Saturday, April 18, 2009

Γλυκό σε ποτήρι

Μεγάλο Σάββατο σήμερα. Η πρώτη Ανάσταση έγινε ήδη. Περάσαμε μια πολύ όμορφη νύχτα. Η διάθεση, οι εικόνες, τα συναισθήματα αλλάζουν. Με διάθεση να αστειευτώ, σας κερνάω ελαφρύ κέρασμα για το Πάσχα. Περάστε...

Έρχεται η μέρα του Πάσχα και όλοι θα γιορτάσουμε και την Ανάσταση και το Πάσχα με το γνωστό πατροπαράδοτο αγαπημένο τρόπο των ελλήνων: ντερλικώνοντας. Ε...μη μου πείτε ότι δεν κάνει έτσι ο Έλληνας; Αν δεν φάει του σκασμού στις γιορτές, ησυχία δεν έχει.

Το βράδυ της Ανάστασης, θα φάμε μαγειρίτσα, γαρδούμπες, αυγά, τυριά, σαλάτες,(ε, να φάμε και κάτι υγειινό) χοιρομέρια, 5 κιλά ψωμί (συνοδεία της μαγειρίτσας), δηλαδή, θα φάμε ελαφρά μια και είναι βράδυ. Μετά, θα πιάσουμε την πολυθρόνα και θα αρχίσουμε τις επικλίσεις: Ω Χριστέ μουυυυ...εσύ που αναστήθηκες απόψε, κάνε να ξημερώσω κι εγώ αύριο και να βγάλω τη νύχτα με τόσα που έφαγα.

Το πρωί, σηκωνόμαστε με μια κοιλιά ίσαμε το απέναντι κτίριο και χτυπάμε έναν ελληνικό με 5 κουλούρια μέσα, για να στρώσει το στομάχι.

Το μεσημέρι έχουμε ξεχάσει τη νύχτα που περάσαμε, διότι ως γνωστόν, ο έλλην έχει κακή μνήμη και ξεχνάει εύκολα. Αρχίζουμε λοιπόν να τσιμπολογάμε το αρνάκι που γυρίζει στη σούβλα. Επειδή απλώς τσιμπολογάμε, δεν πιάνεται. Μετά λέμε "εγώ απλώς τσίμπησα". Στο μεταξύ, έχουμε τσιμπήσει 2 κιλά αρνί, 1,5 κιλό κοκορέτσι, 3 γαρδούμπες, 6,5 σπληνάντερα, 8 αυγά (ε αφού τα τσουγκρίσαμε, χαμένα να πάνε;), 1 κιλό κρασί και δεν ξέρω τι άλλο.

Ξαναπιάνουμε την πολυθρόνα. Καλού κακού, αν κάνετε τραπέζι, έχετε στην άκρη μερικά ανάκλιντρα, 2-3 σεζλόνγκ, 4-5 ξαπλώστρες, κάτι βρε παιδί μου τέλος πάντων, γιατί θα χρειαστούν μετά το ελαφρύ γεύμα. Οι καλεσμένοι σας θα σας ευγνωμονούν.

Μετά το γεύμα, αρχίζουμε να επικαλούμαστε πάλι τα Θεία: Ω Θεέ μου.. ωχ Παναγία μου... τι έφαγα πάλι ο θαλασσοπόρος....

Μετά αρχίζουν οι σόδες, τα light αναψυκτικά (ε όχι να πάρουμε και 200 θερμίδες επιπλέον) και τα σιμέκο. Αφού αντί για επιδόρπιο, οι οικοδέσποινες προσφέρουν σιμέκο!

Γελάτε; Δεν είναι για γέλια φίλοι μου...Κάθε χρόνο ορκίζομαι πως δεν θα ξαναφάω Μεγάλη Πέμπτη αγκινάρες παραγεμιστές με ρύζι και ταραμοσαλάτα (μιλάμε συνδιασμός που σκοτώνει) και κάθε χρόνο ξαναπέφτω στο ίδιο αμάρτημα. Τι τα θες; Ο έλλην είναι κοιλιόδουλος.

Αχ...Τέσπα...

Παρόλα αυτά, παρόλες τις επικλίσεις και τις γονηκλισίες, ο έλλην θέλει και επιδόρπιο μετά το πασχαλινό τραπέζι. Κάτι να δροσίσει το στόμα του βρε αδερφέ! Κάτι να ξεπλύνει την αρνίλα! Και να τα τσιζκέικ και να τα παγωτά και να το ένα και να το άλλο.

Εδώ λοιπόν έρχομαι εγώ να σας προτείνω, ένα ελαφρύ γλυκάκι για το πασχαλινό τραπέζι. Έτσι για να δροσίσουμε το στόμα μας μετά την αρνίλα.

Γλυκό σε ποτήρι
Τι θα χρειαστούμε:

12-15 μπισκότα μεγάλα ολικής άλεσης (άλλη φορά το έχω κάνει με μπισκότα κανέλλας)
2 στραγγιστά γιαούρτια μικρό μέγεθος κεσεδάκι (light, θα με υποχρεώσετε)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (κρίμα που δεν υπάρχει light)
χυμό ενός λεμονιού
λίγο λικέρ που σας αρέσει
φρούτα φρέσκα που σας αρέσουν ή γλυκό του κουταλιού ή ό,τι βάλει ο νους σας για στόλισμα.


Τι κάνουμε:
Λιώνουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή στο γουδί
Μοιράζουμε τα λιωμένα μπισκότα σε 6 ποτήρια σαμπάνιας (ή μπωλάκια παγωτού)
Βρέχουμε τα μπισκότα με λίγο λικέρ. Δεν τα πατικώνουμε όπως κάνουμε με το τσιζκέικ, τα αφήνουμε ανάλαφρα βρεγμένα.
Χτυπάμε τα γιαούρτια μαζί με το ζαχαρούχο (όχι όλο) στο μούλτι. Έβαλα το μισό ζαχαρούχο, δοκίμασα και συνέχισα μέχρι να μου αρέσει η γεύση του. Δεν ήθελα να είναι ούτε απόλυτα γιαουρτένιο, ούτε απόλυτα γλυκό. Τελικά κράτησα το 1/4 του ζαχαρούχου.
Προσθέτουμε και το χυμό ενός μικρού λεμονιού και ξαναχτυπάμε για τελευταία φορά.

Από πάνω διακόσμησα ως εξής:

Σε 2 ποτήρια έβρεξα τα μπισκότα με λικέρ κεράσι και έβαλα γλυκό κουταλιού κεράσι(στην αρχή έβαλα φρέσκο φρούτο κεράσι αλλά μετά άλλαξα γνώμη)
Σε 2 άλλα, έβρεξα με λικέρ φράουλα και στόλισα με γλυκό κουταλιού φράουλα.
Στα 2 τελευταία έβρεξα με λικέρ ούζου και στόλισα με σκόνη κανέλα.
Μπήκαν στο ψυγείο να κρυώσουν αλλά είναι από τα γλυκά που νομίζω ότι αν έχουμε από πριν τα υλικά στο ψυγείο, μπορούν να φαγωθούν αμέσως. Μπορούμε επίσης να στολίσουμε με φρέσκιες φράουλες (έτσι το είχα κάνει πέρυσι), με ξύσμα λεμονιού και λικέρ λεμόνι, με τρίμα σοκολάτας, με κεράσι και λικέρ κεράσι (όπως στη φωτό) και άλλα πολλά.

Φτιάξτε τόσα, όσοι είναι οι καλεσμένοι σας για να μην σας μείνουν κα συνεχίζετε τις επικλίσεις για 1-2 μέρες.

Για ακόμα πιο light version, κάντε το εξής: Ξεχάστε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατέψτε τα γιαούρτια με 2-3 κουταλάκια άχνη ζάχαρη, ή ακόμα καλύτερα (είπαμε, θέλουμε light) ανακατέψτε τα με 1-2 κουταλάκια υποκατάστατο ζάχαρης υγρό (ναι, υπάρχει και τέτοιο). Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστείτε περισσότερο γιαούρτι για 6 ποτήρια (3 κεσεδάκια).

υγ. Φέτος τα κατάφερα: ΔΕΝ έφαγα αγκινάρες ΜΑΖΙ με ταραμοσαλάτα και επέζησα. Δεν υπέφερα ως συνήθως :-)))

Αυτά και καλή Ανάσταση να έχουμε!

Α...ξέχασα...Από Δευτέρα δίαιτα!

13 comments:

  1. Κική το γλυκάκι σου υπέροχο:)
    Γέλασα πολύ με την περιγραφή του ντερλικώματος, έτσι λειτουργούμε δυστυχώς, πάντως εγώ είμαι αποφασισμένη και απόψε απλά να τσιμπίσω και αύριο να φάω κανονικά!
    Είμαι περίεργη αν θα τα τηρήσω...
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ReplyDelete
  2. γαστεροπληξApril 18, 2009 at 8:36 PM

    να είσαι καλά, με διασκέδασες, είμαι πτώμα, και ακόμη έχω δρόμο μπροστά μου.

    λύση για να μην τρώμε τη νύχτα της Αναστάσεως, είναι να παρακολουθούμε όλη την Αναστάσιμη Λειτουργία, αν γυρίσεις σπίτι 3 η ώρα τα ξημερώματα, ούτε δοκιμάζεις μαγειρίτσα, ψάχνεις να βρεις προς τα που πέφτει ο κοντινότερος καναπές, ούτε στο κρεβάτι προλαβαίνεις να πέσεις, μετά την ταλαιπωρία τόσων ημερών..

    πολύ ελαφρύ γλυκάκι, εγώ κάνω μια βερσιον, με σκέτο στραγγιστό, τριμμένα μπισκότα και ξηρούς καρπούς, μέλι ακόμη πιο άγλυκη και από αυτή, δεν υπάρχει αμφιβολία τέτοιες μέρες πέφτουμε σε πολλά παραπτώματα...

    με υγεία να υποδεχτούμε το ΆΓΙΟ ΦΩΣ

    ReplyDelete
  3. Oλόϊδια η συνταγή μας Κικίτσα, έτσι ακριβώς το κάνω κι εγώ και δεν μένει τίποτα!! Από τα πιο νόστιμα και εύκολα γλυκάκια!!
    Καλή Ανάσταση εύχομαι, με υγεία και αγάπη!!
    Ελπίζω αύριο να μην χρειαστούμε πολλά simeco χα χα χαα!!!
    Πάντως έχουμε μαζί και τον άντρα της αδελφής μου που είναι καρδιολόγος να μας ... συγκρατεί (ελπίζω να μην χρειαστεί να τον συγκρατήσουμε εμείς ... ποτέ δεν ξέρεις:PPP)

    ReplyDelete
  4. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!

    Τζόγια μου!!!

    Χαρούμενη Λαμπρή!!!!

    Φάε λίγη μαγειρίτσα και για μένα..

    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  5. Χριστός Ανέστη! να σας στείλω λάιτ ζαχαρούχα που βρίσκω εδώ? αντί τριμμένο μπισκότο από πάνω να στολίσουμε με τριμένα σιμεκο?:Ρ πάω να τσιμπήσω!:)

    ReplyDelete
  6. Xριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Κική μου!
    να είστε καλά και να περνάτε όμορφα πάντα, υγεία, αγάπη κι όλα τα καλά στο σπιτικό σας!

    φιλιά πολλά

    (και ναι, ειμαι η ηρωίς, που δεν ντερλικωσα χτες και ουτε θα το πράξω σήμερα, γιατί λόγω νηστείας, στομάχι έκλεισε, κατέβασε ρολά και δεν πολυχωράει πράματα :ΡΡ)

    φιλιά΄ξανά :)))

    ReplyDelete
  7. Όπως πάντα ωραίες ιδέες και πιο υπέροχες φωτιγραφίες.Εγώ έκαν τσιζ κέικ, γαλακτομπούρεκο και ραβανί με παγωτό!

    ReplyDelete
  8. Βάνα, χρόνια πολλά και καλά! Τελικά κι εγώ το βράδυ της Ανάστασης περιορίστηκα μόνο στη μαγειρίτσα! Τα κατάφερα! Την επόμενη μέρα όμως...άστα!

    Γαστεροπλήξ, μα είναι να μην γελάς; Χαχα! Έχεις δίκιο για τον εκκλησιασμό, αλλά ο έλλην δεν κολλάει πουθενά! Χαχα!

    'Ελενα, τουλάχιστον εσείς έχετε τις πρώτες βοήθεις μαζί! Χαχα!

    Μάρελντι, έφαγα και για σένα! Φιλιά!

    Χαρτ!!! Τρειμένο σιμέκο;;;; Χαχαχαχαχα! Ζαχαρούχο λάιτ; Πλλλλλάκα με κάνεις;;;;

    Μαριλένα, εισαι από τους τυχερούς! Θα έχασες και κανένα κιλάκι!

    Αχτίδα, μιαμ! Πιάσε μια απ' όλα!

    ReplyDelete
  9. Αν θελεις να σταματησεις για παντα τις διαιτες και να αφησεις ελευθερο το σωμα σου να λεπτυνει σιγα-σιγα, τρωγοντας οσο θελεις, απλα μονο ΠΡΟΣΘΕΤΤΟΝΤΑΣ σωστες τροφες και πολυ νερο, κανοντας καθε μερα εναν προγραμματισμο (παρεχεται στο προγραμμα)πηγαινε στο "the Gabriel Method.com" στο Google! Δουλευει!! Δεν ειναι -φυσικα- διαφημηση, απλως το εφαρμοζω και θελω κι αλλοι ανθρωποι να απελευθερωθουν για παντα απο τον εφιαλτη των συνεχων προσπαθειων!!!

    ReplyDelete
  10. γεια σας,
    χρησιμοποιησα αυτη τη κρεμα,απο κατω εβαλα κομματακια κεικ και απο πανω μους σοκολατας.
    φοβερο γλυκισμα,ωραια η ιδεα σας,
    ευχαριστω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Delete
    2. ΘΑΛΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑMay 3, 2013 at 7:56 PM

      ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΤΡΕΛΗ. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΟΥ.
      ΕΣΥ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ Η ΜΕ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ?

      Delete
  11. Το να με πει κάποιος θεότρελη, θέλω να ξέρεις ότι το θεωρώ μεγάλο κοπλιμέντο! χαχα!
    Κοίτα, εγώ είμαι αθεράπευτα γλυκατζού, οπότε κανονικά θα έπρεπε να απαντήσω με ζαχαρούχο. Όμως και με άχνη είναι πολύ καλό και ... light βρε αδερφέ!
    Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete