Thursday, September 3, 2009

Γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο

Αφού εορτάσαμε και σβήσαμε τα κεράκια της τούρτας, ας κεραστούμε γλυκάκι εποχής. Σας μεταφέρω τη συνταγή της φίλης μου της Φωτεινής για γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο. Ευχαριστώ πολύ Φωτεινούλα!


Γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο
Υλικά:
1 κιλό δαμάσκηνα, όχι πολύ ώριμα
3/4 κιλού ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και βγάζουμε τα κουκούτσια τους προσεκτικά.
Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά με το νερό και τη ζάχαρη.
Στο τελείωμα, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Δεν ανακατεύουμε καθόλου για να μη λιώσουν τα δαμάσκηνα. Διατηρείται στο ψυγείο.

Και κάτι ακόμα. Η Λίλα μου χάρισε βραβειάκι κι εγώ το χαρίζω σε όσους μπαίνουν εδώ, ειδικά τους άγνωστους που μπαίνουν, δοκιμάζουν και ξαναέρχονται! Ευχαριστώ Λίλα!


update:
Η Φωτεινή διευκρίνησε, ότι τα ανοίγει στη μέση και βγάζει το κουκούτσι, δηλαδή ότι είχα κάνει κι εγώ κάποτε που τα έφτιαξα :-)
Ευχαριστώ Φωτεινή και Δέσποινα!

update 21-9-09
Έκανα δαμάσκηνο χτες βράδυ με ελάχιστες διαφορές. Συμπληρώνω ότι θέλει ξάφρισμα και ότι ότι το έβρασα 10 λεπτά τη μία μέρα και 10 λεπτά την επόμενη.

20 comments:

  1. Χμ... την γνωρίζω την συνταγή και την φωτογραφία και την Φωτεινή... χε... χε... χε!!!!!! :))
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. στην υγειά της Φωτεινής λοιπόν, εμένα μ'αρέσει, αλλά δεν το φτιάχνω πια διότι δεν το τρώνε οι υπόλοιποι!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Deli,συνήθως τα φτιάχνω μαρμελάδα,αλλά φέτος δεν έκανα,έχω από πέρυσι.Μόνη μου τη φτιάχνω,μόνη και την τρώω.
    Γλυκάκι δεν έχω καν δοκιμάσει-όταν λες να βγάλουμε με προσοχή τα κουκούτσια τι εννοείς;χαχα άσχετη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Ξέχασα,το άλλο γλυκάκι δίπλα,τι είναι;Το λιγουρεύτηκα!

    ReplyDelete
  5. Κι εγώ σαν την Ελένη, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό το γλυκό κουταλιού, ευχαριστούμε την Φωτεινή για την συνταγή!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα.
    Και εγώ δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά πολύ ωραίο μου φαίνεται.
    Στην υγειά της Φωτεινής λοιπόν αλλά και σε σένα που την αναίβασες.

    ReplyDelete
  7. εγώ να καλημερίσω θέλω
    αλλά και να σε φιλησω :))

    όπως "ειπα" και στην Ελενα, γλυκά κουταλιού δεν κάνω πλέον: τα τρωω με παγωτά και γινομαι δίφυλλη, χαχχχ

    ReplyDelete
  8. Αχ Κικίτσα,
    μας κολάζεις πρωί πρωί
    Πάει η δίαιτα πάλι...
    όχι πως την έχουμε ανάγκη δηλαδη...
    αλλά έτσι για να είμαστε in..

    την καλημέρα μου

    Το Ξωτικό άνοιξέ μπλογκ
    πέρνα από κει, θα σε ενδιαφέρει...

    σε φιλώ

    ReplyDelete
  9. Το γλυκό αυτό το κάνω κάθε χρόνο μόνο που εγώ τα ξεφλουδίζω τα δαμάσκηνα.
    Όπως βέβαια κάνω και μαρμελάδα αλλά ακόμη δεν ήρθε η ώρα!!

    ReplyDelete
  10. Αχ αγαπημένο γλυκάκι το δαμάσκηνο. Δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά έχω δοκιμάσει και ξεφλουδισμένο και ακαθάριστο!Μπορώ να έχω κι ένα κομματάκι τούρτα?

    ReplyDelete
  11. Και εγώ με την σειρά μου να σου ευχηθώ, να παίρνεις πάντα τέτοια βραβεία αναγνώρισης,από όλους.Όσο για μένα που δεν έχω δική μου ιστοσελίδα, ακόμα,το βραβείο το δίνω, σχεδόν καθημερινά, με τα σχόλιά μου...

    ReplyDelete
  12. Το γλυκό αυτό δεν το έχω δοκιμάσει, γενικά τα δαμάσκηνα δεν τα προτιμώ! Συγχαρητήρια για το βραβείο εξυπνούλα!

    ReplyDelete
  13. Δέσποινα, εγώ, εκτός από το ότι γνωρίζω όλα αυτά, γνωρίζω ότι πέρασα και ένα υπέροχο απόγευμα τότε! Μερσί!

    Γατσεροπλήξ, ούτε εμένα το τρώνε οι υπόλοιποι όπως και κανένα γλυκό κουταλιού! Αλλά έχουμε αδυναμίες!

    Ελένη, μια φορά που τα έκανα γλυκό, απλά τα έκοβα στη μέση. Η Φωτεινή υποθέτω ότι σπρώχνει το κουκούτσι με καρφί. Θα τη ρωτήσω και θα σου πω! Το άλλο γλυκάκι είναι ένα γλυκό ψυγείου πάλι της Φωτεινής. Θα το βάλω κι αυτό κάποια στιγμή.

    Έλενα είναι νόστιμο!

    Λίνα ευχαριστούμε!

    Μαριλένα κι εγώ υποσχέσθηκα στον εαυτό μου να φτιάχνω λιγότερα γιατί μόνο εγώ τα τρώω κλαψ...

    logia αχ αυτή η άτιμη δίαιτα... Το ξωτικούλι άνοιξε μπλογκ ε; Επιτέλους!

    Ξανθή, να υποθέσω ότι το ξεφλουδίζεις για τον ίδιο λόγο που ξεφλουδίζουμε τα καρύδια; Βγάζει λίγο φλούδες και ίνες έτσι; Εγώ δεν το ξεφλουδίζω ούτε στη μαρμελάδα.

    Λίλα, έφτασεεεεεεεεεεε!

    Πανόπτη σ' ευχαριστώ πολύ! Οι επισκέψεις του κόσμου εδώ είναι επιβράβευση!

    Big mama ευχαριστώ! Το αφιερώνω ΚΑΙ σε σένα που σου 'χω αδυναμία!

    ReplyDelete
  14. Ωραία και κατάληλη για την εποχή συνταγή, άμα σου τύχει και καλό δαμάσκηνο..εμένα μου κάνει ο Δημήτρης κομπόστα.

    ReplyDelete
  15. Επ!
    Δεν μπόρεσα να έρθω στα γενέθλια, αλλά ελπίζω να έμεινε χώρος στο τετράδιο των ευχών.
    Λοιπόν, άλλα 99 μένουν για να πιάσει η ευχή μου.
    Χρόνια.

    ReplyDelete
  16. Κική !!!!
    Τα δαμάσκηνα σε περιμένουν!!!!!
    να φάμε και εμείς κατι τι από τα χεράκια σου φέτος!!!!
    Φιλιά πολλάκαι συγχαρητήρια στη Φωτεινή

    ReplyDelete
  17. Δεν το εχω δοκιμασει, αλλα ουτε και το εχω φτιαξει. Μηπως -λεω μηπως!- να το επιχειρησω?

    ReplyDelete
  18. Αχτίδα και κομπόστα είναι τέλειο!

    Διονύση, έφαγες γλυκό τουλάχιστον;

    Μαρία, από βδομάδα σου 'ρχομαι!

    Δημιουργία, να το φτιάξουμε και οι δύο. Τι λες;

    ReplyDelete
  19. Γλυκούλα μου!!!

    Από την έκλπηξή μου φώναζα και ο Χάρης που ερχόνταν απ΄έξω τρόμαξε και τρέχοντας..μαμά..τί έπαθες; γελάω με τη Πόλυ για το δαμάσκηνο της Κικής που το λαχταρίσαμε..

    Πάντα γλύκα στη ζωή σου!

    Σε πεθύμησα!
    Καλή σχολική χρονιά!
    Φιλιά πολλά..πολλά!

    ReplyDelete
  20. Μαρελντίτα πεθύμησες δαμάσκηνο; Στείλε δ/νση και όταν φτιάξω θα σου στείλω! Φιλιά κι ευχαριστώ!

    ReplyDelete