Thursday, February 13, 2014

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

Ένα από τα πιο αρωματικά γλυκά κουταλιού, είναι αδιαμφισβήτητα το περγαμόντο. Ένα από τα καλά όταν ζεις σε επαρχία, είναι ότι μπορείς ακόμα να βρεις τέτοια φρούτα και ένα από τα ακόμα καλύτερα είναι ότι όταν ασχολείσαι με την κουζίνα και το ξέρουν οι φίλοι σου, σε σκέφτονται και σου στέλνουν τέτοια πεσκέσια. Καταπιάστηκα λοιπόν την περασμένη βδομάδα με περγαμόντα που μου χάρισαν. Αράντιστα, ακέρωτα, ό,τι πρέπει για γλυκό, λικέρ, μαρμελάδα.




Αν έχετε περγαμόντα και θέλετε να χρησιμοποιήστε τις φλούδες σε λικέρ (Λικεράκια και σερμπέτια σελ. 102), αντί να ξύσετε τα περγαμόντα που χρειάζεστε για το λικέρ, πάρτε τη φλούδα με το καθαριστήρι του καρότου. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τις φλούδες κανονικά για γλυκό, όπως θα κάνατε αν τις είχατε τρίψει.

Το εσωτερικό τους, παρόλο που είναι πολύ ξινό, γίνεται ωραία ξινούτσικη μαρμελάδα. Μην το πετάξετε, αλλά αξιοποιήστε όλο το φρούτο! Καθαρίστε το εντελώς από μεμβράνες και κουκούτσια και δέστε το μόνο με ζάχαρη.

Τέλος, μην πετάξετε ούτε το ξύσμα! Μπορείτε να το χρησιμοποιήστε για να αρωματίστε γλυκά κλπ.


Γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Υλικά 
3 κιλά περγαμόντο (περίπου 13-14 περγαμόντα)
1.500 γρ. ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση 
Παίρνουμε περγαμόντα γερά, ακέρωτα και αράντιστα.
Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε.
Με το πιο ψιλό του τρίφτη, τρίβουμε τα περγαμόντα, να φύγει το κίτρινο μέρος ελαφρώς.


Το ξύσμα δεν το πετάμε, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε μ’ αυτό, αρωματική ζάχαρη.
Χαράζουμε τα περγαμόντα ολόγυρα σε 4 ή 6 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος.

(Από 13 περγαμόντα, βγήκαν 750 γρ. φλούδες).
Τη σάρκα τους, μπορούμε να την κάνουμε μαρμελάδα. Έτσι, στο τέλος θα έχουμε αξιοποιήσει όλο το φρούτο.
Τα τυλίγουμε κυλινδρικά, τα περνάμε σε κλωστή, ή τα καρφώνουμε με οδοντογλυφίδα, για να κρατήσουν το σχήμα τους.
Βάζουμε αρκετό νερό σε κατσαρόλα να βράσει.
Όταν βράσει, ρίχνουμε τα περγαμόντα και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε αν μαλάκωσαν με πηρούνι, σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό (βρύσης), αλλάζοντάς το πολλές φορές, έτσι ώστε να κρυώσουν και να μη μαλακώσουν.
Αφήνουμε τα περγαμόντα μέσα στο νερό για ένα 12ωρο ή και παραπάνω, αλλάζοντας συχνά το νερό, ώστε να ξεπικρίσουν.
Την επόμενη μέρα και αφού έχουν ξεπικρίσει, τα βάζουμε σε σουρωτήρι να σουρώσουν.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τις φλούδες περγαμόντου (αφού βγάλουμε κλωστές ή οδοντογλυφίδες) και βράζουμε για 15 λεπτά. Χρονομετρούμε, αφού πάρει βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 12-24 ώρες.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και φυλάμε σε καθαρά βάζα σφραγίζοντας ή στο ψυγείο, αφού κρυώσει. Είναι ένα από τα πιο αρωματικά γλυκά κουταλιού που υπάρχουν!

Tips: Το ξύσμα των περγαμόντων είναι πολύ αρωματικό. Αφήστε το σε πιάτο να φύγει η υγρασία του (όχι να ξεραθεί εντελώς), ανακατέψτε το με ζάχαρη και φυλάξτε το σε βάζο. Χρησιμοποιήστε την αρωματική ζάχαρη για να αρωματίσετε τσάι, κέικς, κρέμα καραμελέ, πανακότα, μπισκότα.


Κανόνας νο1 για γλυκά κουταλιού με φλούδες: έτσι και δεν ξεπικρίσει το γλυκό σωστά, όλη τη ζάχαρη του κόσμου να βάλετε δεν θα γλυκάνει. 
Κανόνας νο 2: αν δεν μαλακώσει το φρούτο ΠΡΙΝ βάλετε ζάχαρη, δεν θα μαλακώσει ποτέ...

Καλό σκ και ΟΧΙ, δεν θα βάλω γλυκό για του Αγίου Βαλεντίνου :-p

32 comments:

  1. Καλημέρα Κική μου!
    Πολύ αρωματική η συνταγή σου σήμερα και το περγαμόντο μας αρέσει πολύ οικογενειακώς. Το ξύσμα το χρησιμοποιώ πολλές φορές αντί για πορτοκάλι σε κεικ και δίνει ιδιαίτερο άρωμα.

    ReplyDelete
  2. Φοβερό γλυκό!!!!
    Πικρόγλυκο δηλαδή. Πόσο μου αρέσει. Με άρωμα απαράμυλο.
    Το ξύσμα του δε, είναι φοβρό για κέικ όπως λες και άλλα γλυκά.

    Καλημέρα Κική!

    ReplyDelete
  3. Για φέτος η υπόθεση περγαμόντο έκλεισε, βέβαια αυτά που βρήκα δεν με ενθουσίασαν και πολύ, κάθε χρονιά έχει τα δικά της.
    Καλοφάφωτο.

    ReplyDelete
  4. Γεια στα χέρια σου :)

    ReplyDelete
  5. Είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, Κική! Το φτιάχνω ανελλιπώς κάθε χρόνο, καθώς και το λικέρ περγαμόντου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο αρωματικό γλυκό! Καλοφάγωτο και του χρόνου να είσαι καλά να το ξαναφτιάξεις!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  6. Μού αρέση πολύ τό γλυκό περγαμόντο Κική!!!Καλοφάγωτο!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  7. χρόνια πολλά σε περιμένω στο blog μου

    ReplyDelete
  8. Μόλις έγραφα σε ένα άλλο μπλογκ που έχει ίδια συνταγή,οτι μ αρέσει πάάάρα πολύ,αλλά εδώ δεν έχουμε τέτοιο φρούτο.Με διαψεύδεις δημοσίως! Χαλάλι σου
    Είναι απο τ α ωραιότερα γλυκά κουταλιού και το δικό σου δείχνει (και είναι,εκτός αμφιβολίας) λαχταριστό! Καλοφάγωτο.


    Ευχαριστώ απο καρδιάς για τις ευχές
    Χαρούλα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχουμε αλλά μόνο ιδιωτικά. Σπάνια βρίσκεις να αγοράσεις.

      Delete
  9. Καταπληκτικό το γλυκό σου Κική!! Και τα τιπς χρήσιμα!!
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής!

    ReplyDelete
  10. αυτο το φρουτο δεν το εχω δει ποτε μου!μοιαζει με γκρειπ φρουτ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι! Μοιάζει με μεγάλο λεμονάκι με άγρια επιφάνεια. Άκρως αρωματικό!

      Delete
  11. Χθές τελείωσα το γλυκό που έφτιαξα για πρώτη φορά. Αισθάνομαι την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για την συνταγή σου και να πώ πόσο άρτια και κατατοπιστική είναι. Ο τρόπος που προτείνεις είναι εύκολος και το γλυκό έγινε εξαίσιο. Έχω πάρει τα βιβλιαράκια σου και είμαι σε εξέλιξη του ποτού........η μαρμελάδα θα γίνει το Σ/Κ. Χαιρετίσματα από τον Βόλο και δηλώνω fun σου!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Χαίρομαι που έχεις τα βιβλία μου και ελπίζω να σου έχουν φανεί χρήσιμα!

      Delete
  12. Σας ευχαριστώ όοοολες!

    ReplyDelete
  13. Μόλις εφτιαξα το γλυκακι! Νομιζω ομως οτι δε μου εδεσε καλα το σιροπι! Μήπως μπορεις να με συμβουλεψεις τι να κανω?

    ReplyDelete
  14. Θα πρέπει να κρυώσει για να δεις αν έδεσε σωστά. Άφησέ το ένα 24ωρο για να το δεις. Αν δεν έδεσε, την επόμενη μέρα ξαναβράσε το για δέκα λεπτά ή όσο χρειάζεται.

    ReplyDelete
  15. Ευχαριστώ πολύ για την τόσο γρήγορη απάντηση! Εννοείς να βράσω μόνο του το σιρόπι ή μαζι με το φρούτο??

    ReplyDelete
  16. Προφανώς χρειαζόσουν άμεση απάντηση :-)
    Μαζί εκτός και είχες παραβράσει τα φρούτα. Μαζί τα βράζω.

    ReplyDelete
  17. ΑΠΛΑ ΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΕΙΟ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΑ (ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑ)_ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΑ ΖΥΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ Η ΟΛΟΚΛΗΡΑ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ω να μου χαρίζανε κι εμένα! Αν προσέξεις, παρακάτω στη συνταγή, λέει ότι τα περγαμόντα μετά το καθάρισμα έδωσαν 750 γρ. φλούδες. Οπότε τα ζυγίζουμε ακαθάριστα.

      Delete
  18. Καλησπέρα. Πολύ χαίρομαι που βρήκα μια συνταγή που όλες οι κυρίες λένε οτι βγαίνει πάρα πολύ καλή. Μήπως υπάρχει και μια εξίσου αξιοπιστη συνταγή για να κάνω την ψύχα απ τα περγαμόντα μαρμελάδα? Αν ναι, θα το εκτιμήσω πάρα πολύ, γιατί λυπάμαι να πετάξω τόσο υλικό. Ευχαριστώ προκαταβολικά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την. Θα καθαρίσεις την ψύχα (υποθέτω εννοείς το εσωτερικό μόνο) από κουκούτσια και μεμβράνες. Θα τη βράσεις με λίγο παραπάνω ζάχαρη από το βάρος της ψύχας. Αν θελήσεις να βάλεις και φλούδες, θα πρέπει να τις ξεπικρίσεις με 3-4 βρασίματα. Βράσιμο κάνα 20λεπτο τη μία μέρα και ανάλογα το δέσιμο, ξανά την επόμενη. Καλή επιτυχία!

      Delete
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ, ιδιαίτερα για την άμεση απάντηση!! Θα το δοκιμάσω και θα σου πω τα αποτελέσματα!! Καλή συνέχεια!

      Delete
    3. Σχολιάζω άμεσα όταν ξέρω ότι ο άλλος μπορεί να είναι με το φρούτο στο χέρι ;) Κι εγώ ευχαριστώ που μου θύμησες ότι δεν έχω βάλει τη συνταγή ;) Αναμένω αποτελέσματα!

      Delete
    4. Καλησπέρα. Τα νεώτερα της μαρμελάδας. Καταρχήν το καθάρισμα δεν είναι εύκολο. Η σάρκα δεν είναι καθόλου ζουμερή, έχει πάρα πολλά κουκούτσια κρυμμένα ολούθε και οι μεμβράνες δε διαχωριζονται πάντα, με αποτέλεσμα να μου έχουν ξεφύγει και μερικά κουκούτσια, αλλά και μεμβράνες που δεν τις έλιωσε το μπλέντερ (αν και είναι πολύ δυνατό), αλλά δε μαλάκωσαν και με το βράσιμο. Επίσης προσέθεσα και φλούδες απο 2 περγαμόντα, τις οποίες έκοψα πολύ λεπτές και τις οποίες βεβαίως ξεπίκρισα κατά τη γνωστή διαδικασία. Στη συνέχεια έβαλα ζάχαρη σε αναλογία 1:1,2 και την έβρασα περίπου μισή ώρα. Το αποτέλεσμα: η μαρμελάδα είναι ξυνούτσικη, δηλαδή θα σήκωνε κι άλλη ζάχαρη, αλλά σ' εμάς αρέσει, και πολύ αρωματική. Οταν τέλειωσε ο βρασμός η μαρμελάδα ήταν πολύ ρευστή, αλλά όταν κρύωσε, έπηξε και έγινε σαν ζελέ, με πολύ ωραίο κίτρινο διαυγές χρώμα. Προφανώς τα περγαμόντα έχουν πολλή πηκτίνη, άρα δε χρειάζεται το δέσιμο της επόμενης μέρας. Το μειονέκτημά της είναι οτι τρώγοντάς της, βρίσκουμε μερικές μεμβράνες... Την επόμενη φορά θα είμαι πιο σχολαστική στο καθάρισμα.. Γενικά όμως είναι πολύ γευστική! Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Πάω τώρα για το project γλυκό!!

      Delete
    5. Έχεις δίκιο για το καθάρισμα. Συχνά τα περγαμόντα είναι μέσα στεγνά, χωρίς ζουμί. Τα δικά μου έτσι ήταν και πέταξα το εσωτερικό. Μια φορά που είχα κάνει μαρμελάδα πορτοκάλι και ήθελα να είναι απόλυτα ξεπικρισμένη και χωρίς ίνες, καθάρισα το εσωτερικό με ... ψαλίδι. Εκοβα το πάνω μέρος (εκεί που ενώνονται όλα μαζί τα κομμάτια του πορτοκαλιού) με ψαλίδι κατά μήκος και το ξεφλούδιζα στην κυριολεξία. Κι εμένα μου αρέσει το ξινούτσικο αποτέλεσμα. κΙα όντως, λόγω πηκτίνης, δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο...

      Delete
  19. Καλησπέρα σας. Υπέροχη η συνταγή σας. Μου θύμισε πιάτα πολύ το γλυκό που έφτιαχνε η γιαγιά μου. Μήπως μπορείτε να μου πείτε πως φτιάχνουμε το λικέρ από τις φλούδες; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όπως θα έκανες λιμοντσέλο. Σε άχρωμο ποτό θα βάλεις φλούδες καλά καθαρισμένες από το άσπρο τους. Θα αφήσεις για κανα 20ημερο ή και παραπάνω και μετά σιρόπι όσο θες ώστε νς γίνει όσο δυνατό θες.

      Delete
  20. Κύρια Κική οι οδηγίες σας κατατοπιστικοτατες όμως το σιρόπι μου βγήκε λίγο και κάποια βαζάκια δεν είναι καλυμμένα μεχρι επάνω να το ξαναδέσω, υπάρχει τρόπος εκ των προτέρων να υπολογίζουμε να βγαίνει μπόλικο το σιρόπι?Ευχαριστώ πολύ με αγάπη από Λήμνο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δυστυχώς καμιά φορά αυτό συμβαίνει, ειδικά αν έχεις να μοιράσεις το γλυκό σε πολλά βάζα. Φαντάζομαι για παράδειγμα ότι αν τα έβαζες όλα σε μια γυάλα, δεν θα είχες πρόβλημα, ενώ αν το μοιράσεις σε 6 βάζα το σιρόπι δεν φτάνει για όλα. Οπότε, μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Για ασφάλεια, μπορείς να βάζεις παραπάνω υλικά για το σιρόπι εξαρχής και ας σου μείνει, παρά να σου λείψει. Αν προσθέσεις μετά σιρόπι, μπορεί να σου ζαχαρώσει.

      Delete