Friday, October 31, 2008

Κολοκυθόσουπα

31 Οκτωβρίου σήμερα, ημέρα που γιορτάζεται στην Αμερική το Halloween... Λοιπόν, Trick Or Treat? Με την ευκαιρία αυτής της μέρας, βάζω τη συνταγή που έκανα εδώ και λίγες μέρες.

Στην κατάψυξη του ψυγείου στεκόταν κρυμμένη όση κολοκύθα είχε απομείνει. Κάθε φορά που άνοιγα την κατάψυξη, κρυβόταν πίσω από παγωμένα ψάρια και κατεψυγμένα κοτόπουλα. Νόμιζε πως δεν τη βλέπω, ένα χρόνο τώρα αφημένη εκεί μέσα. Έκανα πως δεν την έβλεπα κι αυτή νόμιζε πως δεν την έβλεπα. Με είχε πάρει από φόβο η έρμη. Μία έβαζα πρίγκιπες να την τρίβουν, μία την έκανα αλμυρή πίτα, μία την έκανα γλυκιά, σου λέει ετούτη εδώ είναι αλλοπρόσαλλη. Βασικά δεν ήξερα τι να την κάνω. Δεν ήθελα να την ξανακάνω πίτα. Δεν ήθελα να την ξανακάνω γλυκό. Ήθελα να την κάνω σούπα αυτή τη φορά. Ρωτώ τη Heart που είναι κι αυτή ειδική στο να βασανίζει ανύποπτες κολοκύθες. Εκείνη κι αν τις περιποιείται δεόντως! Μέχρι και παγωτό τις έχει κάνει. Συμβουλεύομαι την κολοκυθομαθή Heart, πιάνουν τόπο οι συμβουλές και κάνω σχεδόν αυτά που με συμβούλεψε.

Έχουμε και κάνουμε:
Διαβάζουμε το γνωστό παραμύθι. Τι ποιο παραμύθι; Ε το γνωστό ντε! Αυτό που γίνονται οι κολοκύθες άμαξα και τούμπαλιν...Το θυμηθήκατε; Α μπράβο! Ναι...για τη Σταχτοπούτα μιλάω.
Αφού το διαβάσουμε και το εμπεδώσουμε, εκεί κατά τις 12 τη νύχτα αφότου η άμαξα έχει πια μεταμορφωθεί πάλι σε κολοκύθα και αφού η ωραιοτάτη πλην βιαστική Σταχτοπούτα έχει γυρίσει στο φτωχικό της δωμάτιο, τσακώνουμε μια κολοκύθα και κόβουμε μισό κιλό, πριν προλάβει καμιά μάγισσα και κάνει πάλι τα μαγικά της και αντί για κολοκυθόσουπα έχουμε ζάντες κολοκυθίου.

Για τρία πιάτα κολοκυθόσουπα, θέλουμε τα εξής:
1/2 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί
2 κ.σ. λάδι
περίπου 1 λίτρο νερό
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι (όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ γεμάτο) γάλα
αλάτι
πιπέρι άσπρο
1/2 κ. γ. κανέλλα
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
optional: κρουτόν

Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Το αφήνουμε λίγο να μαραθεί (2-3 λεπτά) και προσθέτουμε και την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια. Η δική μου κολοκύθα ήταν στην κατάψυξη, έτσι όταν την απόψυξα ήταν μαλακή και δε χρειάστηκε να την κόψω σε μικρά κομμάτια και έβρασε γργήγορα. Αν έχετε φρέσκια, κόψτε τη σε κύβους.
Προσθέτουμε το νερό, και την αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Όταν πια γίνει μαλακή, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λιώνουμε με ένα μακρόστενο μίξερ όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι που είναι ακόμα ζεστό και προσθέτουμε το γάλα όχι μονομιάς, αλλά σιγά-σιγά μέχρι να μας ικανοποιεί η γεύση της.
Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται με αλατοπίπερο ή μοσχοκάρυδο.

Σερβίρουμε με έτοιμα κρουτόν ή με homemade τα οποία θα φτιάξουμε με ψωμί τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια και τηγανισμένο (χωρίς λάδι θα πρότεινα) σε αντικολλητικό τηγάνι για μερικά λεπτά.

Η δόση είναι για 3 πιάτα σούπα. Εσάς, τον πρίγκιπα και όποιον άλλον/η θέλετε. Καλού –κακού, καλέστε τη μάγισσα. Πρέπει να τα έχουμε καλά με αυτές. Δεν ξέρεις ποτέ πότε θα σε μεταμορφώσουν σε βάτραχο.

TIP: θα επιμείνω σ’ αυτό που είπα περί καταψύξεως. Αν η κολοκύθα είναι φρέσκια, πιθανώς θα θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο από το να την είχατε βγάλει από την κατάψυξη. Οπότε, κόψτε τη σε κύβους και ελέγξτε με πηρούνι πότε είναι έτοιμη.

Και επειδή δεν είναι μόνο στην Αμερική η εποχή της κολοκύθας, δείτε 2 φωτό που τράβηξα ενώ ερχόμουν από Πάτρα μέσα από το αμάξι. Υπάρχουν πολλά υπαίθρια μαγαζάκια με κολοκύθες στη διαδρομή Κυλλήνη-Πάτρα.



Καλό πσκ!

Άλλες συνταγές με κολοκύθα
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Αλμυρή κολοκυθόπιτα

20 comments:

  1. Καλησπερα, εδω λενε süsses oder saures xa xa, καλη η εκδοχη σου, θα την τιμησω μονο εγω!
    τα παιδια μου δεν..., οσο για τον καλο μου θα δοκιμασει σιγουρα!

    Αυριο/σημερα θα τρελλαθουμε να ανοιγοκλεινουμε την πορτα και να δινουμε γλυκα και ξυνα, υπερκαταναλωση σε ζελεδακια θα κανουμε (εχουμε και φοβο μην μας λερωσουν τους τοιχους)!!!
    Καληνυχτα Κικιτσα:-)luna

    ReplyDelete
  2. μαρή όνειρα! να 'σαι καλά που μ'έκανες και ξαναδιάβασα την κολοκυθόπιτα και μου (ξανα)λύθηκε τ'αφάλι:))) η σούπα σας όνειρο, σας ομιλώ ως η γνωστή κολοκυθοεξπέρ:)), αλλά η συνοδευτική περιγραφή ακόμα καλύτερη:)) πάω για χαρτομάντηλο!

    ReplyDelete
  3. Ενδιαφέρον όλο αυτό!!!!!!!!!!

    Ταιριάζει στις κρυερές μέρες που ΔΕΝ έρχονται!
    Θέλω κρύΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!

    ReplyDelete
  4. Μμμμ! Pumpkins ... Αγαπημένο χρώμα και λατρεμένη γεύση!

    ReplyDelete
  5. Deli,
    δε μ΄αρέσει καθόλου η γεύση της κολοκύθας.Φτιάχνω μόνο-αραιά και που-γλυκιά πίτα για τα κορίτσια.Οπότε δε θα τιμήσω τη συνταγή σου.

    Τη γλυκιά κολοκυθόπιτα στο χωριό μου τη φτιάχνουν όπως και τον μπακλαβά,με σιρόπι.Οι κόρες τρώνε από την ξαδέρφη στην Αθήνα-εγώ κάνω απλή πίτα.

    ReplyDelete
  6. Χαχα, ακόμα γελάω με την περιγραφή! Το γοβάκι σου το έχασες ή όχι?

    Πολύ ωραία η σούπα σου, όνειρο!
    Να προσθέσω μια τσαχπινιά? Μαζί με τα κρουτόν βάλε και λίγους σπόρους κολοκύθας, αυτούς τους έτοιμους, που πουλάν σε σακουλάκια (πασατέμπος χωρίς φλούδια)!
    Πολλοί βάζουν στη σούπα κολοκύθας ζωμό κοτόπουλου, για να βράσει η κολοκύθα, και κρέμα αντί για γάλα, αλλά προτιμώ χίλιες φορές την πρότασή σου! Οι συνταγές με τόσα λιπαρά είναι προσαρμοσμένες σε άλλα πιο κρύα μέρη και όχι για θερμοκρασίες σαν τις Ελληνικές ή τις Αφρικάνικες.

    ReplyDelete
  7. Εεεε, μούμπλε...μούμπλε..

    Εν πρώτοις οι μάγισσες δε κάνουν ζάντες κολοκύθας, αλλά μια ωραιότατη μάσκα φτιάνουν!

    Εν δευτέροις, τον πρίγκηπα τον σχολάσαμε, είμεθα δημοκρατικαί :)

    Εν τρίτοις, μιλάς για γλυκιά κολοκύθα ε? η σούπα δεν προκύπτει γλυκειά? γιατί πολύ μου άρεσε το κόνσεπτ και θέλω να τη σιάξω..

    ReplyDelete
  8. Kαλέ ποιες Αμερικές;; Εδώ όλα τα μανάβικα ειναι τίγκα στην κολοκύθα!
    Τέτοια εποχή στο σπίτι μου μας πιανει κολοκυθοαφιόνι.
    Την κάνουμε πίτα αλμυρή και γλυκειά, την ψήνουμε, την βράζουμε,της βαζουμε καυτά αυγά στις μασχάλες, εγω κάνω ραβιόλια με γέμιση κολοκύθα, παρμεζάνα και φασκόμηλο, κάνω ριζότο με κολοκύθα αλλα ομολογώ σούπα δεν είχα δοκιμάσει να φτιάξω.Η συγκεκριμένη μου αρέσει που δεν εχει κρέμα και ειναι ελαφριά για να διατηρώ την φιδίσια μου σιλουέτα (μπουαχαχαχαχαχ).
    Το γοβάκι και ο πριγκηπας αναζητουνται ακόμα.

    ReplyDelete
  9. Λούνα μα ναι! Κι εκεί το γιορτάζετε ε; Πως μου ξέφυγε; Καλά να περάσετε! Φιλιά!

    Χαρτ, μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κανένα σίκουελ πάλι; Ποιο παραμύθι λες να περιποιηθούμε αυτή τη φορά;
    Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Η σουπίτσα ήταν σούπερ!

    Π.Κ., εγώ πάλι χαίρομαι για την παρατεταμένη καλοκαιρία. Αυτά, μας τα χρωστάει από το Σεπτέμβρη!

    Just a friend, μα είναι πανδαισία χρωμάτων να τις βλέπεις όλες μαζί τις κολοκύθες!

    Ελένη, εγώ κολοκύθα δεν αγοράζω επί τούτου. Μου χαρίζουν όμως κατά καιρούς και όπως βλέπεις όλο κάτι σκέφτομαι για να τις φάμε. Σαν γλυκό δεν το είχαν προτιμήσει, σαν αλμυρό το τίμησαν και τη σουπίτσα οι 3 μας.

    Αγγελική, αχ αυτό το γοβάκι...ακόμα το ψάχνουμε!
    Συμφωνώ. Γιατί να βάλουμε κρέμα αφού μπορο΄θυμε να την κάνουμε με λιγότερα λιπαρά. Για τις θερμίδες της σούπας, δε λέω τίποτα. Κοτάξτε απλά τα υλικά. Φυσικα θα ακολουθήσουν και πιο παχυντικές συνταγές, χεχε! Κολοκυθόσπορους την επόμενη φορά μέσα. Για την ώρα, τους βάζω σε σαλάτες.
    Ευχαριστώ!

    Μαγισσούλα, δεν ξέρω, εγώ καλού κακού, θα σου κάνω το τραπέζι...Μιλάω για γλυκιά πορτοκαλί κολοκύθα. Η σούπα, με την προσθήκη πιπεριού και μοσχοκάρυδου, δε μπορώ να πω ότι ήταν απόλυτα γλυκιά. Μάλλον πιπεράτη. Μάλιστα είχα βάλει περισσότερο πιπέρι από αυτό που έγραψα εδω και ήταν λίγο ηφαίστειο αλλά μας άρεσε.

    Αγγελική, εδώ τα μανάβικα δεν παραείναι τίγκα στο κολοκύθι. Συνήθως μέσω γνωστών ανταλλάσσεται. Γενικα στη Ζακυνθο δεν παρακάνουν και πίτες...
    Τα ραβιόλα σου μου ακούγονται πολύ ενδιαφέροντα! Να μας πεις τη συνταγη καμια μέρα.
    Να κανεις τη σουπιτσα καινα μου πεις αν σου άρεσε. Είναι πράγματι ελαφριά!
    Πρίγκηψ; Γοβάκι; Ποιος πρίγκηψ; Ποιο γοβάκι;
    :-)))

    ReplyDelete
  10. kiki εγώ πέταξα πάλι σπόντες σήμερα με τα 3 αρκουδάκια:) Πήρα και βιβλίο παραμυθιώνε τις προάλλες:) Κάτι σε Κοκκινοσκουφίτσα λέω να σας παραγείλλω για την επόμενη φορά:)))

    ReplyDelete
  11. Κι έλεγα, όταν τόσα χρόνια ταξίδευα στην εθνική, τι τις κάνουν αυτές τις μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες..
    Τώρα, ξέρω: Θα σταματήσω, θα πλησιάσω με αυτοπεποίθηση και με ανάλογο ύφος: " μου δίνεις, σε παρακαλώ, μισό κιλό, για να κάνω μια σούπα που ξέρω;" Πω!Πω! Ποιος με πιάνει!

    ReplyDelete
  12. Χαρτ, το πιστεύεις ότι ακόμα δεν έχω προλάβει να διαβάσω το ποστ σου; Δυο μέρες τώρα δεν προλαβαίνω η γυναίκα! Θα πάω να μελετήσω μετά!

    Διονύση τώρα ξέρεις!!! Μόνο κοίτα μην πέσεις σε μάγισσα και σε μεταμορφώσει σε αμαξά για την άμαξα!

    ReplyDelete
  13. Αριστα!!!
    Σουπιτσα η άπαιχτος!

    καλο μηνα

    ReplyDelete
  14. Φαραώνα, μερσί! Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Πειράζει να αφήσω κι εγώ λίγο από την κολοκυθογνώση μου;
    Αυτή η σουπίτσα είναι η αγαπημένη μου από τότε που μένω στην Γερμανία! Την μαγειρέυω σε τεράστιες ποσότητες,την καταψύγω και τρώω του καλού καιρού τις κρύες νύχτες του χειμώνα!
    Εμένα που μου αρέσουν τα καυτερά προσθέτω κατά το μαγείρεμα κόκκινη καυτερή αποξηραμένη πιπεριά(τσίλι) και λίγο πριν το σερβίρισμα την πασπαλίζω και με ψιλοκομμένο φρέσκο μαιντανό που της δίνει μια γεύση φρεσκάδας!
    Οι συνταγές σας είναι όλες υπέροχες!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Καλώς τη Μάτα (Χάρι;)!
    Την καταψύχεις για τις δύσκολες ώρες ε; Μωρέ καλά της κάνεις! Αχ αυτή η κατάψυξή μου έτσι και χωρούσε κι άλλα τι θα 'βαζα...
    Και με κοκκινοπίπερο Μάτα θα ε΄ναι καλή από πάνω ε;
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  17. ευχαριστώ για τη συνταγή....ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι καλό!

    ReplyDelete
  18. Vicky , ελπίζω να σου άρεσε! Κι εγώ ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  19. Τ Ε Λ Ε Ι Α !!!!!!!
    και έτσι όπως τρελαίνομαι για σουπίτσες έφυγα, χωρίς να ξεχάσω το γυάλινο γοβάκι, για μανάβικο το μεσημέρι θα έχει την συνταγή σου σήμερα.........

    ReplyDelete
  20. Καλώς την Αλεξία! Την έφτιαξες τελικά;

    ReplyDelete