Friday, April 3, 2009

Κουλουράκια νηστίσιμα

Διαβάζω τις συνταγές που έχω για νηστίσιμα κουλούρια. Της μάνας μου η συνταγή θέλει αλυσίβα. Μια άλλη θέλει αμμωνία. Αλυσίβα δεν έχω. Αμμωνία δεν θέλω. Τι θέλουμε για νηστίσιμα κουλούρια; Λάδι, χυμό πορτοκάλι, αλεύρι, ζάχαρη τα βασικά συστατικά. Αποφασίζω να βάλω υλικά που μου αρέσουν και ό,τι βγει. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και άρεσε και στα παιδιά, που είναι πάντα πιο δύσκολοι κριτές.

Κουλουράκια νηστίσιμα
Υλικά για 45 κουλουράκια περίπου
2 ποτήρια κρασιού λάδι ζεστό
1 και 1/3 ποτήρι κρασιού ζάχαρη σκούρα καστανή
1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκαλιού
1 κ. γ. μπέκιν
1 κ. γ. σόδα μαγειρική
1 κ. γ. κανέλλα σκόνη
½ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1/4 ποτήρι κρασιού λικέρ πορτοκάλι (ή άλλο λικέρ ή καθόλου λικέρ)
περίπου 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μέσα σε ένα μπωλ ρίχνουμε το λάδι αφού το ζεστάνουμε λίγο σε ένα σκεύος.
Ρίχνουμε την σκούρα ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε με τη σειρά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, όχι μονομιάς αλλά λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε μια ζύμη που πλάθεται και δεν κολλάει στα χέρια μας. Λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί. Εξαρτάται από το αλεύρι, από τη θερμοκρασία των υλικών κλπ. Όταν έχουμε ένα μίγμα που πλάθεται, δεν αφήνει λάδια πίσω του και δεν κολλάει, η ζύμη είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Αρχίζουμε τις βούτες στον καφέ. Περιττό να σας πω ότι τα νηστίσιμα κουλούρια μου αρέσουν πιο πολύ από τα Πασχαλινά...

26 comments:

  1. τι όμορφη και εύκολη συνταγή. Και αυτή η γεύση κανέλας γαρύφαλου, πόσο μου αρέσει.
    Πάντα καλές επιτυχίες
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  2. πολύ εύκολη δείχνει η συνταγή!!και φαντάζομαι ότι θα είναι και πεντανόστιμα!!!

    ReplyDelete
  3. κι εμένα αυτά καλύτερα από τα πασχαλινά μ'αρέσουν, άσχετα αν πάτε να μας μπερδέψετε και μας τα βάζετε σε πασχαλινό καλαθάκι :Ρ

    ReplyDelete
  4. Deli,αγαπημένα,μυρωδάτα κουλουράκια έφτιαξες!Κανείς δεν τρώει τα πασχαλινά,σε αντίθεση με τα τσουρέκια.Τέτοια φτιάχνω και για Πάσχα-το λικεράκι το βάζεις για άρωμα;
    Αχ,πώς μ΄αρέσουν οι βούτες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Εμένα δεν με πειράζει που το καλάθι είναι κόκκινο! Δώσε το μου και ας τα μπλέξω με τα Πασχαλινά!
    μιαμ........

    ReplyDelete
  6. Γρήγορα και πεντανόστιμα. Κρίμα που με πρόλαβε η Αγγελική και πήρε το καλάθι :)

    ReplyDelete
  7. πως μπορείς καλέ Κικίτσα και τα φτιάχνεις τόσο ομοια ? εγω ποτέ μου δεν κατάφερα να βγάλω ισομεγέθη κουλουράκια και όπως καταλαβαίνεις πολύ σε θαυμάζω!!

    Μου αρεσουν και εμενα πολύ τα νηστίσιμα κουλουράκια !

    ReplyDelete
  8. καλημερα. την 'εφτιαξα την μακεδονική πουτίγκα.
    ολα τα λεφτά λέμε και οικονομική.
    ανάρπαστη έγινε!!!
    οσο για τα κουλουράκια
    μμμμ θα δω....
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  9. πέντε κουλούρια στο 4 πλιζ :)

    Αυτή τη συνταγή φτιάχνω μονίμως, με άπειρες παραλλαγές, θαύμα είναι :)

    ReplyDelete
  10. φαινονται πολυ νοστιμα, αλλα μιας και εισαι απο την Πελοπονησσο, θα πρεπει να μας βαλεις τη συνταγη για τα Πασχαλινα κουλουρια, ετσι για να θυμηθουμε την πατριδα. Εγω δυστυχως δεν εχω τη συνταγη της γιαγιουλας μου της Τριπολιτσιωτισσας , θ ατη βρω ομως απο τη μαμα μου και την ξαδελφη της .
    Καλο Σαββατοκυριακο

    ReplyDelete
  11. ippoliti_ippoliti , καλωσηρθες. Ευχαριστώ πολύ!

    Εύα , το γεγονός ότι τα έτρωγαν τα παιδιά (και ιδιαίτερα η κόρη που δεν είναι γλυκατζού) με κάνει να πιστεύω ότι ήταν πολύ νόστιμα! :-)

    Χαρτουλίνι , το πασχαλινό καλαθάκι στολίζει το σπίτι μου όλη τη Μεγάλη Βδομάδα, κι ας είναι νηστίσιμα. Μα δεν είναι πιο νόστιμα από τα πασχαλινά; Χαχα!

    Ελένη , το λικεράκι το έβαλα για να πρωτοτυπήσω! χαχα! Το έβαλα για άρωμα και ενίσχυση του πορτοκαλοχυμού.

    Αγγελική Ν , μα αφού Πάσχα έρχεται, κόκκινο το καλαθάκι! Τι πιο φυσικό;
    ;-)

    Ρένα , κάθισε να σου φέρω άλλο αμέσως! Έχω κι άλλο!

    Μαρία, έχω πάρει το κολλάει! χαχα! Όταν ήμουν μικρή, η μάνα μου έφτιαχνε ένα μακρουλό ζυμαρόφιδο και τα κόβαμε με μαχαίρι για να είναι ισομεγέθη. Δεν το κάνω πια, αλλά με το μάτι βγαίνουν ίδια.

    Venceremos , την έκανες ε; Χαίρομαι που σου άρεσε! Όταν έχεις χρόνο κάνε και κουλουράκια!

    Μαγισσούλι , ιέφτασέεεεεεεεϊ! Έχεις μια κουλουροπείρα μπορώ να πω! χεχε!

    ReplyDelete
  12. Ασπα έχω συνταγή της μάνας μου με αμμωνία. Θα βάλω μια άλλη που έχω έτοιμη και αν προλάβω θα βάλω κι αυτή. Καλό σκ!

    ReplyDelete
  13. Μου έκανε εντύπωση που ζέστανες λίγο το λάδι. Είναι καλύτερα έτσι;
    Φαίνονται νοστιμότατα και λαχταριστά!

    ReplyDelete
  14. Και ότι έψαχνα μια συνταγή για νηστίσιμα κουλουράκια! Να΄σαι καλά!! Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  15. Big Mama , θυμάμαι σε συνταγές για κουλούρια η μάνα που ζέσταινε το λάδι. Υποθέτω ότι το εκανε για να λιώνει η ζάχαρη πιο εύκολα. Σε κάποιες συνταγές μάλιστα, τρίβει το ζεστό λάδι με το αλέυρι.

    Πλεκτό εγκώμιο , δοκίμασέ τα! Καλή επιτυχία!
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  16. καλέ, τέλεια φαινονται!
    αυριο σίγουρα θα τα κανω
    (τελειωνουν και τα κουλούρια του Ραφακίου, οπότε επιβάλλεται)
    :))

    ReplyDelete
  17. Δεν σου αρέσουν τα Πασχαλινά κουλουράκια?? Αλήθεια??
    Εγώ θα τα ανακάτευα Πασχαλινά και νηστίσιμα (που δείχνουν πεντανόστιμα) και θα βουτούσα εναλλάξ στον καφέ:)

    ReplyDelete
  18. Έγραφα και θαύμαζα την τέχνη και την τεχνική σου κυριά Κικόν μου, αλλά έπεσε το ρεύμα και καλά που είμαι σε λαπ τοπ και δεν έπαθα κι αλλη ζημιά. Χάθηκε το προηγούμενο θαυμαστικό μου σχόλιο. Συμπληρώνω όμως πως αυτά μ αρέσουν ολόχρονα κι όχι μόνο σε νηστεία. Απλώς τέλεια!

    ReplyDelete
  19. Πολυ καλα τα φτιαχνω και εγω με λιγο κρασι μεσα, αλλά η δικη σου παραλαγη με το λικερ θα ειναι πιο αρωματικη.
    Αλυσιβα αν θυμαμαι καλα ειχα συναντησει σε σακουλακι στο καταστημα "ΜΑΝΔΡΑΓΩΡΑΣ" στον Πειραια.
    Δεν ειμαι ομως σιγουρη γιαυτο, οταν παω Πειραια θα περασω να ρωτησω.

    ReplyDelete
  20. Μαριλένα, να τα κάνεις! Αφού τελειώνουν και του Ραφακίου τα κουλουράκια! :-)))

    Έλενα, μου αρέσουν, αλλά σε σχέση με τα νηστίσιμα μάλλον μου αρέσουν περισσότερο τα δεύτερα. Πάντως δεν μπορώ να ξεχάσω τις βούτες σε γάλα με πασχαλινά κουλούρια όταν ήμουν μικρή!

    Νένα, κι εμένα μου αρέσουν ολοχρονίς!
    Ευχαριστω!

    Πουαντερί, έχω και συνταγή με κρασί, απλά είπα να αλλάξω λίγο. Αλυσίβα σε σακουλάκια; Άλλο κι ετούτο! Μπράβο!!!

    ReplyDelete
  21. Άσχετο:Κική είσαι η kxan του hungry;Αν ναι, μπορείς να μας ξαναδώσεις τη συνταγή για τα ζακυνθινά παξιμάδια γιατί την έχασα και δεν υπάρχει ούτε στο hungry for life πιά;
    Ευχαριστώ
    Βαγγελιώ

    ReplyDelete
  22. Βαγγελιώ, με βρήκες! Χαχα! Ναι, εγώ είμαι. Τη συνταγή για τα παξιμάδια θα τη βάλω, αλλά όχι τώρα κοντά. Θα σου έλεγα να κοιτάξεις στο greektaste που είχα γράψει κι εκεί τη συνταγή, αλλά ούτε αυτό λειτουργεί αυτό τον καιρό. Αν τη βιάζεσαι λοιπόν, στείλε μου email να στη στείλω.

    ReplyDelete
  23. Σήμερα έκανα τα κουλουράκια...Ερώτηση: Στο 20 λεπτο ήταν αρκετά μαλακά! Έτσι πρέπει να βγαίνουν ή πιο σκληρά;;
    είναι καταπληκτικά και εύκολα!!! Ευχαριστώ!
    Λένα - Κάρπαθος

    ReplyDelete
  24. Καλώς τη Λένα. Καλοφάγωτα! Τα κουλούρια και τα μπισκότα, καθώς κρυώνουν σκληραίνουν. Αν δεν σκλήρυναν τα δικά σου, ίσως ήθελαν λίγο ψήσιμο ακόμα. Εξαρτάται από το φούρνο και από το γούστο του καθενός.

    ReplyDelete
  25. Κικίτσα, τα έφτιαξα προχθές και μου τα ρήμαξαν ΑΜΕΣΩΣ όλοι...'αντρας, γιός, ανήψια,αδελφή,γαμπρός, ακόμα και η πολωνέζα που βοηθάει στο σπίτι, που συνήθως ντρέπεται. Δεν έμεινε ψίχουλο να ξενυχτίσει...Το καταευχαριστήθηκα!
    Ανδριάνα Παπ.

    ReplyDelete
  26. Λοιπόν, αυτά τα κουλουράκια, δεν υπάρχει άνθρωπος να τα έχει φτιάξει και να μην του αρέσουν! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Και του χρόνου!

    ReplyDelete