, επειδή στις τούρτες πχ, μπορεί να χρειάζεται χρώμα, ειδικά σε αυτές με ζαχαρόπαστα. Στα λικέρ όμως είναι εντελώς περιττό.
Αχ δεν εχω δοκιμασει φραγκοστάφυλο!
ReplyDeleteΚαλη μας εβδομάδα :)
Αν βρεις φτιάξε!
DeleteΑγαπημένη γεύση τό φραγκοστάφυλο Κική!!
ReplyDeleteΩραίο χρώμα έχη τό λικεράκι σου!!
Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
Και για μένα αγαπημένη!
DeleteΤι χρώμα! Φαίνεται υπέροχο!
ReplyDeleteΒρήκες και μαγαζί με μελιτζανάκι; Πάνε οι βόλτες πια;;;
Σιγά μην πάνε ;-)
DeleteΤόσο μικρή ποσότητα φραγκοστάφυλου θα την είχα κάνει μια μπουκιά πριν προλάβει καν να φύγει από το κοτσάνι της. Μπράβο σου που κρατήθηκες και έφτιαξες κάτι τόσο όμορφο.
ReplyDeleteΚαλωσήρθες! Και η παραμικρή ποσότητα είναι για μένα ευκαιρία για πείραμα! ;-)
DeleteΠολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το λικέρ φραγκοστάφυλο! Υπέροχο το ρουμπινί του χρώμα!
ReplyDeleteΕίδες χρώμα;
Deleteδεν ξερω απο γευση πως ειναι(αν και ειμαι σιγουρη οτιγια να το προτεινεις εσυ, σιγουρα ειναιεξαιρετικο) αλλα απο χρωμα.....αχ αυτο τοχρωμα...θεικο!!!
ReplyDeleteΉταν πολύ καλό!
DeleteΑκούγεται πανεύκολο και σίγουρα είναι πανέμορφο και στο μάτι. Μου αρέσει η εναλλακτική με το ρούμι, αν βρούμε αυτά τα ωραία κόκκινα φρουτάκια το μόνο που χρειάζεται το λικέρ είναι υπομονή!
ReplyDeleteΌπως όλα τα λικέρ! ;-)
DeleteΕίναι ιδιαίτερα φρούτα, πολύ όμορφα και δεν τα έχουμε συνηθίσει να τα χρησιμοποιούμε. Νομίζω πως γίνονται υπέροχο λικέρ!
ReplyDeleteΕμένα είναι από τα αγαπημένα μου!
DeleteΦαίνεται υπέροχο και το χρώμα του φανταστικό!
ReplyDeleteΈτσι είναι!
DeleteΦαίνεται τέλειο το λικέρ, αλλά και στην σαλάτα πιστεύω ότι θα ταιριάζουν υπέροχα!!!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα
Φιλάκια
Στη σαλάτα ήταν τέλεια!
DeleteΠολύ σημαντικό το να μπορείς να εκμεταλλεύεσαι ακόμα και μια μικρή ποσότητα ενός δυσεύρετου φρούτου.
ReplyDeleteΤο χρώμα από το λικέρ σου είναι πραγματικά εξαιρετικό, φωτεινό και λαμπερό.
Μπορώ να φανταστώ και τη γεύση νομίζω!
Τα φιλιά μου
Η εμπειρία φταίει :-)
DeleteΦιλάκια!
ουπς έφτιαξες τόσο λίγο!!
ReplyDeleteΦέτος είχα πολλά αλλά και πολλά τρεχάματα οπότε δε μπόρεσα να σου στείλω.
Όταν έχεις την ευκαιρία να φτιάξεις τόσο σπάνιο λικέρ, δεν τη χάνεις!
DeleteΔεν πειράζει :-)
Ελκυστικό χρώμα, Κική μου!
ReplyDeleteΣε κάνει να θέλεις να το πιεις ακόμη κι' αν δεν πίνεις λικεράκια.
Όντως το χρώμα ήταν πανέμορφο!
DeleteΤελικά Κική, εσείς εκεί στην Ζάκυνθο είστε πιο τυχεροί από εμάς στον Πειραιά, εφόσον βρίσκετε αυτά τα όμορφα φρουτάκια σε μανάβικα. Εδώ στον Πειραιά ούτε στην κεντρική αγορά δεν μπόρεσα να βρω, φρέσκα φυσικά. Φοβερό το χρώμα στο λικέρ σου! Καλόπιοτο!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Μην το λες...Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν έβρισκες τίποτα. Όσο για το μανάβικο, είναι διαμαντάκι που ανακάλυψα τελευταία!
DeleteΕυχαριστώ!
Tί ωραίο χρώμα Κική.
ReplyDeleteΛίγο είναι αλλά είμαι σίγουρη πως άξιζε. Οταν και η πρώτη ύλη είναι δυσεύρετη έχει άλλη αξία.
Φιλιά
Το πανω αριστερα εινια μυρτιλλο και το κατω μαυρο φραγκοσταφυλλο!
ReplyDeleteΜπορεί απλά να έχουν άλλες ονομασίες εκεί που ζεις. Το κάτω αριστερά πχ είναι πάρα πολύ μικρό. Σαν φακή!
DeleteΈχω στο κηπο μου τα μάζεψα και λέω να κάνω το λικέρ 600γρμ.φραγ.600γρμ.ρουμι ποση ζάχαρη και νερό? ευχαριστώ.
ReplyDelete400 και 400
Delete