Παρόλο που το Πάσχα είναι έθιμο να κάνουμε τσουρέκια, εγώ δεν έφτιαχνα ποτέ. Μάλλον επειδή δεν είμαι πολύ φαν των τσουρεκιών, αν και τελευταία χρόνια τα τιμώ αν είναι καλά. Τελευταία μάλιστα πειραματίστηκα και έφτιαξα πολύ ωραία πασχαλινά τσουρέκια σκέτα και γεμιστά. Πρόλο που δεν κάνω συχνά τσουρέκια, φτιάχνω κάθε χρόνο, αυτή τη light version που μου αρέσει περισσότερο, γιατί όπως είπαμε δεν είμαι fun των κλασσικών τσουρεκιών. Τη φτιάχνω για μας και για φίλους.
Τη συνταγή την είχα βρει σε ένα site αλλά δεν έχω κρατήσει ποιο ήταν. Πάνε και χρόνια... Παρόλο που ξαναέψαξα, δεν τη βρήκα πάλι, οπότε δυστυχώς δε μπορώ να αναφέρω την πηγή. Αν τη βρείτε εσείς πουθενά, στείλτε μου το λινκ να το βάλω.
Πάμε λοιπόν.
Τσουρέκι light γεμιστό
Υλικά Για τη ζύμη
3,5-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1-2 βανίλιες
1/2 κούπα γάλα 2% λιπαρά
1/4 κούπας ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κούπας λιωμένο βούτυρο (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας μέλι, αραιωμένο με 1 κουτ. σούπας νερό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1/4 κούπας σοκολάτα σκόνη (ή κακάο)
1/3 κούπας καρύδια ή φουντούκια (που προτιμώ) ή αμύγδαλο φιλέ
Για το γλάσο (το γλάσο είναι προαιρετικό)
άχνη ζάχαρη (ας πούμε 1 φλυτζάνι)
νερό (ας πούμε 1 κ. γ. ή μέχρι να γίνει μια σφιχτή πάστα)
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά.
Με τους γάντζους του μίξερ χτυπάμε 2 λεπτάκια έτσι ώστε να βραχεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν δείτε ότι η ζύμη είναι ακόμα ψιχουλιαστή, προσθέστε λίγο ακόμα βούτυρο. (Όλη αυτή τη διαδικασία, εγώ την έκανα με τα χέρια και όχι με μίξερ).
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες (στο φούρνο στους 50 βαθμούς πχ).
Μετά από 2 ώρες η ζύμη μας έχει φουσκώσει.
Την πατάμε με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει, στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί, ή βουτυρώνουμε ταψί και απλώνουμε με τα χέρια τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο.
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης (σοκολάτα σκόνη, ζάχαρη, φουντούκια) εκτός από το μέλι και το νερό.
(ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ.... τι θα μείνει για τη γέμιση;)
Αλείφουμε τη ζύμη με το μέλι που αραιώσαμε με το νερό.
Από πάνω, ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης, μόνο στη μέση της ζύμης. (Εμένα μου ξέφυγε μια πινελιά)!
Κόβουμε τις άκρες της ζύμης σε λωρίδες με ένα μαχαίρι, περίπου 2 εκατοστά φαρδιές. Καλά θα είναι να είναι και λίγο λοξά κομμένες (πράγμα που ξέχασα να κάνω).
Σταυρώνουμε τις λωρίδες σε σχήμα Χ και κλείνουμε τις ακρούλες.
Αφήνουμε πάλι το τσουρέκι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
Μη φωνάζετε, τελειώνουμε...
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς αν θέλουμε να βάλουμε γλάσο.
Για να φτιάξουμε γλάσο, βάζουμε σε ένα μπωλάκι μερικές κουταλιές άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι, ίσα να βραχεί η ζάχαρη.
Κάνουμε σχεδιάκια με ένα χωνάκι που θα φτιάξουμε από χαρτί...ή με το κουταλάκι, ή ακόμα-ακόμα το καλύπτουμε ολόκληρο με γλάσο. Μπορούμε επίσης να λιώσουμε σοκολάτα και να κάνουμε σχέδια σοκολατένια.
Φάτε χωρίς τύψεις, αλλά ποιος μπορεί να μείνει στη μια φέτα; Όταν το φτιάχνω, δύσκολα το βρίσκει η άλλη μέρα!
Μπορεί να ακούγεται μπελλαλίδικο αλλά δεν είναι τόσο. Μόνο που θέλει χρόνο για να φουσκώσει.
Είναι πεντανόστιμο πάντως.
Καλή επιτυχία!
UPDATE: Ξέχασα τη ζάχαρη!!! Ευτυχώς που δεν είναι πολλή! Προσέξτε όσοι κοπιάρατε τη συνταγή!
ΚΑΙ αυτό μού αρέσει!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteDeli μου,φτιάχνω τσουρέκια,αφού η μαμά δεν υπάρχει πια και επειδή μας αρέσουν πολύ.Ότι μπορώ να βάλω σε light,το χρησιμοποιώ και για βούτυρο,benecol.
ReplyDeleteΠολύ όμορφο!Δεν έχω κάνει με γέμιση-θα κρατήσω ζύμη,να τους το φτιάξω.
Φιλιά!
Υ.Γ.Άσε κάθε χρόνο χάνω τη συνταγή,την παίρνω από την ξαδέλφη μου,αλλά ζυμώνω-τηλεφωνώ για επεξηγήσεις και πάλι από την αρχή.
Αχ βρε Κική μου..Πάλι τα κατάφερες να μου ανοίξεις την όρεξη!
ReplyDeleteΚαι το λέω γιατί τα τελευταία χρόνια,δεν κάνω πιά τσουρέκι!
Μα τώρα...
Εγώ πάλι φτιάχνω διάφορα τσουρέκια, συχνά-πυκνά, αλλά αυτό το πλεξουδωτό σχήμα δε το χω ξανακάνει. Ευκαιρία να δοκιμάσω. Ευχαριστώ Κική! Πολύ καλή ιδέα καλή μου. Μάκιααα.
ReplyDeleteωραία τα τσουρέκια, και σκέτα και γεμιστά, αλλά το τι ξινίλα μου φέρνουν άλλο πράγμα,
ReplyDeleteστα παιδιά μου όσο ήταν μικρά άρεσε αυτό το σχήμα, φτιάχνουμε και πίτες με αυτό το πλέξιμο, τώρα η κόρη μου στο ξενοδοχείο έχει δει και έχει δει, χόρτασε το μάτι μου λέει,
αλλά αυτό έχει πλάκα, εγώ βάζω και στα πλάγια κατά μήκος από ένα κομμάτι ζύμης, ώστε να μη χύνεται η γέμιση, κάπως έτσι τα φτιάχνει και η βέφα
τελικά έχουμε μεγάλη τρέλα ε;
Τσουρέκιιιιιιι!
ReplyDeleteΚαι τι δε θα΄δινα για ένα κομμάτι με το καφέ! Μπορώ να κάνω τη γέμιση και με μερέντα; Θα το φτιάξω σήμερα κιόλας έχω όλα τα υλικά! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα Κικί.
ReplyDeleteΠ.Κ. , ζήτα από τη Φωτεινούλα να στο φτιάξει!
ReplyDeleteΕλένη, αυτο το λέει λάιτ λόγω των λίγων αυγών και βούτυρου. Να δώσεις τη συνταγή σε μένα και αποκλείεται να τη χάσω! Χαχα! Θα στη θυμίζω εγώ!
Αγράμπελη , ευκαιρία να ξανακάνεις. Είναι λαιτ και είναι ένα μόνο!
Delicieuses , αυτό το σχήμα είναι ιδανικό γι΄αυτό το τσουρέκι, χαχα! Στα κανονικά τσουρέκια, δοκίμασα κι εγώ διάφορα σχήματα και γεμίσεις. Έβαλα κι αυτή τη γέμιση και έγιναν σούπερ.
Γαστεροπλήξ κι εμένα με πειράζουν διάφορα (και είναι και πολλά τα άτιμα...). Αυτό με το πλάι καλό κόλπο. Εδώ σώζεται, αν αντι να κόψουμε πέρα πέρα τις λουρίδες, αφήσουμε 2-3 εκατοστά άκοπα προς τη γέμιση (αλλά πάντα το ξεχνάω και κόβω πέρα πέρα!)
Ω ναι! Έχουμε μεγάλη τρέλα! Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Χαχα!
Σοφία YEAH!!!
Πλεκτό εγκώμιο θα ήταν ιδανικό για τον καφέ! Μπορείς να βάλεις σκέτη μερέντα (χωρίς μελι κλπ). Κάνε το! Θα χαρώ να μου πεις αν σου άρεσε!
Καλή εβδομάδα!
με αρέσει, με αρέσει!
ReplyDeleteθάυμα είναι, είμαι και φαν των τσουρεκίων, αν θελήσετε και vegan εκδοχή, στη διάθεσή σας :)
Τι μου κάνετε όλοι σας! Μέχρι τώρα έλεγα ότι δεν θα φτιάξω τσουρέκια, αλλα έτσι που τα βλέπω και τόσο εύκολα που τα παρουσιάζεις, πόσο να αντέξω η γυναίκα ;-)
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Α, εγώ τρελλαίνομαι για τσουρέκια. Και να τα τρώω αλλά και να τα φτιάχνω, τόσες ωραίες μυρωδιές και τόσο απαλή ζύμη... το καλύτερό μου!
ReplyDeleteKική, φαίνονται υπέροχα!
ReplyDeleteτρελλαίνομαι για τσουρέκια :))
καλή βδομάδα :)
Η όψη καταπληκτική. Είμαι σίγουρος ότι και η κόψη (.....η γεύση εννοώ) θα είναι τέλεια.
ReplyDeleteΩραία και τα light γεμιστά!!
ReplyDeleteΩραία τα τσουρέκια γενικά. Δυστυχώς ωραία, γιατί τα τσακίζουμε!!!
Καλή βδομάδα Κικίτσα:)
Μαγισσούλα , φυσικά και θέλουμε vegan εκδοχή! Μερσί!
ReplyDeleteBig mama , φτιάξε μόνο ένα! Καλή εβδομάδα!
Elie , είδες ωραία ζύμη; Ζουλιχτή!
Μαριλένα , ευχαριστώ! Καλη εβδομάδα!
Αναστάσιε χαίρομαι που σε βλέπω και εδώ. Από όψη και από κόψη είναι έχουν πάρει καλές κριτικές :-)
Έλενα άστα. Κική-τσουρέκι 0-2! χαχα!
Τσουρεκάκι να είναι κι ας είναι και λάϊτ! Πεντανόστιμο φαίνεται!
ReplyDeleteΚαλή σου εβδομάδα
Κανω κι εγω τετοια ειναι τελεια και τα εμαθα απο.........εσενα!
ReplyDeleteφιλια Κικιτσα
εαν εγω τα φτιάξω με αυτό το σχέδιο θα μου πετύχει ?? ή θα μου μείνει η χαρά γιατι δεν τα πάω και πολύ καλά με το αλφάδιασμα ?
ReplyDeleteτα δικά σου ειναι πολύ ωραία κικίτσα, και του χρόνου !!!
Ώστε δεν βάζεις καθόλου ζάχαρη στη ζύμη! Και γλυκαίνει από την γέμιση!
ReplyDeleteΚαλή ιδέα! Πολύ καλή!
Όσο για το κόλπο με τις λωρίδες και το πλέξιμο καταπληκτικό! Έξυπνο και εμφανίσιμο!
Μπράβο Κικίτσα!
Μάτα, κι εσύ τ' αγαπάς ε;
ReplyDeleteΛούνα, ζάχαρη έβαζες; Γιατί την ξέχασα και εδώ και στο χφλ!!!!!
Μαρία, εσύ κάνεις τα άλλα τόσο όμορφα, εδώ θα κολλήσεις;;;
ΑΓΓΕΛΙΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!! Αγγελικήηηηηηηηηη!!!! Καλεεεεεεεεεεεεεέ!!! Είχε ζάχαρη και την ξέχασα!!!! Και δεν την ξέχασα μόνο εδώ! ΟΥΤΕ στο χφλ την είχα βάλει!!!! Χαχαχα! Καλέ που ήσουνα όταν την έβαζα;;;;; Ευτυχώς που είναι λίγη! Πάω να διορθώσω!
κούπα πόσο είναι? έχω κάτι δοσομετρικές κούπες από ΗΠΑ 237ml. γραφεί η κούπα - να χρησιμοποιήσω αυτή?
ReplyDeleteπολύ νόστιμο φαίνεται το τσουρέκι, για να δούμε τι θα καταφέρω...
Νάντια, χρησιμοποίησε τη δοσομετρική. Είναι μια χαρά!
ReplyDeleteΚικιτσα τα εκανα οπως στο χφλ, εδωσα την συνταγη σου και στην μαμα μου και τα κανει συχνα, αρεσουν στην κορη της αδερφης μου μαλλον (επειδη ειναι γεμιστα. , δεν καταλαβαμε οτι ελειπε ζαχαρη αν και θα επρεπε να μας λενε Ζαχαρουλες! χαχα αγαπαμε την ζαχαρηηηη)
ReplyDeleteευχαριστουμε για τα ομορφα που μας δινεις, φιλια!
Τσουρέκι έτσι γεμιστό δεν το έχω ξαναδεί.Από ότι βλέπω όμως είναι πανεύκολο.Μετά το Πάσχα θα το φτιάξω στα παιδιά που θα τους αρέσει σίγουρα.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα με υγεία.
Κικί καλησπέρα!!! Το έχω φτιάξει 2 φορές μέχρι τώρα!!Έβαλα και λίγο τη δική μου πινελιά πρόσθεσα λίγη μαστίχα και λίγα σποράκια κακουλέ!! Είναι μούρλια..... ο άντρας μου το έχει τσακίσει!!!! Μπράβο μπράβο πάντα τέτοιες συνταγές να μας δίνεις!
ReplyDeleteΛούνα, απορώ πώς την πάτησα. Βέβαια είναι λίγη και δεν πειράζει, αλλά λέμε... Χαίρομαι που τα κάνεις. Κι εμείς τα τρώμε με μεγάλη ευχαρίστηση λόγω της γέμισης.
ReplyDeleteΛίνα, καλωσήρθες! Να τα φτιάξεις και να μας πεις εντυπώσεις. Καλό Πάσχα!
Πλεκτό εγκώμιο το έφτιαξες 2 φορές από πότε; Από χτες που το έβαλα; χαχα! Οταν το φτιάχνω έτσι κάνω κι εγώ. Φτιάχνω 3-4 στη σειρά για δώρο!
Ευχαριστώ!
μαχλεπι και κακουλε για να μυριζει?
ReplyDeleteΑνώνυμε/η, γιατί όχι; Έβαλα τη συνταγή όπως ακριβώς την είχα βρει. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις. Εγώ στη συγκεκριμένη δεν βάζω.
ReplyDeleteΗ ΓΕΜΙΣΗ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΥΓΡΗ Η ΟΧΙ (ΚΑΚΑΟ ΖΑΧΑΡΗ ΒΑΝΙΛΙΕΣ) ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙ;
ReplyDeleteΛία η γέμιση δεν είναι καθόλιυ υγρή. Υγραίνεται μόνο κατά την επαφή της με το μέλι που το απλώνουμε πρώτα.
ReplyDeleteΚική μου είσαι άπαιχτη, φαίνεται και σίγουρα είναι πεντανόστημο, αφού από τώρα ξερογλείφομαι καλέ!!!!
ReplyDeleteΕλπίζω να προλάβω να το φτιάξω και να μην μείνω με τη γλύκα!
Lizaki, eίναι πολύ ωραίο τσουρεκάκι. Δοκίμασέ το!
ReplyDeleteκαλησπερα σε ολες και συγχαρητηρια για την ομορφη στηλη!ηθελα να ρωτησω γιατι η ζυμη μου κολλαγε στο αντικολλητικο χαρτι?με δυσκολια μεγαλη το επλεξα..τωρα το φτιαχνω..δεν ξερω πως θα βγει..
ReplyDeleteΓεια χαρά. Το πιθανότερο είναι να ήθελε λίγο ακόμα αλευράκι. Δοκίμασε την επόμενη φορά αν στο ξανακάνει. Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία κλπ.
ReplyDelete