Thursday, April 30, 2009

Ομελέτα διαίτης

Μετά το Πάσχα, όλες (και όλους) μας πιάνει μία τρέλα για τα κιλά που μπήκαν το χειμώνα και για τα κορμιά που θα βγάλουμε σε λίγο στις παραλίες. Τις τελευταίες μέρες, κάμποσες από μας είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να μαζευτούμε ολίγον και αντί να ράψουμε καινούρια ρούχα για το καλοκαίρι, είπαμε να ράψουμε το στόμα μας. Αλλιώς κυρίες μου, μας βλέπω να το ρίχνουμε στα ριχτά και στα φαρδιά για να κρύψουμε τα σωσίβια... Η Μαρία Τζιρίτα μάλιστα, ξεκίνησε ένα μπλογκ που μιλάει για δίαιτα κι εκεί λέμε τον πόνο μας.

Κατά καιρούς έχω κάνει κι εγώ δίαιτα, οπότε θα μπορούσα να δίνω συμβουλές με τις ώρες γύρω από δίαιτες. Πολλά παραπανίσια κιλά δεν έχω, αλλά αυτά που έχω μου τη δίνουν και επειδή δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά, στο παρελθόν, έχω καταφύγει σε διαιτολόγο, προκειμένου να με βάλει στον ίδιο δρόμο. Μυαλό όμως δεν βάζω και πάλι γυρίζω στις παλιές μου συνήθειες όταν χάσω τα κιλά.

Το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση αλλά τώρα δεν είναι ώρα γι΄ αυτό.

Θέλω να σας δώσω κι εγώ μια ιδέα για ομελέτα που μπορούμε να φάμε σε δίαιτα. Τις ομελέτες ποτέ δεν τις χώνευα μικρή. Αυτός ο συνδυασμός τηγανισμένου λαδιού-αυγού-τυριού ή ό,τι άλλο βάζουν μέσα, εμένα με αηδίαζε πάντα. Δεν τον άντεχα. Όταν έκανα δίαιτα, έφτιαχνα αυτή την ομελέτα που θα δείτε. Μιλάμε ότι έγινε το αγαπημένο μου φαγητό ακόμα και μετά τη δίαιτα. Μου άρεσε γιατί είχε ελάχιστο λάδι και πολλά λαχανικά. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει κι εσάς.

Ομελέτα διαίτης
Υλικά
2 αυγά
2 κ. γ. ελαιόλαδο
πιπεριιές χρωματιστές ή πράσινη
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια
extra goodies:
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λεμόνι

Εκτέλεση
Κόβουμε τις πιπεριές ζουλιέν (στενόμακρα κομμάτια).
Ξεπλένουμε και σουρώνουμε μια μικρή κονσέρβα μανιτάρια
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 κ. γ. λάδι, αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα λαχανικά. Σωτάρουμε όσο θέλουμε (εγώ τα θέλω σκληρά και τα σωτάρω πολύ λίγο).
Στο μεταξύ, σε ένα πιάτο χτυπάμε τα 2 αυγά.
Ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά τα αυγά και «ψήνουμε» για λίγο και από τις 2 πλευρές.
Σερβίρουμε ζεστή και αν θέλουμε βάζουμε από πάνω χυμό λεμονιού και τρίβουμε πιπέρι.

Για να είναι ένα πλήρες γεύμα, τη συνοδεύουμε με ένα μέτριο κομμάτι ανθότυρο ή κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά και μια πλούσια πράσινη σαλάτα. Έτσι, παίρνουμε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και όλα όσα χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε.

Tip:
Όσο πιο πολλά λαχανικά προσθέσουμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να μείνει ενιαία η ομελέτα μας καθώς τη γυρίζουμε, επειδή δεν έχει τυρί μέσα για να συγκρατεί τα υλικά. Εμένα προσωπικά δεν με πειράζει να χαλάσει η ομελέτα καθώς τη γυρίζω, απλά σας ενημερώνω για να ξέρετε πόσα λαχανικά θα βάλετε.

Η ομελέτα στη φωτό δεν έχει καθόλου λαχανικά, παρά μόνο λίγο γάλα και λίγο τυρί.

Καλό κουράγιο εύχομαι σε όσους ξεκίνησαν δίαιτα και σας υπενθυμίζω ότι τα κιλά που έχουμε όλοι πάρει, δεν τα πήραμε μέσα σε μια βδομάδα, οπότε μην έχετε την απαίτηση να έχουν φύγει μέσα σε μία εβδομάδα. Αργά, σταθερά με υπομονή, επιμονή και ισορροπημένη διατροφή θα χαθούν. Μην απογοητεύεστε και μην περιμένετε θαύματα από την 1η μέρα. Καλή συνέχεια!

24 comments:

  1. Κική μου εγώ παραπανίσια κιλά δεν έχω αλλά η ομελέτα με τα λαχανικά μ' αρέσει πολύ προσθέτω και κρεμμύδι και ντομάτα!!
    Όταν δε την έφαγα στη Σαμοθράκη σε ένα ταβερνάκι στο πουθενά με λαχανικά από τον κήπο τους εκεί ν αδεις τι ωραία ήταν!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα , λατρεύω τις ομελέτες, λοιπόν η γιαγιά μου όταν περίσευε φαγητό το έκαμνε το βράδυ...ομελέτα.Το θυμάμαι σαν όνειρο και πίστεψε με ήταν υπέροχο.Έχεις φάει σφουγκάτο; είναι ομελέτα με φρέσκα κρεμμυδάκια ,άνηθο, δυόσμο και τριμμένο κολοκυθάκι καμμιά φορά.Φιλάκια και καλή Πρωτομαγιά!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα-καλημέρα...
    Μες στο μυαλό μας είσαι!Ομελέτα με ντοματούλα και φρέσκα αυγά της Θείτσας μου έφαγα χθές...
    Φιλι!
    Αγράμπελη

    ReplyDelete
  4. Αχ!!Πολύ νόστιμη φαίνεται ..σχεδόν σαν μη διαιτητική!!Αχ!!Γιατί τα νόστιμα όλα παχαίνουν????Σνιφ!!

    ReplyDelete
  5. Deli,τέλεια!Έτσι την φτιάχνω,μόνο βάζω ένα αβγό και δυο ασπράδια και μαλακό τυράκι χαμηλό σε λιπαρά.
    Α,δεν τη γυρίζω,ποτέ δεν το κατάφερα κι έτσι την ψήνω.Μια χαρά γίνεται.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Λατρεύω τις ομελέτες. Φτιάχνω συχνά με μανιτάρια και πιπεριά σα τη δική σου και προσθέτω και στρογγυλές φέτες ντομάτας. Εξαιρετική γίνεται και κυρίως ελαφριά.

    ReplyDelete
  7. άι λαβ ομελέτα, έτσι όπως την περιγράφετε, ανάλαφρη κι αφράτη κι όχι λαδοπιωμένη, και όντως είναι καλή ιδέα για να κάνουμε τα περισσεύματα ένα νέο γεύμα. Κι εγώ σαν την Ελένη την κάνω με 1 αυγό + 2 ασπράδια και δεν την γυρίζω αλλά τη βάζω κάτω από το γκριλ, φουσκώνει σα σουφλέ (ειδικά αν βάλουμε μια κουταλιά αυτοφούσκωτο αλεύρι)

    ReplyDelete
  8. Τη λατρεύω και γω αυτή την ομελέτα! Συνηθίζω να τη φτιάχνω συχνά με μπόλικα λαχανικά και τυράκι! Η γιαγιά μας στην Κρήτη φτιάχνει ομελέτα με πατάτες και αγκινάρες και μπόλικα φρέσκα αβγά τηγανισμένη στα ξύλα!Είναι πολύ νόστιμη!

    ReplyDelete
  9. Ξανθή , είσαι από τους τυχερούς. Εγώ παχαίνω πλύ εύκολα, χάνω πολύ σύκολα, αλλά βάζω όριο και μαζεύομαι κάποια στιγμή.

    Αχτίδα πολύ καλά και άγια έκανε η γιαγιά σου! Καλή πρωτομαγιά!

    Αγράμπελη αχ και ντοματουλα! Μιαμ!

    Αγνή το ιδιο λέω κι εγώ. Δεν έκανε να είναι η τούρτα καραμέλα-μπεζέ να είναι διαίτης και τα κολοκύθια να παχαίνουν; Χαχα!

    Ελένη έχεις δίκιο. Και αν μην τη γυρίσεις, αν την τηγανίσεις σε χαμηλή φωτιά, ψήνεται και από πανω.

    Delicieuses μιαμ!

    Χαρτ και στο φούρνο μια χαρά βγαίνει και φουσκωτή-φουσκωτή!

    Πλεκτό εγκώμιο , όταν ξαναφτιάξει η γιαγιά, φωνάξτε με please!!!

    ReplyDelete
  10. Αν και οι ομελέτες δεν είναι η πρώτη μου επιλογή η δική σου δείχνει να είναι καλή ιδέα για ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα. Θα την δοκιμάσω...

    ReplyDelete
  11. Θέλω την ομελέτα αλλά δεν θέλω να κάνω δίαιτα!Μπορώ;
    Μου αρέσουν οι ομελέτες,ίσως γιατί μου αρέσουν και τα αυγά πολύ.
    Αυτό πάντως με τον χυμό λεμόνι πρώτη φορά το ακούω,θα δοκιμαστεί την επόμενη φορά.
    Το βάζεις για να κόβει την αυγουλίλα;
    Φιλιά,καλή Πρωτομαγιά!

    ReplyDelete
  12. Γειά σου Κική μου, άξια! Την κάνω κι εγώ αυτή την ομελέτα - σιγά μη μου ξέφευγε! Σ'ευχαριστώ που στηρίζεις την προσπάθειά μου, δε φαντάζεσαι πόσο κουράγιο και χαρά μου δίνει μια τέτοια βοήθεια, σαν τη δική σου! Θα ενημερώσουμε και τις συναγωνίστριες για το γεύμα αυτό, είναι εξαιρετική ιδέα! Με την υπογραφή σου φυσικά! Σου στέλνω πολλά φιλιά και σου εύχομα καλή και χαρούμενη πρωτομαγιά κορίτσι μου!

    ReplyDelete
  13. Κική μου, είναι πολύ αργά για να την φτιάξω..Αύριο ίσως, είναι πολύ νόστιμη...

    ReplyDelete
  14. Το βλεπω... μολις περασε το Πασχα τα κεφαλακια μεσα για μεσα.Καλο μηνα να εχεις.

    ReplyDelete
  15. καλό μήνα Κική μου :))

    για ομελετες τρελλαίνονται τα κοριτσια μου!

    φιλιά
    και καλο μας μηνα ξανά!

    ReplyDelete
  16. ΟΙ ομελέτες είναι πάντα η γρήγορη λύση αν και προτιμώ αυγά μάτια, μα η Αχτίδα μου τρώει ομελέτα με ντομάτα και πιπεριές.Σας εύχομαι ολόψυχα καλό μήνα και πολλά όμορφα μαγειρέματα κι εσείς.Έχετε καμμιά συνταγή για βουβαλίσιο βούτυρο που αγόρασα μαζί με το κρέας γιατί θα μου το φέρει καπέλο η Αχτίδα μου!

    ReplyDelete
  17. Kαλό μήνα Κικίτσα, καλή Πρωτομαγιά!!!

    ReplyDelete
  18. Μπέττυ , ούτε εγώ τρελαινόμουν για ομελέτα, μέχρι που έκανα αυτή με λίγο λάδι και λαχανικά. Δοκίμασέ τη.

    Λίλα , δοκίμασα κάποτε να βάλω λεμόνι και μου άρεσε πολύ. Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου έβαζε ακόμα και στις τηγανητές πατάτες. Κι αυτό μ' αρέσει. Λεμόνι και πιπέρι! Μιαμ!

    Μαρία ευχαριστώ για όλα. Ελπίζω να μην ξέφυγες από το πρόγραμμα!

    Όλγα , γυριιιιιισατεεεεε;

    Δημιουργία , τι να κάνουμε; Έρχεται καλοκαίρι!
    Καλό μήνα!

    Μαριλένα , καλό μήνα! Φιλάκια!

    Δημήτρη καλό μήνα! χαχα! Λέτε να σας το φέρει καπέλο το βούτυρο η αχτίδα; Μπαααα! Σας έχει αδυναμία! Δυστυχώς δεν έχω συνταγή, αλλά αν ρίξετε μια ματιά στο ίντερνετ ειμαι σίγουρη ότι θα βρείτε πολλές σε ξένα σάιτς!

    'Ελενα, καλή Πρωτομαγιά!

    ReplyDelete
  19. Επιτέλους, να και η δίαιτα!
    Ευχαριστούμε Κική!

    ReplyDelete
  20. Κι εγώ ευχαριστώ Μαριέλα!

    ReplyDelete
  21. Καλησπέρα στην παρέα, καθώς χάζευα στο διαδίκτυο για συνταγές μανιτάρια, έπεσα πάνω στο μπλόγκ σας. Καταρχίν συγχαρητήρια για τις πολύ όμορφες και νόστιμες συνταγές που μας δίνετε, μας τα γράφετε πολυ αναλυτικά και για μας τις νεες νοικοκυρές ειναι οτι το καλύτερο.
    Ήθελα να προσθέσω το εξης, για το θέμα "ομελέτα διαίτης" ωραία η δική σας συνταγή, απλά εγω οταν την φτιάχνω την ομελέτα, την κάνω στο φούρνο, μέσα σε πυρέξ και έτσι γλυτώνεις και την τηγανίλα αλλά και τη λαδίλα. Και ειδικά για άτομα που κάνουν διατροφή, έτσι είναι και πιο υγεινή και νόστιμη, δοκιμάστε την κι εσεις

    ReplyDelete
  22. καλώς τη Δώρα. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Πολύ καλή η πρότασή σου, σκέψου όμως πόσο χρόνο χρειάζεται ο φούρνος σου να έρθει στους 180-200 βαθμούς για μια ομελέτα. Στο μάτι γίνεται πιο γρήγοραμ άρα πιο οικονομικά. Λαδίλα και τηγανίλα δεν έχει, επειδή είναι σε αντικολλητικό τηγάνι με 2 κουταλάκια λάδι. Πάντως για πολλά άτομα, είναι καλή επιλογή ο φούρνος.

    ReplyDelete
  23. Καλημέρα Κική, βασικά προθερμαίνεις τον φούρνο, όπως όταν είναι να κάνεις και κάτι αλλο, βασικά σε ενα τέταρτο στους 200 βαθμούς είναι έτοιμη. Οταν τη φτιάχνω για μένα χρησιμοποιώ λιγότερα υλικά οπότε ψήνεται γρήγορα, βασικά θυμήζει σουφλέ στην όψη.

    ReplyDelete