Friday, September 25, 2009

Μπισκότα σικάλεως χωρίς ζάχαρη

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πειραματίστηκα με πάρα πολλές καινούριες συνταγές. Οι συνταγές ξεκινούσαν από το τίποτα, με μοναδικό οδηγό την πείρα και την όρεξη για δημιουργία κάτι καινούριου. Κέικ, μπισκότα, λικέρ, ψωμιά. Χρησιμοποίησα νέα υλικά που δεν είχα χρησιμοποιήσει πριν και έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Μέσα στα πλαίσια των πειραμάτων και περιμένοντας ένα ζευγάρι φίλων που ο ένας από τους δύο έχει αρχές διαβήτη, θέλησα να φτιάξω μπισκότα χωρίς ζάχαρη, έτσι ώστε να μπορώ να τους κεράσω κάτι χωρίς να νιώθω τύψεις και να τα φάνε και αυτοί χωρίς τύψεις. Έτσι, έφτιαξα μπισκοτάκια χωρίς ζάχαρη, αλλά με γλυκαντικό και όλοι μείναμε ευχαριστημένοι. Άρεσαν πολύ στον άντρα μου και στους φίλους μας και λιγότερο σε μένα! Χαχα! Εγώ είμαι αθεράπευτα γλυκατζού...
(Τα τσάκισα μεταξύ μας...)

Ας δούμε τι έκανα:

Μπισκότα σικάλεως χωρίς ζάχαρη

Υλικά
300 γρ. αλεύρι σικάλεως
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. καλαμποκέλαιο
2 κ. γ. νατρίν (υγρή λάιτ ζάχαρη)
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κ. γ. κανέλλα
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κ. γ. γλυκάνισο σπόρους

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Η ζύμη μας θα είναι κολλώδης και όχι συμπαγής.
Στρώνουμε λαδόκολλα πάνω σε ταψί.
Με ένα κουταλάκι, παίρνουμε κουταλιές από το υλικό και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Αν κολλάει το υλικό στο κουτάλι, το βρέχουμε πριν από κάθε γέμισμα.
Πατικώνουμε ελαφρώς, αν θέλουμε, την επιφάνειά τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. (Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός από κάτω, ψήνουμε 10 λεπτά στην κάτω αντίσταση και άλλα 10 στην πάνω).

Tip:
Στις συνταγές μου συνήθως δεν προτείνω τι μάρκα προϊόντος να πάρετε. Στη συγκεκριμένη, έγραψα τι είδους ζάχαρη έβαλα, αφενός μεν γιατί όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι κατάλληλα για υψηλές θερμοκρασίες, αφετέρου δεν είναι εύκολο να τη βρείτε σε όλα τα μαγαζιά. Εγώ την πήρα από μεγάλο σμ της Πάτρας.
Αν δεν βρείτε τέτοια ζάχαρη και θελήσετε να χρησιμοποιήσετε άλλο γλυκαντικό, προσέξτε αν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα 2 κουταλάκια γλυκαντικό που έβαλα, αντιστοιχούν σε 130 γρ. κανονικής ζάχαρης, σε περίπτωση που βάλετε κανονική.

Αντί για γλυκαντικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μέλι.

Το αλεύρι σικάλεως, όπως και το αλεύρι ολικής αλέσεως, είναι τα καλύτερα αλεύρια για διαβητικούς, επειδή έχουν λιγότερο άμυλο και μεταβολίζονται (υποθέτω) καλύτερα στον οργανισμό.

Οι προτάσεις και οι εναλλακτικές λύσεις πολλές όπως βλέπετε. Το σίγουρο είναι ότι θα τα φάτε χωρίς τύψεις! Αρκεί να μην τα φάτε όλα! ;-)

Καλό πσκ!

43 comments:

  1. Deli,καταπληκτική,υγιεινή συνταγή και όχι μόνο για διαβητικούς!Θα τα φτιάξω,θα βάλω όμως αλεύρι ολικής,γιατί σίκαλης που να βρω εδώ.Θα προτιμήσω μέλι σαν γλυκαντική ουσία-πόσο να βάλω;Βέβαια μόνη θα τα τσακίσω,άλλο αυτό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. αχ και μου αρέσουν, παίρνω για το πρωινό μου καφεδάκι, μούρλια έγιναν

    ReplyDelete
  3. Απο εδω και στο εξης θα μας χρειαζονται τετοιες συνταγες... Για να φτιαξουμε τα μπισκοτα,γινεται να χρησιμοποιησουμε κορνε για την ζυμη ή ειναι η ζυμη τοσο σφιχτη που δεν θα περναει?

    ReplyDelete
  4. Αυτά μπορώ να τα φτιάξω της πεθερούλας μου, που αγοράζει κάποια ανάλογα, από μαγαζί για διαβητικούς και τα πληρώνει χρυσά (μα τι καλή νυφούλα εγώ, είδες??)

    ReplyDelete
  5. Ελένη, στο σμ, εκτός από ολικής, υπάρχει και σικάλεως. Βάλε 1-2 κουταλιές και δοκίμασε!

    Γαστεροπλήξ, καλή όρεξη!

    Πανόπτη, η ζύμη δεν πιάνεται καν με τα χέρια. Είναι λασπώδης. Άρα δεν θα βολέψει το κορνέ. Κουταλάκι ναι.

    Έλενα, ω...Τι γλυκιά νύφη! Κοίτα μαρή μη βάλεις και τίποτα άλλο μέσα!!! χαχα!

    ReplyDelete
  6. και εγω θελωω, αλλα ελα πυ δεν τρωω αυγο! με τι μπορω να το αντικαταστησω? Εδω το αυγο 'δενει' τα υλικα ετσι δεν ειναι? Ισως λιγη μπανανα, λιωμενη σε πουρε?

    ReplyDelete
  7. κικίτσα, φοβερή η προτασή σου,θα τα φτιάξω το σ/κ !!!!!

    όπως την ελένη και εγω θα βάλω μελι.

    καλά τα λες στο Ελενάκι μας, λες να κάνει λάθος τα υλικά ...χιιχιχι!

    ReplyDelete
  8. These look really good. I have in mind to do a range of special diet sweets for the shop. Might have to give this one a go. Good tip about checking out if it is suitable for high temperatures.

    ReplyDelete
  9. Mπράβο βρε Κική και ήθελα μια τέτοια συνταγή. Ευχαριστώ :)

    ReplyDelete
  10. Εγώ κουλουράκια δεν τρώγω αλλά η κόρη μου μια ζωή πειραματίζεται και τα θέλει και λάιτ οπότε θα της προτείνω τη συνταγή σου.

    ReplyDelete
  11. Kική, εξαιρετικά χρήσιμη η συνταγή σου!

    και για μας μια χαρά φυσικά, πόσο μάλλον για τους ανθρώπους με πρόβλημα.
    η κουμπαρα μου πχ η Μαρία. άσε που ειναι γλυκατζου κι όλο τσιμπαει πράματα που απαγορεύονται.

    να της κανω καμμια φουρνιά, να 'χει να πορεύεται η γυναίκα :)))

    ReplyDelete
  12. Κική μου εκπληκτική συνταγή και για δίαιτα, αλλά και για τον μπαμπάκα μου που είναι διαβητικός! Θα του τα φτιάξω άμεσα, ευχαριστούμε! Καλό σαβ/κο!

    ReplyDelete
  13. Kiki, θα έλεγα να δοκιμάσεις να μην τα βάλεις καθόλου. Θα έλεγα να βάλεις μαργαρίνη αντί για καλαμποκέλαιο, για να είναι πιο μαζεμένο το μίγμα. Ακόμα και μπανάνα μπου λες, δεν είναι κακή ιδέα.

    Μαριά, άμα φτιάξει η Έλενα για τη μμμμμαμά μπισκότα, δεν ξέρω τι θα βάλει!!!

    Λιζ, τέλεια θα είναι να έχεις και μπισκοτάκια χωρίς ζάχαρη στο μαγαζάκι σου! Ναι. Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι όλα κατάλληλα για ψήσιμο και θέλουν ψάξιμο! Ευχαριστώ!

    Ρένα, σε σκεφτόμουνα όταν την έγραφα!

    Ξανθή, γι αυτό είσαι λεπτούλα! Αλί από μας! χαχα!

    Μαριλένα, να της κάνεις! Γιατί όχι;

    Μαρία, "γλυκός" ο μπαμπάς σου; Να τον προσέχεις και να τον μαλώνεις να μην τρώει!

    ReplyDelete
  14. μια χαρά τα βρίσκω και όχι μόνο για διαβητικούς, η κόρη μου θα ενθουσιαστεί, της αρέσουν τα "ψαγμένα" υλικά...
    καλό σαββατοκύριακο να χουμε...

    ReplyDelete
  15. Μπέττυ κι εγώ το ίδιο πιστεύω. Μια χαρα είναι χωρίς ζάχαρη έτσι κι αλλιώς! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  16. Πολύ ωραία θα πρέπει να είναι. Δεν έχω χρησιμοποιήσει υποκατάστατα ζάχαρης σε γλυκά και δεν ξέρω καθόλου τις αναλογίες, μάλλον μέλι θα βάλω και εγώ. Πιστεύω θα αρέσουν πολυ του καλού μου!

    ReplyDelete
  17. Big mama, ελπίζω να του αρέσουν!

    ReplyDelete
  18. Olá amiga!
    Passei para rever seu cantinho que é tudo de bom!...
    Continua lindo, nutritivo e delicioso...
    Um ótimo fim de semana!
    Beijos carinhosos.
    Itabira - Brasil

    ReplyDelete
  19. Αχ Κικη, ολους τους σκεφτεσαι :)
    Καλο Σαββατοκυριακο.

    ReplyDelete
  20. Εκπληκτικά!!!!! Θα τα φτιάξω στη μαμά μου που θέλει ένα συνοδευτικό το πρωί με τον καφέ της! Τι γλυκαντζού που είναι!!!! Δε λέγεται!!!! Οτι πρέπει για κείνη, υγιεινά και ελαφριά! Κικίτσα μου μπράβο! Καλό Σαββατόβραδο!!!

    ReplyDelete
  21. Hello Magia da Inês!

    Δημιουργία, τι να κάνω; Φιλαράκια!

    Πλεκτό εγκώμιο, ελπίζω να της αρέσουν! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  22. νοστιμοτατα κι εχω ολα τα υλικα στο σπιτι, θα τα φτιαξω το συντομοτερο , φιλακια

    ReplyDelete
  23. Άσπα, καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  24. Σ' ευχαριστώ πολύ , θα την αντιγράψω και θα την κάνω για τη μητέρα μου που έχει διαβήτη και για το γυιό μιας φίλης μου επίσης.Υπέροχο φίλη μου, θαυμάσια ιδέα αλλά και για μας που κάνουμε λίγη ( τρομάρα μου ) δίαιτα .

    ReplyDelete
  25. Μπράβο Κικίτσα!!!
    Πέτυχες αυτό που έψαχνα!
    Σπιτικά μπισκοτοκούλουρα χωρίς πολλές λιπαρές ουσίες και ζάχαρη.
    Τέλεια τα υλικά σου, χωρίς πολλές διαδικασίες και τέλειο εμφανισιακό αποτέλεσμα!
    Θα τα φτιάξω αμέσως τώρα, αφού έχω στο σπίτι όλα τα υλικά.
    Να τα έχω έτοιμα για το πρωινό μας...

    Ευχαριστώ πολύ,
    Φιλιά πολλά...

    ReplyDelete
  26. Αχτίδα, Βασιλική, ελπίζω να σας αρέσουν. Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  27. θα τη φτιάξω αυτη!
    λέω να βάλω μέλι αντι για υποκατάστατο ζάχαρης..

    ReplyDelete
  28. Μαγισσούλα και πού να τα δοκιμάσεις κιόλας! ;-)

    ReplyDelete
  29. Ναι μωρέ η ζάχαρη με μάρανε ή που τα ξεπατώνω ό,τι έχω κάνει ή αγοράσει;

    ReplyDelete
  30. Τα έφτιαξα και είναι θαυμάσια!Έχω μια παλιά κρητική συνταγή με κριθαρένιο αλεύρι αλλά δεν είχα σκεφτεί το γλυκαντικό.
    Ευχαριστώ
    Βαγγελιώ

    ReplyDelete
  31. Βαγγελιώ, πολύ χαίρομαι! Και κριθαρένιο θα μπορούσες να δοκιμάσεις να βάλεις!

    ReplyDelete
  32. Κική μου το τελευταίο σχόλιο εδώ είναι δικό μου.(μη νομίζεις δηλαδή ότι σε βρήκα μόνο τώρα με το blog μου...Είμαι από τις παλιές σου fun :-)

    ReplyDelete
  33. Βαγγελιώ=Vita? Ω! Αυτό κι αν είναι ωραίο νέο! :-)))

    ReplyDelete
  34. Κική μου το τελευταίο σχόλιο εδώ είναι από μένα.Μη νομίζεις δηλ. ότι σε βρήκα μόνο με το blog ...Είμαι ανέκαθεν fun σου :-)
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  35. Exv moderation στα παλιά ποστ. Μην σε ανησυχει αν αργεί να ανέβει λιγάκι το σχόλιο.

    ReplyDelete
  36. Κική η τελευταία ανάρτησή μου είναι η συνταγή που έλεγα σαν ανώνυμη στο post αυτό.Τώρα ξαναβλέπω ότι είναι με νατριν.Την επόμενη φορά θα βάλω σε ένα μέρος της ζύμης νατριν να δω πώς θα γίνουν

    ReplyDelete
  37. Α! Γι΄ αυτά έλεγες! Τα τύπωσα χτες για να τα κάνω. Σήμερα έλλειπα στην Πάτρα. Για να δω πότε θα τα κάνω μία από αυτές τις μέρες, γιατί μου έκαναν κλικ!

    ReplyDelete
  38. τέλεια βγήκαν τα κουλουράκια!!! μπράβο για τη συνταγή!!!

    ReplyDelete
  39. πολυ ωραια η συνταγη αλλα η ερωτηση μου ειναι ποση φρουκτοζη μπορω να χρησιμοποιησω αντι για ζαχαρη ή νατριν ;

    ReplyDelete
  40. πολυ ωραια η συνταγη σας αν καιδεντην εφτιαξα ακομη.η ερωτηση μου ειναι ποση φρουκτοζη μπορω να χρησιμοποιησω αντι νατριν ή ζαχαρη ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δυστυχώς δεν ξέρω την αναλογία φρουκτόζης με γλυκλαντικά. Θα πρότεινα λίγη πάντως, γιατί έχει 2πλάσια ή 3πλάσια γλύκα από την κοινή ζάχαρη. Επίσης η ποσότητα των υλικών εδώ είναι λίγη, οπότε δοκίμασε με λίγη να τα κάνεις.

      Delete