Friday, September 16, 2011

Τσάτνεϋ δαμάσκηνο

Κάθε χρόνο η Μαρία με εφοδιάζει με δαμάσκηνα και κάθε χρόνο σκέφτομαι κάτι καινούριο να φτιάξω. Λικέρ, μαρμελάδα, τσάτνεϋ, μεθυσμένη μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, κομπόστα. Να είσαι καλά Μαράκι μου που μου δίνεις αιτία να σκεφτώ καινούρια πράγματα!

Το τσάτνεϋ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε στεγνά κρεατικά, σε τυρί κλπ. Και επειδή θέλει χρόνο ωρίμανσης αρκετό, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το φτιάξετε, για να το έχετε στις γιορτές του χειμώνα (που ποιος ξέρει ποιος θα γιορτάζει έτσι που μας καταντήσανε...).



Τσάτνεϋ δαμάσκηνο
Υλικά
½ κιλό δαμάσκηνα
½ κούπα μαυροδάφνη ή γλυκό κρασί
2 κούπες νερό
½ κούπα ξύδι μπαλσάμικο
2 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
1 πρέζα τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, το νερό και τη μαυροδάφνη.
Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
Λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο τα δαμάσκηνα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Στο τέλος, προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το τζίντζερ και το μπαλσάμικο. Αφήνουμε να βράσουν άλλα 5-10 λεπτά και φυλάμε σε καθαρό βάζο.
Συνοδεύει ψητό κρέας, ψημένο τυρί κλπ. Όταν θελήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, τη ζεσταίνουμε. Μπορούμε εκείνη τη στιγμή να προσθέσουμε λίγο ακόμα μπαλσάμικο για πιο δυνατή γεύση.



Tip:
Αφήστε τη σάλτσα στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες πριν τη χρησιμοποιήσετε. Γίνεται ακόμα πιο νόστιμη!

Όταν έφτιαξα το τσάτνεϋ, η γεύση της μαυροδάφνης (της οποίας δεν είμαι φαν), ήταν πολύ δυνατή και δεν μου άρεσε. Άφησα τα βαζάκια στο ντουλάπι και κάποιο από αυτά στο ψυγείο. Το άνοιξα μετά από 3 μήνες και η γεύση ήταν υπέροχη. Τα αρώματα είχαν δέσει και η γεύση της μαυροδάφνης είχε καταλαγιάσει και δέσει με τα υπόλοιπα υλικά.

8 comments:

  1. Μμμμ πολύ ενδιαφέρον. θα δοκιμαστεί με την 1η ευκαιρία
    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΥΤΟ. ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ! ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ReplyDelete
  3. Πρωτότυπο! Μπράβο Κικίτσα, πολύ διαφορετικό!

    ReplyDelete
  4. Τα δαμάσκηνα (τα λέμε μπουρνέλες στην Κέρκυρα! :) είναι νομίζω πολύ κατάλληλο φρούτο για τσάτνευ.
    Δεν έχω φτιάξει ακόμα μ' αυτά, αλλά η συνταγή σου μοιάζει αρκετά πετυχημένη! Μ' αρέσει που είναι και λίγο μεθυσμένη και επίσης πολύ ωραία η προσθήκη του τζίντζερ!
    Καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  5. Μπράβο, πολύ ωραίο το τσάτνευ.Θα το προσθέσω και αυτό στη συλλογή μου από βάζα με μαρμελάδες και γλυκά. Το φαντάζομαι με μια φέτα ψητό χοιρινό. Γιαμ,γιαμ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. μμμμ μου βάζεις ιδέες....

    ReplyDelete
  7. Γεια σου Κικη με τα ωραια σου και με τις γκουρμεδιες σου!

    ReplyDelete