Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πειραματίστηκα με πάρα πολλές καινούριες συνταγές. Οι συνταγές ξεκινούσαν από το τίποτα, με μοναδικό οδηγό την πείρα και την όρεξη για δημιουργία κάτι καινούριου. Κέικ, μπισκότα, λικέρ, ψωμιά. Χρησιμοποίησα νέα υλικά που δεν είχα χρησιμοποιήσει πριν και έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Μέσα στα πλαίσια των πειραμάτων και περιμένοντας ένα ζευγάρι φίλων που ο ένας από τους δύο έχει αρχές διαβήτη, θέλησα να φτιάξω μπισκότα χωρίς ζάχαρη, έτσι ώστε να μπορώ να τους κεράσω κάτι χωρίς να νιώθω τύψεις και να τα φάνε και αυτοί χωρίς τύψεις. Έτσι, έφτιαξα μπισκοτάκια χωρίς ζάχαρη, αλλά με γλυκαντικό και όλοι μείναμε ευχαριστημένοι. Άρεσαν πολύ στον άντρα μου και στους φίλους μας και λιγότερο σε μένα! Χαχα! Εγώ είμαι αθεράπευτα γλυκατζού...
(Τα τσάκισα μεταξύ μας...)
Ας δούμε τι έκανα:
Μπισκότα σικάλεως χωρίς ζάχαρη
Υλικά
300 γρ. αλεύρι σικάλεως
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. καλαμποκέλαιο
2 κ. γ. νατρίν (υγρή λάιτ ζάχαρη)
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κ. γ. κανέλλα
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κ. γ. γλυκάνισο σπόρους
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Η ζύμη μας θα είναι κολλώδης και όχι συμπαγής.
Στρώνουμε λαδόκολλα πάνω σε ταψί.
Με ένα κουταλάκι, παίρνουμε κουταλιές από το υλικό και τις αραδιάζουμε στο ταψί. Αν κολλάει το υλικό στο κουτάλι, το βρέχουμε πριν από κάθε γέμισμα.
Πατικώνουμε ελαφρώς, αν θέλουμε, την επιφάνειά τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. (Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός από κάτω, ψήνουμε 10 λεπτά στην κάτω αντίσταση και άλλα 10 στην πάνω).
Tip:
Στις συνταγές μου συνήθως δεν προτείνω τι μάρκα προϊόντος να πάρετε. Στη συγκεκριμένη, έγραψα τι είδους ζάχαρη έβαλα, αφενός μεν γιατί όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι κατάλληλα για υψηλές θερμοκρασίες, αφετέρου δεν είναι εύκολο να τη βρείτε σε όλα τα μαγαζιά. Εγώ την πήρα από μεγάλο σμ της Πάτρας.
Αν δεν βρείτε τέτοια ζάχαρη και θελήσετε να χρησιμοποιήσετε άλλο γλυκαντικό, προσέξτε αν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα 2 κουταλάκια γλυκαντικό που έβαλα, αντιστοιχούν σε 130 γρ. κανονικής ζάχαρης, σε περίπτωση που βάλετε κανονική.
Αντί για γλυκαντικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο μέλι.
Το αλεύρι σικάλεως, όπως και το αλεύρι ολικής αλέσεως, είναι τα καλύτερα αλεύρια για διαβητικούς, επειδή έχουν λιγότερο άμυλο και μεταβολίζονται (υποθέτω) καλύτερα στον οργανισμό.
Οι προτάσεις και οι εναλλακτικές λύσεις πολλές όπως βλέπετε. Το σίγουρο είναι ότι θα τα φάτε χωρίς τύψεις! Αρκεί να μην τα φάτε όλα! ;-)
Καλό πσκ!
Deli,καταπληκτική,υγιεινή συνταγή και όχι μόνο για διαβητικούς!Θα τα φτιάξω,θα βάλω όμως αλεύρι ολικής,γιατί σίκαλης που να βρω εδώ.Θα προτιμήσω μέλι σαν γλυκαντική ουσία-πόσο να βάλω;Βέβαια μόνη θα τα τσακίσω,άλλο αυτό.
ReplyDeleteΦιλιά!
αχ και μου αρέσουν, παίρνω για το πρωινό μου καφεδάκι, μούρλια έγιναν
ReplyDeleteΑπο εδω και στο εξης θα μας χρειαζονται τετοιες συνταγες... Για να φτιαξουμε τα μπισκοτα,γινεται να χρησιμοποιησουμε κορνε για την ζυμη ή ειναι η ζυμη τοσο σφιχτη που δεν θα περναει?
ReplyDeleteΑυτά μπορώ να τα φτιάξω της πεθερούλας μου, που αγοράζει κάποια ανάλογα, από μαγαζί για διαβητικούς και τα πληρώνει χρυσά (μα τι καλή νυφούλα εγώ, είδες??)
ReplyDeleteΕλένη, στο σμ, εκτός από ολικής, υπάρχει και σικάλεως. Βάλε 1-2 κουταλιές και δοκίμασε!
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ, καλή όρεξη!
Πανόπτη, η ζύμη δεν πιάνεται καν με τα χέρια. Είναι λασπώδης. Άρα δεν θα βολέψει το κορνέ. Κουταλάκι ναι.
Έλενα, ω...Τι γλυκιά νύφη! Κοίτα μαρή μη βάλεις και τίποτα άλλο μέσα!!! χαχα!
και εγω θελωω, αλλα ελα πυ δεν τρωω αυγο! με τι μπορω να το αντικαταστησω? Εδω το αυγο 'δενει' τα υλικα ετσι δεν ειναι? Ισως λιγη μπανανα, λιωμενη σε πουρε?
ReplyDeleteκικίτσα, φοβερή η προτασή σου,θα τα φτιάξω το σ/κ !!!!!
ReplyDeleteόπως την ελένη και εγω θα βάλω μελι.
καλά τα λες στο Ελενάκι μας, λες να κάνει λάθος τα υλικά ...χιιχιχι!
These look really good. I have in mind to do a range of special diet sweets for the shop. Might have to give this one a go. Good tip about checking out if it is suitable for high temperatures.
ReplyDeleteMπράβο βρε Κική και ήθελα μια τέτοια συνταγή. Ευχαριστώ :)
ReplyDeleteΕγώ κουλουράκια δεν τρώγω αλλά η κόρη μου μια ζωή πειραματίζεται και τα θέλει και λάιτ οπότε θα της προτείνω τη συνταγή σου.
ReplyDeleteKική, εξαιρετικά χρήσιμη η συνταγή σου!
ReplyDeleteκαι για μας μια χαρά φυσικά, πόσο μάλλον για τους ανθρώπους με πρόβλημα.
η κουμπαρα μου πχ η Μαρία. άσε που ειναι γλυκατζου κι όλο τσιμπαει πράματα που απαγορεύονται.
να της κανω καμμια φουρνιά, να 'χει να πορεύεται η γυναίκα :)))
Κική μου εκπληκτική συνταγή και για δίαιτα, αλλά και για τον μπαμπάκα μου που είναι διαβητικός! Θα του τα φτιάξω άμεσα, ευχαριστούμε! Καλό σαβ/κο!
ReplyDeleteKiki, θα έλεγα να δοκιμάσεις να μην τα βάλεις καθόλου. Θα έλεγα να βάλεις μαργαρίνη αντί για καλαμποκέλαιο, για να είναι πιο μαζεμένο το μίγμα. Ακόμα και μπανάνα μπου λες, δεν είναι κακή ιδέα.
ReplyDeleteΜαριά, άμα φτιάξει η Έλενα για τη μμμμμαμά μπισκότα, δεν ξέρω τι θα βάλει!!!
Λιζ, τέλεια θα είναι να έχεις και μπισκοτάκια χωρίς ζάχαρη στο μαγαζάκι σου! Ναι. Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι όλα κατάλληλα για ψήσιμο και θέλουν ψάξιμο! Ευχαριστώ!
Ρένα, σε σκεφτόμουνα όταν την έγραφα!
Ξανθή, γι αυτό είσαι λεπτούλα! Αλί από μας! χαχα!
Μαριλένα, να της κάνεις! Γιατί όχι;
Μαρία, "γλυκός" ο μπαμπάς σου; Να τον προσέχεις και να τον μαλώνεις να μην τρώει!
μια χαρά τα βρίσκω και όχι μόνο για διαβητικούς, η κόρη μου θα ενθουσιαστεί, της αρέσουν τα "ψαγμένα" υλικά...
ReplyDeleteκαλό σαββατοκύριακο να χουμε...
Μπέττυ κι εγώ το ίδιο πιστεύω. Μια χαρα είναι χωρίς ζάχαρη έτσι κι αλλιώς! Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΠολύ ωραία θα πρέπει να είναι. Δεν έχω χρησιμοποιήσει υποκατάστατα ζάχαρης σε γλυκά και δεν ξέρω καθόλου τις αναλογίες, μάλλον μέλι θα βάλω και εγώ. Πιστεύω θα αρέσουν πολυ του καλού μου!
ReplyDeleteBig mama, ελπίζω να του αρέσουν!
ReplyDeleteOlá amiga!
ReplyDeletePassei para rever seu cantinho que é tudo de bom!...
Continua lindo, nutritivo e delicioso...
Um ótimo fim de semana!
Beijos carinhosos.
Itabira - Brasil
Αχ Κικη, ολους τους σκεφτεσαι :)
ReplyDeleteΚαλο Σαββατοκυριακο.
Εκπληκτικά!!!!! Θα τα φτιάξω στη μαμά μου που θέλει ένα συνοδευτικό το πρωί με τον καφέ της! Τι γλυκαντζού που είναι!!!! Δε λέγεται!!!! Οτι πρέπει για κείνη, υγιεινά και ελαφριά! Κικίτσα μου μπράβο! Καλό Σαββατόβραδο!!!
ReplyDeleteHello Magia da Inês!
ReplyDeleteΔημιουργία, τι να κάνω; Φιλαράκια!
Πλεκτό εγκώμιο, ελπίζω να της αρέσουν! Ευχαριστώ!
νοστιμοτατα κι εχω ολα τα υλικα στο σπιτι, θα τα φτιαξω το συντομοτερο , φιλακια
ReplyDeleteΆσπα, καλή επιτυχία!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ πολύ , θα την αντιγράψω και θα την κάνω για τη μητέρα μου που έχει διαβήτη και για το γυιό μιας φίλης μου επίσης.Υπέροχο φίλη μου, θαυμάσια ιδέα αλλά και για μας που κάνουμε λίγη ( τρομάρα μου ) δίαιτα .
ReplyDeleteΜπράβο Κικίτσα!!!
ReplyDeleteΠέτυχες αυτό που έψαχνα!
Σπιτικά μπισκοτοκούλουρα χωρίς πολλές λιπαρές ουσίες και ζάχαρη.
Τέλεια τα υλικά σου, χωρίς πολλές διαδικασίες και τέλειο εμφανισιακό αποτέλεσμα!
Θα τα φτιάξω αμέσως τώρα, αφού έχω στο σπίτι όλα τα υλικά.
Να τα έχω έτοιμα για το πρωινό μας...
Ευχαριστώ πολύ,
Φιλιά πολλά...
Αχτίδα, Βασιλική, ελπίζω να σας αρέσουν. Καλή επιτυχία!
ReplyDeleteθα τη φτιάξω αυτη!
ReplyDeleteλέω να βάλω μέλι αντι για υποκατάστατο ζάχαρης..
Μαγισσούλα και πού να τα δοκιμάσεις κιόλας! ;-)
ReplyDeleteΝαι μωρέ η ζάχαρη με μάρανε ή που τα ξεπατώνω ό,τι έχω κάνει ή αγοράσει;
ReplyDeleteΝένα!!! χαχαχα!
ReplyDeleteΤα έφτιαξα και είναι θαυμάσια!Έχω μια παλιά κρητική συνταγή με κριθαρένιο αλεύρι αλλά δεν είχα σκεφτεί το γλυκαντικό.
ReplyDeleteΕυχαριστώ
Βαγγελιώ
Βαγγελιώ, πολύ χαίρομαι! Και κριθαρένιο θα μπορούσες να δοκιμάσεις να βάλεις!
ReplyDeleteΚική μου το τελευταίο σχόλιο εδώ είναι δικό μου.(μη νομίζεις δηλαδή ότι σε βρήκα μόνο τώρα με το blog μου...Είμαι από τις παλιές σου fun :-)
ReplyDeleteΒαγγελιώ=Vita? Ω! Αυτό κι αν είναι ωραίο νέο! :-)))
ReplyDeleteΚική μου το τελευταίο σχόλιο εδώ είναι από μένα.Μη νομίζεις δηλ. ότι σε βρήκα μόνο με το blog ...Είμαι ανέκαθεν fun σου :-)
ReplyDeleteΦιλάκια
Exv moderation στα παλιά ποστ. Μην σε ανησυχει αν αργεί να ανέβει λιγάκι το σχόλιο.
ReplyDeleteΚική η τελευταία ανάρτησή μου είναι η συνταγή που έλεγα σαν ανώνυμη στο post αυτό.Τώρα ξαναβλέπω ότι είναι με νατριν.Την επόμενη φορά θα βάλω σε ένα μέρος της ζύμης νατριν να δω πώς θα γίνουν
ReplyDeleteΑ! Γι΄ αυτά έλεγες! Τα τύπωσα χτες για να τα κάνω. Σήμερα έλλειπα στην Πάτρα. Για να δω πότε θα τα κάνω μία από αυτές τις μέρες, γιατί μου έκαναν κλικ!
ReplyDeleteτέλεια βγήκαν τα κουλουράκια!!! μπράβο για τη συνταγή!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
ReplyDeleteπολυ ωραια η συνταγη αλλα η ερωτηση μου ειναι ποση φρουκτοζη μπορω να χρησιμοποιησω αντι για ζαχαρη ή νατριν ;
ReplyDeleteπολυ ωραια η συνταγη σας αν καιδεντην εφτιαξα ακομη.η ερωτηση μου ειναι ποση φρουκτοζη μπορω να χρησιμοποιησω αντι νατριν ή ζαχαρη ;
ReplyDeleteΔυστυχώς δεν ξέρω την αναλογία φρουκτόζης με γλυκλαντικά. Θα πρότεινα λίγη πάντως, γιατί έχει 2πλάσια ή 3πλάσια γλύκα από την κοινή ζάχαρη. Επίσης η ποσότητα των υλικών εδώ είναι λίγη, οπότε δοκίμασε με λίγη να τα κάνεις.
Delete