Thursday, April 23, 2009

Τούρτα καραμέλα μπεζέ

Η συνταγή αυτή ανήκει στη φίλη μου την Α, η οποία ξέρει πόσο λατρεύω τους μπεζέδες και όταν τη φτιάχνει με καλεί για να φάω οπωσδήποτε. Δεν θα μπορούσα λοιπόν, παρά να έχω πάρει τη συνταγή. Ο καθένας μας φέρνει τις συνταγές που του αρέσουν στα μέτρα του. Έτσι κι εγώ, έκανα μια μικρή αλλαγή στη συνταγή αλλά και στη διακόσμηση. Σας γράφω τη συνταγή και τις αλλαγές που έκανα. Το μοντάρισμα της τούρτας, πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν κοντινότερα στο χρόνο σερβιρίσματος, επειδή τόσο η καραμέλα όσο και ο μπεζές, μαλακώνουν στο ψυγείο από την υγρασία.

Η συνταγή δεν είναι εύκολη για αρχάριους, αλλά εγώ προτείνω αν θέλουν να δοκιμάσουν. Όλοι έτσι μάθαμε. Με επιτυχίες, με αποτυχίες, με συνεχείς δοκιμές. Σχόλια και tips στο τέλος.

Τούρτα καραμέλα-μπεζέ
Για ένα μέτριο δίσκο τούρτας
30 μπεζέδες*
2 morfat ή ermol παγωμένα στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη)
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
1 ποτήρι αμύγδαλα ολόκληρα
1-2 κ. γλ. στιγμιαίο καφέ σκόνη διαλυμένο σε 1 κ. γλ. νερό
6-7 κ. σ. ζάχαρη άχνη
χαρτί ψησίματος που θα το έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς, τοποθετημένο σε ταψί
λίγο φρέσκο γάλα (1/3-1/2 φλυτζάνι τσαγιού)
προαιρετικά:
1/2 ποτήρι ζάχαρη ακόμα για το στόλισμα

Για τους μπεζέδες:
Κατ’ αρχήν φτιάχνουμε ή αγοράζουμε μπεζέδες. Εγώ τους έφτιαξα, επειδή είχα κρατήσει ασπράδια από τα τσουρέκια που έκανα (ο κρόκος έμπαινε από πάνω και το ασπράδι έγινε μπεζές). Αν θέλετε να τους φτιάξετε, θα χρειαστείτε:
5-6 ασπράδια αυγών
45-50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική για κάθε ασπράδι αυγού
2 βανίλιες
Για να γίνουν οι μπεζέδες μας, ακολουθούμε τις οδηγίες που γράψαμε εδώ.

Καλό είναι να τους έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη μέρα, όπως καλό είναι να έχουμε φτιάξει και την καραμέλα από την προηγουμένη μέρα.

Για την καραμέλα:
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε τη ζάχαρη με μερικές σταγόνες νερό. Η φίλη μου, βρέχει τα χέρια της και αφήνει να στάξουν μέσα στην κατσαρόλα. Το ίδιο έκανα κι εγώ, μόνο που τα έβρεξα 2 φορές για να έχουν αρκετές σταγόνες νερό.
Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δούμε ότι αρχίζει να ζεσταίνεται και να λιώνει η ζάχαρη. Σ’ αυτό το σημείο, χαμηλώνουμε το φωτιά (τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω) για να μην μας καεί η ζάχαρη. Καλύτερα να αργήσει να καραμελώσει λίγο, παρά να καεί και να ξαναφτιάχνουμε από την αρχή. Σας υπενθυμίζω ότι η καμένη ζάχαρη είναι ένα υλικό που καίει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Μην κάνετε ποτέ το αστείο ή το λάθος να δοκιμάσετε με την άκρη του κουταλιού. Δεν νομίζω να υπάρχει υλικό που να καίει περισσότερο από αυτό στη ζαχαροπλαστική... Προσοχή λοιπόν να μην την αγγίξετε.
Όταν πάρει χρώμα καραμελένιο η ζάχαρη και έχει λιώσει όλη, είναι έτοιμη. Οι ειδικοί λένε ότι δεν την ανακατεύουμε καθόλου και ότι την φτιάχνουμε με κλειστό καπάκι (για να έχει υδρατμούς). Εγώ, που δεν είμαι ειδικός, και την ανακατεύω και την φτιάχνω με ανοιχτό καπάκι για να βλέπω την τύφλα μου και να μην μου καεί. Χεχε!
Αφού γίνει η καραμέλα, προσθέτουμε μέσα τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Χύνουμε όλο το υλικό πάνω στο βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος που έχουμε στρώσει σε ταψί.
Απλώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα αμύγδαλα και την καραμέλα, έτσι ώστε να έχουμε ένα στρώμα αμυγδάλου και ουχί βουνού από αμύγδαλα.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν (θέλει αρκετή ώρα), σπάμε την καραμέλα σε κομμάτια και τη θρυμματίζουμε σε γουδί. Καλύτερα να το κάνουμε σε γουδί, παρά σε μπλέντερ γιατί το μπλέντερ την κονιορτοποιεί πολύ.
Αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στην κρέμα που πιθανότατα θα γίνει την επόμενη μέρα.

Για την κρέμα:
Χτυπάμε τα 2 morfat στο μίξερ μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και 1/3 φλυτζανιού φρέσκο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Δοκιμάζουμε αν τυχόν μας φαίνεται εντελώς άγλυκο ή χωρίς γάλα. Η κρέμα πρέπει να παραμείνει σφιχτή, γι’ αυτό προσέξτε την προσθήκη γάλακτος. Η κρέμα πρέπει επίσης να μην είναι πολύ γλυκιά γιατί θα γλυκάνει πολύ με τους μπεζέδες.
Χωρίζουμε την κρέμα στα δύο.
Στο ένα μέρος προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ, που τον έχουμε διαλύσει σε 1 κ. γλ. νερό, για να μην μείνουν κόκκοι μέσα στην κρέμα.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.

Το μοντάρισμα (επιτέλους)
Πάνω σε μια πιατέλα για τούρτες, τοποθετούμε ένα τσέρκι χωρίς πάτο. Η φίλη μου πάντα την έκανε χωρίς τσέρκι, αλλά με το τσέρκι βγήκε πιο καλοσχηματισμένη. Αν δεν έχετε λοιπόν τσέρκι, προχωρήστε χωρίς.
Κόβουμε τους μπεζέδες στα δύο με προσοχή για να μην διαλύονται.
Βάζουμε το κάτω μέρος του μπεζέ στη βάση της τουρτιέρας και το πάνω το κρατάμε για τη διακόσμηση της τούρτας.
Αφού γεμίσουμε τον πάτο της τουρτιέρας όσο καλύτερα μπορούμε με μπεζέδες, βάζουμε από πάνω το μίγμα της κρέμας με τον καφέ.
Ρίχνουμε λίγο από το μίγμα της καραμέλας-αμυγδάλου.
Βάζουμε και δεύτερη στρώση μπεζέδων. Αν δεν σας φτάνουν οι πάτοι των μπεζέδων, χρησιμοποιείστε μερικούς από το πάνω μέρος που έχετε κρατήσει για διακόσμηση ή τα σπασμένα κομμάτια που σίγουρα έχετε από το κόψιμό τους.
Βάζουμε το μίγμα της λευκής κρέμας από πάνω.
Τοποθετούμε το πάνω μέρος των μπεζέδων που έχουν μείνει από πάνω.
Ρίχνουμε πάλι καραμέλα-αμύγδαλα στα κενά που αφήνουν οι μπεζέδες.
Αν θέλουμε, κρατάμε λίγο από το μίγμα της καραμέλας, για να διακοσμήσουμε τα πλαϊνά.
Βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει και να σταθεί.
Όταν θέλουμε να την κόψουμε, περνάμε ένα μαχαίρι μεταξύ τούρτας και τσερκιού για να αποκολληθεί η τούρτα από τα τοιχώματα. Ανοίγουμε προσεχτικά το τσέρκι και το βγάζουμε.
Διακοσμούμε στο πλάι με την υπόλοιπη καραμέλα αμύγδαλα και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο ή σερβίρουμε αμέσως.

Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε την τούρτα με έξτρα καραμέλα όπως έκανα εγώ, κάνουμε το εξής:
Αφού φτιάξουμε την καραμέλα με τα αμύγδαλα, ξαναφτιάχνουμε καραμέλα με μισό ποτήρι ζάχαρη και λίγες σταγόνες νερό, όπως περιέγραψα παραπάνω.
Όταν γίνει η καραμέλα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Όσο κρυώνει, βουτυρώνουμε χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε πάνω σε ταψί.
Ελέγχουμε με το κουτάλι αν έχει κρυώσει η καραμέλα. Αν έχει κρυώσει, θα πέφτει σαν μέλι αργά και συνεχόμενα.
Ρίχνουμε στο ταψί από ψηλά με το κουτάλι και σχηματίζουμε καγκελάκια, περνώντας το κουτάλι κάθετα και οριζόντια ώστε να ενωθούν οι γραμμές από καραμέλα. Αν δείτε ότι δεν πέφτει όμορφα αλλά πέφτουν μεγάλες κουταλιές, περιμένετε να κρυώσει λίγο. Αν σας κρυώσει και δεν χύνεται σωστά πάλι, βάλε τη στο μάτι να ζεσταθεί και να λιώσει λίγο.
Αφήστε κι αυτή την καραμέλα να κρυώσει.
Την επόμενη μέρα, σπάστε τα καγκελάκια σε ανόμοια κομμάτια και διακοσμήστε την τούρτα κατά βούληση.

Tips και σχόλια
Η φίλη μου στην τούρτα αυτή, έβαζε τη μισή ποσότητα καραμέλας-αμύγδαλου, δηλαδή, μισό ποτήρι ζάχαρη και μισό ποτήρι αμύγδαλα. Εγώ ήθελα να την κάνω turbo, οπότε διπλασίασα τη δόση.
Επίσης, η φίλη μου, στη μεσαία βάση μπεζέ, δεν έβαζε πάτους μπεζέ αλλά κομμάτια μπεζέ. Ο μπεζές όμως από την υγρασία χανόταν, έτσι, προτίμησα να βάλω ολόκληρους πάτους μπεζέ.
Γενικά, η τούρτα είναι ένας σκέτος αφρός που λιώνει στο στόμα και δύσκολα σερβίρεται σε ατόφιο κομμάτι. Η γεύση της όμως αποζημιώνει αυτόν που την γεύεται.
Καλό είναι, επειδή τόσο η καραμέλα, όσο και ο μπεζές μαλακώνουν και λιώνουν στο ψυγείο από την υγρασία, να μονταριστεί όσο γίνεται πιο κοντά στην ώρα σερβιρίσματος. Ακόμα καλύτερα είναι, το πάνω μέρος με τους μπεζέδες και το στόλισμα, να μπει τελευταία στιγμή.

Είναι μια τούρτα όπως βλέπετε χρονοβόρα και παρόλο που δείχνει δύσκολη δεν είναι τόσο. Αν φτιάξουμε από την προηγούμενη τους μπεζέδες και την καραμέλα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα είναι να φτιάξουμε την κρέμα και να τη μοντάρουμε. Η δυσκολία της και ο χρόνος παρασκευής μειώνεται, αν αγοράσουμε έτοιμους τους μπεζέδες.
Για όποια απορία έχετε, εδώ είμαστε. Αν απορεί κάποιος, πόση ώρα την άφησα πριν βγάλω το τσέρκι, μερικές ώρες αρκούν. Εγώ την μοντάρισα, την έβαλα στο ψυγείο από το βράδυ και την σερβίρισα το επόμενο μεσημέρι. Δεν είναι όμως απαραίτητο. Όταν τη μοντάρουμε με την κρέμα, 2-3 ώρες για να σταθεί είναι αρκετές. Την επόμενη φορά που θα την φτιάξω, θα κάνω αυτό που πρότεινα και σε σας: θα βάλω τελευταία στιγμή τους μπεζέδες και την καραμέλα από πάνω, αλλιώς μαλακώνουν.
Πιστεύω ότι γίνεται εξίσου καταπληκτική αν μπει παγωτό αντί για κρέμα. Αυτό θα το κάνω το καλοκαίρι.

Κάτι ακόμα για να προλάβω κάποιον που ίσως ρωτήσει γιατί έβαλα μόρφατ και όχι κρέμα γάλακτος ή σαντιγύ σε σκόνη.
Η σαντιγύ σε σκόνη αποκλείεται επειδή έχει μέσα ζάχαρη κι εμείς θέλουμε να έχουμε την ποσότητα της ζάχαρης ελεγχόμενη. Επίσης, το μόρφατ είναι πολύ σφιχτό και κάνει για την περίπτωσή μας. Κρέμα γάλακτος δεν χρησιμοποίησα γιατί δεν τη ζητούσε η συνταγή, δεν την παρασυμπαθώ και δεν ήθελα να αλλάξω τη συνταγή. Πιστεύω ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όμως αν έχετε αντίρρηση για τα μόρφατ.

Καλή επιτυχία σε όσους την κάνουν!

29 comments:

  1. Αχ Deli μου,τι πειρασμός είναι αυτός!Την είχα βάλει στο μάτι από την προηγούμενη ανάρτηση.Οι οδηγίες σου είναι όπως πάντα αναλυτικότατες.
    Η καλή επιτυχία ,που εύχεσαι,στην περίπτωσή μου δεν αρκεί,μα θα προσπαθήσω-θα κάνω μια μικρή ποσότητα να δοκιμάσω και χάλια εμφάνιση να έχει,μόνη θα την απολαύσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Κικί τέλειο. Σκέτος πειρασμός. Με τόση καραμέλα, που είναι και η αδυναμία μου .....δεν το συζητώ!!!!!
    Θα το φτάξω το Σάββατο και ελπίζω να μου πετύχει.

    ReplyDelete
  3. ΤΕΛΕΙΟ! Επαγγελματικό αποτέλεσμα!Πολύ αναλυτικές οι οδηγίες!(όπως κάθε φορά)

    Να προσθέσω ένα... τεμπέλικο "τιπ"? Την πραλίνα του αμυγδάλου μπορούμε να την πάρουμε έτοιμη. Την πουλούν σε μπάρες στα Σ Μάρκετ...

    ReplyDelete
  4. Κικη μου,καλημερα,η τουρτα ειναι υπεροχη,παρα την δυσκολια της,αξιζει να την φτιαξω και να την απολαυσω!

    ReplyDelete
  5. Κική, αυτή δεν είναι τούρτα..
    Είναι εικαστική παρέμβαση !!!
    Ευχαριστώ για τις ευχές.
    Φιλί και καλημέρα :)

    ReplyDelete
  6. ΑλεξανδραApril 23, 2009 at 9:46 AM

    Αχ Κικη μου θες να μας τρελανεις με ολα αυτα που κανεις??

    ReplyDelete
  7. ..........xortasa kai mono pou eida tis photo....

    ReplyDelete
  8. Πειρασμός σωστός! Μπαίνει στο αρχείο για δοκιμή.

    ReplyDelete
  9. Εντάξει, δε θα τη φτιάξω, αλλά αν την έβρισκα μπροστά μου θα την τσάκιζα! Χρυσοχέρα είσαι Κική μου, μπράβο σου!

    ReplyDelete
  10. Υπέροχη!!!
    Οι οδηγίες αναλυτικότατες, Κική ένα μεγάλο μπράβο κι ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ για την φοβερή συνταγή:)))))

    ReplyDelete
  11. Kική, είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ!
    δε νομίζω να εχω δει τίποτα ωραιότερο, αχχ...

    εν τω μεταξύ τόσο οι μπεζέδες όσο και η καραμέλα, ειναι τα καλυτερα μου!

    φιλιά
    και καποια στιγμή
    θα ψήσω την Ελενη να τα δοκιμάσουμε :)))

    ReplyDelete
  12. Εκτός από ωραιότατη συνταγή έγραψες και μια μικρή διατριβή, για να την παρουσιάσεις. Εμ, αυτά βλέπουν τα έντυπα και ορμάνε για συνεντεύξεις! :-)

    ReplyDelete
  13. Ελένη , ευχαριστώ! Αν φοβάσαι για την επιτυχία, κάνε μικρή ποσότητα σε μπωλάκια! Πώς σου φαίνεται η ιδέα;

    Λίνα ευχαριστώ! Καλή επιτυχία και ό,τι θελήσεις, το email μου στη διάθεσή σου!

    Αγγελική Ν , ευχαριστώ! Λες για τις μπάρες αμυγδάλου όπως είναι και με φυστίκι κλπ; Τι καλή ιδέα!!!! Τέλεια! Με έτοιμους μπεζέδες και καραμέλα, μόνο την κρέμα έχει να φτιάξει κανείς!!! Μπράβο!

    Λουλούδι ευχαριστώ. Αξίζει, παρά τη δυσκολία της. Διάβασε και τα παραπάνω σχόλια για τη διευκόλυνσή σου!

    Γιώργο! χαχα! Πολύ μου άρεσε το σχόλιο! Ευχαριστώ! Χρόνια πολλά κι από δω!

    Αλεξάνδρα , εγώ δεν κάνω τίποτα! Είμαι φρόνιμο κορίτσι! χαχα!

    Νατάσσα , εγώ πάλι πείνασα που την ξαναειδα! χαχα!

    Delicieuses περιμένω εντυπώσεις! Ευχαριστώ!

    Μαράκι , μην τη φτιάξεις, δεν πειράζει! Έλα να στη φτιάξω εγώ κι αυτή και άλλα πολλά!

    Βάνα , ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά λόγια :-)))

    Μαριλένα , ψήσε τη, ψήσε τη! Χαχα! Ευχαριστώ!

    Διονύση μου , λες τις διατριβές να είδαν και ήρθαν; Εγώ δεν φταίω, ορκίζομαι! Χαχα!

    ReplyDelete
  14. ωραίες φωτό! είναι πολύ..πολύ μιαμ μιαμ..
    ας φάω τώρα ένα κουλουράκι να μου περάσει :)

    ReplyDelete
  15. no comments!!!!!

    πέτυχες διάνα, τι να πω;
    λατρεύω όλα αυτά τα υλικά, μπεζέδες αμύγδαλα καραμέλα!!!!!!

    γίνεται να μη μου αρέσει;

    θα δοκιμάσω από τη δική σου, οι δικοί μου δεν την θέλουν

    ReplyDelete
  16. Για μια φορά ακόμη υποβάλλω τα σέβη μου στην τέλεια εμφάνιση αλλά και παρουσίαση του όλου θέματος.
    Εγώ θα κεραστώ από εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξω τέτοιου είδους γλυκό!!
    Μπράβο !!!

    ReplyDelete
  17. Λα-χτα-ρι-στό!!!
    Τι άλλο να πω?? Μιλάει το γλυκό από μόνο του!!!

    ReplyDelete
  18. Deli,η ιδέα για μπολάκια τέλεια!Ούτε που την είχα σκεφτεί-να μη μπορώ βρε παιδί μου να βρω μια λύση για οτιδήποτε.Η καλή νοικοκυρά-όχι δε θα πω την παροιμία-από αυτές τις μικρές λεπτομέρειες φαίνεται.
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  19. Χριστος Ανέστη και Χρονια σου πολλά.
    ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ την έχω δοκιμάσει κι έλεγα...πως την φτιάχνουν?????
    θα επανέλθω για αναλυτικό διάβασμα.
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  20. Α πα πααα...τι τελειο γλυκο ειναι αυτο? Κριμα που δεν προλαβαινω να το φτιαξω για αυριο που γιορταζω...

    υ.γ. Μπετυ (ή Ελισάβετ) είναι η chef...και Κική είναι η εκκολαπτόμενη chef (η κόρη μου)!

    ReplyDelete
  21. Μαγισσούλι , με κουλουράκι την έβγαλες τσαμένο; Σμακ!

    Γαστεροπλήξ , άσε τους άλλους να κοιτάνε και τρώγε! Θα θελήσουν. Που θα πάει;

    Ξανθή, ευχαριστώ πολύ για όσα είπες! Εγω νομίζω πως θα τα καταφέρεις μια χαρά!

    Έλενα , φώναξε τον Δ. για ένα crash test! χαχα!

    Ελένη , κι εμένα η ιδέα τώρα μου ήρθε, οπότε μην ανησυχείς! Κι εγώ ευχαριστώ!

    Venceremos χρονια πολλά και καλά! Περάσατε καλά από ό,τι είδα!
    Φιλιά!

    Μπέττυ γιορτάζεις; Χρόνια πολλά και καλά! Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις!

    ReplyDelete
  22. Πω πω, τέλεια παρουσίαση! Λαχταριστή τούρτα και καταπληκτική διακόσμηση!
    Μου φαίνεται τόσο δύσκολη που μάλλον δεν θα τη φτιάξω αλλά ζηλεύω τόσο πολύ!

    ReplyDelete
  23. Κική μου, αυτή η συνταγή φαίνεται να είναι -όσο νόστιμη- τόσο δύσκολη!!!Μόνο που τη βλέπω τη λαχταρώ...αλλά αδύνατον να την κάνω!!Μπράβο για μια ακόμη φορά!!

    ReplyDelete
  24. Χρόνια πολλά Κική.
    Τέλεια παρουσίαση,όπως πάντα.
    Από όλα αυτά,αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο είναι πως κόβεται ο μπεζές στην μέση χωρίς να διαλυθεί;Εκεί φαίνεται ο καλός ο ζαχαροπλάστης(βλ.Κική!).Οπότε λεώ να μην την κάνω!
    Φαίνεται πολύ ωραία και φαντάζομαι θα είναι και γευστικότατη,Γεια στα χέρια σου,πολύ πρωτότυπη τούρτα.

    ReplyDelete
  25. Πω ! πω! ΥΠΕΡΟΧΗ τούρτα... θα την έτρωγα με το κουταλάκι μπουκιά μπουκιά.Σήμερα έκαν σε ποτηράκια μικρά γλυκά σφινάκια, θα σας τα δείξω αύριο αν μπορέσω!

    ReplyDelete
  26. Big mama, δεν πειράζει. Θα στη φτιάξω εγώ! Ευχαριστώ!

    Αγνή, ευχαριστώ! Δεν είναι τόοοοοοσο πολύ δύσκολη. :-)

    Λίλα, welcome back. Αν προσέξεις στις φωτό που στρώνω μπεζέδες, κι εμένα έσπασαν κομμάτια. Τα σπασμένα τα αξιοποίησα και τα έβαζα στα κενά. Τα πιο καλα κομμάτια και άσπαστα, τα άφησα για διακόσμηση επάνω.
    Ευχαριστώ πολύ! :-)))

    Αχτίδα, ευχαριστώ! Περιμένω να δω το γλυκάκι!

    ReplyDelete
  27. τελεια!!...αν δεν ειχε μπεζεδες(που καθολου δε μου αρεσουν!)
    οι φωτο παντως ειναι εξαιρετικες...'αξια η σεφ!
    α...και σε διαβασα και στο i cook greek...πάντα τετοια Κικη μου :)

    και χριστος ανεστη!

    ReplyDelete
  28. Κουκ, χρόνια πολλά και καλά! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
    Το θυμάμαι ότι δεν σου αρέσουν οι μπεζέδες! Εμένα πάλι...

    ReplyDelete
  29. Κική μου υπεροχή! Επειδή εγώ το μόρφατ δεν το χρησιμοποιώ, φτιάχνω το γλυκό αυτό με κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί. Επειδή όπως λες η σαντιγί δεν στέκεται όπως το μορφατ, ετοιμάζω μπεζέδες, πραλίνα, κρέμα και τα μοντάρω τελευταία στιγμή, σε μπολ σε στρώσεις και σερβιρω στα πιάτα με κουτάλι! Η άγλυκη κρέμα με γεύση καφέ, με τους μπεζέδες (τους αρωματιζω και αυτούς με καφέ πότε πότε) και τα καραμελωμένα αμύγδαλα είναι καταπληκτικό γλυκό!

    ReplyDelete