Διαβάζω τις συνταγές που έχω για νηστίσιμα κουλούρια. Της μάνας μου η συνταγή θέλει αλυσίβα. Μια άλλη θέλει αμμωνία. Αλυσίβα δεν έχω. Αμμωνία δεν θέλω. Τι θέλουμε για νηστίσιμα κουλούρια; Λάδι, χυμό πορτοκάλι, αλεύρι, ζάχαρη τα βασικά συστατικά. Αποφασίζω να βάλω υλικά που μου αρέσουν και ό,τι βγει. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και άρεσε και στα παιδιά, που είναι πάντα πιο δύσκολοι κριτές.
Κουλουράκια νηστίσιμα
Υλικά για 45 κουλουράκια περίπου
2 ποτήρια κρασιού λάδι ζεστό
1 και 1/3 ποτήρι κρασιού ζάχαρη σκούρα καστανή
1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκαλιού
1 κ. γ. μπέκιν
1 κ. γ. σόδα μαγειρική
1 κ. γ. κανέλλα σκόνη
½ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1/4 ποτήρι κρασιού λικέρ πορτοκάλι (ή άλλο λικέρ ή καθόλου λικέρ)
περίπου 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μέσα σε ένα μπωλ ρίχνουμε το λάδι αφού το ζεστάνουμε λίγο σε ένα σκεύος.
Ρίχνουμε την σκούρα ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε με τη σειρά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, όχι μονομιάς αλλά λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε μια ζύμη που πλάθεται και δεν κολλάει στα χέρια μας. Λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί. Εξαρτάται από το αλεύρι, από τη θερμοκρασία των υλικών κλπ. Όταν έχουμε ένα μίγμα που πλάθεται, δεν αφήνει λάδια πίσω του και δεν κολλάει, η ζύμη είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Αρχίζουμε τις βούτες στον καφέ. Περιττό να σας πω ότι τα νηστίσιμα κουλούρια μου αρέσουν πιο πολύ από τα Πασχαλινά...
τι όμορφη και εύκολη συνταγή. Και αυτή η γεύση κανέλας γαρύφαλου, πόσο μου αρέσει.
ReplyDeleteΠάντα καλές επιτυχίες
Καλό βράδυ
πολύ εύκολη δείχνει η συνταγή!!και φαντάζομαι ότι θα είναι και πεντανόστιμα!!!
ReplyDeleteκι εμένα αυτά καλύτερα από τα πασχαλινά μ'αρέσουν, άσχετα αν πάτε να μας μπερδέψετε και μας τα βάζετε σε πασχαλινό καλαθάκι :Ρ
ReplyDeleteDeli,αγαπημένα,μυρωδάτα κουλουράκια έφτιαξες!Κανείς δεν τρώει τα πασχαλινά,σε αντίθεση με τα τσουρέκια.Τέτοια φτιάχνω και για Πάσχα-το λικεράκι το βάζεις για άρωμα;
ReplyDeleteΑχ,πώς μ΄αρέσουν οι βούτες!
Φιλιά!
Εμένα δεν με πειράζει που το καλάθι είναι κόκκινο! Δώσε το μου και ας τα μπλέξω με τα Πασχαλινά!
ReplyDeleteμιαμ........
Γρήγορα και πεντανόστιμα. Κρίμα που με πρόλαβε η Αγγελική και πήρε το καλάθι :)
ReplyDeleteπως μπορείς καλέ Κικίτσα και τα φτιάχνεις τόσο ομοια ? εγω ποτέ μου δεν κατάφερα να βγάλω ισομεγέθη κουλουράκια και όπως καταλαβαίνεις πολύ σε θαυμάζω!!
ReplyDeleteΜου αρεσουν και εμενα πολύ τα νηστίσιμα κουλουράκια !
καλημερα. την 'εφτιαξα την μακεδονική πουτίγκα.
ReplyDeleteολα τα λεφτά λέμε και οικονομική.
ανάρπαστη έγινε!!!
οσο για τα κουλουράκια
μμμμ θα δω....
φιλιά καρυστινά
πέντε κουλούρια στο 4 πλιζ :)
ReplyDeleteΑυτή τη συνταγή φτιάχνω μονίμως, με άπειρες παραλλαγές, θαύμα είναι :)
φαινονται πολυ νοστιμα, αλλα μιας και εισαι απο την Πελοπονησσο, θα πρεπει να μας βαλεις τη συνταγη για τα Πασχαλινα κουλουρια, ετσι για να θυμηθουμε την πατριδα. Εγω δυστυχως δεν εχω τη συνταγη της γιαγιουλας μου της Τριπολιτσιωτισσας , θ ατη βρω ομως απο τη μαμα μου και την ξαδελφη της .
ReplyDeleteΚαλο Σαββατοκυριακο
ippoliti_ippoliti , καλωσηρθες. Ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΕύα , το γεγονός ότι τα έτρωγαν τα παιδιά (και ιδιαίτερα η κόρη που δεν είναι γλυκατζού) με κάνει να πιστεύω ότι ήταν πολύ νόστιμα! :-)
Χαρτουλίνι , το πασχαλινό καλαθάκι στολίζει το σπίτι μου όλη τη Μεγάλη Βδομάδα, κι ας είναι νηστίσιμα. Μα δεν είναι πιο νόστιμα από τα πασχαλινά; Χαχα!
Ελένη , το λικεράκι το έβαλα για να πρωτοτυπήσω! χαχα! Το έβαλα για άρωμα και ενίσχυση του πορτοκαλοχυμού.
Αγγελική Ν , μα αφού Πάσχα έρχεται, κόκκινο το καλαθάκι! Τι πιο φυσικό;
;-)
Ρένα , κάθισε να σου φέρω άλλο αμέσως! Έχω κι άλλο!
Μαρία, έχω πάρει το κολλάει! χαχα! Όταν ήμουν μικρή, η μάνα μου έφτιαχνε ένα μακρουλό ζυμαρόφιδο και τα κόβαμε με μαχαίρι για να είναι ισομεγέθη. Δεν το κάνω πια, αλλά με το μάτι βγαίνουν ίδια.
Venceremos , την έκανες ε; Χαίρομαι που σου άρεσε! Όταν έχεις χρόνο κάνε και κουλουράκια!
Μαγισσούλι , ιέφτασέεεεεεεεϊ! Έχεις μια κουλουροπείρα μπορώ να πω! χεχε!
Ασπα έχω συνταγή της μάνας μου με αμμωνία. Θα βάλω μια άλλη που έχω έτοιμη και αν προλάβω θα βάλω κι αυτή. Καλό σκ!
ReplyDeleteΜου έκανε εντύπωση που ζέστανες λίγο το λάδι. Είναι καλύτερα έτσι;
ReplyDeleteΦαίνονται νοστιμότατα και λαχταριστά!
Και ότι έψαχνα μια συνταγή για νηστίσιμα κουλουράκια! Να΄σαι καλά!! Φιλιά πολλά.
ReplyDeleteBig Mama , θυμάμαι σε συνταγές για κουλούρια η μάνα που ζέσταινε το λάδι. Υποθέτω ότι το εκανε για να λιώνει η ζάχαρη πιο εύκολα. Σε κάποιες συνταγές μάλιστα, τρίβει το ζεστό λάδι με το αλέυρι.
ReplyDeleteΠλεκτό εγκώμιο , δοκίμασέ τα! Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ!
καλέ, τέλεια φαινονται!
ReplyDeleteαυριο σίγουρα θα τα κανω
(τελειωνουν και τα κουλούρια του Ραφακίου, οπότε επιβάλλεται)
:))
Δεν σου αρέσουν τα Πασχαλινά κουλουράκια?? Αλήθεια??
ReplyDeleteΕγώ θα τα ανακάτευα Πασχαλινά και νηστίσιμα (που δείχνουν πεντανόστιμα) και θα βουτούσα εναλλάξ στον καφέ:)
Έγραφα και θαύμαζα την τέχνη και την τεχνική σου κυριά Κικόν μου, αλλά έπεσε το ρεύμα και καλά που είμαι σε λαπ τοπ και δεν έπαθα κι αλλη ζημιά. Χάθηκε το προηγούμενο θαυμαστικό μου σχόλιο. Συμπληρώνω όμως πως αυτά μ αρέσουν ολόχρονα κι όχι μόνο σε νηστεία. Απλώς τέλεια!
ReplyDeleteΠολυ καλα τα φτιαχνω και εγω με λιγο κρασι μεσα, αλλά η δικη σου παραλαγη με το λικερ θα ειναι πιο αρωματικη.
ReplyDeleteΑλυσιβα αν θυμαμαι καλα ειχα συναντησει σε σακουλακι στο καταστημα "ΜΑΝΔΡΑΓΩΡΑΣ" στον Πειραια.
Δεν ειμαι ομως σιγουρη γιαυτο, οταν παω Πειραια θα περασω να ρωτησω.
Μαριλένα, να τα κάνεις! Αφού τελειώνουν και του Ραφακίου τα κουλουράκια! :-)))
ReplyDeleteΈλενα, μου αρέσουν, αλλά σε σχέση με τα νηστίσιμα μάλλον μου αρέσουν περισσότερο τα δεύτερα. Πάντως δεν μπορώ να ξεχάσω τις βούτες σε γάλα με πασχαλινά κουλούρια όταν ήμουν μικρή!
Νένα, κι εμένα μου αρέσουν ολοχρονίς!
Ευχαριστω!
Πουαντερί, έχω και συνταγή με κρασί, απλά είπα να αλλάξω λίγο. Αλυσίβα σε σακουλάκια; Άλλο κι ετούτο! Μπράβο!!!
Άσχετο:Κική είσαι η kxan του hungry;Αν ναι, μπορείς να μας ξαναδώσεις τη συνταγή για τα ζακυνθινά παξιμάδια γιατί την έχασα και δεν υπάρχει ούτε στο hungry for life πιά;
ReplyDeleteΕυχαριστώ
Βαγγελιώ
Βαγγελιώ, με βρήκες! Χαχα! Ναι, εγώ είμαι. Τη συνταγή για τα παξιμάδια θα τη βάλω, αλλά όχι τώρα κοντά. Θα σου έλεγα να κοιτάξεις στο greektaste που είχα γράψει κι εκεί τη συνταγή, αλλά ούτε αυτό λειτουργεί αυτό τον καιρό. Αν τη βιάζεσαι λοιπόν, στείλε μου email να στη στείλω.
ReplyDeleteΣήμερα έκανα τα κουλουράκια...Ερώτηση: Στο 20 λεπτο ήταν αρκετά μαλακά! Έτσι πρέπει να βγαίνουν ή πιο σκληρά;;
ReplyDeleteείναι καταπληκτικά και εύκολα!!! Ευχαριστώ!
Λένα - Κάρπαθος
Καλώς τη Λένα. Καλοφάγωτα! Τα κουλούρια και τα μπισκότα, καθώς κρυώνουν σκληραίνουν. Αν δεν σκλήρυναν τα δικά σου, ίσως ήθελαν λίγο ψήσιμο ακόμα. Εξαρτάται από το φούρνο και από το γούστο του καθενός.
ReplyDeleteΚικίτσα, τα έφτιαξα προχθές και μου τα ρήμαξαν ΑΜΕΣΩΣ όλοι...'αντρας, γιός, ανήψια,αδελφή,γαμπρός, ακόμα και η πολωνέζα που βοηθάει στο σπίτι, που συνήθως ντρέπεται. Δεν έμεινε ψίχουλο να ξενυχτίσει...Το καταευχαριστήθηκα!
ReplyDeleteΑνδριάνα Παπ.
Λοιπόν, αυτά τα κουλουράκια, δεν υπάρχει άνθρωπος να τα έχει φτιάξει και να μην του αρέσουν! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Και του χρόνου!
ReplyDelete