Monday, September 21, 2009

Σαλάτα με ωμό κολοκύθι

Έχετε δοκιμάσει ποτέ ωμό κολοκύθι στις σαλάτες σας; Αν όχι, χάνετε. Το κολοκυθάκι είναι μια χαρά ΚΑΙ ωμό. Να μη σας πω ότι μου αρέσει καλύτερα από βρασμένο...
Εδώ και μια βδομάδα ξεκίνησα μια προσεγμένη διατροφή, γιατί το καλοκαίρι στο νησί το παρακάναμε... Έτσι, σκαρφίζομαι παντός είδους σαλάτες, προκειμένου να συνοδεύσουν τα γεύματά μου.
Η σημερινή σαλάτα δεν έχει τίποτα το ξεχωριστό, πέρα από το ωμό κολοκύθι. Αν σας φαίνεται περίεργο να το φάτε ωμό, απλά δοκιμάστε το! Όσο πιο φρέσκο, μικρό και τρυφερό είναι το κολοκυθάκι, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και μεγάλα όμως που έβαλα, ήταν μια χαρά. Να σας πω ότι το ωμό κολοκύθι ταιριάζει πολύ ωραία και με γιαούρτι. Κάτι σαν τζατζίκι δηλαδή.
Στη σαλάτα μας λοιπόν και το διαιτητικό μας γεύμα:

Σαλάτα με ωμό κολοκύθι
Υλικά για ένα μεγάλο μπωλ
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν (στενόμακρα κομμάτια)
1 πράσινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
2 καρότα κομμένα ζουλιέν
1 μέτριο φρέσκο και ωμό κολοκύθι κομμένο ζουλιέν
1/2 αγγούρι κομμένο σε φέτες μισές

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα λαχανικά.
Πάνω από τη σαλάτα, βάζουμε λάδι και ξύδι.
Εγώ λόγω δίαιτας, έβαλα 1 κουταλιά λάδι και ξύδι. Αλάτι συνήθως δεν βάζω στις σαλάτες αυτές. Εσείς, βολευτείτε as usual.

Η σαλατίτσα συνόδευσε πέρκα τηγανισμένη σε αντικολλητικό τηγάνι και λεμονιασμένη μετά. Ούτε εδώ αλάτι. Συνήθως, τηγανίζω την πέρκα στο αντικολλητικό χωρίς καθόλου λάδι, αλλά διαλύεται εύκολα όταν τη γυρίζω. Εδώ, τηγανίστηκε με μερικές σταγόνες λάδι, ίσα για να μπορώ να τη γυρίσω.

Ιδέες και συνδυασμοί για το κολοκύθι, υπάρχουν πολλοί. Η σαλάτα μας, πέρα από το ότι δεν παχαίνει, μας δίνει βιταμίνη C, Α, Β1, Β2, Β12, καροτένιο, νιασίνη κλπ.

Με βιταμίνες και υγιεινή διατροφή σας ξεκίνησα τη βδομάδα όπως βλέπετε! Σύντομα θα σας δείξω τι έκανα όλο το Σαββατοκύριακο...
Καλή εβδομάδα!

27 comments:

  1. ορεκτικότατη η πολύχρωμη, αλλά την παράσταση κλέβει η κρούστα της πέρκας, ούτε κρέμα καταλάνα να ήταν!

    ReplyDelete
  2. Έχω φάει ωμές μελιτζάνες, ποτέ όμως ωμό κολοκύθι. Για να το δοκιμάσω και να σου πω!

    ReplyDelete
  3. καλημέρα Κική

    μου έδωσες ιδέα για σήμερα!!!!!
    ευχαριστώ πολύ διότι η σαλατοφαγία, πολύ χρήσιμη!!!!!

    ReplyDelete
  4. Καλημερα! Περνα να παρεις το βραβειο σου.

    ReplyDelete
  5. Kαλημέρα Κική μου!
    Είδα στην προηγούμενη συνταγη σου που ανέφερες το κόκκινο πιπέρι Πόζαρ και ήταν πραγματική έκπληξη.
    Από που το γνωρίζεις εσύ αυτό το πιπέρι και πως το προμηθεύεσαι;

    ReplyDelete
  6. Χαρτουλίνι είδες; Ακόμα και χωρίς καθόλου λάδι, έτσι κάνει κρούστα, μόνο λίγο πιο σκούρα...

    Σοφία, τώρα εξέπληξες εμένα! Ωμές μελιτζάνες;;; Δεν πίκριζαν; Σε σαλάτα;

    Logia, κατσικούλες κανονικές! χαχα!

    Πουαντερίτσα, ευχαριστώ πολύ!

    Ένδειξη ζωής, το πιπέρι Πόζαρ το έμαθα πρώτη φορά από τον Κώστα που το είχε βάλει στο φαγητό του. Πρόπερσι, στο μπαζάρ των δρόμων ζωής, είχε φέρει η Άσπα που μένει Θεσσαλονίκη και αγόρασα και τον Ιούλιο που ήρθα στην Αθήνα μου έφερε και η Νένα που είχε πάει εκεί!

    ReplyDelete
  7. Πρωινή-πρωινή Κική,για να μας παρουσιάσεις αυτή την ωραια πολύχρωμη σαλάτα.Γίνεται να παραλείψω το κολοκύθι,γιατί δεν το έχω σε πολύ υπόληψη?Μας προσέχεις πάντως, μας δίνεις τις απαραίτητες βιταμίνες,να ξεκινήσουμε δυναμικά την εβδομάδα.καλή εβδομάδα...

    ReplyDelete
  8. Συμφωνώ 100% μαζί σου Κική, το ωμό κολοκυθάκι, αν είναι φρέσκο, τρυφερό και κομμένο από τον κήπο μας -αν είμαστε τόσο τυχεροί-, τρώγεται μια χαρά και ωμό! Θα πρότεινα σε όσους δεν τα αγαπούν ιδιαίτερα, πριν τα χρησιμοποιήσουν στις σαλάτες να τα μαρινάρουν σε μίγμα από χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού, σκόρδου ψιλοκομμένου, μουστάρδας και ότι άλλο νομίζετε ότι θα τους δώσει γεύση! Για ωμές μελιτζάνες που γράφει πιο πάνω η Σοφία, πρώτη φορά ακούω!!! Τι συνταγή ήταν ακριβώς;

    ReplyDelete
  9. To κολοκυθάκι ωμό αν το αφήσουμε σε λίγο ξύδι μαρινάρεται και ψήνεται και είναι καταπληκτικό. Εγώ δε που είμαι κολοκυθομανής το τρώω όπως και να είναι.Φιλιά

    ReplyDelete
  10. Deli,ωραιότατη η σαλάτα σου!Ωμό κολοκυθάκι δεν έχω δοκιμάσει,αλλά για να το λες πιστεύω ότι θα είναι νόστιμο.Το ψαράκι τέλειο και τηγανητό και διαιτητικό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. ναι, ναι, τρώμε χρόνια ωμό κολοκυθι στη σαλάτα: το τρίβω στον τρίφτη του κρεμυδιού.

    ειναι πολύ νόστιμο. με γιαουρτι όμως, ποτε δεν το ειχα σκεφτεί.
    θα το δοκιμάσουμε σίγουρα.

    γενικά, πολλά λαχανικά τρώγονται ωμά. περασαμε πριν χρονια, φάση ωμοφαγίας λαχανικών: μονο τις πατάτες δεν τρωγαμε έτσι, χαχχχ
    ενώ στα των κρεάτων; άσχετοι σχεδόν, εντελώς!

    φιλιά πολλά και καλη βδομαδα :))

    ReplyDelete
  12. Μμμμμμμμμμ!! Έχεις απόλυτο δίκιο! Τις περισσότερες φορες τα λαχανικά είναι πιο νόστιμα ωμά παρά μαγειρεμένα! εμένα μου αρέσει πολύ και το μπρόκολο ομώ! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  13. γαστεροπλήξSeptember 21, 2009 at 6:30 PM

    στις σαλάτες λέμε ναι, όλα τα τρώμε λέμε, δε μας λείπει η όρεξη, το λέει και το όνομα μας, με ψαράκι σούπερ συνδυασμός
    καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  14. Πολύ όμορφη σαλάτα! Έχω φτιάξει μακαρόνια με ωμό κολοκύθι και ήτανε μια χαρά! Μόνο που νομίζω το είχα αφήσει λίγη ώρα με αλάτι να μαλακώσει, αν θυμάμαι καλά!

    ReplyDelete
  15. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κολοκύθι ωμό, δεν ξέρω τις αντιδράσεις των υπολοίπων και διστάζω, ή μάλλον τους κάνω τα χατίρια!!!
    Θα το φτιάξω κάποια μέρα για μένα μόνο!!

    ReplyDelete
  16. Το ωμό κολοκύθι το συνηθίζω κι εγώ αρκετά τελευταία και όσοι φίλοι ξεπέρασαν το πρώτο σοκ το βρήκαν νοστιμότατο!
    Ωραιότατο διαιτητικό φαγάκι, εγώ την πέρκα την ψήνω στο γκριλ για να μην βάλω καθόλου λάδι...

    ReplyDelete
  17. Πανόπτη, αν το κόψεις έτσι σαν σπιρτόψυλα, είμαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσεις. Κι εγώ βραστό δεν το λατρεύω. Δοκίμασέ το!

    Chefkang, ωραίο το τιπ για μαρινάρισμα, αλλά θέλει να έχεις λίγο χρόνο. Μερσί!

    Λίλα, ορθόν! Φιλάκια!

    Ελένη, όλο σε νέες περιπέτειες σε βάζω! χαχα! Δοκίμασε!

    Μαριλένα, οι πατάτες είναι οι μόνες νομίζω που δεν τρώγονται ωμές! Χαχα!

    Πλεκτό εγκώμιο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι μπάινουν κατά το ήμισι στην κατσαρόλα, γιατί το άλλο μισό το τρώω ωμό.Εννείται ότι είναι πιο νόστιμο ωμό! Χαχα!

    Γαστεροπλήξ, φανατικοί σαλατοφάγοι! Καλή εβδομάδα!

    Big mama σε μακαρόνια ε; Χμ! Αλάτι δεν έβαλα ακριβώς για να μη μαλακώσει.

    Ξανθή, κόψε τα σαν σπιρτόξυλα. Κανείς δεν θα το καταλάβει!

    Μπέττυ, μπήκε στο τηγάνι για ταχύτητα, αλλιώς κι εγώ την ψήνω για αλάδωτη. Μιαμ!

    ReplyDelete
  18. Ωμό κολοκύθι. Δεν ξέρω, εγώ είμαι λάτρεις του βραστού. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι.
    Τώρα μ' έβαλες στον πειρασμό. Μια δοκιμή μπορεί και να με πείσει.
    Γιατί όχι!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  19. Ναι το έχω δοκιμάσει κι είναι μια χαρά! Μπράβο σου που κάνεις διατροφή Κική μου, εγώ δεν το έχω πάρει απόφαση να ξαναρχίσω μετά τις διακοπές! Πού θα μου πάει όμως...

    ReplyDelete
  20. Ωραία πρόταση και σίγουρα θα τη δοκιμάσω με την πέρα που επίσης μοτ αρέσει.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  21. Λίνα, μια δοκιμή θα σε πείσει!

    Μαρία, καιρός να ξαναρχίσεις!

    Γλαρένια φιλάκια! Ελπίζω να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  22. Ωμό κολοκύθι;! Η απλότητα του θέματος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!

    ReplyDelete
  23. Και νόστιμη και light!
    Μέσα στα χρώματα η σαλατίτσα σου
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!!

    ReplyDelete
  24. I can just feel the crunch as you bite this. Looks divine!

    ReplyDelete
  25. Καλή τύχη με τη διατροφούλα. Κι εγώ έχω αποχαιρετήσει 7 κιλάκια του περασμένου χειμώνα...

    ReplyDelete
  26. Κικη σερί μολις γυρισα απο Ελλαδα με 4 κιλα επι πλεον ομοιομορφα κατανεμημενα στα ..περιξ. Η σαλατα σου με εμπνεει!

    ReplyDelete
  27. Κωνσταντίνε, είδες που σου βάζω απλά;

    Έλενα, ευχαριστώ, επίσης!

    Λιζ, είναι τέλειο!

    Σταυρούλα, ααααα! Τα αποχαιρέτησες;;; Τέλεια!!! Εύχομαι να τα διατηρήσεις γιατί αυτό το άτιμο είναι το δύσκολο...

    Δεσποινάριον, 4 κιλά μετά από Ελλάδα, και λίγα μου ακούγονται!

    ReplyDelete