Wednesday, September 28, 2011

Κεφίρ-Πώς φτιάχνουμε κεφίρ στο σπίτι

Το κεφίρ το έμαθα εδώ και αρκετά χρόνια από το τότε πολύ χρήσιμο site hungry.gr, σtό το οποίο μάλιστα πολλοί από μας γνωριστήκαμε. Έκτοτε, δεν ασχολήθηκα άλλο, αλλά τις πληροφορίες για το κεφίρ τις είχα κρατήσει στο μυαλό μου.



Τι είναι όμως το κεφίρ; Το κεφίρ είναι ένα προβιοτικό ρόφημα, κατάγεται από τον Καύκασο, και γίνεται από φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια, τα οποία μας βοηθούν με πολλούς τρόπους: Χαμηλώνει τη χοληστερίνη, είναι ευεργετικό για τα έντερα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αποτοξινώνει και ενδυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάτι πολύ σημαντικό δε, είναι ότι δεν προκαλεί δυσανεξία σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Για να μην γράφω κι εγώ αυτά που έχουν γραφτεί πολλές φορές για το κεφίρ, με ένα απλό ψάξιμο στο ίντερνετ θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες, όπως επίσης μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ καλό ποστ που είχε γράψει η Έφη, με πολλές συγκεντρωμένες πληροφορίες εδώ.

Για να γίνει το κεφίρ που πίνουμε, προηγείται ζύμωση γάλακτος με "σπόρους" κεφίρ. Οι σπόροι, μοιάζουν με μικρά κουνουπιδάκια. Το έτοιμο κεφίρ που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, είναι το παραγόμενο προϊόν από τη διαδικασία, χωρίς τους σπόρους. Τους σπόρους, μπορούμε να τους βρούμε σε μαγαζιά υγιεινής διατροφής, βιολογικά, αλλά ο συνηθέστερος τρόπος είναι να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι. Σε μαγαζί δεν έχω δει ποτέ σπόρους, αλλά δεν έχω ψάξει κιόλας για να λέω την αλήθεια.

Η Έφη, είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει μια ποσότητα στο τέλος του Ιούνη και από τότε, όχι μόνο το καλλιεργώ στο σπίτι μου, αλλά έχω χαρίσει και 3 φορές, παρόλο που στην αρχή πέρασε από περιπέτειες επειδή δεν προλάβαινα να ασχοληθώ μαζί του και φοβήθηκα μήπως χαλάσει. Όμως, αποδείχτηκε πολύ ανθεκτικό, αλλά αυτά καλύτερα να σας τα πω σε άλλο ποστ.

Σκέφτηκα  να βιντεοσκοπήσω τη διαδικασία του σουρώματος, όχι γιατί είναι κάτι το δύσκολο ή ακαταλαβίστικο, αλλά κακά τα ψέματα, η εικόνα πάντα βοηθάει περισσότερο από μια περιγραφή. Στα βιντεάκια που ακολουθούν, έχω γράψει οδηγίες, που μπορείτε να τις διαβάζετε κατά τη διάρκειά τους. Για να μην μακρηγορήσω, στο επόμενο ποστ θα γράψω αυτά που έχω παρατηρήσει σχετικά με το κεφίρ, που ίσως σας λύσουν απορίες αν το αποκτήσατε τώρα ή πρόκειται να αποκτήσετε σύντομα και θα μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε τις δικές σας παρατηρήσεις. Επίσης, θα σας γράψω συνταγές στις οποίες έχω χρησιμοποιήσει κεφίρ.

Και τώρα, κυρίες και κύροι, ακολουθεί η ταινία "μούγκα στη στρούγκα" ή αλλιώς, η Κική φτιάχνει κεφίρ! :-p



71 comments:

  1. Το θυμάμαι κι εγώ από το hungry αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ! Λες να δοκιμάσω;

    ReplyDelete
  2. Είχα γράψει τότε πάρα πολλά στο hungry. Βλέπεις, το είχα από τότε και μάλιστα κατευθείαν από τον Καύκασο. Τώρα τον περισσότερο χρόνο το έχω "κοιμισμένο" ή στην κατάψυξη ή στο ψυγείο. Όλο λέω να ξαναμπώ στη διαδικασία κι όλο το αναβάλλω. Δεν το αφήνω όμως να χαθεί.
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. ΜΟΥΓΓΑ ΕΕ!!! ΚΙΚΗ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!
    ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ , ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΧΩΝΕΨΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ;
    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ;
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα, μόλις έχουμε ΜΜΜ ή θα πάω με τα πόδια στο κέντρο όπου έχει καταστήματα βιολογικών και θα ψάξω τους "σπόρους". Αν δεν βρω πρέπει να μου δώσετε ή η Έφη ή εσύ.
    Πληρώνω σε ετοιματζίδικα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού αρκετά χρήματα καιρός για οικονομία.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Μούγκα!!! χαχαχα αυτό θα πει εξέλιξη ε? Τώρα και βιντεάκια κυρίες και κύριοι στο μπλογκ της Κικίτσας!!!! Και εγώ καλλιεργούσα κανα τρίμηνο κεφίρ και το έκανα γιαούρτι ή το έπιναν οι άντρες της οικογένειας (εγώ δεν τόλμησα να δοκιμάσω ποτέ) σκέτο... μετά το πέθανα το κατοικίδιο... χαχα

    ReplyDelete
  6. Αξια!! Αξια!!!! χαχαχααχ!! Και επίσης άψογη!!!!!!

    Ξανθή, συναντιόμαστε και θα σου φέρω σε πρώτη ευκαιρία εγώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σας. Ψάχνω απεγνωσμένα σπόρους Έφη και από όσα διάβασα μένεις Αθήνα θα ήθελα αν μπορούσες και έχεις να μου χαρίσεις λίγους...
      Το email είναι mdiniou@gmail. com αν δεις το ποστ σε παρακαλώ πες μου αν έχεις!!!! Ευχαριστώ!!!!!

      Delete
  7. Deli μου,μ΄αρέσει πολύ,έτοιμο βέβαια έχω δοκιμάσει.
    Περιμένω να μου φέρει η κόρη μου από φίλους της και τότε θα ακολουθήσω τις πολύ χρήσιμες οδηγίες σου.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Δεν έχω δοκιμάσει ούτε κι έχω φτιάξει......τρώω μέλι σκέτο με νεράκι κάθε πρωί αλλά το να αποθηκεύω γνώσεις είναι το καλύτερό μου!!!

    ReplyDelete
  9. Το καλλιεργώ κι εγώ από την αρχή του καλοκαιριού και το πίνω κάθε μέρα. Έχω δει θεαματικά αποτελέσματα σ΄όλο το "υδραυλικό σύστημα", μου έχουν φύγει τα φουσκώματα και νιώθω πάρα πολύ καλά. Είναι κάτι πανεύκολο, απλώς χρειάζεται καθημερινά μια μικρή διαδικασία που για μας δεν είναι τίποτα. Όποια θέλει μπορώ όταν έχω περίσσευμα να της δώσω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σας μένω Αθήνα Λαγονήσι για την ακριβια και ψάχνω σπόρους δεν ξέρω αν μένουμε κοντά και αν έχετε ακόμα σπόρους να δώσετε αλλά αν εειχατε θα ήθελα πάρα πολύ λίγους. Το email μου είναι mdiniou@gmail. com
      Σας ευχαριστώ πολύ!!!!

      Delete
  10. Αψογη παραγωγη Κικη, καλογυρισμενη.

    ReplyDelete
  11. Το Κεφίρ το πίνω σχεδόν κάθε πρωί.. μαζί με το Αριάνι είναι το αγαπημένο μου ρόφημα

    ReplyDelete
  12. Χαχαχα! Μούγκα στη στρούγκα!!!! Θα με πεθάνεις και δεν θα προλάβεις να μου φέρεις κατοικίδιο...

    Από το Χάγκρυ είχα αποκτήσει μύκητες. Τους περιποιήθηκα για χρόνια μέχρι που έφυγα για Αφρική και τους χάρισα!

    Είδα ότι πουλούν Κεφίρ στο Σ/Μ. Είναι "πραγματικό"? Μπορεί κάποιος από αυτό να κάνει καλλιέργεια σπίτι του? Μήπως ξέρεις?

    ReplyDelete
  13. Kiki mou kefir ego den... afou den pino gala, oute troo giaourti oute tipota. Alla kai mono pou ftiaxneis kati toso idiaitero kai malista LIVE! to donkey to carrot kai ego ipoklinomaste stin mougkaTV pou ta spaei!!!!

    ReplyDelete
  14. Χαίρομαι που το ξέρετε και που πολλές από σας το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Όλες οι απορίες σας θα λυθούν στο αμέσως επόμενο ποστ.
    Αγγελική, το κεφίρ στο σμ, είναι χωρίς σπόρους. Δεν έχω δοκιμάσει, αλλά νομιζω πως θα πάρω μια φορά για να συγκρίνω.

    Καροτάκι, μιλάμε για υπερπαραγωγή, έτσι; Χαχα!

    ReplyDelete
  15. φτιάχνω κεφίρ ένα χρόνο τώρα και έχω διαβάσει αρκετά πράγματα στο διαδίκτυο. συμβουλή μου να αποφύγετε τα μεταλλικά σκεύη στο σούρωμα. κανονικά γίνεται με φρέσκο γάλα αλλά που να βρεις στην Αθήνα?

    ReplyDelete
  16. Το αναφέρω και στο βίντεο και στο επόμενο ποστ. Μάλλον δεν θα το πρόσεξες.

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά.Ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για τους σπόρους Κεφίρ .Θα μπορούσε να μου προμηθεύσει κάποιος από εσάς? Εστω να μου πει κάποιος αν μπορώ να αγοράσω απο κάπου?΄Γιώργος από Αθήνα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ReplyDelete
  18. Στείλε μου μέιλ Γιώργο.

    ReplyDelete
  19. Κική καταρχάς ευχαριστώ για την ανταπόκριση , τώρα είδα το μύνημα σου και σου έστειαλα μαιλ.

    ReplyDelete
  20. Καλησπερα, ειμαι απο Ηρακλειο Κρητης και ενδιαφέρομαι για σπορους κεφιρ. Μπορείτε να με βοηθησετε?
    Ευχαριστω προκαταβολικά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στείλε μου μέιλ Μαρίνα!

      Delete
  21. Γεια σας ενδιαφέρομαι και εγώ για σπόρους κεφιρ
    θξα μπορούσατε να με προμηθεύσετε μένω στην αθήνα
    πείτε μου που να στείλω το μέιλ μου

    ReplyDelete
  22. το καλύτερο κεφιρ θα το βρείτε στα ρώσικα μαγαζιά και είναι το καλύτερο

    ReplyDelete
  23. AΓΑΠΗΤΗ ΦΙΛΗ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΙΡ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΕΦΙΡ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ KALEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχω βρει απάντηση σ' αυτό ακόμα...

      Delete
  24. Ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για τους σπόρους Κεφίρ .Θα μπορούσε να μου προμηθεύσει κάποιος από εσάς? Εστω να μου πει κάποιος αν μπορώ να αγοράσω απο κάπου βρισκομαι στα καλυβια αττικης (λαγονηση)το mail μου ειναι kalee_1960@yahoo.gr

    Ευχαριστω προκαταβολικά!

    ReplyDelete
  25. Ενδιαφέρομαι κι εγω για τους σπόρους Κεφίρ .Ειχα παλια αλλα ελειπα για πολυ απο το σπιτι και τους εχασα. Μενω Κερατσινι.

    ReplyDelete
  26. Kalee, Maria, κανετε λιγο υπομονη να γράψω ένα συμπληρωματικό ποστ στο οποίο θα προτείνω να γράφει ποιος χαρίζει και ποιος χρειάζεται γιατί εγώ για την ώρα έχω ξεμείνει!

    ReplyDelete
  27. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ .ΜΟΛΙΣ ΕΛΑΒΑ ΕΝΑ ΜΑΙΛ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΕΦΙΡ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ,ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ(http://e-shop.hellasfx.net) ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΕΦΙΡ .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΙΛΙΚΑ KALEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχει η σελίδα λέει.... 😔

      Delete
  28. καλησπερα ειμαι απο ηρακλειο κρητη μπορει καποιος παρακαλω να μου δοσει σπορουσ κεφιρ για να καλληεργισω 6934536065

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μίλα με τη Vita, στο μπλογκ Κρήτη, γαστρονομικός περίπλους που είναι στο Ηράκλειο.

      Delete
  29. Έχω περίσσιους σπόρους κεφίρ και τους προσφέρω δωρεάν. Όποιος/α μένει Καβάλα ή στις γύρω πόλεις ας που στείλει μήνυμα. tweak.cydia@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Καλησπέρα θα ηθελα να ρωτησω και εγω κάτι επειδή εχω δικο μου γάλα πρόβειο πρεπει να το βράσω πρώτα η όπως ειναι.
    φιλικά Γιάννης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θεωρώ χωρίς να είμαι ειδικός, ότι οποιοδήποτε γάλα προέρχεται απευθείας από άρμεγμα, για οποιαδήποτε χρήση, θέλει βράσιμο.

      Delete
  31. to sourotiri pou xrhsimopoieis einai gyro gyro plastiko kai mesa metaliko an eida kala esy eipes plastiko

    ReplyDelete
  32. Η πρώτη φωτογραφία είναι από το μεταλλικό σουρωτήρι που είχα πριν αγοράσω πλαστικό. Το πλαστικό του βίντεο χρησιμοποιώ.

    ReplyDelete
  33. Καλημερα ,
    Ζω στο Ηρακλειο Κρητης , μηπως καποιος θα ηθελε να μου δωσει λιγους σπορους κεφιρ
    , μια και το δικο μου προσφατα παιθανε .
    Ευχαριστω

    ReplyDelete
  34. Καλημερα,μηπως θα μπορουσα να εχω και εγω μερικους σπορους για καλλιεργεια,νομιζω η Κικη μπορει να με βοηθησει μιας και ειμαστε κοντα!Ειμαι απο Αρχαια Ολυμπια και το email μου ειναι nikos.konstanto@gmail.com
    Ευχαριστω...

    ReplyDelete
  35. Καλησπέρα σας!!!!! Έχω ακούσει τόσα πολλά για το κεφιρ που με ξετρελενη!!!! Μένω Αθήνα Λαγονήσι μερια και θα ήθελα αν κάποιος έχει λίγους σπόρους να του περισσεύουν και μπορεί να μου χαρίσει!!!! Το email μου είναι mdiniou@gmail.com Προσπαθούμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με ότι μας έχει απομείνει γιαυτό και εγώ αν βρω και το μεγαλώσω τιο "ζωάκι" μου χαρά μου να δίνω!!!!!

    ReplyDelete
  36. Νομίζω ότι πιο γρήγορα θα φτιάξεις μόνη σου με τον τρόπο που περιγράφω, παρά θα βρεις από κάποιον. Ξεκίνησέ τους από έτοιμους και αν βρεις νωρίτερα έχει καλώς!

    ReplyDelete
  37. Γεια σας! Αν θελω να το κανω γιαουρτι πως μπορω να το κανω; επισης αν σου πεθανουν οι σποροι πως το καταλαβαινεις;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν το αφήσεις να σουρώσει σε ένα τουλπάνι, αντι για γάλα θα έχεις κάτι σαν γιαούρτι.
      Οι σπόροι όταν δεν είναι ενεργοί, δεν πήζουν το γάλα, ίσως μυρίζουν (δεν το ξέρω). Βασικά δεν θα πήζουν το γάλα που είναι χαρακτηριστικό. Μην τους πετάξεις πάντως αν σου τύχει. Δοκίμασε καθημερινά με λίγο νέο γάλα και μπορεί να επανέρθουν.

      Delete
  38. Εδώ και δύο εβδομάδες το καλιεργο πίνω δύο πεντανόστιμα ποτήρια την ημέρα
    Τέρμα οι καουρες τέρμα τα φουσκωματα αφού τρώω μπουγάτσα δοκιμαστικά και ότι με πείραζε και εκεί που χρειαζόμουν φάρμακο για καουρες δεν έχω τίποτα το παραμικρό. Άσε που έχασα μερικά κιλά
    Η μητέρα φύση μας παρέχει πολλά τα οποία δεν τα γνωρίζουμε
    Δόξα τον Θεό

    ReplyDelete
  39. Τέρμα οι καουρες και τα φουσκωματα τέρμα και τα φάρμακα και δοκιμάζω και τυροπιτες και ότι με εκαιγε
    Δόξα το θεό

    ReplyDelete
  40. Μια συμβουλη για οποιους ξεκινουν να 'καλλιεργουν' τωρα κεφιρ:αν θελετε το ροφημα να γινει ξινουτσικο και ελαφρα ανθρακουχο βαζετε το σε κλειστο ερμητικα δοχειο για 18-24 ωρες.Για πιο ηπιο και γλυκο ροφημα το βαζετε να γινει σε δοχειο με το καπακι μισανοικτο(να παιρνει αερα).Ακομη και αν το βαλετε στο ψυγειο, επειδη γινεται μια μικρη ζυμωση ακομη και χωρις την παρουσια της μαγιας, η παρουσια ή οχι οξυγονου επηρεαζει το ροφημα που θα σερβιρεται καθε φορα!Επισης αν το κεφιρ σας εχει γινει πολυ ξινο(επειδη εμεινε πολλες μερες στο ψυγειο και δεν καταναλωθηκε) μπορειτε να κανετε μια δευτερη καλλιεργεια.Αυτο γινετει ως εξης: παιρνετε το ξινισμενο κεφιρ, προσθετε λιγο μελι ή ζαχαρη, και φρουτα της αρεσκειας σας.Το αφηνετε 2-3 ωρες στον παγκο της κουζινας και μετα το βαζετε στο ψυγειο.Οταν θα το δοκιμασετε θα εχετε ενα υπεροχο smoothie!!!!

    ReplyDelete
  41. Θα ηθελα να βρω σπορους κεφιρ.Εαν. καποιου του περισσευει ας μου το στειλει με δικα μου εξοδα αποστολης. Το mail μου ειναι:dimitristheoni.kolts@gmail.com η στο τηλεφωνο 6973744302. Δημήτρης

    ReplyDelete
  42. Καλησπερα, μετα απο 3 χρονια συχνης χρησης, ειπα να ξεκινησω ξανα, βρηκα μια κυρια στο Facebook που ειχε το οποιο λεει το φυλαγε σε νερο (τους κοκκους γαλακτος)!!!!. Απο τοτε που το πηρα προσπαθω να φτιαξω kefir και δεν μπορω. εχω δοκιμασει 3 διαφορετικα γαλατα εδω και 5-6 μερες σε ανοιχτο βαζακι κιολας (μεσα στο σπιτι, που εχω a/c) και το γαλα μου μυριζει καπως σαν χαλασμενο, ασχημη μυρωδια. Υπαρχει καποιος Αθηνα/Νεο Κοσμο κοντα να μου δωσει απο ενεργη καλλιεργια 1-2 δοσεις?? email: igiorgis79@gmail.com ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ειχε μεσα σε νερο?μαλλον τους σκοτωσε ετσι, γιαυτο δεν ζυμωνουν το γαλα..νομιζω απλως χαλαει..εναλλακτικα σου εδωσε κοκκους κεφιρ-νερου οι οποιοι δεν κανουν για το γαλα και μπερδευτηκε η κυρια....θα σας εστελνα εγω αλλα ηδη το χωρισα και ειναι λιγουτσικη η καλλιεργεια μου..:-(

      Delete
    2. Οχι ειναι κοκκοι γαλακτος τους γνωριζω. Κι εγω επαθα σοκ οταν μου ειπε οτι τα ειχε σε νερο για να τα φυλαει! Μου ειπε οτι καποιος της ειπε ετσι. Μεγα λαθος αλλα οκ. Το θεμα ειναι οτι προσπαθω τοσες μερες να τα ενεργοποιησω και δε μπορω. Αν ακουσεις κατι ή μεγαλωσει η καλλιεργεια σου θα σε παρακαλουσα να με ενημερωσεις εαν θελεις

      Delete
    3. Αν ηταν κοκκοι γαλακτος και τους ειχε σε νερο τοτε μαλλον τους σκοτωσε..το χλωριο στο νερο βρυσης ειναι θανατηφορο για τα βακτηρια του κεφιρ...προσπαθηστε με λιγες αλλαγες ακομη στο γαλα μηπως και καποια αποικια ενεργοποιηθει, μικρες δοσεις οχι ολοκληρο ποτηρι και σε ζεστο σημειο, αν μετα απο μια βδομαδα δεν γινει τιποτα πεταξτε τους!οταν μεγαλωσει η καλλιεργεια μου θα σας πω!

      Delete
  43. Κική έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με τις πληροφορίες και τις συνταγές σου που ανεβάζεις κάθε τόσο και σε πολλές συνταγές έχω βάλει σελιδοδείκτη όπως στην ελαφριά σκορδαλιά με βραστό βακαλάο (όποιος δεν το έχει δοκιμάσει χάνει) το παγωτό με χαλβά κλπ κλπ. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και μην ανησυχείς για τα μεγάλα άρθρα σου. Είναι τόσο κατατοπιστικά που σχεδόν δεν χρειάζεται να ψάξουμε για τίποτα άλλο. Το έχεις κάνει ήδη εσύ για εμάς και συνέχισε έτσι. Τώρα όσον αφορά το κεφίρ, μένω στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη. Όποιος θέλει σπόρους κεφίρ με χαρά θα του χαρίσω για να ξεκινήσει κι αυτός τη δική του καλλιέργεια. Με το μετρό είναι πολύ εύκολο να συναντηθούμε σε κάποιο σταθμό πχ. Σύνταγμα ή Ομόνοια. Ας επικοινωνίσει μαζί μου στο vasopap59@gmail.com και πραγματικά θα το κάνω με χαρά.

    ReplyDelete
  44. Θα θελα να ρωτήσω γιατί οι σπόροι του κεφίρ που έχω δεν πολλαπλασιαζονται κ αντίθετα όσο πάνε λιγοστεύουν? Μπορεί κάποιος να βοηθήσει?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ισως πάνε για χάλασμα...Δοκίμασε να αλλάξεις μάρκα γάλακτος, ή να αλλάξεις τις συνθήκες. Πχ, αστο 1-2 μέρες έξω με γάλα και μετά να το βάζεις στο ψυγείο.

      Delete
  45. Καλησπέρα Κική με τα ωραία σου! Και στην όμορφη παρέα! Το καλλιεργώ για δυο μήνες γιατί μ'αρέσει το κεφίρ και αγόραζα του εμπορείου, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος!Μου το χάρισαν με ανοιχτό καπάκι όχι σφραγισμένο με μια χαρτοπετσέτα για πώμα κι'ένα λαστιχάκι να την κρατάει,να αναπνέει.. Έτσι συνεχίζω και το φτιάχνω..σουρώνω το μαγικό ποτό μου σε πλαστικό σουρωτήρι σ'αυτό απ'τα μακαρόνια γιατί μεγάλωσε πάρα πολύ πάλι αν και έχω δώσει αρκετές φορές..ξεπλένω σε κάθε αλλαγή καλά το μαμούνι μου με νερό καθαρό φίλτρου πλένω και το βάζο μου πολύ καλά με σκέτο νερό όχι σαπούνια και ξεκινάω την διαδικασία ξανά ανα 24ωρο του βάζω πάλι να τραφεί με μια χαρτοπετσέτα για πώμα,σκεπάζοντας το με μια πετσέτα να μην πολυβλέπει φώς. Το 1 λίτρο στο 24άωρο φυσικά μου το φτιάχνει αρκετά πηχτό όπως το θέλω! Χαρίζω το απίστευτο ζωάκι μου όποιος ενδιαφέρεται ας μου στείλει ημέηλ να επικοινωνήσουμε
    kyriazidg846@gmail.com
    Καλή συνέχεια και καλλιέργεια σε όλους!

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Χαιρετώ την όμορφη παρέα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι μου έδωσαν 3γρ σπορο κεφιρ και έχω κάνει 6,7 προσπάθειες με αποτέλεσμα να μυρίζει χαλασμένο γάλα και να έχει άσχημη γεύση... Στα 3γρ σπορο βάζω ένα ποτήρι γάλα και το αφήνω 12 ώρες, έχει πήξει ελάχιστα έως καθόλου, τι δεν κάνω σωστά???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάνε το 2-3 φορές απανωτά και πέτα το γάλα, μέχρι να φτιάχνεις και να μη μυρίζει άσχημα και βασικά να μην έχει περίεργη γεύση

      Delete
  48. Θα ήθελα κι εγώ σπόρους κεφίρ για να καλλιεργίσω για προσωπική χρήση.Που μπορώ να βρώ?Μένω Θεσσαλονίκη.

    ReplyDelete
  49. Καλημέρα από Ζάκυνθο...ενδιαφέρομαι κ γω για σπορους κεφιρ..Αν κάποιος έχει και μπορεί να μου στείλει θα του ήμουν ευγνώμων !

    ReplyDelete
  50. Υ.Γ.Το email μου σε περιπτωση που καποιος εχει και μπορει να μου στειλει είναι.. zantepolyteknos@gmail.com
    Ευχαριστώ πολύ των προτερων!!

    ReplyDelete
  51. Γεια σας!μου έδωσαν κόκκους κεφιρ που τους είχαν πολύ καιρό στο ψυγείο με γάλα .(*δεν θυμούνται πόσο) Είχαν κάτι πορτοκαλί σημαδάκια πάνω τους σε κάποια σημεία.'Αδειασα το γάλα ,τους ξέπλυνα αλλά μου μυρίζουν πολύ άσχημα σαν ξυνισμένο γάλα . Τους άφησα και 18 ώρες μέσα σε καινούργιο γάλα αλλά δεν είδα διαφορά, μόνο 2-3 τουφάκια ανέβηκαν και το γάλα δεν έκοψε.Έχυσα και αυτό το γάλα και έβαλα καινούργιο. Θα μπορούσατε να μου πείτε από αυτά τα στοιχεία εάν έχει χαλάσει ο μύκητας?Θα πάθω κάτι αν πιω δεδομένου ότι βρωμάει και είχε κάποια πορτοκαλί σημάδια ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βάζε λίγο γάλα εκτός ψυγείου και άλλαζε το κάθε μέρα για 3-4 μέρες για να συνέλθουν. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερες μέρες. Μετά από λίγες μέρες, βάλε γάλα κανονικά και δες αν λειτουργεί.

      Delete
  52. Καλημέρα. Διάβασα κάπου ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά ξέπλυμα. Ξέρετε κάτι για αυτό. Επίσης από τότε που το πίνουμε έγινε πιο έντονη η οσμή των κοπράνων αλλά υπήρξε και εντυπωσιακή βελτίωση στην παλινδρομηση και τα στομαχικά οξέα. Αν κάποιος ξέρει ας μου απαντήσει παρακαλώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως δεν χρειάζεται ξέβγαλμα συχνά. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω

      Delete
    2. Θοδωρης
      Χαριζω κοκκους κεφιρ-Ανω Πατησια Αθηνα
      teomanitou@gmail.com

      Delete