Είχα βαρεθεί να φτιάχνω τα ίδια και τα ίδια. Ήθελα να φτιάξω κάτι διαφορετικό και να το φάνε με ευχαρίστηση και τα παιδιά. Ήθελα κεφτέδες, αλλά δεν ήθελα να τηγανίσω. Πολλά ήθελα ε; Πολλά, ξε-πολλά, έβαλα μπροστά για κεφτέδες και πρόσθετα υλικά που υπέθετα ότι θα τα έκαναν νόστιμα και διαφορετικά. Και έγιναν νόστιμα! Και συνοδεύτηκαν με μια σάλτσα γιαουρτιού ακόμα πιο νόστιμη. Και το σημαντικότερο: ΔΕΝ τηγάνησα!
Κεφτεδάκια ψητά αλα Κική με σάλτσα γιαουρτιού
(βγαίνουν περίπου 30-35 κεφτεδάκια)
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλες φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε γάλα
½ κρεμμύδι
1 κ. σ. ξερό δυόσμο
2 κ. σ. ούζο
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ. γ. κόκκινο καπνιστό πιπέρι Πόζαρ
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0% (150 γρ.)
λίγο αλάτι
¾ κ. γ. κόκκινο καπνιστό πιπέρι Πόζαρ
1 κ. σ. μηλόξυδο
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά.
Στύβουμε ελαφρώς τις φέτες του ψωμιού και τις λιώνουμε στο μπλέντερ. Το ψωμί δεν είναι ανάγκη να έχει μουλιάσει σε πολύ γάλα. Αρκεί να το βρέξουμε με γάλα, να το στύψουμε ελαφρώς και να το λιώσουμε στο μπλέντερ. Το προσθέτουμε στο μπωλ.
Λιώνουμε στο μπλέντερ και το κρεμμύδι. Αν χρειάζεται, βάζουμε ½ κ. σ. νερό για να λιώσει καλά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και όλα τα άλλα υλικά μέσα στο μπωλ και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε μισή ώρα να σταθεί το μίγμα.
Μετά, πλάθουμε κεφτεδάκια, τα πατικώνουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ, στους 200-220 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, ενώ τα γυρίζουμε μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλάκι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι ή ξύδι, μέχρι να μας ικανοποιεί στη γεύση.
Τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά, με την κρύα σάλτσα γιαουρτιού. Τρώμε χωρίς τύψεις!
Tip:
Αν δεν έχετε μπαλσάμικο ή μηλόξυδο, αντικαταστήστε με κανονικό ξύδι.
Αν δεν έχετε πιπέρι Πόζαρ, αντικαταστήστε με κόκκινη γλυκιά πάπρικα.
Τι μέρα είναι σήμερα, μην κάνω πάλι λάθος; Α ναι! Παρασκευή! Καλό σκ!
Κεφτεδάκια ψητά αλα Κική με σάλτσα γιαουρτιού
(βγαίνουν περίπου 30-35 κεφτεδάκια)
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλες φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε γάλα
½ κρεμμύδι
1 κ. σ. ξερό δυόσμο
2 κ. σ. ούζο
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ. γ. κόκκινο καπνιστό πιπέρι Πόζαρ
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0% (150 γρ.)
λίγο αλάτι
¾ κ. γ. κόκκινο καπνιστό πιπέρι Πόζαρ
1 κ. σ. μηλόξυδο
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά.
Στύβουμε ελαφρώς τις φέτες του ψωμιού και τις λιώνουμε στο μπλέντερ. Το ψωμί δεν είναι ανάγκη να έχει μουλιάσει σε πολύ γάλα. Αρκεί να το βρέξουμε με γάλα, να το στύψουμε ελαφρώς και να το λιώσουμε στο μπλέντερ. Το προσθέτουμε στο μπωλ.
Λιώνουμε στο μπλέντερ και το κρεμμύδι. Αν χρειάζεται, βάζουμε ½ κ. σ. νερό για να λιώσει καλά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και όλα τα άλλα υλικά μέσα στο μπωλ και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε μισή ώρα να σταθεί το μίγμα.
Μετά, πλάθουμε κεφτεδάκια, τα πατικώνουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ, στους 200-220 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, ενώ τα γυρίζουμε μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλάκι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι ή ξύδι, μέχρι να μας ικανοποιεί στη γεύση.
Τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά, με την κρύα σάλτσα γιαουρτιού. Τρώμε χωρίς τύψεις!
Tip:
Αν δεν έχετε μπαλσάμικο ή μηλόξυδο, αντικαταστήστε με κανονικό ξύδι.
Αν δεν έχετε πιπέρι Πόζαρ, αντικαταστήστε με κόκκινη γλυκιά πάπρικα.
Τι μέρα είναι σήμερα, μην κάνω πάλι λάθος; Α ναι! Παρασκευή! Καλό σκ!
Αν και Παρασκευή, ωραίο φαίνεται - ακούγεται για το σαββατοκύριακο!
ReplyDeleteΚάτι απο ανατολή μου θυμίζει αυτό το φαγητό.Φαίνεται αρκετά νόστιμο!!Σπίτι έχουμε καταργήσει φριτέζα και τηγάνι. Τα έχουμε σαν κειμήλια φυλαγμένα.Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε κεφτεδάκια σε λαδόκολα στο φούρνο...για πιό λάιτ κατάσταση και λιγότερο πλύσιμο για τα σκεύη...
ReplyDeleteΜου τρέχουνε τα σάλια με αυτα που ανεβάζεις.. τι λιγουριάρικη φωτο ειναι αυτή παναγιτσα μου... μιαμ μιαμ...
ReplyDeleteπιάτο έτοιμο για την κόλαση, στα Τάρταρα και στην φωτιά, ευτυχώς έβαλες γλυκό πιπέρι
ReplyDeleteτο πιπέρι αγορασμένο στα λουτρά Πόζαρ μπορεί να είναι αλλά Πόζαρ δεν είναι σίγουρα, Πόζαρ θα πει "κάτω από τη φωτιά" στα σλάβικα και είναι ονομασία που χρησιμοποιείται μόνο για τα ιαματικά λουτρά του Λουτρακίου Πέλλας.
εκτός αν το έχει ονομάσει έτσι ο παραγωγός, (αυτό δεν το ξέρω) έτσι διαφημίζεται και ο τόπος, η περιοχή είναι δεύτερο σπίτι μας, την γνωρίζω πολύ καλά.
από ότι ξέρω το καπνιστό πιπέρι είναι προϊόν μόνο μιας οικογένειας πια, πριν χρόνια είχα επισκεφθεί το μέρος που το φτιάχνουν δε θυμάμαι το όνομα του χωριού, αλλά το πιπέρι είναι προϊόν της περιοχής Αλμωπίας και φυσικά βασικό προϊόν είναι το καυτερό, αλλά ευτυχώς βγάζουν και γλυκό για μας που δεν τρώμε τα πικάντικα
Νόστιμα τα ψητά αλά Κική!!
ReplyDeleteΚαι η γιαουρτοσαλτσούλα σούπερ!
Καλό βράδυ!
Και μεις τα κεφτεδακια τα ψηνουμε στο φουρνο εδω και καιρο.
ReplyDeleteΠολυ ωραια συνταγη!
Καλημερα!
Καλο ΣΚ!
;)
Πιστεύω ακράδαντα ότι τα αρωματικά και τα μπαχαρικά είναι αυτά που κάνουν ένα αλμυρό ή και γλυκό έδεσμα ξεχωριστό! Βρίσκω το ούζο και το καπνιστό πιπέρι πολύ ωραία σαν αρωματικά για ένα τέτοιο πιάτο! Μου θυμίζουν κεμπάπ έτσι ψητά. Και συνοδεύονται άψογα με σάλτσα γιαουρτιού!...
ReplyDeleteΚαλό και νόστιμο Σ/Κ σε όλους!
Κική μου καλημέρα.
ReplyDeleteΤι κρίμα που μου πέφτεις κάπως μακρυά και δεν μπορώ να έρθω να με τρατάρεις! Πολύ καλοφτιαγμένα τα κεφτεδάκια φούρνου και πολύ ορεκτική η γιαουρτοσαλτσούλα.
Το μίγμα των κεφτέδων το κάνω και εγώ έτσι ακριβώς (εκτός του κόκκινου πιπεριού) από συνταγή της γιαγιάς μου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη. Ξύδι, ούζο, δυόσμος απαραιτήτως!
Καλό Σ/Κ:}}
αν και διαφορετικα απο τα δικα μου κεφτεδακια. ακουγονται και φαινονται λαχταριστα, οσο για τη σος αρκετα πρωτοτυπη. καλο Σ/Κ
ReplyDeleteνοστιμοτατο , κι εγωω τα ψηνω πολλες φορε στο φουρνο προσθετοντας σαλτσα φρεσκιας ντοματας!!!!!!!!!!
ReplyDeletemmmm delicious!! bravo Kiki, wraia idea k diaforetiki. Mou aresoun poli ta keftedakia, biftekia genika o kimas, alla den tiganizw pote! x
ReplyDeleteDeli,νοστιμότατα!Ψητά τα προτιμώ κι εγώ,αλλά με τη σάλτσα γιαουρτιού φαντάζομαι ότι θα είναι ακόμη γευστικότερα.
ReplyDeleteΦιλιά!Καλό Σ/Κ!
σλουρπ - σλουρπ Κικίτσα !!!
ReplyDeleteκεφτεδάκια δώσε μου και πάρε μου την ψυχή !!!!!!
καλό σ/κ
Πολύ μου άρεσε τούτη η ρετσέτα σου καλή μου. Το πως αποφεύγουμε το τηγάνι είναι πια ένα "must" για μένα.
ReplyDeleteΈχω προμηθευτεί πρόσφατα καπνιστή πάπρικα από τα μπαχαράδικα, οπότε τους βλέπω να φτιάχνονται σύντομα τούτοι οι κεφτέδες σου.
Καλό ΣΚ.
Τι ωραία ιδέα τα ψητά Κική μου. Κι εγώ σαν την Ειρήνη την ίδια συνταγή φτιάχνω-χωρίς το πιπέρι- Η σαλτσούλα σου πολύ ιδιαίτερη. Τα ζήλεψα!
ReplyDeleteΚι επειδή έχω κι εγώ την ίδια πάπρικα με σένα θα το δοκιμάσω σύντομα. Η ιδέα της σάλτσας μου άρεσε ιδιαίτερα!!!
ReplyDeleteΠ.Κ., τα ποστ μου δεν συμβαδίζουν πάντα με τις μέρες νητείας. Είναι απλά ιδέες για άμεση ή μελλοντική χρήση.
ReplyDeleteΠανόπτη, η φριτέζα είναι ένα σκεύος που δεν θέλησα ποτε να αποκτήσω. Τη θεωρώ άχρηστη. Μια χαρά μας κάνουν και τα ψητά.
Νίκη, επίτηδες το κάνω! ;-)
Γαστεροπλήξ, το πιπέρι είναι χαρισμένο και αγορασμένο από την περιοχή που το παράγει. Τώρα αν υπάρχουν τερτίπια με την ονομασία, δεν ξέρω και δεν με πολυνοιάζει κιόλας.
Έλενα μερσί!
Αντώνη! Με εκπλήσσεις! Κι εσείς τα ψήνετε; Τι έγινε; Προσέχουμε πρισσότερο τη διατροφή μας; Μπράβο!
Dark Chef, συμφωνώ ότι ένα απλό πιάτο μπορεί να αποκτήσει χαρακτήρα από τα μπαχαρικά και τα αρωματικά! Καλό σκ!
ReplyDeleteΕιρήνη, κρίμα όντως! Σοβαρά; Έχεις παρόμοια συνταγή; Και είπα πως πρωτοτύπησα! χαχα!
Ελευθερία, θα περιμένω να δω και τα δικά σου! Καλό σκ!
Άσπα μου αρέσουν ΚΑΙ με σάλτσα ντοματας!
Kiki και πολύ καλά κάνεις και δεν τηγανίζεις! Ευχαριστώ!
Ελένη, το γιαουρτάκι τα κάνει δροσερά και ακόμα πιο νόστιμα! Φιλάκια!
ReplyDeleteΜαρία, πιάσε έναααααα!
Πηνελόπη, η αποφυγή του τηγανιού είναι must!
Ρένα, δοκίμασέ τα και με τη σαλτσούλα. Εμείς την τσακίσαμε!
Ξανθη! Έχεις κι εσύ καπνιστό πιπέρι από το ίδιο; Καλέ πού το βρήκες;
;-) :-))))))))))))
Γειά σου βρε Κική με τα ωραία σου. Για μια ακόμη φορά μένω άφωνη. Αν τα αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια πριν τα ψήσουμε στο φούρνο δεν θα είναι πιο κεφτεδάκια? Για τη σάλτσα δεν το συζητάω, άπαιχτη!
ReplyDeleteΌσο πιο πολύ σε γνωρίζω, τόσο πιο πολύ σε αγαπάω. Σε διαβάζω και είναι σαν να σε βλέπω. Μιλάς και σκέφτεσαι όπως γράφεις: αυθόρμητα, και με χιούμορ.
ReplyDeleteΛοιπόν, ήθελα να φτιάξω κάτι με κιμά και ήρθα ντρίττα εδώ για να χρησιμοποιήσω το ψαχτήρι σου. Και ...βρε Κική, μέσα στο μυαλό μου είσαι; Σκεφτόμουν κάτι σε μπιφτεκοκέφτεδο, αλλά κόλαγα στη χρήση τηγανιού.
Ωπα! λέω, εδώ είμαστε! Αααμ πως!Μηλόξιδα, πιπέρια μυστήρια, ουφ που να τα βρω, τέτοια ώρα; Χμ! μπορώ να αλλάξω τα ξίδια και τα πιπέρια με τα συνηθισμένα είδη. Και σάλτσα γιαουρτιού; Τέλειο μου μοιάζει.
Πάω να ζυμώσω τον κιμά...Φιλιά πολλά και καλό ΠΣΚ. (Εδώ μόλις έριξε καρέκλες).
ωραίο πράγμα το κεφτεδάκι!
ReplyDeleteκαι πιο ωραίο πράγμα το κεφτεδάκι αν έχει ούζο, δυόσμο και πιπέρι ποζαρ!(που δεν ξερω τι είναι αλλά αποφάσισα ότι μου αρέσει:)
κι εγώ ΄Κική μου έτσι τα κανω. εννοώ όχι τηγανητά.
ReplyDeleteθα δοκιμασω και τη δικη σου συνταγή, σίγουρα!
καλό Σαββατοκύριακο
καλή ξεκούραση :))
Μια χαρά τα μπιφτεκάκια αλλά κόλλησα με τη σάλτσα γιαουρτιού! Καλό Σ/Κ!
ReplyDeleteη φωτό με τα κεφτεδάκια είναι όλα τα λεφτά! ουφ και πεινάω...
ReplyDeleteη σαλτσούλα πολύ ωραία ιδέα, θα δοκιμαστεί την επόμενη φορά...
καλό σ/κ και σε σένα
Τα κεφτεδακια παντα ψητα, για να μην εχουμε και τυψεις οταν τα τρωμε.Την επομενη φορα θα δοκιμασω τη σαλτσα γιαουρτιου γιατι συνηθως τα φτιαχνω με κοκκινη σαλτσα.
ReplyDeleteκαι σκεφτόμουνα αύριο να ξαναγτιάξω το ψωμί.... μου έδωσες όμως άλλη ιδέα τώρα!!!!!!
ReplyDeleteΚαλό ΣΚ.. φιλιά!
Ωραία ιδέα!!! Μιαμ μιαμ μιαμ!
ReplyDeleteΠω πω με το ζόρι κρατιέμαι να μην γλείψω την οθόνη!!!
ReplyDeleteΚεφτεδάκια ψητά ε!!!! Δεν είναι κακή ιδέα γιατί τα τηγανητά έχουν αρχίσει να μου παίζουν τα νεύρα. Προς στο τέλος πρέπει να αλλάζω το λάδι γιατί από το αλεύρι μαυρίζουν.
ReplyDeleteΛοιπόν την επόμενη φορά έτσι θα τους φτιάξω. Νά' σαι καλά Κικί για την ωραία ιδέα.
Λίλα, αν τα αλευρώσεις, ενδέχεται να εξακολουθεί να φαίνεται το αλεύρι και μετά το ψήσιμο αν δεν αποροφηθεί... Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΙωάννα, κοκκινίζω :-) Σ΄ευχαριστώ πολύ! Σε διαβάζω και είναι σαν να σε βλέπω, αυτή είναι μια ατάκα που μου λένε όλοι όσοι με ξέρουν ή αφού με γνωρίσουν. Και χαίρομαι που βλέπουν ότι είμαι η ίδια, λαιβ και εδώ! :-)))
Τα έφτιαξες λοιπόν; Ελπίζω να σας άρεσαν.
Μαγισσούλα! χαχα! Κοκκινοπίπερο καπνιστό είναι! Θα σου φέρωωωω!
Μαριλένα ευχαριστώ! Όσο για ξεκούραση, από βδομάδα θα σας πω τι έκαν το σκ!
Big mama, εγώ να δεις κόλλημαπου έφαγα με τη σάλτσα!
ReplyDeleteΜπέττυ, ευχαριστώ! Δοκίμασέ τη!
Δημιουργία, καλά κάνεις! Δοκίμασε και με γοαούρτι!
Μαριέλα, όλο ιδέες είμαι! χαχα!
Πλεκτό εγκώμιο, ευχαριστώ!
Σοφία, είναι προκλητική η οθόνη η αλήθεια είναι...:-)
Λίνα και το λάδι μαυρίζει, και αυτά μαυρίζουν μετά, και παχαίνουν και πιτσιλάνε και άλλα πολλά. Ψητά λοιπόν! Ευχαριστώ!
με επιασε προκοπη νυχτιατικα και φτιαχνω το γλυκο δαμασκηνο, θα σου πω τα νεα αυριο, καλη εβδομαδα !!!!!!!!!!
ReplyDeleteΆσπα καλή επιτυχία!
ReplyDeleteΜεγάλη υπόθεση να τρως κεφτέδες χωρίς να τηγανίζεις!!
ReplyDeleteΕξυπνο μου φαίνεται το πακέτο...!
Να δω πώς θα τους πλάσεις!!! Αλλά και γι' αυτό σου έχω λύση: Κουταλιές στο ταψί! χαχα!
ReplyDeleteΠρέπει να γράψω εδώ ένα σχόλιο που καιρό τώρα το ξεχνώ, συγγνώμη καλή μου Κική. Ότι απο την μέρα που διάβασω τούτην την συνταγή, την έχω φτιάξει τουλάχιστον 6 φορές, με διάφορες παραλλαγές.
ReplyDeleteΜου έλυσε τα χέρια το μη τηγάνισμα και γίνονται με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς υλικών (που μου έχουν περάσει από το μυαλό) εξαιρετικά νόστιμα.
Ευχαριστωωώ! Δεν πειράζει που το ξέχασες! Παραλλαγες μπορεις να κανεις και να κάνουμε άπειρες. Το ψήσιμο δε, όλα τα λεφτά!
ReplyDeleteΝα 'μαστε πάλι! Σήμερα θέλαμε κάτι ελαφρύ και κάναμε αυτά τα κεφτεδάκια, με χοιρινό κιμά (κατά λάθος, εχμ), και βγήκαν πάρα πολύ ωραία! Αντικαταστήσαμε τη σάλτσα γιαουρτιού με μια δικιά μας την οποία χρησιμοποιούμε συχνά-πυκνά: γιαούρτι, άνιθος, ελαιόλαδο και λιγουλάκι σκόρδο σε σκόνη και αλάτι. Τζατζικίζει λίγο, αλλά δεν είναι ακριβώς. Βάλαμε και λίγο σπανάκι δίπλα και ήταν μούρλια.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε!
Αλέξη και Κύνθια πολύ καλή ακούγεται η σάλτσα και ας τζατζικίζει. Με το γιαούρτι μπορείς να κάνεις πολλές παραλλαγες! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
ReplyDelete