Thursday, October 23, 2008

Ψωμί ζυμωτό με προζύμι

Αφού μάθαμε να κάνουμε προζύμι, ήρθε η ώρα να κάνουμε και ψωμί με το προζύμι μας.
Τη μέρα που θα ξεκινήσετε να φτιάξετε ψωμί ζυμωτό με προζύμι, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι το ψωμί θα το έχετε την επόμενη μέρα. Γι αυτό, το σαββατοκύριακο είναι ιδανικό.
Το ψωμί με προζύμι είναι χρονοβόρο γιατί γίνεται σε 2 φάσεις. Αν βάλουμε μέσα και τη φάση της παρασκευής προζυμιού, τότε ο μπελάς είναι ακόμα μεγαλύτερος, αλλά αξίζει τον κόπο. Εξάλλου είπαμε: αν φτιάξουμε προζύμι μια φορά, τότε μπορούμε διατηρώντας το να έχουμε συνέχεια.

Το προζυμίσιο ψωμί έχει ένα μειονέκτημα: χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει και προγραμματισμό, αφού γίνεται σε δύο φάσεις. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: η διαφορετική γεύση του, η νοστιμάδα του, είναι πιο συμπαγές και κρατάει περισσότερο από άλλα ψωμιά.

Οι 2 φάσεις:
Η 1η φάση είναι το «ανάπιασμα», δηλαδή η δημιουργία μιας ζύμης με το 1/3 ή 1/4 της συνολικής ποσότητας του αλευριού που θα χρησιμοποιηθεί.
Η πρώτη αυτή ζύμη σκεπάζεται και μένει 8-10 ώρες και στη συνέχεια προστίθεται και το υπόλοιπο αλεύρι και γίνεται το τελικό ζύμωμα. Από την αναλογία του αλευριού που χρησιμοποιείται για το ανάπιασμα εξαρτάται η ξινάδα του ψωμιού (να το μυστικό που λέγαμε). Όσο περισσότερο αλεύρι από τη συνολική ποσότητα αναπιάσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το ψωμί αυτό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Η 2η φάση είναι το τελικό ζύμωμα, που θα τη δούμε στην πορεία.
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς έκανα…


Ψωμί με προζύμι
Μισό κιλό προζύμι
Αλάτι
Χλιαρό νερό
2-2,5 κιλά αλεύρι
Σουσάμι, ηλιόσπορους, παπαρουνόσπορους

Μετά από 3 μέρες, το προζύμι μου είναι κιόλας έτοιμο. Έχει φουσκώσει πολύ και έχει πάρα πολλές τρυπίτσες. Η γεύση του είναι ξινούλα και ζυγίζει μισό κιλό. Άρα, μπορώ να φτιάξω με αυτό ένα ψωμί, που συνολικά θα έχει 2-2,5 κιλά αλεύρι. Το μισό κιλό αλεύρι, το έχει πάρει ήδη το προζύμι, άρα μπορώ να προσθέσω ακόμα μέχρι 2 κιλά. Αν προσθέσω λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο, δε χάλασε ο κόσμος, απλά ίσως διαφοροποιηθεί λίγο το φούσκωμά του.

Άνοιξα λίγο το φούρνο για να δημιουργήσω ένα ζεστό περιβάλλον.
Με λίγο χλιαρό νερό, ανάπιασα το προζύμι μου μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ. Δηλαδή, έβαλα το προζύμι μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ, το αραίωσα με λίγο χλιαρό νερό, αλάτι και ένα κιλό αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα κίτρινο αλεύρι Λήμνου).

Το νερό που θα βάλετε για το αλεύρι πρέπει να το βάζετε λίγο-λίγο, να ζυμώνετε και να προσθέτετε νερό, μέχρι να έχει πάρει το αλεύρι όλη την υγρασία. Προσοχή λοιπόν στην ποσότητα νερού που θα βάλετε. Δεν πρέπει να γίνει χυλός, αλλά ούτε να υπάρχει περίσσιο αλεύρι που δεν μπορεί να απορροφηθεί.

Το ζύμωσα για λίγο και το άφησα στο μπωλ. Πήρα ένα κομμάτι στο μέγεθος μπάλας του τένις και το φύλαξα σε άλλο μπωλάκι για να ξαναέχω προζύμι. (Φύλαξα άλλο ένα μπαλάκι για τη φίλη μου την Α που δεν προλαβαίνει να κάνει Α…πρέπει να τους σκεφτόμαστε τους φίλους…)

Το ζυμάρι μου ήταν ένα εύπλαστο ζυμάρι όχι νερουλό, αλλά όχι και συμπαγές απόλυτα. Κολλούσε λίγο στα χέρια μου. Επίτηδες το άφησα λίγο υγρό και όχι πολύ συμπαγές, για να μπορέσει να διογκωθεί. Την προηγούμενη φορά που το είχα κάνει πιο συμπαγές, δε διογκώθηκε αρκετά (Αυτό στη 2η φωτό είναι αρκετά συμπαγές. Θέλει να είναι πιο αραιό για να φουσκώσει πολύ).

Έβαλα μεμβράνη στο μπωλ, το τύλιξα σε ένα τραπεζομάντηλο και το έβαλα στον φούρνο που έσβησα. Το άφησα εκεί για να διογκωθεί. Το αναπιασμένο προζύμι πρέπει να μείνει έτσι πολλές ώρες. Αν το προζύμι σας έχει γίνει σωστά, τότε σε λίγες ώρες μέσα, αυτό τριπλασιάζει τον όγκο του. Το δικό μου, μόλις μετά από 2 ώρες από το ανάπιασμα , και με τη ζεστασιά του φούρνου είχε αυτή την όψη. Το ίδιο φουσκωτό ήταν και την επόμενη μέρα.

2η φάση: το τελικό ζύμωμα
Μετά από 8 ώρες, έβγαλα το μπωλ από τον φούρνο μέσα στον οποίο είχα φυλάξει το μπωλ, άνοιξα πάλι τον φούρνο στο 50, ξαναζύμωσα με το υπόλοιπο αλεύρι και με λίγο νερό ακόμα. Όσο πιο πολύ νερό βάλετε, τόσο πιο πολύ αλεύρι θα αναγκαστείτε να προσθέσετε. Γι αυτό, να μην προσθέτετε όλο το νερό από την αρχή, αλλά σιγά-σιγά σύμφωνα με το αλεύρι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
Ζύμωσα για 10-15 λεπτά.

Όσο πιο πολύ αλεύρι βάλετε, τόσο πιο συμπαγές ψωμί θα έχετε.
Όσο πιο πολύ νερό βάλετε, τόσο πιο τρυπητό, κυψελωτό ψωμί θα έχετε.

Λάδωσα ελαφρά δύο ταψάκια. Τη ζύμη μου τη χώρισα στη μέση. Τη μια την άφησα σκέτη και στην άλλη έβαλα γλυκάνισο μέσα και ηλιόσπορους έξω. Έβαλα τη ζύμη μέσα στα ταψάκια, (υπολογίστε ότι θα διπλασιαστεί ο όγκος του). Τα χάραξα με ένα μαχαίρι απαλά, τα χάιδεψα με βρεγμένα χέρια και έβαλα από πάνω ηλιόσπορους (μπορείτε να βάλετε σουσάμι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορους ή ό,τι θέλετε) . Πάτησα τη ζύμη για να κολλήσουν καλά οι σπόροι.

Αφού έκανα όλα αυτά, ξανατύλιξα τα ταψάκια με το τραπεζομάντηλο και τα ξαναέβαλα σε λίγο προθερμασμένο φούρνο για να διπλασιαστούν.

Τα άφησα εκεί 3 ώρες και μετά τα έψησα 70 λεπτά στους 180-200 σε προθερμασμένο φούρνο (ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).

Όταν βγάλετε το ψωμί αφού ψηθεί, βγάλτε το από τα ταψάκια για να μην ιδρώσει. Αφήστε το να κρυώσει πάνω σε σχάρα για να αερίζεται.

Τυλίξτε το ψωμί σας όταν κρυώσει σε πετσέτα για να διατηρηθεί πιο πολλές μέρες. Αν νομίζετε ότι δε θα το καταναλώσετε αμέσως βάλτε το στην κατάψυξη, ολόκληρο ή κομμένο σε τέταρτα.

Σε πολλούς δεν αρέσουν τα ζυμωτά ψωμιά για την ξινή γεύση τους. Εμένα, αυτή η ξινή γεύση είναι που με ξετρελαίνει.

Μην απογοητευτείτε αν την πρώτη φορά δεν πάει καλά. Με επιμονή και υπομονή θα πετύχετε αυτό που θέλετε.

Συνολικά χρησιμοποίησα 2,5 κιλά αλεύρι γι΄ αυτά τα 2 ταψάκια που βλέπετε. Ενάμιση κιλό ήταν αλεύρι Λήμνου και το υπόλοιπο ήταν αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1/2 κιλό μπήκε στο προζύμι μέρα με τη μέρα που το έφτιαχνα
1 κιλό μπήκε στο ανάπιασμα
1 κιλό (ίσως ήταν και λιγότερο) μπήκε στο τελικό ζύμωμα.

Αν το ψωμί που θα φτιάξετε, θέλετε να είναι με αλεύρι ολικής άλεσης, θα θέλει περισσότερο προζύμι ή θα πρέπει να μη βάλετε τόση ποσότητα αλευριού (συνολικά) γιατί τα βαριά αλεύρια όπως είπα και στο προηγούμενο ποστ, φουσκώνουν δυσκολότερα.

Αν δεν καταπιαστείτε με ζύμωμα, θα φυλάξετε το προζύμι σας στο ψυγείο σκεπασμένο. Όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, θα το βγάλετε να πάρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χωρίς να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο κανονικό. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε και να το βγάλετε όταν θελήσετε, αφήνοντάς το να ξεπαγώσει από μόνο του χωρίς να επισπεύσετε τη διαδικασία με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους.

Προσοχή: πριν ξεκινήσετε όλα αυτά και αν έχετε σκοπό να φυλάξτε το ψωμί σας μέσα σε πετσέτα, ξεβγάλετε την πετσέτα που θα χρησιμοποιήσετε με σκέτο νερό και αφήστε τη να στεγνώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε, αν δε θέλετε να μυρίζει το ψωμί σας λουλούδια του δάσους, λεβάντα και άλλα μαλακτικά πλυντηρίου!!!

Ελπίζω, με όλες αυτές τις οδηγίες, να μη σας μπέρδεψα περισσότερο αντί να σας ξεμπερδέψω!

Κλείνοντας, θέλω να σας δείξω το σκαφίδι

μέσα στο οποίο ζύμωναν παλιά οι νοικοκυρές εδώ και την πινακωτή

μέσα στην οποία έβαζαν το ψωμί για να φουσκώσει. Και οι 2 φωτογραφίες είναι από το Βερτζάγειο Λαογραφικό Μουσείο στη Ζάκυνθο.

TIPS: Θέλετε και tips; Όλο το ποστ είναι ένα μεγάλο tip!
:-)

Αν το ψωμί σας δεν φουσκώνει ικανοποιητικά, δοκιμάστε την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσετε περισσότερο προζύμι, δηλαδή στο προζύμι να έχει μπει το 1/4 του συνολικού αλευριού και όχι το 1/5. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω εναλλαγής της θερμοκρασίας ανάλογα με την εποχή ή από τα επεξεργασμένα αλεύρια του εμπορίου.

Καλή επιτυχία!

169 comments:

  1. i giagia mou sto xorio kanei teteio psomi!!!!kai anoite to psinei ston xilofourno...exo dei kai exo kanei polles fores tin diadikasia mazi tis!!!TO PSOMI EINAI MAGIA! makari na arxisoun pali oi noikokires , opos palia na xanaftiaxnoun psomi! Einai i vasi tis piramidas mas , min to xexname... Ta teleftea xronia kathe fora pou pao ston fourno sxedon pada apogoitevomai apo to psomi...Einai ola afrata, aspra kai kalogialismena , plastika... Ftiaxmena apo idika alevra, poios xeri apo ti sporo kai me poses metalaxeis! Akoma , exo dei tosa ma tosa polla diogkotika kai enisxitika psomiou , pou kathe fora leo, apla den thelo na xanafao afto to parakevasma pou mas plasaroun me tin tabela "ΨΩΜΙ"
    KIKI sigxaritiria , kai se osous allous akoma ftiaxnoun spitiko psomaki, gia tin ipomoni sou kai to meraki sou!
    filika
    yiaNNis

    ReplyDelete
  2. αχ να ειχα τωρα μια ζεστη φετουλα απο το ψωμι σου με λαδι και ριγανη....

    ReplyDelete
  3. Deliii!έτοιμο και λαχταριστό!

    Κυρία δασκάλα(αρχίζω τις δικαιολογίες),είχα δουλειά και δεν έπιασα προζύμι...και ψωμάκι δεν έχει από τα χεράκια μου.
    Ε..,τι να πω,ότι τεμπέλιασα;Το ομολογώ..
    Θα το κάνω κάποια στιγμή.
    Καλό σου βράδυ!

    ReplyDelete
  4. Μπορεί να είναι πιο μπελαλίδικη η διαδικασία με το προζύμι αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι το ψωμάκι αυτό κρατάει πολύ περισσότερο από αυτό με τη μαγιά, αξίζει τον κόπο. Ζυμώνουμε μια φορά την εβδομάδα και τη βγάζουμε... νοστιμότατα. Εγώ είμαι φανατική, από τότε που το έμαθα!

    Για ψωμί ολικής χρησιμοποιώ αναλογία περίπου 60-40 (60 αλεύρι ολικής 40 κίτρινο) για σίγουρη επιτυχία!

    ReplyDelete
  5. Το καλύτερο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό: ψωμί ζυμωτό με λαδάκι!

    ReplyDelete
  6. κλαπ! κλαπ!

    Είμαι φανατική αυτού του ψωμιού, το ξέρεις πως είναι η αγαπημένη μου συνταγή :)
    κι εγώ το φτιάχνω με αλεύρι ΒΙΟ ολικής άλεσης, μιαμ!

    ReplyDelete
  7. Καλά..., ολόκληρο tutorial... Κανονική πραγματεία... Σχεδόν διδακτορικό...

    Φοβερό ποστ!!!

    (Προβλέπω λαμπρό μέλλον γι'αυτό το blog... Και μου φαίνεται θα πάει και παραπέρα το θέμα!)

    ReplyDelete
  8. Tέλεια τα ψωμάκια σου Κική!!
    Αυτό με τους ηλιοσπορους μου έκαψε τα μάτια.Είμαι και εγω πολύ φαν του ψωμιού με προζύμι.

    ReplyDelete
  9. βρε Κική μου, οδηγός δι' αρχαρίους είναι τουτο το ποστ.
    ευγε! :))

    ReplyDelete
  10. Γιάννη, είδες λοιπόν που έρχεσαι στα λόγια μου για το σπιτίσιο ψωμί; Η αλήθεια είναι ότι στη Ζάκυνθο υππάρχει καλό ψωμί στους φούρνους και επίσης έχεις τη δυνατότητα να βρεις ζυμωτό ψωμί ακόμα και στους φούρνους. Εδω δηλαδή γίνεται καθαρα για μεράκι το ζύμωμα. Υπάρχουν καλά ψωμιά...
    Ευχαριστώ πολύ Γιάννη!

    Πουαντερί, και τριμμένη ντοματίτσα από πάνω...

    Ελένη παιδί μου, να πω τωρα να έρθεις με τον κηδεμόνα σου; Δε θα το πω. Έχε χάρη που σου έχω αδυναμία! Χαχα!
    Φιλιά!

    Elie, θυμάσαι τη μυρωδάτη πετσέτα;
    Ναι, συμφέρει γιατί κρατάει. Η αναλογία που προτείνεις, είναι πολύ καλή. Ένα ψωμί καλό είναι να μην έχει μόνο ολικής άλεσης αλεύρι αλλά και κάποιο πιο ελαφρύ.

    Just a friend και ντοματίτσα, και ντοματίστα (και μελάκι και μελάκι)
    :-)))

    Μαγισσούλι βάζεις μόνο ολικής άλεσης; Φουσκώνει ικανοποιητικά;
    Μερσί!

    Κωνμσταντίνε...Που λες να πάει καλέ; :-)
    Ευχαριστώ! Ή να γράψουμε λεπτομέρειες ή να μη γράψουμε!

    Αγγελική ευχαριστώ. Κι εγώ φανατικιά! χεχε!

    Μαριλένα, ή να είναι ή να μην είναι! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  11. Αν θυμάμαι; Στράφι μου είχε πάει το ζύμωμα της εβδομάδας... ξεχνιούνται αυτά;

    ReplyDelete
  12. κικίτσα είσαι τέλεια !!! μπράβο απίθανα τα ψωμάκια σου !! χρυσοχέρα είσαι.

    ReplyDelete
  13. Εύγε Κική!Καταπληκτική η ανάρτηση σου! Δεν υπάρχει τίποτε πιο νόστιμο από το σπιτικό ψωμί, ειδικά τα τελευταία χρόνια που αυτά που μας πουλάνε από τα διάφορα που βάζουμε μέσα μόνο ψωμιά δεν είναι!!!Κάποτε δοκίμασα και ζύμωσα και γω ψωμί και ψωμάκια, αλλά θέλει χρόνο!!!
    Να μην ξεχάσω να σου δώσω και συγχαρητήρια για την εκπληκτική τυρόπιτα σου (χωρίς φύλλο)!!! Την δοκίμασα και έγινε φανταστική!!!Και εξαφανίστηκε σε χρόνο ντε τε!! :)

    ReplyDelete
  14. Ωραιο και φουσκωτο.Μεχρι τον Περαια εφτασαν οι μυρωδιες καλε.....

    ReplyDelete
  15. Elie, αμ από σένα το θυμόμουνα! Χαχα!

    Μαρία, ευχαριστωωώ!

    Eve, ευχαριστώ! Έκανες και την τυρόπιτα; Χαίρομαι που σου άρεσε!

    Κατερίνα, έβαλες και τυράκι; Ή έμεινες μόνο στη μυρωδιά; :-)))

    ReplyDelete
  16. κικίτσα αυτές οι αναρτήσεις, με τον τρόπο που τις παρουσιάζεις, είναι θυσαυρός !

    ReplyDelete
  17. Ειλικρινά στεναχωρέθηκα όταν είδα ότι και η δική σας ανάρτηση είναι σε πολλά σημεία αυτούσια αντιγραφή από προγενέστερο (πολύ) άρθρο της Καθημερινής:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_2_29/02/2004_1282579
    Περίμενα ότι εσείς θα αναφέρατε την πηγή σας.Τελικά ...το χρήμα πολλοί εμίσησαν αλλά την δόξα ουδείς!
    Εύα

    ReplyDelete
  18. Εύα...
    Να υποθέσω ότι υπονοείς ότι αντέγραψα το άρθρο; Αν ναι, λυπάμαι αλλά δεν με ξέρεις καλά φαίνεται.
    Να σου πω 2 πράγματα χωρίς να έχω καμία όρεξη να δικαιολογηθώ και ούτε και με ενδιαφέρει κιόλας.
    1) δεν διαβάζω εφημερίδες. Ούτε on line, ούτε κανονικές.
    2) αν με έχεις παρακολουθήσει έστω και λίγο, θα ξέρεις ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να γράψω την πηγή μια συνταγής αν την έχω πάρει από κάπου. Γιατί θα είχα τώρα; Οι συνταγές που βάζω είναι δικές μου και όταν δεν είναι το αναφέρω.
    3) την συνταγή όπως τη βλέπεις την είχα γράψει και στο Hungry for Life πριν 3 σχεδόν χρόνια. Την έκλεψα και τότε άραγε;
    4 και πιο σημαντικό) Αν ξέρεις έστω και λίγο από μαγειρική, θα ξέρεις ότι ορισμένες συνταγές ελάχιστα διαφέρουν αφού είναι παραδοσιακές. Όσες αναφορές και να βρεις για το προζύμι, την ίδια περιγραφή θα βρεις. Το πρόζύμι γίνεται με έναν και μόνο τρόπο: με αυτόν που περιέγραψα και εγώ και η κυρία που δεν γνωρίζω και πολύ σωστά τα λέει. Αλήθεια, έχεις ψάξει για συνταγή για κουραμπιέδες; Πόσο διαφέρει η μία από την άλλη; Μήπως κι εκεί κλέβει ο ένας τον άλλον;

    Τέλος, άρχισε να ψάχνεις για προζύμι από ρεβύθια έτσι ώστε να είσαι έτοιμη να πεις ποιον αντέγραψα όταν θα βάλω τη συνταγή...
    Λυπάμαι που με έκρινες τόσο γρήγορα χωρίς να με ξέρεις...

    ReplyDelete
  19. "H πρώτη αυτή ζύμη σκεπάζεται και μένει 8-10 ώρες και στη συνέχεια προστίθεται και το υπόλοιπο αλεύρι και γίνεται το τελικό ζύμωμα. aπό την αναλογία του αλεύρου που χρησιμοποιείται για το ανάπιασμα εξαρτάται η ξινάδα του ψωμιού. Oσο περισσότερο αλεύρι από τη συνολική ποσότητα αναπιάσετε, τόσο πιο ξινό θα γίνει το ψωμί. aυτό ρυθμίζεται από τοπικές ή οικογενειακές συνήθειες.

    Tο προζυμίσιο ψωμί έχει ένα μειονέκτημα: χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει και προγραμματισμό, αφού γίνεται σε δύο φάσεις. Tα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: το πρώτο είναι η γεμάτη γεύση του και το δυνατό του «σώμα» (δεν υποχωρεί αν το πιέσετε με το χέρι)· επίσης διαρκεί περισσότερο χρόνο."
    Κι όμως το παραπάνω κείμενο είναι από το άρθρο της καθημερινήςτου 2004.Φυσικά ο τρόπος που φτιάχνεται το προζύμι είναι ένας και οι κουραμπιέδες ανα την Ελλάδα περιέχουν βούτυρο αλέυρι και αμύγδαλα.Η αντιγραφή έγκειται στην αυτολεξεί παρουσίαση του θέματος.Η κυρία είναι η Εύη Βουτσινά με ιστορία στο χώρο της γαστρονομίας και εξαίρετη λαογραφική δουλειά με θέμα το ψωμί.
    Ακριβώς επειδή δεν το περίμενα να αντιγράφετε κι εσείς σχολίασα την ανάρτησή σας.Έχω δει τι γίνεται στο διαδίκτυο.
    Παρεπιπτόντως, ξέρω αρκετά από μαγειρική αλλά και από searching...
    Εύα

    ReplyDelete
  20. Όταν έγραψα το άρθρο, διάβασα πολλά βιβλία και άρθρα πριν. Πριν λίγο, απάντησα χωρίς καν να διαβάσω το άρθρο της εφημερίδας. Στενοχωρήθηκα όπως το έθεσες, επειδή έχω πέσει και η ίδια θύμα κλοπής των κειμένων και των φωτογραφιών μου χωρίς να βρω το δίκιο μου φυσικά.
    Όταν διάβασα το λινκ, ομολογώ ότι ήταν έκπληξη ακόμα και για μένα η χρήση των ίδιων λέξεων. Έψαξα τα αρχεία μου για να δω αν είχα ξεχάσει να αναφέρω το λινκ. Ομολογώ ότι δεν έχω σημειώσει κάτι τέτοιο. Στο προηγούμενο ποστ μου για το προζύμι αν προσέξεις, αναφέρω ένα λινκ. Δεν έχω λόγο να μην το κάνω. Είναι αρχή μου σ' αυτό το μπλογκ να αναφέρω τις πηγές μου επειδή ακριβώς θέλω να σέβονται και τα δικά μου άρθρα. Μπορεί όντως να διάβασα αυτό το άρθρο. Είναι φανερό πως το διάβασα. Η μόνη λογική εξήγηση που δίνω είναι ότι δεν το θυμήθηκα ή δεν το θεώρησα σημαντικό τότε (3 χρόναι πριν) να το αναφέρω. Είχα διαβάσει πάρα πολλά άρθρα, όχι μόνο από το ίντερνετ πριν γράψω οτιδήποτε. Τρία χρόνια μετά, αφού έβαλα το ποστ στο προσωπικό μου μπλογκ, ούτε καν θυμάμαι τι είχα διαβάσει όταν το έγραψα. Απλώς το ανέσυρα από τα αρχεία μου και το έβαλα. Ξαναλέω, δεν έχω λόγο να μην αναφέρω την πηγή. Έχω μάθει να αναγνωρίζω τα λάθη μου και να ζητάω συγγνώμη. Ζητώ συγγνώμη που υπεραμύνθηκα του εαυτού μου και φυσικά θα αναφέρω την πηγή. Είσαι ευπρόσδεκτη για κάθε παρατήρηση-συμβουλή στο μέλλον.

    ReplyDelete
  21. Χαίρομαι.Δικαιώνεις την αίσθηση που είχα για σένα και το αγιοπρεπέστατο blog σου.Ειλικρινά, σε επισκέπτομαι συχνά και μου αρέσει και το ύφος της γραφής σου και οι συνταγές σου.Κι εγώ αιφνιδιάστηκα και γι αυτό σχολίασα καυστικά.
    Ζητώ συγνώμη αν ήμουν απότομη.
    Καλά μαγειρέματα(καί ό,τι άλλο...)
    Θα τα ξαναπούμε.
    Εύα

    ReplyDelete
  22. αξιοπρεπέστατο βέβαια...
    Εύα

    ReplyDelete
  23. καταπληκτικος ο τροπος που τα εγραψες!! δεν μου εμεινε καμια απορια!! μπραβο μπραβο και μπραβο και να μεγαλο ευχαριστω! :) 22 χρονων εγω και ο φιλος μου προλαβαμε και φαγαμε καλα ψωμια οταν ημασταν μικρα και αποφασισαμε να φτιαχνουμε μονοι μας το ψωμι μας (οποτε προλαβαινουμε ομως:-(... ) αυτο το Σ/Κ εχει να γινει χαμος στην κουζινιτσα μου!:-)) φιλιαααα

    ReplyDelete
  24. Χαίρομαι που σου άρεσε! Καλή επιτυχία εύχομαι με το ζύμωμα το σκ!

    ReplyDelete
  25. ανάπιασα το προζύμι μου και περιμένω να φουσκώσει για να περάσω στην τελική φάση του ζυμώματος.κράτησα και ένα μπαλάκι για την επόμενη φορά.αυτο το προζύμι που κράτησα το κρατάω στο ψυγειο μέχρι να το χρειαστώ;και μετά όταν το βγάλω ξανακάνω την διαδικασία των 3ημερών;δηλαδή του προσθέτω λίγο αλεύρι και λίγο νερό κάθε μέρα;ή το αναπιάνω κατευθείαν;

    ReplyDelete
  26. Οι παλιές νοικοκυρές θα απαντούσαν αναπιάνεις κατευθείαν. Εγώ λέω το ίδιο, εκτός και: 1) αν δεν είναι αρκετό για το ψωμί που θα ξανακάνεις, κάνεις 1-2 φορές τη διαδικασία για να γίνει πιο πολύ και 2) αν το βλέπεις αδύναμο, επίσης κάνεις τη διαδικασία. Κανονικά, όταν το βγάλεις από το ψυγείο μετά από μέρες, θα πρέπει να εμφανισει φυσκάλες όταν θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, άρα είναι καλό. Τουλάχιστον το δικό μου, έτσι συμπεριφέρεται.

    ReplyDelete
  27. εγω εκανα πριν λιγες μερες το προζυμι και σημερα το πρωι το αναπιασμα! η μονη διασφορασ ειναι οτι ολα τα κανω με ντινκελ αλευρι γιατι δεν τρωμε σιταρι στο σπιτι και ουτε μαγια μπυρας(δυσανεξια). αν πετυχει θα ειναι το τελειο ψωμι!
    επειδη μαλλον εβαλα πολυ αλευρι στο αναπιασμα, λεω να πεταξω το μισο. αλλά θα το βαλω ψυγειο να δω τι θα γινει. λετε να το χωρισω και να το χρησιμοποιω για προζυμι?
    θα δειξει...
    θα σας ξαναγραψω. ευχαριστω για τη συνταγη και ολες τις λεπτομερειες!

    ReplyDelete
  28. Γιατί να το πετάξεις το καημενούλι; Άστο στο ψυγείο και όποτε το χρειαστείς, θα είναι εκεί να σε περιμένει!
    Θα περιμένω νέα! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  29. ευχαριστω! θα σου πω νεα! επισης θα δοκιμασω σε λινεσ μερες και ψωμι με μπυρα που ειδα οτι εχεις καπου! θησαυρος εισαι κρυμενος μου φαινεται!

    ReplyDelete
  30. Ωραία! Κι αυτό θα σου αρέσει γιατί είναι γρήγορο!
    Ευχαειστώωωω! :-)))

    ReplyDelete
  31. Μου πηρε μερικες μερες να ξαναγραψω αλλά η υποσχεση, υποσχεση!
    το ψωμι με προζυμι μου βγηκε μια αποτυχια. μπορει να φταιει και το ειδος του αλευριου μπορει και η χαζομαρα μου ομως εκλεψα και τη συνταγη σου για το ψωμι μπυρας και εκεινο εγινε θεικο! δεν αλλαζω πλεον συνταγη! το πετυχα, ειναι ευκολοτατο και απλα υπεροχο! παω να γραψω και σε κεινη τη συνταγη σχολια!

    ReplyDelete
  32. Μην απογοητεύεσαι με την πρώτη με το προζυμένιο ψωμί. Δεν είναι από τα εύκολα ψωμιά. Θα σου πρότεινα να ξαναπροσπαθήσεις όταν θα έχεις όρεξη :-)

    ReplyDelete
  33. Καλησπερα σας,μπαινω τακτικα στο σαιτ σας και εχω να πω οτι με βοηθησε πολυ στο να κανω διαφορες συνταγες,το προζυμι μαλιστα το φτιαξα με τις δικες σας οδηγιες.Ζυμωνω απο το καλοκαιρι,ολα καλα και ωραια ελα ομως που καποιες φορες μου σκιζουν τα ψωμια στην μεση και ανοιγουν γυρω γυρω κανα δαχτυλο,με αποτελεσμα να στεναχωριεμαι απιστευτα.Ειναι νοστιμα, σωστα σε ολα. Γιατι, γιατι γιατι να ανοιγουν στην μεση απο το πλαι??,ενω δεν κανουν ουτε μια ρωγμη απο πανω!!!!ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!.
    Χρησιμοποιω ολικης, και αλευρι απο μυλο σιταρενιο κιτρινο, λιγο προζυμι(δεν μου αρεσει η ξυνη γευση)ψηνω στους 240 βαθμους.Δεν το παθαινω συχνα,δεν ξερω ποιον να ρωτησω,εφαγα τον κοσμο ΝΑ ΨΑΧΝΩ.
    Σας παρακαλω μηπως γνωριζετε εσεις???

    ReplyDelete
  34. Η ξινάδα του ψωμιού, δεν οφείλεται τόσο στην ποσότητα του προζυμιού, όσο στην ποσότητα του αλευριού που θα βάλεις στο ανάπιασμα.
    240 βαθμοί θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ! Απορώ πώς δεν σου καίγονται απ' έξω και δεν μένουν άψητα από μέσα με τόσο ψηλή θερμοκρασία.
    Τώρα, για το σκάσιμο ολόγυρα... δοκίμασε να βάλεις ένα μεταλλικό μπωλάκι με νερό μέσα στο φούρνο, έτσι ώστε να υπάρχει υγρασία καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Περιμένω νέα! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  35. Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου.
    Εχεις δικιο για την ποσοτητα του προζυμιου το ξερω, 150 γραμμαρια με το αναπιασμα στα 2,5 κιλα αλευρι,απο γευση ειναι τελειο για τα δικα μου γουστα.
    Βαζω νερο στον φουρνο σε πηλινο πιατο,στους 240 βαθμους το αφηνω κανα
    10 λεπτο και μετα κατεβαζω στους 220
    Τον δυνατο φουρνο στην αρχη τον βαζω γιατι καπου διαβασα οτι το καρβελι στην αρχη θελει δυνατη θερμοκρασια για να σταματησει το προζυμι να φουσκωνει στο ψησιμο.
    Κανεις δεν ξερει να μου πει,υποψιαζομαι οτι συνεχιζει να φουσκωνει μεσα στο φουρνο,η πλακα ειναι οτι δεν το παθαινω συχνα,αλλα οταν συμβει ψαχνομαι,(κλαιω χαχαχα).
    Σημερα εβαλα παραπανω ολικης,να φταιει αυτο???να βιαστηκα να το ψησω???μολις ειχε αρχισει να σκιζει.
    Να ρωτησω εσυ πως καταλαβαινεις οτι ειναι ετοιμο για φουρνο???
    Μου ειπανε οτι οταν σχιζει ειναι ετοιμο,σημερα το εβαλα στους 40 βαθμους στον φουρνο για δυο ωρες
    Σε εχω κουρασει το ξερω,οποιον ρωταω μου λεει διαφορα,φταιει το αλευρι,ο φουρνος,κ.α τπτ ομως δεν ειναι σιγουρο.
    Κικη με λενε και εμενα,δεν ξερω εσυ αλλα εγω αφηνω και κανα δακρυ αν δεν μου πετυχει το ψωμι η κατι αλλο.
    Α και δεν ειμαι 20 ετων ξεπερασα τα 40:))
    Σε ευχαριστω που μου απαντησες!!!
    Να σαι καλα, καλη χρονια με υγεια και καλη τυχη.

    ReplyDelete
  36. Η φίλη μου η Αγγελική είχε ρωτήσει φούρναρη για το σκάσιμο ολόγυρα και της είχε πει να βάζει νερό, γιατι οι επαγγελματικοί φούρνοι έχουν υδρατμούς. Τώρα αν βάζεις νερό, μπορεί να φταίνε χίλια δύο πράγματα (θερμοκρασία, ζύμωμα, σκληρό αλεύρι κλπ), όμως θα σου πω αυτό που μου είχε πει κι εμένα η φίλη μου επειδή στενοχωριόμουν: φτιάχνεις ένα χειροποίητο ψωμί. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό! Τι κι αν σκάει; Αν δεις και του φούρνου τα χειροποίητα, σκασμένα είναι και μάλιστα ατσούμπαλα! Ε
    Κάτι άλλο που πρέπει να κάνεις, είναι να χαράζεις το ψωμί πριν το ψήσεις ώστε να βρίσκει δρόμο διαφυγής όταν θελήσει να σκάσει.
    Ένα προζυμένιο ψωμί, μπορεί να θέλει και 4-5 ώρες φούσκωμα εκτός φούρνου (σε θερμό περιβάλλον). Διπλασιάζεται και σκάσει όπως λες και από κει καταλαβαίνεις ότι θέλει ψήσιμο. Το σίγουρο είναι ότι ΕΣΥ δεν πρέπει να σκας. Χαμήλωσε λίγο τη θερμοκρασία, βάζε πήλινο με νερό, και απόλαυσε το χειροποίητο ψωμί σου. Δεν κάνουν πολλοί χειροποίητο ψωμί! Σωστά;

    ReplyDelete
  37. Κικη μου σε ευχαριστω ξανα.
    Το ψωμι μου ειναι νοστιμο,γλυκο οχι σκληρο αν και κλασικο χωριατικο με προζυμι (απο Ροδο).
    Μαλλον καταληγω σε δυο λαθη που εκανα
    α)δεν το χαραξα,(οποτε βρηκε διεξοδο στο πλαι, το λεω ΚΑΙ ΕΓΩ γιατι ενα εσκασε στην κορυφη μονο του, και ειχε λιγοτερο χωρισμα στο πλαι)
    β)βιαστηκα να τα ψησω (ειχαν ελαχιστα σχισιματα απο πανω και γιατι το δευτερο ψωμια ηταν καλυτερα, επειδη περιμεναν να ψηθουν τα πρωτα)
    Μαλιστα τα ψεκαζω 10 λεπτα πριν τα βγαλω απο τα φουρνο, εκτος απο το μπωλ που εχω μεσα.Εχω διαβασει εκτος απο εσενα και οτι αλλο μπορεσα πανω στο ψωμι με προζυμι.
    Εσυ εδω ησουν απο τις πιο κατανοητες, απλες και με χιουμορ αναρτησεις που με βοηθησαν.Βοηθανε πολυ και οι αποριες των επισκεπτων στο σαιτ σου και οι απαντησεις που δινεις εσυ και οσοι αλλοι απαντουν.
    Καληνυχτα Κικη απο Ροδο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ReplyDelete
  38. To ψέκασμα πριν το τέλος του ψησίματος σκληραίνει την κόρα. έχε το κι αυτό υπόψη. Οπότε, χάραξέ τα, άσε τα να φουσκώσουν με την ησυχία τους και μην σκας αν σκάνε. Χειροποίητα είναι στο κάτω κάτω, χωρίς συντηρητικά, αλλά με αγάπη και μεράκι! Το χιούμορ είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου και μου αρέσει να τα αντιμετωπίζω με χιούμορ όλα, ειδικά τη μαγειρική/ζαχαροπλαστική που λατρεύω! Περιμένω νεότερα Κικίτσα συνονόματη!

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. καλημέρα!
    Συγχαρητήρια για το απέραντο μεράκι!!!
    είμαι πρωτάρα στο ζύμωμα ψωμιού και προσπαθώ πολύ να το πετύχω.
    Αποφάσισα να φτιάξω προζύμι πριν μια βδομάδα με τον ακόλουθο τρόπο:
    4 κουταλιές αλεύρι (σιτάρι ολικής) με λίγο νερο, κάνω ζυμαρακι και αφήνω για μία μέρα σε πήλινο με μεμβράνη. την άλλη μέρα, βάζω άλλες 4 κουταλιές αλεύρι και λίγο νερο και ζυμώνω πάλι, και αφήνω. επαναλαμβάνω άλλες δύο φορές (4 συνολικά) και μετά φυλάω στο ψυγείο. το έχω τώρα 4 μέρες στο ψυγείο και είμαι έτοιμη για να φτιάξω ψωμί!

    Έχω 200γρ προζύμι, έχω αλεύρι σταρένιο ολικής, αλεύρι κριθαρένιο, αλεύρι σίκαλης, αλεύρι ντινκελ, όλα τα έχω, εκτός από ασπρο αλεύρι...
    και η ερώτηση είναι: μπορώ να συνδυάσω κάποια από τα αλευρια αυτά για να φτιάξω ψωμί που δε θα έχει μόνο στάρι? και σε ποιες αναλογίες με βάση τα 200 γρ προζύμι που έχω?
    Το ρωτάω αυτό γιατί σταρένιο ψωμί έχω φτιάξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. κι επιπλεόν υπάρχει και η δική σου συνταγή!
    Και το σιταρι υπάρχει παντού, στα μακαρόνια, στον τραχανά κτλ. Και προσπαθώ να βάλω και τα άλλα δημητριακά στη διατροφή μας μέσω του ψωμιού.
    Ευχαριστώ και... καλά ζυμώματα!

    ReplyDelete
  41. Κατερίνα ευχαειστώ για τα καλά λόγια!
    Έχεις προζύμι λοιπόν. Οκ. Κατ΄αρχήν μπορείς να το μεγαλώσεις συνεχίζοντας τη διαδικασία με περισσότερο αλεύρι και νερό για να γίνει πιο πολύ. Αν αποφασίσεις να το κάνεις, θα περιμένεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    Τώρα, για το προζύμι που έχεις και τα αλεύρια, θα τα χρησιμοποιούσα όλα αφού τα θες, αλλά θα έβαζα λιγότερο αλεύρι σε σύνολο, επειδή τα θεωρώ βαριά. Θα έβαζα περισσότερο σταρένιο επίσης σε σχέση με τα υπόλοιπα αλεύρια (πχ 300 σταρένιο, 150, 150). Αν το ΄κανα, θα έβαζα συνολικά 600 γρ. αλεύρια και τα 200 προζύμι. Αν το κάνεις πες μας τι απέγινε!

    ReplyDelete
  42. καλησπερα!καταρχην συγχαρητηρια για το τελειο αυτο blog! :) δευτερον εφτιαξα την συνταγη και μεχρι το αναπιασμα ολα καλα! το εκανα εχτες και το αφησα σαν χυλό(πιο σφιχτο) και μετα απο 15 ωρες ειχε φουσκωσει!αλλα μετα που συνεχισα απογοητευτηκα!το ειχα απο τις 7 το ψωμι να φουσκωσει μεσα στο ταψικι, τυλιγμενο με κουβερτες και μετα απο 2 ωρες τιποτα!απο τις 9 ειναι στον φουρνο στους 50C + και παλι τιποτα!τι εκανα λαθος? αλευρι εβαλα μισο "για ολες τις χρησεις" και μισο "σκληρο". συνολικα 2 κιλα. :/ κατερινα

    ReplyDelete
  43. Ευχαριστώ πολύ!
    Μπορεί να του έφταιξε οτιδήποτε. Ένα ρεύμα αέρα, η θερμοκρασία του νερού, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μην απογοητεύεσαι και ξαναπροσπάθησε! Τα αλεύρια δεν έφταιγαν...

    ReplyDelete
  44. Kiki ευχαριστώ για την απάντηση!
    Λοιπόν, προφανώς το προζύμι μου δεν πέτυχε και όταν το ανακάτεψα με το μισό αλεύρι δεν έγινε τίποτα. τζίφος!
    τι έκανα μετά?
    άφησα αυτή τη ζύμη 1-2 μέρες μόνη της, την ξέχασα βασικά (σκεπασμένη πάνω στο μάρμαρο του καλοριφέρ) γιατί ήθελα να σκεφτώ τι θα κάνω τώρα, έτρεχα με τη μικρή μου κτλ κτλ. και βεβαίως η ζύμη αυτή είχε φουσκώσει! οπότε, με το μάτι έβαλα τα υπόλοιπα αλευρια, ούτε που θυμάμαι τις αναλογίες, σίγουρα περισσότερο σταρένιο και λιγότερο σίκαλης, ζύμωσα αρκετά, έβαλα και τα σποράκια μου, το άφησα να φουσκώσει, δεν φουσκωσε πολύ, όμως το έβαλα να ψηθεί γιατί είχα μπουχτίσει πια!
    Το αποτέλεσμα: βγήκε ψωμάκι αρκετά σφιχτό με αρκετά έντονη την ξινή γεύση (προφανώς ήθελε περισσότερο αλεύρι στην τελευταία φάση?), όχι λοιπόν τρελλά επιτυχημένο, παρόλα αυτά ήταν καλοφάγωτο!
    Πάω τώρα για καινούρια επιχείρηση "προζύμι" και Παρασκευή - Σάββατο τα ξαναλέμε!
    Ευχαριστώ και καλή μέέέρααα!
    xxx

    ReplyDelete
  45. Ακόμα κι αν δεν έγινε απόλυτα καλό, θα δεις ότι ακόμα κι έτσι, θα έχεις ένα νόστιμο ψωμί! Πάντως μην απογοητευτείς. Καμιά φορά, με το πρώτο προζύμι δεν πάει καλά το ψωμί και πάει καλά με το 2ο. Κι εγώ έκανα προζύμι και δεν το βλέπω πολύ δυνατό. Παρόλα αυτά, άρχισα νέα πειράματα: προζυμένιο ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή! Καλή επιτυχία τη 2η φορά!

    ReplyDelete
  46. απ'οτι καταλαβα εφταιξε οτι το σκεπασα με κουβερτες αλλα δεν εβαλα κατι ζεστο διπλα(ή απο πανω)...το εψησα ομως και φουσκωσε λιγο τοτε!εγινε πολυ νοστιμο!ευχαριστω για την απαντηση!!κατερινα :)

    ReplyDelete
  47. καλο μήνα. εύγε για το σαιτ.μου μάθατε να κάνω ψωμί με προζύμι. έχω όμως ένα πρόβλημα. δεν μου φουσκώνει αρκετά και η ψίχα είναι λασπωμένη, είτε κάνω ζύμη νερουλή είτε όχι.τι κάνω λάθος??? φουσκώνει μόνο την ώρα που το ψήνω.το φτιάχνω το βράδυ το κρατάω ζεστό όλη νύχτα στον φούρνο(χωρίς πετσέτα στους 50 βαθμούς περίπου) μέχρι να κοιμηθώ δηλ. και μετά από 12-14 ώρες το ψήνω.την συνταγή αυτή την έγραψε στα σχόλια σας ένας άνδρας!!!!! και αν εξαιρέσω το πρόβλημα που έχω, είναι πολύ καλή. ευχαριστώ προκαταβολικά. η φιλιω.

    ReplyDelete
  48. Καλό μήνα κι ευχαριστώ!
    Η λασπωμένη ζύμη μοιάζει με ψωμί που δεν φούσκωσε αρκετά. Που δεν έγινε δηλαδή και ψήθηκε χωρίς να έχει σηκωθεί πρώτα. Ίσως να φταίει το κρύο που κάνει αυτό τον καιρό και δεν σηκώνεται σωστά. Δοκίμασε να βάλεις λίγο παραπάνω προζύμι (το 1/3 του βάρους του συνόλου του αλευριού, αν βάζεις το 1/4).
    Δεν κατάλαβα για ποια συνταγή λες. Για έναν κύριο που είχε γράψει σε σχόλιο σε άλλο ποστ ότι χρειάζεται ελάχιστο προζύμι; Γι΄αυτή λες;

    ReplyDelete
  49. ναι για αυτήν που χρειάζεσαι μόνο 2 κουταλιές της σούπας προζύμι για 3 κούπες αλεύρι και 1 περίπου νερό. εγώ όμως βάζω περίπου το διπλάσιο προζύμι. θα δοκιμάσω να βάλω όσο μου λες. μήπως παίζει ρόλο το ότι δεν το σκεπάζω με πετσέτα? επειδή το βάζω στον φούρνο τον ζεστό φοβάμαι να βάλω πετσέτα μέσα μην καεί. να'σαι καλά. φιλιω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντως κι εγώ όταν είχα κάνει εκείνη τη συνταγή, δεν μου είχε φουσκώσει ικανοποιητικά και είχε ένα μέρος σαν αγίνωτο όπως το δικό σου. Αν ο φούρνος σου είναι κανονικός, μη φοβάσαι να το τυλίξεις με πετσέτα, αρκεί να είσαι σπίτι όταν το κάνεις (το λέω γιατί στο δικό μου φουρνάκι οι αντιστάσεις σχεδόν ακουμπάνε στην πετσέτα...)

      Delete
  50. καλησπέρα, πολύ καλη δουλειά. Θελω τα φωτα σας, εκανα αναπιασμα σημερα το μεσημερι για να ζυμωσω μεθαυριο το θεμα ειναι οτι εκανα μια πατατια. το απογευματακι ειχε διπλασιαστει η ζυμη και ειπα να ζεστανω κανα 5 λεπτο τον φουρνο για να διατηρειτε σωστα η θερμοκρασια τωρα στα κρυα, και πριν κανω αυτο και το ξαναβαλω μεσα ανακατεψα το αναπιασμα, το ξεφουσκωσα για να ξανα φουσκωσει προσθετοντας του λιγο αλευρι,επειτα ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ 20 λεπτα αναμενο τον φουρνο στη πιο χαμηλη σταθμη (50w)!!! λετε να χαλασε το προζυμη; μετα απο ποσες ωρες δεν ειδα καμια σημαντικη αλλαγη κ αγχωνομαι!

    ReplyDelete
  51. Θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να ξεφουσκώσεις το ήδη φουσκωμένο ζυμάρι. Μπορεί να το πείραξε αυτό. 50 βαθμοί επίσης, θεωρώ ότι είναι πολύ σε προζύμι. Αν ήταν ήδη διαμορφωμένο καρβέλι δεν θα πείραζε, αλλα τα προζύμια (και τα αναπιάσματα επίσης) είναι ευαίσθητα. 30 βαθμοί είναι καλά. Αν δεν έχει φουσκώσει τόσες ώρες, φοβάμαι πως δεν θα φουσκώσει.

    ReplyDelete
  52. μια ακόμα ερώτηση. το προζύμι μας (το οποίο έχουμε κρατήσει από το ψωμί που κάνουμε) το διατηρούμε εντός η΄ εκτός ψυγείου?? ζυμώνω μια φορά την εβδομάδα. και πάλι ευχαριστώ. φιλιω

    ReplyDelete
  53. ολα οκ τελικα τριπλασιαστηκε μετα απο μερικες ωρες! βασικα ειμαι αφανταστα εκνευρησμενος διοτι καπου εκανα μια βλακεια και 2 μερες προετιμασια πηγε χαμενη + τα υλικα. Ζυμωσα 2 κιλα ψωμι, φουσκωσε ολα ωραια, το απλωσα στο παγκο να το ζυμωσω αλλο λιγο να το κανω καρβελια. Ε και δε ζυμωνωταν με τιποτα, κολλαγε παντου στο χερι στον παγκο δεν μπορουσα να κανω τιποτα. εβαλα ποσο αλευρι τιποτα. γεματο καρουμπαλακια και δεν ζυμωνοταν. το εβαλα στο ταψι απλωθηκε ουτε να του κανω μαχαιρια δε μπορουσα. Για να μη την ξαναπατησω τι εφτεγε; το αλευρι που εβαλα; η το νερο ηταν πολυ απο πριν;

    ReplyDelete
  54. Δεν καταλαβαίνω. Ξαναζύμωσες αφού φούσκωσε μετά το ανάπιασμα ή αφού φούσκωσε με σκοπό να ψηθεί. Εν πάσει περιπτώσει, γιατί ξαναζύμωσες αν είχε φουσκώσει για ψήσιμο; Δεν χρειαζόταν!

    ReplyDelete
  55. Αχ καλη μου κυρια, σημερα ξαναπροσπαθησα. Λοιπον, τελικα ο φουρνος μου στους 200 ψηνει το ψωμι σε τουλαχιστον 1.30 ωρα. Σε ολους θελει 45 με 1 ωρα σ εμενα 1.30 τι να πω. Μετα στο θεμα μας, δοκιμασα σημερα να το ψησω οπως ειναι στη στρογγυλη του φορμα φουσκωμενο 1 φορα (το αναπιασμα δε το αναφερω ειναι δεδομενο απ την προηγουμενη μερα) και μου αρεσε καλυτερα. Αλλα το προβλημα με την κορα θα το λυσω αλλη φορα γιατι ειχα πολυ σκληρη πανω πανω και το υπολοιπο ψωμι ολα οκ. Θ α δοκιμασω να το βαλω σε γαστρα να βαλω και λιγο νερακι μεσα οπως ανεφερες, κ επισης θα αφησω την ζυμη να φουσκωσει μεσα στη φορμα χωρις περιττα πασπαλησματα με αλευρια, γιατι μετα απο πανω γινεται σκληρη η ζυμη οταν φουσκωσει και οι συνεπειες φενονται στο ψησιμο. Τι αλλο να κανω μεχρι να βρω το δρομο μου να ξεκουραστω, να φτιαχνω ξεγνιαστα το ψωμακι μου. Βοηθεια μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το κάθε ψωμί θέλει ψησιμο ανάλογα με το μέγεθός του. Αν ένα ψωμί είναι μισό κιλό, δεν θα ψηθεί στον ίδιο χρόνο με ένα 2κιλο! Μία ώρα ψήσιμο τουλάχιστον για ένα ζυμωτό προζυμένιο ψωμί, να μη σου πω και παραπάνω, αν λάβεις υπόψη σου ότι συνήθως τα ζυμωτά δεν είναι ποτέ λιγότερο από κιλό. Μην παραπονιέσαι για το φούρνο σου λοιπόν!
      Η κόρα σκληραίνει περισσότερο αν τις βρέχεις και αν την πασπαλίζεις με αλεύρι. Τα προζυμένια ψωμιά έχουν σκληρή κόρα συνήθως! Αν βάλεις στη γάστρα νερό όπως είπες, το νερό θα είναι σε μπωλάκι στο φούρνο. Επίσης, για να μην γίνει σόλα η κόρα, σκέπαζε με αλουμινόχαρτο μόλις πάρει χρώμα.

      Delete
  56. Έχω και φωτογραφικό υλικό, ορίστε η ζύμη μετά το ένα και μοναδικό φούσκωμα (χωρίς δεύτερο όπως ανέφερες) , έτοιμο για ψήσιμο. Η σκληρή κόρα είναι δεδομένη στο ψήσιμο όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Τι έχετε να πείτε;

    http://img11.imageshack.us/img11/1848/dscn4078x.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια χαρά είναι το ψωμί σου! Αυτό έχω να πω!

      Delete
  57. τοτε φταιει κατι αλλο στο ψησιμο και την σκληρη κορα

    ReplyDelete
  58. ο φούρνος ... δοκίμασα σε άλλον κ ολα ειναι οκ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να που λύθηκε το μυστήριο!

      Delete
  59. Συγχαρητήρια για το κατατοπιστικό σάιτ σας.Με βοήθησε να διορθώσω κάποια λαθάκια σχετικά με το ζύμωμα του ψωμιού.Ζυμώνω περίπου ένα χρόνο με προζύμι που έχω πάρει από μία γειτόνισσά μου.Αυτό που δεν μπορούσα να καταλάβω ήταν γιατί το ψωμί μου είχε ξινή γεύση.Τώρα μπορώ να πω ότι έχω διορθώσει την γεύση του βάζοντας για ανάπιασμα του προζυμιού το 1/7 του αλευριού που θα ζυμώσω.Χρησιμοποιώ κάθε φορά 2 κιλά αλεύρι σκληρό από το οποίο το 1/7 το βάζω στο ανάπιασμα του προζυμιού.Κάθε φορά που ζυμώνω κρατάω ζυμαράκι 150 γραμ περίπου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με εσωσες,αυτες ακριβως τις αναλογιες χρησιμοποιω και πετυχα γλυκο ψωμι προζυμενιο χωρις να ξυνιζει καθολου,ευχαριστω.

      Delete
  60. Χαίρομαι πολύ που έλυσες απορίες σου! Να και μία που ΔΕΝ ήθελε την ξινή γεύση στο ψωμί της! Αντιθέτως εμένα μου αρέσει πολύ! Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  61. Καλησπερα και μπραβο για την καλη δουλεια. Θα ηθελα βοηθεια σε κατι αν καποιος μπορει να βοηθισει θα το εκτιμουσα . Προσπαθω να κανω ενα ψωμακι σε μεγεθος ατομικης πιτσας αλλα θελω να δημιουργησω κενο αναμεσα για να το γεμισω. Στοις προσπαθειες που εκανα βγαινει με ψυχα κατω αλλα οχι και πανω δεν θελω πολυ ψυχα ελαχιστη να ειναι. Το ψηνω σε επαγγελματικο ηλεκτρικο φουρνο σε 350 κατω 300 πανω βαθμους το ζυμαρι ειναι ενα απλο ζυμαρι αλευρι 70-30 ζαχαρι αλατι μαγια λιγο λαδι νερο. Το ζυμαρι το αφηνω περιπου κανα 2 ωρο να ξεκουραστει. Αν καποιος μπορει να βοηθησω παρακαλω ας με βοηθησει

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό που ζητάς μου θυμίζει την αραβική πίτα. Αναζήτησε τη συνταγή έτσι ή pocket bread και νομίζω θα βρεις αυτό που ζητάς.

      Delete
    2. Σε ευχαριστω πολυ

      Delete
    3. Παρακαλώ! Δες κι αυτή εδώ: http://www.tammysrecipes.com/homemade_pita_pocket_bread

      Delete
  62. Κική όπως σου είπα για να κρίνεις πως τα πάψ σου έστειλα email με φωτογραφίες μετά απο 24 ώρες προετοιμασίας για προζύμι

    ReplyDelete
  63. Μια χαρά είναι το προζυμάκι σου! Κουκλί!

    ReplyDelete
  64. Κική δεν αναφέρεις πόσο αλάτι πρέπει να βάλουμε !! Αν είναι εύκολο γράψε σε παρακαλώ !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αλέξανδρε, για 2-2,5 κιλά ψωμί, θέλει τουλάχιστον μια κουταλιά σούπας. Δοκίμασε λίγο το ζυμάρι να δεις μήπως θέλει παραπάνω.

      Delete
    2. Ena koytalaki alati gia miso kilo psomi einai i pio sosth analogia.

      Delete
    3. Θεωρώ ότι μπορεί να είναι πολύ...Εξάλλου είναι θέμα γούστου και υγείας το πόσο αλάτι θα βάλουμε.

      Delete
  65. Δεν μου πήγε καλά δυστυχώς !! Ενώ το ζυμάρι μου στο τέλος της 1ης φάσης είχε τριπλασιάση τον όγκο του, πήγαν όλα στραβά στην δεύτερη φάση !! Το ζυμάρι μου ήταν κάπου στο 1700 γρ. στο τέλος της πρώτης φάσης. Ολα καλά !!
    Αμέσως μετά της 8-9 ώρες πρόσθεσα περίπου 600γρ. καλαμποκάλευρο !! ζύμωνα επί 15-20 λεπτά συνεχόμενα μέχρι που το ζυμάρι κολλούσε ίσα-ίσα στην παλάμη μου !!! Λάδωσα 2 ταψιά (μεγάλα) και τα έβαλα στον φούρνο,(τα χάραξα)για περίπου 3 ώρες να ανέβουν !! Δεν ανέβηκαν όμως καθόλου...!!! Αντιθέτως άπλωσαν...λες και ξεχείλωσαν !! Εν τέλη τα έψησα και τα 2 μαζί στον φούρνο με αέρα στους 190 βαθμούς !! Εμφάνιση πολύ χάλια. Γεύση...σαν να τρώω τραχανά !! αχμμμ πιστεύω στην δεύτερη προσπάθεια να πάνε όλα καλά !!! Ισως αν έβαζα ένα στρογγυλό ταψάκι όπως αυτό που έχεις στης φώτο, να ήταν καλύτερα !!! :(

    ReplyDelete
  66. Παραθέτω και μερικές φώτο από την 2η φάση

    http://prntscr.com/hfln6
    http://prntscr.com/hflqe
    http://prntscr.com/hfltt
    http://prntscr.com/hflz4
    http://prntscr.com/hfm1j

    ReplyDelete
  67. Η τραχανένια γεύση (και ίσως και πικρή) οφείλεται στο καλαμποκάλευρο. Δεν θα έβαζα τόσο πολύ. Το καλαμποκάλευρο είναι βαρύ, πικρίζει και είναι και έχει πολύ τραχιά υφή. Το ότι άπλωσε, μπορεί να οφείλεται στην ποσότητα νερού που έβαλες. Ανεξάρτητα από τη συνταγή εδώ, αν θες να έχεις καρβέλι που να στέκεται χωρίς να χρειάζεται ταψί, θα πρέπει να βάλεις από ελάχιστο έως καθόλου νερό. Έχω συνταγή που δεν προσθέτω καθόλου νερό στο 2ο ζύμωμα ακριβώς γι αυτό το λόγο. Μην απογοητεύεσαι με την πρώτη προσπάθεια. Το προζύμι σου πήγε καλά. Μένει να πάει καλά και στη 2η φάση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχεις email στο προφίλ. Στείλε μου εσύ για να σου στείλω τη φωτό.

      Delete
  68. Η 1η φωτο με το αναπιασμένο, είναι τέλεια! Όπως έπρεπε να είναι! Για να μην παιδεύσαι όταν ζυμώνεις και σου κολλάει, αντί να ρίξεις όσο νερό θα έριχνες μονομιάς, ρίχνε λίγο στα χέρια σου. Ακόμα και αλεύρι μπορείς να προσθέσεις, ας είναι περισσότερο από όσο θα έβαζες. Για το φούσκωμα δεν έχω να πω τίποτα διότι το ψωμί έχει φερετζέ και δεν ξέρω τι έγινε από κάτω! χαχα!

    ReplyDelete
  69. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Κική !!! Την επόμενη φορά (πολύ σύντομα) λέω να βάλω μόνο σταρένιο αλεύρι 70% !! Η γεύση είναι όπως πολύ σωστά την αναφέρεις !!!!

    Ορίστε και η φώτο από το τελικό ψήσιμο !! το συγκεκριμένο δεν δείχνει να έχει ξεχειλώσει τόσο...όσο το άλλο που έπιασε σχεδόν όλο το ταψί... !!

    http://prntscr.com/hg1vc

    ReplyDelete
  70. Παρακαλώ!
    Στη φωτό είναι εμφανής η τραχιά του υφή που οφείλεται στο καλαμποκάλευρο. Το άπλωμα έγινε από το πολύ νερό ή επειδή δεν το περιόρισες σε ταψι. Αν θες να μην είναι σε ταψί, πρέπει να είναι πολύ σφιχτή η ζύμη. Αν έχεις email (θα κοιτάξω στο προφίλ σου) θα σου στείλω φωτό από τέτοιο ζυμάρι για να καταλάβεις.

    ReplyDelete
  71. Ευχαριστώ !! Θα προβώ σε αγορά φόρμας με το κλιψ αύριο κιόλας !!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και ένα κοινό ταψί μικρό κάνει. Αν πάρεις, καλύτερα είναι τα αλουμινένια για ψωμί.

      Delete
    2. Σου εστειλα μειλ. Δεν ανεβασα το σχόλιο με το ιμειλ σου επίτηδες :-)

      Delete
    3. Καλημέρα Κική !! Δεν μου έχει έρθει κάτι στο mail !! όποτε μπορέσεις κάνε άλλη μια προσπάθεια kostantakis@tellas.gr

      Θα ήθελα να δω την φώτο που λές !! :)

      Delete
  72. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΑΣ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΕ ΑΕΡΑ ΤΟ ΨΗΝΕΤΕ Η ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ!
      Ο φούρνος μου δεν έχει αέρα, οπότε σε πάνω κάτω αντιστάσεις.

      Delete
  73. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ 170 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ReplyDelete
  74. Γιώργο σου απάντησα παραπάνω. Σε πάνω κάτω αντιστάσεις και όχι στους 170. 190 θέλει το ψωμάκι.

    ReplyDelete
  75. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΞΑΝΑΡΩΤΗΣΑ.ΞΕΚΙΝΩ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ!

    ReplyDelete
  76. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΟΛΙΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΙ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ.ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ!

    ReplyDelete
  77. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uUj7VYgoLYo#t=7s
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ .ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ.

    ReplyDelete
  78. ΚΑΛΗΜΕΡΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΖΥΜΑΡΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ .ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΥΜΠΑΓΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΑΧΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΦΡΑΤΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΛΑ.ΝΕΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ 13.00.

    ReplyDelete
  79. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ !ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ ΔΕΝ ΘΕ ΤΑ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέλεια! Χαίρομαι που πήγε καλά! Καλοφάγωτο!

      Delete
  80. ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑ ΧΑΛΑΩ ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΞΝΑ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΕ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ;

    ReplyDelete
  81. Μην σκέφτεσαι αρνητικά. Μια χαρά θα πάει!
    Όχι. Δεν έχω βάλει συνταγή με καλαμποκάλευρο. Δεν το προτιμώ για ψωμί συνήθως, επειδή αν πέσει πολύ δίνει πικρή γεύση και πολύ τραχιά όψη και υφή. Δες παραπάνω τα σχόλια και τις φωτό του Αλέξανδρου που έβαλε καλαμποκάλευρο. Η γνώμη μου είναι να κάνεις την ίδια συνταγή και να αντικαταστήσεις ένα μικρό μέρος από το αλεύρι με καλαμποκάλευρο.

    ReplyDelete
  82. Καλημέρα Κική !!!! Η δεύτερη προσπάθεια μου βγήκε πολύ καλή !! Θέλω ακόμα δουλειά βέβαια....αλλα βαδίζω σε καλό δρόμο !!! Βασικά δεν ξέρω πως να δώσω μια πιο όμορφη εμφάνιση στο ψωμί !!! Η γεύση του μοναδική...σχεδόν αγγίζω το τέλειο για τα προσωπικά μου γούστα !! Επιτέλους προζυμένιο ψωμάκι !!!!!

    φώτο :

    http://prntscr.com/hqigr
    http://prntscr.com/hqijt



    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι που πήγε και η 2η φορά καλά. Σιγά σιγά θα εξοικειωθείς και δεν θα έχεις κανένα φόβο ή πρόβλημα! Για το σκάσιμο του ψωμιού, δοκίμασε περισσότερο ζύμωμα (εγώ δεν χολοσκάω...) ή βάλε ένα μεταλλικό μπωλάκι μέσα στο φούρνο σου όσο ψήνεται για να έχει υγρασία.

      Delete
    2. Επίσης (τώρα που τις ξαναβλέπω) βάζε χαρτί ψησίματος στο ταψί για να μην παιδεύεσαι και να μην πλένεις.
      Έχω την υποψία, κοιτάζοντας τις χαρακιές του ψωμιού, ότι είναι αρκετά αραιό το ζυμάρι σου. Έτσι είναι;

      Delete
  83. Ηταν αραιό κάπως ναι αλλά από γεύση έσκιζε :)
    Εχτές έφτιαξα το ψωμί που έχεις εδώ αλλά σε μικρότερη ποσότητα !! Κάπου 1.5 κιλό μου βγήκε ψημένο !!

    φούσκομα
    http://prntscr.com/hx6uw

    ψήσιμο
    http://prntscr.com/hx6yv

    από κάτω
    http://prntscr.com/hx729

    καλοφάγοτο !!!
    http://prntscr.com/hx75q

    :)

    ReplyDelete
  84. Τέλειο! Μια χαρά!!!

    ReplyDelete
  85. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΟΛΑΪ ΠΟΥ ΛΕΝΕ.ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΝΟΜΙΖΩ 6 ΨΩΜΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΟΛΟΙΣ ΠΗΓΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΟΥ ΑΝΑΠΟΔΩΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΟΥΠΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΞΑΝΑΤΥΛΙΞΑ ΜΕ ΠΕΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΠΑΛΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ Η ΠΑΕΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ;

    ReplyDelete
  86. Λογικά θα ξαναφουσκώσει! Για πες μας τι έγινε!

    ReplyDelete
  87. ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΑΤΕ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΞΑΝΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΡΙΣΤΗΚΕ ΛΙΓΟ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο.Κ.ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΓΑΖΩ

    ReplyDelete
  88. Καλα εισαι σοβαρη; Εχεις φτιαξει Blog και απαγορευεις την αναδημοσιευση; Πρωτη φορα στο κοσμο βλεπω κατι τετοιο... Εισαι η ντροπη ενος Blogger... αυτα και καλη σου μερα.

    ReplyDelete
  89. Καλημερα,εχω προζυμι ανενεργο ποσες μερες θα μου παρει να το ενεργοποιησω.Προσπαθησα χτες και σημερα τιποτις,ενω φαινοτανε μεσα στο βαζο να ειναι δυνατο με τρυπουλες,μυριζει σωστα,το φουσκωμα σημερα δεν ειναι ικανοποιητικο.ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΟΥ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όταν λες ανενεργό, εννοείς ότι το είχες αχρησιμοποίητο στο ψυγείο ή ότι θεωρείς ότι δεν δουλεύει; Ασε το να πάρει θερμοκρασία δωματίου και πρόσθεσε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι. Τύλιξε το με κουβερτούλα. Δες αν αντιδρά μέχρι την επόμενη μέρα. Αν δεν έχει αντιδράσει, επανέλαβε για 2-3 μέρες. Αν μετά απο τόσες μέρες δεν αντιδρά, θέλει πέταμα και φτιάξιμο από την αρχή.

      Delete
  90. Το ειχα στην καταψυξη, το εβγαλα προχθες, το αφησα σε θερμοκρασια περιβαλοντος,το ενεργοποιησα χθες το βραδυ αλλα δεν φουσκωσε ικανοποιητικα.Κικη σου ειχα ξαναγραψει,ρωτησει πριν κανα χρονο,το μυστικο για να μην χωριζει το ψωμι(ανοιγει σχεδον μισο δαχτυλο) στην μεση ειναι το δυνατο προζυμι.Εγω προσπαθω να βαζω παντα λιγο προζυμι για το λογο οτι δεν θελω την ξινη γευση, για αυτο με ταλαιπωρω.Το γραφω γιατι ειχα διαβασει απο πολλες κοπελες να ρωτανε και απαντηση δεν επαιρνε καμια.Να φανταστεις 4 ωρες στο φουρνο στους 40 βαθμους και δεν ελεγε να σκισει,να φουσκωσει.Θα κανω αυτο που μου λες εσυ για την ενεργοποιηση,διαβασα πιο πανω σχολια και θα κανω αυτο που λεει μια κοπελα 1/7 στα δυο κιλα ψωμι εγω εβαζα γυρω στα διακοσια γραμμ.Το καλοκαιρι δεν εχω προβλημα σε δυο ωρες εχω ωραιοτατο γλυκο ψωμακι τωρα δεν.Ευχαριστω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχω βάλει ΠΟΤΕ προζύμι στην κατάψυξη και όσοι ασχολούνται λένε ότι δεν δουλεύει καλά μετά την κατάψυξη.
      Σχετικά με την ξινίλα του ψωμιού: δεν φταίει τόσο το προζύμι, όσο η ποσότητα του αλευριού που θα προσθέσεις στο ανάπιασμα. Αν βάλεις ελάχιστο αλεύρι στο ανάπιασμα και όλο το υπόλοιπο την επόμενη μέρα δεν θα ξινίζει. Διάβασε στο ψωμί με προζύμι να δεις που το λεω.

      Delete
    2. Βαζω 60γρ. προζυμι με το αναπιασμα συνολικα γινεται γυρω στα 200γρ. σε 2+ και κατι αλευρι(ολικης με κιτρινο)το καλοκαιρι δεν εχω προβλημα.Η καλυτερη συντηρηση ειναι το ψυγειο οχι η καταψυξη.Ειχα ενα κομματι δυνατο προζυμι που μου ειχαν δωσει πριν κατι μηνες και ειπα να χρησιμοποιησω αυτο.Θελει δουλιτσα ομως πριν.Ευχαριστω ξανα.

      Delete
  91. Κικη ξεχασα να σου πω, δυσκολευομαι να βρω οτιδηποτε "στην αναζητηση" που εχεις π.χ εγραψα "προζυμι" και δεν εμφανισε τιποτα,μηπως κανω κατι λαθος;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τόσο στην αναζήτηση του μπλόγκερ πάνω αριστερά, όσο και στη δική μου που έχω βάλει δεξιά, για να δουλέψουν θέλουν απόλυτη ακρίβεια σε τονισμό, κεφαλαία και ορθογραφία. Δοκίμασε να γράψεις προζύμι χωρίς τόνο και με τόνο και θα δεις τα αποτελέσματα.

      Delete
  92. A o τονος εφταιγε, ωραια ευχαριστω,το τσεκαρα ο.κ τωρα.Ευχαριστω.

    ReplyDelete
  93. ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ .ΕΙΜΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΝΑ 4μηνο ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ.ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΑΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΒΑΡΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ ΜΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΕΣΕΝΑ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ .ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΖΥΜΑΡΙΑ ΑΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΦΥΛΟ ΠΙΤΑΣ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑ !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς το Γιώργο!
      Για όλα όσα ζητάς, θα σε παραπέμψω στις λέξεις κλειδιά (αριστερή στήλη στο μπλογκ με την ετικέτα labels) για να βρεις ό,τι θες, γιατί δεν έχω μία και δύο συνταγές να σου προτείνω, αλλά πολύ περισσότερες. Εκεί έχω και ψωμί με μαγιά και φύλλο πίτας κλπ. Τέλος, να σου πω ότι όλα αυτά και πολύ περισσότερα, συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες. Πιστεύω ότι θα σε ενδιέφερε αφού σου αρέσει το ζύμωμα.

      Delete
  94. Καλησπερα.
    Στις δρασεις χωρις μεσαζοντες αρχισαν να φερνουν αλευρι ολικης και τυπου Μ για ψωμι.
    Σε συσκευασιες των 5, 8 και 10 κιλων.
    Οι τιμες ειναι 0.80 - 0.85 για το ολικης.
    Και 0.60 - 0.65 το κιτρινο και αυτο για ολες τις χρησης.

    Εδω εχουμε σημειωσει μερικα απο τα σημεια διανομης στην Αθηνα με τις σχετικες πληροφοριες:
    http://goo.gl/maps/TNFDz

    Αν θελετε να προσθετε καποιο επιπλεον που γνωριζετε γραψτε ενα μηνυμα.

    Στα φυλλαδια και τους ιστοτοπους τους αναφερουν συνηθως τον μυλο.

    Εγω φτιαχνω με του Δαβρη απο Αυλωνα και ειμαι ευχαριστημενως.
    Πηρα να δοκιμασω και του Πανταζη απο Μεγαρα.
    Εχει δοκιμασει κανεις και εχει να προτεινει καποιο αλλο;

    Και οι ποιο γνωστοι μυλοι εχουν καλυτερες τιμες στα πρατηρια τους απο αυτες του εμποριου.
    Στα σιτε τους θα βρειτε στοιχεια επικοινωνιας.

    ReplyDelete
  95. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΙΚΗ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχω βάλει ποτέ στην κατάψυξη γιατί δεν πιστεύω ότι θα δουλεύει καλά. Παρόλα αυτά, πρέπει να δοκιμάσω μια φορά.

      Delete
  96. ΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πώς βγηκε; Αγινωτο; Λασπωμενο;

      Delete
  97. ΠΕΡΙ ΤΩΝ 5 ΠΟΝΤΩΝ ΥΨΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΟΨΕΙ ΑΚΟΜΑ

    ReplyDelete
  98. Εγώ θα το έτρωγα αν δεν ήταν λασπωμένο. Αν έχει την ξινίλα και τη νοστιμάδα του προζυμένιου ψωμιού, θα εξακολουθεί να είναι νόστιμο, κι αν είναι...πλακέ :-)
    Μόλις έβγαλα από το φούρνο το δικό μου προζυμένιο :-)

    ReplyDelete
  99. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΠΑΛΕΥΩ ΚΑΤΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ

    ReplyDelete
  100. Ευχαριστώ!
    Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  101. ΜΠΑ Η ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μην το βάζεις κάτω! Ο επιμένων νικά! ;-)

      Delete
  102. Κική γειά σου και σε ευχαριστώ πού για το πολύ κατατοπιστικό σου post. Εχω μάθει να κάνω ζυμωτό ψωμάκι με λίγο διαφορετικό τρόπο και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν σου φαίνεται σωστός. Η διαφορά είναι οτι αναπιάζω το προζύμι αρκετές φορές διπλασιάζοντας με αλεύρι και νερό την ποσότητα όταν φουσκώνει και όταν πλέον έχω την ποσότητα που θέλω να ψήσω το ζυμώνω προσθέτοντας λίγο νεράκι και αλέυρι τόσο ώστε να μην κολλά πολύ στο χέρι. Το αφήνω να φουσκώσει και το ψήνω. 3-4 φορές είναι αρκετές για ένα καρβέλι του κιλού. Μία δεύτερη απορία που έχω είναι αν μπορώ ενδιάμεσα στα αναπιάσματα να το βάλω στο ψυγείοτο βράδυ και να συνεχίσω το πρωί ή είναι καλύτερα να το αφήσω έξω με κίνδυνο να ξεφουσκώσει. Το προζύμι που έχω είναι φαίνεται δυνατό γιατί σε κρύα κουζίνα παίρνει 1.5-2 ώρες να φουσκώσει

    ReplyDelete
  103. Παρακαλώ!
    Για το πρώτο ερώτημά σου: αν ο τρόπος που κάνεις σου δίνει ικανοποιητικό ψωμί, όλα τα άλλα είναι περιττά. Ίσως αυτό που κάνεις να σου χαρίζει και τρύπες στο ψωμάκι σου.
    Γία το δεύτερο: Γενικά στα φουσκώματα μπορούμε να βάζουμε τα ζυμάρια στο ψυγείο. Στο ψυγείο ανακόπτεται το φούσκωμά τους και όταν επανέρχονται σε θερμοκρασία δωματίου συνεχίζουν. Και έξω να το αφήσεις, δεν θα ξεφουσκώσει.

    ReplyDelete
  104. Θα ηθελα να ρωτησω σε ποια χρονικη στιγμη κατα το ζυμωμα του ψωμιου ριχτουμε το αλατι για να μην επηρεαστει το προζυμι και χασει τη δυναμη του. Ευχαριστω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το αλάτι το βάζουμε στη 2η φάση που κάνουμε το τελικό ζύμωμα.

      Delete
  105. Εβαλα το αλατιστο 2ο μερος.Εν συντομια σας εκθετω το προβλημα μου.Το προζυμι μου διπλασιαζεται και με. φουσκαλες.Το ψωμι ομωςΟΥΔΕΠΟΤΕξυνιζει, παρολου της ζεστης. Αν το αφησω,κατα πολλους, αχρησημοποιητο πιανει κρουστα κιτρινη. Χρησιμοποιω περισσοτερο αλευρι,απο το συνολο,το πνιγει καιδεν φουσκωνει εδω και 5 ω.Κοντολογης θελω πρζυμενιο ψωμι που να ξυνιζει μπορω να το πετυχω? Τι λετε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ξινίλα είναι φυσικό επόμενο της ζύμωσης. Δεν ξέρω γιατί δεν ξινίζει. Οι λόγοι που ένα προζύμι ή ψωμί με προζύμι δεν γίνεται, μπορεί να είναι δεκάδες. Δεν ξέρεις τι ακριβώς το ενόχλησε. Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, όχι αέρηδες, καλής ποιότητας αλεύρι κλπ. Αν δεν φουσκώνει το ψωμί, δεν ήταν καλό το προζύμι. Προζύμι που δεν φούσκωσε, δεν θα φουσκώσει και το ψωμί. Καμιά φορά, πιάνει τη 2η φορά που θα κάνεις ψωμί αν είναι πολυκαιρισμένο κλπ. Εκείνο που σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις, είναι να εγκαταλείψεις. Ξανακάνε μέχρι να το πετύχεις. Καλή επιτυχία!

      Delete
  106. κική πες μου σε παρακαλώ ποιο είναι το κάλύτερο αλεύρι για ψωμί?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μιλάς για είδος αλευριού ή μάρκα;

      Delete
  107. Καλησπέρα,
    πολλά μπράβο για το blog !!!
    έχω μερικές ερωτήσεις.
    1)Μου έχουν δώσει προζύμι και όταν το αναπιάνω και φουσκώνει μυρίζει έντονα αλκοόλ. είναι φυσιολογικό?
    2)τα γρ του προζυμιού που θα βάλω στο ψωμί είναι πριν το αναπιασμα? ή αφου το αναπιάσω βγάζω τα γρ που θέλω?

    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
      Το προζύμι είναι προϊόν ζύμωσης, οπότε μου ακούγεται λογικό να μυρίζει αλκοόλ.
      Οσο για τη δεύτερη ερώτηση :-)
      Εγώ προσωπικά όταν έχω κάμποσο προζύμι, μετράω απευθείας από το προζύμι που ήδη έχω. Διαφορετικά, αναπιάνεις το ψωμί και κόβεις από κει 200 γραμμάρια. Αν το καλοσκεφτείς όμως, είναι το ίδιο, γιατί και τα δύο περιέχουν μόνο νερό και αλεύρι ;-)

      Delete
  108. Καλημερα σας.Σκεφτηκα για να μην σας κουραζω με συνεχη αναφυομενα ερωτημτα για το προζυμενιο ψωμι, να σας περιγραψω τι κανω οποτε να δεχτω τις διορθωσεις.Κανω ψωμι με 400 αλευρι ζυμωτο. Περνω 2 κ.σ.προζυμι απο το ψυγειο, ειναι σε καταταση χυλου, και το φερνω σε θερμοκρασια δωματιου, μετα προσθετω100 αλευρι,απο τα 400 , και κανω μπαλακι με υγρασια 45% και τα αφηνω ολο το βραδυ.Την επομενητο ζυμωνω με τα 300 αλ.,αλατι και νεο για να γινει ζυμη να μην κολαει.Το βαζω τη φορμα και ψηνω.Εχω το εξης ποτελεσμα:Δεν εχει ξυνιλα που θελω,ουτε μυρωδια ζυμωτου και μετα απο 2 μερες σφιγγει σαν πετρα.Τωρα ...ουφ τελειωσα.Μηπως τωρα διευκολυνα? Ευχαριστω πολυ.

    ReplyDelete
  109. Κάνεις δηλαδή σφιχτό μπαλάκι για ανάπιασμα; Και σε αυτή τη φάση και στην επόμενη, δοκίμασε να κάνεις χαλαρές ζύμες. Ας κολλάει. Το ότι σφίγγει σαν πέτρα μπορεί να σημαίνει ότι έχεις βάλει πολύ αλεύρι, ή ότι μένει εκτεθειμένο σε αέρα. Θέλει σε σακούλα κλεισμένο κλπ. Δοκίμασε αλεύρι Λήμνου ή κίτρινο Μύλων Αγίου Γεωργίου. Αν έχεις μύλους κοντά σου, πάρε χύμα και ζήτα αλεύρι 90%

    ReplyDelete
  110. Καλησπέρα. Ζυμώνω εδώ και 2 χρόνια και έχω κρατήσει το πρώτο προζύμι που είχα πιάσει με τις οδηγίες σου από τότε με μεγάλη επιτυχία! Η ερώτησή μου είναι η εξής: Θέλω να αρχίσω να φτιάχνω ψωμί ολικής αλλά φοβάμαι μήπως χαλάσει το προζύμι μου. Η διαδικασία είναι ίδια; Το προζύμι που θα πιάσω από ψωμί ολικής θα χρειάζεται την ίδια διαδικασία την επόμενη φορά;
    Σε ευχαριστώ και προσωπικά που με έπεισες και με βοήθησες (με τις κατατοπιστικότατες οδηγίες σου) να φτιάχνω το δικό μου ψωμί το οποίο - εκτός του υγιεινού - είναι και πιο γευστικό από του φούρνου.

    ReplyDelete
  111. Αυτά διαβάζω και χαίρομαι! Μπραβο! Η διαδικασία είναι η ίδια. Μπορείς να ξεκινήσεις προζύμι εξαρχής με αλεύρι ολικής ή να πάρεις από αυτό που έχεις. Μπορείς να κρατήσεις περισσότερο προζύμι μια φορά από αυτό που έχεις και να χρησιμοποιήσεις το μισό για το ολικής που θέλεις να κάνεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νομίζω τα κατάφερα. Βέβαια το προζύμι που κράτησα από το ολικής δε φούσκωσε το ίδιο με αυτό που κράτησα από το κίτρινο (κράτησα και από αυτό να είμαι σίγουρη :) ) Το ψωμάκι όμως έγινε μια χαρά!!!!
      Μία ερώτηση μόνο αν μπορείς να βοηθήσεις: ενώ χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο αλεύρι και κάνω ακριβώς την ίδια διαδικασία, ενώ φουσκώνει πολύ (φτάνει το ύψος της φόρμας) κάποιες φορές μου κάθεται λίγο στο κέντρο. Μέσα είναι αφράτο απλά αντί να έχει τη μορφή της καμπύλης προς τα επάνω την έχει προς τα κάτω... Έχεις κάποια εξήγηση;;;;
      Ευχαριστώ για όλα (και τα παλιά και τα καινούργια!!)

      Delete
    2. Βάζε λίγο περισσότερο προζύμι αν δεν φούσκωσε ικανοποιητικά, γιατί τα αλεύρια ολικής είναι πιο βαριά.
      Καμιά φορά, από τη λαχτάρα μας να φουσκώσει πολύ το ψωμί, το αφήνουμε παραπάνω από όσο πρέπει να φουσκώσει πριν ψηθεί. Αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές να πέφτει λίγο με το ψήσιμο. Πιστεύω ότι φταίει αυτό. Όταν φουσκώσει ικανοποιητικά, μην περιμένεις κι άλλο. Ψήσε το. Τώρα γιατί άλλες φορές συμβαίνει και άλλες όχι, μην ξεχνάς ότι είναι χημεία ;-)

      Delete
  112. ΦΤΙΑΧΝΩ ΨΩΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ.

    ReplyDelete
  113. ΚΙΚΗ ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΗΝΥΜΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΩ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΡΩΜΕ. ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΤΟ ΖΥΜΩΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συγγνώμη, δεν θυμόμουν ότι δεν είχα απαντήσει το προηγούμενο μήνυμα. Πολοί έχουν ρωτήσει το ίδιο θέμα. Δεν υπάρχει μαγικήσ υνταγή. Η ξινίλα γίνεται από τις μέρες που μένει το προζύμι, από το αλεύρι, από την ατμόσφαιρα, από όλα πιστεύω. Αν δεν είναι ξινό, κάτι φταίει. Πειραματίσου! Πάρε αλεύρι από μύλο, πάρε αλεύρι Λήμνου από το σούπερ Μάρκετ, άφησέ το παραπάνω. Με τις δοκιμές θα βρεις τι έφταιγε. Κι αυτό που λες μπορείς να κάνεις, αν και δύο μέρες μετά είναι πολύ λέω εγώ.

      Delete
  114. Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΕΓΙΝΕ.

    ReplyDelete
  115. ΤΕΛΙΚΑ ΚΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ. ΜΗΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΠΙΑΝΩ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΚΡΑΤΗΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΨΑΧΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ.ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ . ΜΟΝΟ ΕΓΩ Τ ΗΝ ΘΕΛΩ . ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ. ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΚΑΝΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΙΚΗ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΡΙΧΝΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Η ΞΙΝΟΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΒΓΑΖΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΞΙΝΙΛΑ. ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΑΠΙΑΝΩ ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΡΩΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΞΙΝΛΑ

    ReplyDelete
  116. Γραφετε οτι με το περισσοτερο αλευρι της συνταγης ,για προζυμενιο ψωμι το θεμα, στο αναπιασμα, αυτο θα γινει ξινο. Μακαρι. Ερωτω ομως σε ποια ρευστοτητα θα γινει το αναπιασμα, γιατι με το εναπομειναν αλευρι δεν μου φτανει και ετσι πλι αποτυχια.Μηπως η ενυδατωση του αναπιασματος γινει πχ 50%?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνω την ερώτηση. Τι εννοείται σε ποια ρευστότητα και αν είναι 50%; Η ερώτηση είναι πόσο ρευστό θα είναι το ζυμάρι πριν ή μετά το ανάπιασμα; Και γιατί δεν σας φτάνει; Δοκιμάσατε και είχατε αποτυχία;
      Λοιπόν, κατ΄αρχήν, ένα προζυμένιο ψωμί δεν γίνεται με οδηγίες που ακολουθούνται 100%. Μπορεί κανείς να προσθέσει λίγο αλεύρι ή λίγο νερό, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεν θα πάθει τίποτα το σύνολο αν του λείπουν ή του περισσεύουν 200 γρ. αλεύρι με την ίδια ποσότητα προζυμιού. Το προζύμι μου εγώ το κρατώ νερουλό. Στο ανάπιασμα βάζω πολύ αλεύρι για να αποκτήσει ξινάδα. Ξινάδα αποκτά όμως και από ένα αλεύρι καλής ποιότητας. Από τον αέρα, απο πολλά. Όντως μένει λίγο μετά αλεύρι για το τελικό ζύμωμα που δεν δημιουργεί πρόβλημα. Μπορεί να εξακολουθεί η ζύμη να κολλάει πχ αλλά και πάλι μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι. Ελπίζω να βοήθησα.

      Delete
  117. Πιο συγκεκριμενα:Απο τα 400 Α κρατω τα 100 για το τελικο ζυμωμα.Μεσα στα 300 διαλυω το προζυμι και την επαυριο εχω ενα χυλο.που θα πρεπει με τα υπολοιπα 100 να πλασω.Ερωτω τηυφη πρεπει ναεχει το αναπιασμα μου, νερωτο η σφιχτο, γιατι για να πλασω το ψωμι εβαλα σχεδον 200 Α, οποτε εχει νοημα να βαζω το περισσοτερο Α στο αναπιασμα? Σημειωτεον οτι το ψωμι δεν ειχε την ξιναδα που ανεμεινα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το αναπιασμένο προζύμι, αυτό στο οποίο έβαλες τα 400, δεν θα πρέπει να είναι χυλός. Όχι σφιχτή μπάλα, αλλά ούτε και χυλός (αν διαβάσεις καλά παραπάνω). Αν έχεις χυλό, σημαίνει ότι έβαλες πολύ νερό. Με τόσο λίγο αλεύρι, εγώ δεν θα πρόσθετα νερό καν. Θα έβρεχα τα χέρια μου για να πάρει το προζύμι τα 400 γρ. αλεύρι. Αν βάλεις νερό και προκύψει χυλός, εννοείται ότι 100 γρ. αλεύρι, δεν φτάνουν για να ζυμώσεις. Πάλι χυλό θα έχεις. Η ξινάδα εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και δεν πετυχένεται πάντα.

      Delete
  118. Καλησπέρα Κική, καλή χρονιά με υγεία!
    Μετά από πολλά χρόνια δημοσίευσης της συνταγής, έχω λίγο καιρό που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το προζύμι..

    Είμαι λάτρης του προζυμένιου ψωμιού και συγκεκριμένα του πάρα πολύ ξινού προζυμένιου!

    Με ευχαριστεί πολύ να δημιουργώ καινούργια πράγματα στην κουζίνα και όταν κάτι πετυχαίνει ενθουσιάζομαι με το αποτέλεσμα!
    Έτσι, έχω ξεκινήσει το δικό μου προζύμι εδώ και 3 με 4 εβδομάδες. Έχει αποκτήσει μία υπέροχη μυρωδιά, λες και έχεις ανοίξει κάποιο λευκό φρουτώδες κρασί που ήταν φυλαγμένο σε κάποιο κελάρι ονείρου! ����
    Όμως η εμπειρία-πείρα μου με το προζύμι φτάνει έως εκεί..

    Έχω κάνει αρκετές απόπειρες για ένα σωστά ψημένο προζυμένιο ψωμί, όλες αποτυχημένες φυσικά, κατάξερο εξωτερικά, πέτρα εσωτερικά, σαν ένα τούβλο.
    Το πρώτο λάθος μου είναι πως πάντα, λόγω της προηγούμενης αποτυχίας μου ψάχνω άμεσα για άλλη συνταγή.
    Το δεύτερο που αντιλαμβάνομαι είναι πως χρησιμοποιώ υπερβολική ποσότητα προζυμιού επειδή το θέλω πολύ πολυ ξινό όπως προείπα.. Δεν ξέρω αν είναι λόγος αποτυχιας στο αποτέλεσμα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια αναλογια σε μια συνταγή.

    Μπορείς επάνω στην συνταγή σου να με καθοδηγήσεις για ένα πολύ ξινό ψωμακι;

    Συγχωρέστε με για το μικρό κείμενο!

    Με εκτίμηση

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις. Για ξινό αποτέλεσμα, χρειάζεται να βάλεις στο αναπιασμα το μεγαλύτερο μέρος του αλευριου από την ποσότητα που θα βάλεις. Πολύ αλεύρι στο αναπιασμα, λίγο την επόμενη μέρα στο τελικό ζύμωμα. Καλή επιτυχία.

      Delete
  119. Γεια σας, εχω προζυμι στο ψυγειο που το αναπιανω καθε 10μερες με 2 κ. σ.αλευρι ειναι σωστο τροπος συντηρησης αυτος? το ψωμι μου βγαινει παντα σφιχτο και βαρυ γενικως ειναι δυσκολο στο στο κοψιμο και αυτο με στενοχωρει γιατι δεν ξερω τι φταιει. Χρησιμοποιω 3 ειδων αλευρι ασπρο η κιτρινο λιγο ολικης και λιγο βρωμης. το ψηνω 1 και 10 λεπτα περιπου. πως θα κανω το ψωμι αφρατο ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τη. Κατ αρχήν δεν χρειάζεται να το αναπιανεις κάθε 10 μέρες. Και έτσι να το αφήσεις και να το αναπιασεις όταν χρειαστεί, πάλι θα δουλέψει. Πρόσφατα έβγαλα από το ψυγείο, προζύμι αχρησιμοποιητο 2 χρόνων... Τώρα για τη σκληραδα, ίσως φταίνε τα υπόλοιπα άλευρα που βάζεις. Δοκίμασε να φτιάξεις μια φορά μόνο με ένα τύπο αλεύρι ου. Δοκίμασε επίσης να βάλεις λίγο λάδι. Γενικά τα ζυμωτα ψωμιά, είναι πιο σκληρά... Δοκίμασε να βάλεις ένα μεταλλικό μπωλ με νερό, μέσα στο φούρνο ενώ ψήνεται.

      Delete