Wednesday, April 1, 2009

Χάβαρα

Η πεθερά μου λέει, ότι τα χάβαρα εμφανίζονται στην αγορά όταν εμφανίζονται και τα φρέσκα σκόρδα. Και πράγματι έτσι είναι. Πριν το Πάσχα, κάνουν την εμφάνισή τους και τα δύο. Αυτό, μου θυμίζει και κάτι άλλο. Όταν είχα πάει στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, τα θαλασσινά (μύδια, στρείδια κλπ) ήταν άφθονα στα εστιατόρια. Εκεί όμως έλεγαν μια παρόμοια σοφή κουβέντα. Αν θέλεις να φας φρέσκα μύδια, μην τα ψάξεις τους μήνες που δεν έχουν μέσα «ρ». Δηλαδή, από Μάιο μέχρι Αύγουστο δεν είναι φρέσκα αλλά κατεψυγμένα.


Εμφανίστηκαν στην αγορά λοιπόν τα πρώτα χάβαρα. Εμένα τώρα, ξυπνάνε μνήμες παιδικές, και μου τρέχουν τα σάλια όταν τα βλέπω. Στη γειτονιά μου την παλιά (στην Πάτρα), περνούσε ο ψαράς με τα χάβαρα στην κασέλα και η θεία μου (η οποία ήταν μια κάκιστη μαγείρισσα κατά τ’ άλλα) τα μαγείρευε υπέροχα. Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι να τα έφτιαχνε η μάνα μου. Περιμέναμε τότε, πώς και πώς να τα φτιάξει. Μετά, για χρόνια, τα χάβαρα χάθηκαν από την αγορά και τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε πάλι στα ψαράδικα.


Εψές (για να μιλήσω και λίγο ζακυθινά) εκεί που περπατούσα μες στη χώρα για δουλειές, να σου τα χαβαράκια στις κασέλες μέσα. Συναντώ στο δρόμο την πεθερά μου και της λέω το-και-το. Πάρε μου λέει τον πεθερό σου να πάει να πάρει. Μια και δυο τον παίρνω:
-Πατέρααααααααααααα...να σου πωωωωωωωωω...βγήκαν χάβαρα! (μελιστάλαχτα).
-Σοβαρά; Που είναι να πάω να φέρω;
-Εκεί...
-Έφυγα! (κάθε λέξη μου διαταγή ο έρμος).
-Να πάρεις για όλους ε;
-Ναι, ναι.
Η διαταγή εξετελέσθη από τα χεράκια της πεθεράς και ιδού.


Χάβαρα
(ο πεθερός πήρε 4 κιλά, εγώ σας προσαρμόζω τη συνταγή για 2)
2 κιλά χάβαρα (τα μικρά είναι πιο νόστιμα παρόλο που είναι πιο παίδεμα να τα φας)
2-3 ματσάκια φρέσκο σκόρδο
λίγο λάδι
λίγο αλάτι
λεμόνι


Πλένουμε πολύ καλά τα χάβαρα. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ όμως. Μέσα σε νερό, μέσα σε τρυπητό, μέσα ξανά σε νερό όλη νύχτα, μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει φύγει η περισσότερη άμμος (λίγη δεν τη γλιτώνετε, θα τη δείτε στο πιάτο σας). Όπως τα πλένουμε τα τρίβουμε και μεταξύ τους για να φύγει η άμμος.
Ψιλοκόβουμε το σκορδάκι, βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε το σκορδάκι να μαλακώσει. Όταν μαλακώσει, βάζουμε και τα χάβαρα και ανακατεύουμε καλά, να πάει νερό παντού και να ανοίξουν. Προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι και ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε και από τη στιγμή που θα ανοίξουν, θέλουν 5-10 λεπτά το πολύ βράσιμο.
Έτοιμα τα χαβαράκια μας. Τώρα, στο πιάτο και υπομονή. Πολλοί τα τρώνε ένα-ένα (όπως εγώ) και στο τέλος πίνουν και το ζουμάκι (το οποίο κρατάει μια σταλιά άμμο κάτω-κάτω). Άλλοι, τα βγάζουν από τα κελύφη και τα τρώνε όλα μαζί σαν σούπα. Όπως και να έχει όμως, είναι πολύ-πολύ νόστιμα.
Τα χάβαρα είναι ένα φαγητό που συνηθίζεται εδώ τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Καλή επιτυχία σε όσους τα βρουν και τα φτιάξουν.

Tip:  Για να φύγει η άμμος, υπάρχει το εξής κολπάκι. Στη λεκάνη που θα τα πλύνετε, βάλτε ανάποδα ένα πιάτο. Η άμμος θα πηγαίνει και θα κρύβεται από κάτω του! Παίρνετε με τα χέρια τα χάβαρα και βάζετέ τα σε τρυπητό, καθαρίστε τη λεκάνη και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

25 comments:

  1. Καλημέρα και Καλό μήνα!Εγώ τα πρωτοδοκίμασα στη Σάμο!Βουτούσε ένας φίλος και μας τα έφερνε εκείνη τη στιγμή έτοιμα για κατανάλωση! Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα.

    ReplyDelete
  2. Εγώ η άχρηστη ούτε που τα ξέρω. Παρόλο που μου αρέσουν τα θαλασσινά ξέρω μύδια, στρείδια, γυαλιστερές και τα άλλα γνωστά σε εμάς εδώ την πρωτεύουσα.
    Φαίνονται νοστιμότατα και θα ήθελα να είχα ένα πιάτο τώρα!

    ReplyDelete
  3. Καλό μήνα! Προσέξτε μη σας κοροϊδέψουν σήμερα!

    Τα χάβαρα μου μοιάζουν σαν τις αχιβάδες! Κάτι τέτοια ξεβράζει (ανοικτά) η θάλασσα στις εκβολές ποταμών! Θα συμφωνήσω με την big mama, τα «παιδιά» της Αθήνας δεν ξέρουν τέτοιες λιχουδιές!
    Και όχι μόνο δεν τα ξέρω, δεν τολμώ και να τα δοκιμάσω, έτσι αλλεργική που είμαι....
    Πάντως δείχνουν υπέροχα! Λαχταριστά και νοστιμότατα!

    ReplyDelete
  4. Τα είχαμε δοκιμάσει στην Κέρκυρα, πάααρα πολύ νόστιμα πραγματικά!!
    Ειδικά για εμάς που μας αρέσουν πολύ τέτοιου είδους θαλασσινά!!
    Σιγά όμως μην βρω στην Αθήνα χάβαρα! Κι αν ακόμα βρω, άντε να είμαι σίγουρη ότι είναι φρέσκα και εντάξει.
    Πες του πεθερού την άλλη φορά να πάρει κάτι παραπάνω και να μας κάνει delivery με κούριερ, αλλιώς δεν μας βλέπω να τρώμε χάβαρα;-)

    ReplyDelete
  5. Αχ,Deli μου και συ όστρακα;Για πες αυτά τα χάβαρα,πρώτη φορά τα ακούω,πώς είναι;Μοιάζουν με τις γυαλιστερές ή είναι άγρια η επιφάνειά τους;Για να δω αν τα τρώω χαχαχ..
    Καλό μήνα,φιλιά!

    ReplyDelete
  6. γαστεροπλήξApril 1, 2009 at 1:37 PM

    τρώμε όλα τα θαλασσινά και ωμά με λεμονάκι δεν τα αφήνουμε σε ησυχία

    μέχρι και στη Θεσσαλονίκη που κάποτε υπήρχε αφθονία οστρακοειδών τώρα δεν υπάρχει η ποικιλία που υπήρχε κάποτε, μια η κόκκινη παλίρροια, μια η μόλυνση
    απαγόρευση για το ένα, απαγόρευση για το άλλο, να δούμε τι θα τρώμε σε λίγα χρόνια

    όπως είναι αχνιστά στο πιάτο, τα τρώω

    ReplyDelete
  7. χάβαρα; δλδ στρείδια;
    πείτε μου πως τα ζητούν..
    Ωραία φαίνονται, στα θαλασσινά έχω αδυναμία.

    ΥΓ τα σέβη μου στον πεθερό :)

    ReplyDelete
  8. Kική μου, για τα θαλασσινά νιωθω όπως εσύ για τα ..καλαμαράκια :)))

    το δε ποστ σου, άπαιχτο
    (όπως κι ο πεθερός :))

    φιλιά και καλο μηνα.

    ReplyDelete
  9. Πρώτη φορά τα ακούω. Μου θυμιζουν τις γυαλιστερές. Έχουν καμία σχέση? Ή είναι τα στρειδια που λέει η Witch? Πάντως τα θαλασσινά όπως κι αν λέγονται είναι υπέροχα :)

    ReplyDelete
  10. Πλεκτό εγκώμιο , να υποθέσω ότι τα φάγατε ωμά με λεμόνι; Είναι πολύ νόστιμα όντως!

    Big mama , μην ανησυχείς. Εγώ πχ, δεν ξέρω τις γυαλιστερές. Μόνο κατ' όνομα. Δεν έχω φάει.

    Αγγελική , κοίταξα σε φωτό τις αχιβάδες. Ενώ μοιάζουν απ' έξω, δεν μοιάζουν εσωτερικά. Εκτός και από μέσα τα χάβαρα είναι πορτοκαλί ενώ είναι ωμά και δεν το ξέρω. Τα χάβαρα τα λένε και αλλιώς, αλλά δεν ξέρω πώς. Στο ψαράδικο έτσι τα γράφει. Σε μέγεθος είναι σαν 1 ευρώ και μικρότερα και έχουν γρέντζα επιφάνεια. Όχι γυαλιστερή.

    Έλενα ίσως φέρνουν στην κεντρική αγορά. Γιατι όχι;

    Ελένη , επειδή είπες όστρακα, έκανα ένα ψαξιματάκι στο ίντερνετ. Το Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας, εμφανίζει σαν χάβαρο αυτό , αλλά δεν είναι το ίδιο. Απο κει όμως, έψαξα λίγο τα λατινικά ονόματα και βρήκα μια σελίδα που έχει παρόμοια. Κοίτα εδώ , και εδώ . Μοιάζουν πολύ με τα δικά μου. Έχουν ριγωτή και γρέντζα επιφάνεια. Όχι γυαλιστερή.

    Γαστεροπλήξ , έλα που λυπάμαι να τα φάω ζωντανά! Δεν μπορώ εύκολα. Κάποια ναι. Αλλά έτσι και κάνω να φάω κάποιο και κινηθεί, τέλος! Δεν μπορώ! Τις πεταλίδες πχ, τις τρώω μέσα στη θάλασσα. Αλλά αν μου σερβίρουν κάτι και κινειται, δεν ξέρω αν θα το φάω...
    Κάτσε να σου σερβιρω ένα πιατάκι αχνιστό!

    Μάγισσα όχι στρείδια. Είναι όστρακα, μικρά, προς το στρογγυλό. Εμείς τα λέμε χάβαρα. Χάβαρα τα ήξερα και στην Πάτρα. Είμαι σίγουρη ότι φέρνουν στην κεντρική αγορά. Κοίτα και τα λινκ παραπάνω.
    Ο πεθερός, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι large τύπος, όπως και η πεθερά...

    Μαριλένα χαχα! Κατανοητή!

    Ρένα , μοιάζουν αλλά δεν είναι. Πανόστιμα όμως!

    ReplyDelete
  11. Έβαλα 2 φορές το ίδιο λινκ. Δίνω και το δεύτερο εδώ

    ReplyDelete
  12. Εγώ τα ξέρω και αχηβάδες.
    Και ξέρω επίσης και ... της θειάς μας το χάβαρο....
    :-D

    (καλά, Κική, μη φωνάζεις! Θα σου το στείλω ΚΑΙ σε mail ... )
    :-PPP

    ReplyDelete
  13. εγω παλι ουτε που τα ηξερα!!!τουλαχιστον τα εμαθα στην οψη...γιατι για να τα φαω...λιγο χλωμο το βλεπω...:)

    ReplyDelete
  14. Ολο το σόι τιμα ιδιαιτερα τα θαλλασινα!
    Δηλαδη εδω που τα λεμε τρωμε οτι βγαινει απο την θάλασσα εκτος απο την άμμο και τα φύκια.
    Αυτα λοιπον ειναι τα γνωστα κυδωνια; η μοιαζουν αρκετα;
    κυδωνια εχω φαει αλλα δεν ξερω καθολου τα χάβαρα;!

    ReplyDelete
  15. Ασχετο! Ειδα το σχολιο σου στην Ευα και θελω να σου πω αν ξερεις να πλεκεις διαλεξε ενα σχεδιο και θα σε βοηθησω εγω με οδηγιες απο εδω.
    Κι εγω δεν εκανα σεμιναρια, οσα δεν ηξερα τα ειδα στο youtube. Γραψε την λεξη knit στα βιντεο και θα δεις πολλα, εκει εμαθα να πλεκω τις καλτσες και τις δυο μαζι με δυο κυκλικες βελονες.
    Αρχισε εσυ και εγω εδω ειμαι.
    Αλλά και τα κλασικα εχουν την αξια τους!!!

    ReplyDelete
  16. Ούτε την ονομασία αλλά ούτε τη συνταγή γνώριζα.

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  17. Άλλη (λυσσάρα) Αγγελική, ναι. Μοιάζουν απ' έξω με αχιβάδες και ναι, ξέρω της θειάς μας το χάβαρο! χαχαχα!

    Πουαντερί, μοιάζουν με κυδώνια αλλά δεν είναι ίδια νομίζω. Ειμαι σίγουρη ότι λέγονται κι αλλιώς αλλά δεν ξέρω πώς!
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια για το πλέξιμο. Θα κοιτάξω λίγο τι υπάρχει στο youtube και αν χρειαστώ βοήθεια θα σου πω. Μ΄αρέσει που δεν προλαβαινω ν' ανασάνω, θέλω και πλέξιμο τρομάρα μου! Χαχα!

    Κουκ, τώρα τα έμαθες! :-)))

    Γλαρένια μου εσύ...Είναι δυνατον γλαράκι και να μην ξέρεις τα χαβαράκια; Χαχα!
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  18. Ααααχ, χαβαράκια.
    Να διαψεύσω πως τα παιδιά της Αθήνας δεν ξέρουν από χάβαρα. Παλιότερα ( πολύ παλιότερα...) υπήρχαν σε αφθονία στις αγορές. Έφταναν κυρίως από το βορειοανατολικό αιγαίο. Αργότερα και για πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανίστηκαν, ενώ τα τελευταία χρόνια μπορείς να τα βρεις, στην εποχή τους, κυρίως στις κεντρικές αγορές του Πειραιά και της Αθήνας.
    Εξαιρετικά με τη συνταγή που δίνεις, κάνουν και πολύ καλή μακαρονάδα.
    4 κιλά! Θα το απολαύσατε, ε;

    ReplyDelete
  19. Μωρέ χαρά στην υπομονή σας!
    Γι αυτό ο Θεός με έστειλε να γεννηθώ στην..Σπάρτη! ;))

    ReplyDelete
  20. Εγώ δεν έχω ιδέα από αυτά!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  21. Deli,μοιάζουν με τα δικά μας τα κυδώνια,έτσι τα λέμε και είναι τα μοναδικά που μ΄αρέσουν.Όταν βρω,θα τα φτιάξω.

    ReplyDelete
  22. Διονύση πες τα ψυχή μου! Που δεν έχουνε λέει! Μα είναι δυνατόν; Να μην έχουν οι πρωτευουσιάνοι και να έχουμε εμείς; :-)))

    Κατερίνα, υπομονή μόνο στο φάγωμα! :-)

    Δήμητρα, εσύ έχεις ιδέα από άλλα! ;-)

    Ελένη, οκ. Περιμένω εντυπώσεις!

    ReplyDelete
  23. Ναι αμέ. Τέλεια τα Χάβαρα αλλά από υπομονή γιόκ!
    Άσχετο: Εψές ή ψες λένε και στην Κύπρο αλλα εννοούν οπωσδήποτε βραδάκι, βράδυ (εσπέρα, εψές, ψες) ενώ με το χτες εννοούν την προηγούμενη μέρα γενικά.

    ReplyDelete
  24. Και κάνουν ένα ζουμάάάάάκι ματζέτο μου,... ρεστόρο!!!

    ReplyDelete
  25. Νένα εμείς λέμε εψές και ψες αλλά εννοούμε εψές! Χαχα! Μα μου φαίνεται ότι και το δικό μας για βράδυ κολλάει...

    Χαρά, σκέτο βάλσαμο το ζουμάκι!

    ReplyDelete