Η εποχή των δαμάσκηνων έφτασε και η καλή μου η Μαρία Σ. πάντα με σκέφτεται. Προχτές, πήγα να παραλάβω το πεσκέσι της, ένα καλάθι γεμάτο φρεσκοκομμένα δαμάσκηνα.
Το ίδιο βράδυ, πήγα και αγόρασα ζάχαρη για τις δουλειές που θα έκανα το σαββατοκύριακο. Ήδη 1 κιλό έγινε γλυκό κουταλιού, 1 κιλό έγινε μαρμελάδα, 1,5 κιλό έγινε κομπόστα, 1 κιλό κράτησα για λικέρ (τα οποία μετά θα τα κάνω μεθυσμένη μαρμελάδα για ψητά) και είναι άλλα τόσα που θα τα αφήσω να ωριμάσουν λίγο για να κάνω κι άλλη μαρμελάδα, καμία τάρτα και ό,τι άλλο σκεφτώ. Πέρυσι, είχα φτιάξει κομπόστα πάλι με τα δαμάσκηνα της Μαρίας. Το ένα βαζάκι, το άνοιξα κοντά το Πάσχα. Το είχα κρατήσει σφραγισμένο, σε ένα ντουλάπι και ήταν άθικτο.
Η κομπόστα μου άρεσε πολύ, γιατί δεν έχει τόση πολλή ζάχαρη όπως το γλυκό κουταλιού και φέτος έκανα (και θα ξανακάνω) περισσότερη. Δοκιμάστε κι εσείς να κάνετε κομπόστα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει! Μαράκι ευχαριστώ! Και φυσικά, σε περιμένουν βάζα από ό,τι έφτιαξα!
Δαμάσκηνα κομπόστα
Υλικά
1 κιλό δαμάσκηνα όχι ώριμα
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Πλένουμε τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε για 2 ώρες.
Προσθέτουμε στα υλικά το ξύλο κανέλλας και τα βράζουμε όλα μαζί για 12-15 λεπτά.
Φυλάμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο αν δεν είναι σφραγισμένα, ή εκτός ψυγείου αν είναι σφραγισμένα. Τα σφραγισμένα διατηρούνται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Tips:
Αν θέλετε να σφραγίσετε τα βάζα σας, βάλτε μέσα την κομπόστα όσο είναι ζεστή, γεμίστε μέχρι πάνω, κλείστε τα και αναποδογυρίστε τα. Μετά το άνοιγμα, διατηρήστε τη στο ψυγείο.
Την κανέλλα δεν την πρόσθεσα από την αρχή του βρασμού, για να μην καλύψει το άρωμά τους. Μπορείτε να την παραλείψετε.
Καλή εβδομάδα!
Τα τρώω πολύ γιατί έχω πρόβλημα με την δυσκ....τα!
ReplyDeleteΣλουρπ!!!!! μου' ρχεται να ορμήξω στο πιατάκι όπως το βλέπω στην φωτό!!!!!
ReplyDeleteΣμουάτςςςςςςςςςςς
Καλή εβδομάδα
Κική μου καλημέρα και καλή βδομάδα.
ReplyDeleteτι νοστημιές ειναι αυτές!!!!
Τα σάλια μου τρέχουν!!!!
Και η φωτό πολύ ωραία.
Και του χρόνου και του χρόνου.
πωπωπω λιχουδιές! :-)
ReplyDeleteΑχτίδα, είναι σωτήρια!
ReplyDeleteΑστέρι και δεν ορμάς; χαχα!
Μαρία μου, μια σακουλίτσα με καλούδια σε περιμένει! Ευχαριστώ που με προμηθεύεις με δαμασκηνάκια!
Λιβύα, κόπιασε!
πάρα πολύ ωραία!!!λαχταριστά φαίνονται.Πως θα γίνει να μας κεράσεις;
ReplyDeleteπήρα κι εγώ πεσκέσι ένα ζεμπίλι δαμάσκηνα:) έφτιαξα ψητά με λίγο μέλι και μπαχαρικά και μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη. τιπ: σπάμε τα κουκούτσια και βγάζουμε το "μύγδαλο" που έχουν μέσα, δίνει ωραίο άρωμα στη μαρμελάς:)
ReplyDeleteΠάω αυτή τη στιγμή να κάνω το λικέρ.Θα το κάνω όμως με μισή ρακή μισό κονιάκ( τα συνηθίζουμε έτσι τα λικέρ εδώ, λόγω παραγωγής ρακής) Η δική μας ρακή δεν έχει γλυκάνισο και δεν επιδρά στην μυρωδιά των φρούτων.Έχω κάνει θαυμάσιο λιμοντσέλο με ρακή
ReplyDeleteΤι καταπληκτικό χρώμα έχουν!
ReplyDeleteΜου αρέσουν τα δαμάσκηνα, αλλά δεν έχω φάει κομπόστα.
Γεια στα χέρια σου Κική !
Και του χρόνου!
Και του χρόνου Κικίτσα!!
ReplyDeleteΤο χρώμα υπέροχο!!
Καλή βδομάδα!
Δαμασκηνοκατασταση δηλαδη Κικη.Καλη επιτυχια να εχεις και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις.
ReplyDeleteΑπίστευτα δείχνουν. Ετρωγα εύκολα 5-6 με παγωτο !
ReplyDeleteΙ LIKEEEEEEE!!!
ReplyDeleteΚική μου μπράβο κι του χρόνου!
Υπέροχη και λατρεμένη!
Φιλάκια!
Love κομπόστες:)
ReplyDeleteΠέρνα λίγο από το μπλογκ μου Κική!
Φιλάααακι!
Τι έκανες πάλι! Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΔεν είμαι εγώ για τέτοια! Πολύ δύσκολα!
Μαρία είναι νόστιμα όντως! Ελάτε! :-)
ReplyDeleteΧαρτ, χτες έφαγα ένα για να το δοκιμάσω και ήταν σούπερ! Γύρισες;
Vita καλή επιτυχία. Κι εγώ κάνω λικέρ με ρακή!
Μάριον το χρώμα τους είναι μοναδικό όταν γίνεται γλυκό και κομπόστα. Η κομπόστα είναι πιο ελαφριά! Τέλεια!
Έλενα ευχαριστώ! Επίσης!
ReplyDeleteΔημιουργία, κανονικότατη! Ευχαριστώ!
Efi, θα κάναμε διαγωνισμό ποια θα τα πρωτοφάει!
Eva κι εγώ! Άσε!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Μάγδα πέρασα. Θα παίξω αν προλάβω γιατί πνίγομαι. Οκ κουκλίτσα; Σμουτς!
Big mama, εσύ είσαι για ακόμα πιο ωραία! Σμακ!
Καλέ πόσες δαμασκηνιές αδειάσατε??? Εμείς δυστηχώς δεν έχουμε, και τα βρίσκουμε δύσκολα στην αγορά... γι' αυτό να πάρω λίγη κομπόστα απ' τη δική σου???
ReplyDeleteΜάκιααααααααααα
Painter τώρα αν σου πω ότι ήταν από μια, θα σε γελάσω! χαχα! Και όσα πήρα εγώ, επί 3 πήραν κι άλλοι! χαχα!
ReplyDeleteδεν εχω δοκιμάση κομπόστα δαμάσκηνα, μήπως περισεύη και για μένα κανένα βαζάκι?
ReplyDeleteΡιρή αμέ!
ReplyDelete