Monday, October 20, 2008

Προζύμι

Αγοράσατε αλεύρι; Καθαρίστε πάγκο, σηκώστε μανίκια και πάμε να φτιάξουμε προζύμι.

Παραδοσιακά, το προζύμι γίνεται με νερό και βασιλικό που τα έχουμε πάρει την ημέρα του Σταυρού. Και αν δεν έχουμε; Κι αν μας το πήρε η γειτόνισσα και δε μας το έφερε πίσω; (λέμε τώρα) Τι κάνουμε; Περιμένουμε το χρόνου να ξανάρθει του Σταυρού; Αγοράζουμε από το φούρνο; Όχι. Ξεκινάμε τη διαδικασία κι ο Θεός βοηθός!
Πάμε να κάνουμε το προζύμι μας τώρα και σε 4-5 μέρες θα ζυμώσουμε ψωμί με προζύμι.

Προζύμι
Τι χρειαζόμαστε:
Αλεύρι σκληρό
χλιαρό νερό

Τι κάνουμε:
Παίρνουμε ένα ποτήρι σκληρό αλεύρι (εγώ βάζω και μαλακό, εσείς βάλτε ό,τι αγοράσατε, εξάλλου πείραμα θα κάνετε για πρώτη φορά, χεχε) και το βάζουμε σε ένα μπωλάκι. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Πόσο νερό; Θα βάλουμε λίγο νερό χλιαρό στο αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει ένα ζυμαράκι (1/2 ποτήρι είναι αρκετό).
Φυλάμε το ζυμαράκι μέσα στο μπωλ σκεπασμένο (με καπάκι ή με μεμβράνη) σε θερμοκρασία δωματίου.

Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και μερικές κουταλιές αλεύρι πάλι. Ανακατεύουμε και ξαναφυλάμε το ζυμαράκι μας. Έχει αρχίσει να γίνεται η ζύμωση.

Την επόμενη μέρα πάλι το ίδιο και βλέπουμε ήδη τις πρώτες φουσκάλες.

Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία 3-4 μέρες μέχρι να δούμε να δημιουργούνται πολλές φουσκάλες στο ζυμαράκι μας. Είναι αυτό, που θα βοηθήσει το ψωμί μας να φουσκώσει.

Αν μετά από 4 μέρες το ζυμαράκι σας δεν έχει φουσκώσει, κάτι κάνατε λάθος ή η θερμοκρασία δεν ήταν σωστή και πρέπει να το ξανακάνετε από την αρχή. Καλύτερα να πάει χαμένο ένα προζύμι, παρά ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί.

Όπως πολύ καλά περιγράφει εδώ κάποιος όλη τη διαδικασία, αν δεν καταναλώσετε το προζύμι μετά τις 4 μέρες της διαδικασίας, καλό είναι να το βάλετε στο ψυγείο για να μη χαλάσει.
Τη μέρα που θα το χρειαστείτε, βγάλτε το νωρίς από το ψυγείο, να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Πόσο προζύμι όμως χρειάζεστε για ένα ψωμί;
Σύμφωνα με αυτά που λέει παραπάνω, αλλά και με την εμπειρία μου, θέλει τουλάχιστον το 1/5 του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε (δείτε ΤIP). Αν δηλαδή θέλουμε να βάλουμε 2 κιλά αλεύρι, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400 γρ. προζύμι. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος που έχει μεγαλύτερη εμπειρία ως προς τις αναλογίες. Εγώ με το μάτι το κάνω έτσι κι αλλιώς.

Καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν. Σε 4-5 μέρες θα επανέρθουμε για να ζυμώσουμε το ψωμάκι μας. Μην απογοητευτείτε αν από την πρώτη φορά δεν πάνε καλά τα πράγματα. Έτσι είναι η ενασχόληση αυτή. Θέλει στοργή, προδέρμ, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Για το ψωμί που θα ζυμώσουμε σε λίγες μέρες, θα χρειαστούμε αλεύρι μαλακό, σκληρό, ολικής άλεσης ή ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας. Να θυμάστε, ότι όσο πιο βαρύ είναι το αλεύρι σας (π.χ. ολικής), τόσο περισσότερο προζύμι (ή μαγιά αν το κάνετε με μαγιά) θέλει. Αν επιπλέον βάλει κανείς και άλλα βαριά υλικά μέσα (σπόρους, τυρί κλπ), ακόμα περισσότερο…
Αλλά γι΄ αυτά, έχουμε καιρό να τα πούμε. Για την ώρα ας ασχοληθούμε μόνο με το προζύμι.

TIP: Ξέχασα το tip!!!
Ζυγίστε το μπωλάκι μέσα στο οποίο θα κάνετε το προζύμι ΠΡΙΝ ξεκινήσετε τη διαδικασία. Έτσι θα γνωρίζετε πόσο ακριβώς προζύμι έχετε, άρα και πόσο αλεύρι θα βάλετε επιπλέον.

Για να δω ποιες θαρραλέες (και θαρραλέοι, γιατί όχι;) θα ξεκινήσουν;
Καλή εβδομάδα!

update: Να σας πω, ότι πολλοί κατά τη διαδικασία βάζουν και αλάτι όπως και ζάχαρη. Εγω ομολογώ δεν βάζω τίποτα από τα δύο. Καμιά φορά βάζω αλάτι, αλλά γενικώς όχι.

update 3-11-08:
Αν το προζύμι σας αρνείται πεισματικά να φουσκώσει, μπορεί να φταίει η θερμοκρασία του σπιτιού σας, ή η εναλλαγή θερμοκρασία του σπιτιού σας. Κανακέψτε το. Κλείστε το σε μια κουβερτίτσα, ή βάλτε το τυλιγμένο σε κουβερτίτσα ή τραπεζομάντηλο στο φούρνο σας, που θα έχετε προθερμάνει για λίγο στους 50 βαθμούς. Μην αφήσετε μόνιμα αναμμένο το φούρνο, γιατί μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορείτε όμως να τον ανάβετε και να τον σβήνετε για 4-5 λεπτά ανά μια ώρα για να διατηρεί τη θερμοκρασία. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το αναπιασμένο αλεύρι. Ένα προζύμι ή ένα αναπιασμένο αλεύρι που δε θα φουσκώσει στο μπωλ, δεν πρόκειται να κάνει φουσκωμένο ψωμί ποτέ.

Αν το προζύμι σας έχει γίνει σωστά, αλλά το ψωμί σας δεν φουσκώνει ικανοποιητικά, δοκιμάστε την επόμενη φορά να βάλετε περισσότερο προζύμι, π.χ. το 1/4 της συνολικής ποσότητας του αλευριού. Αν το συνολικό αλεύρι πχ είναι 2 κιλά, το προζύμι που θα έχετε φτιάξει από αυτό το αλεύρι, θα πρέπει να ζυγίζει μισό κιλό. Αυτο μπορεί να συμβεί, είτε γιατί δεν υπάρχουν σταθερές θερμοκρασίες, είτε τα αλεύρια των σούπερ μάρκετ που χρησιμοποιούμε δεν δίνουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

128 comments:

  1. δασκάλα,έχω ένα μυστικό κρυμένο στης καρδιάς τα βάθη, και τώρα με την ευκαιρία θα σας το ξομολογηθώ: μια φίλη γερμανίδα μου έδωσε πριν χρόνια τη συνταγή για προζύμι που είχε μάθει από τη γιαγιά της από την οποία είχε και προζύμι..χρόνων! (δηλ. της έδωσε η γιαγιά το πρώτο προζύμι και κάθε βδομάδα που ζύμωνε κρατούσε ένα μέρος για την επόμενη φορά κ.ο.κ. έτσι του προζυμιού η σκούφια κρατούσε από τα 80ς!) Άρχισα κι εγώ να ζυμώνω, κάποια στιγμή όμως έσπασε η εβδομαδιαία αλυσίδα αλλά κράτησα το προζύμι στο ψυγείο. Και σας ερωτώ: πόσο καιρό κρατάει το προζύμι στο ψυγείο και πότε είναι ο καιρός να φτιάξουμε νέο;

    ReplyDelete
  2. ευκολη διαδικασία μου φαίνεται.....
    θα δοκιμασω να το κανω κι εγω.
    Απο λιγα που θυμαμαι κι εγω απο την γιαγια μου "επειανε" προζυμι με ρεβυθια και νερο μα δεν ξερω ακριβως πως και επισεις θυμαμαι πως το ειχε παντα μεσα σε ενα κοφίνι απο καλαμιά πλεγμένο και τυλιγμένο σε κουβέρτα.

    ReplyDelete
  3. Deli,
    άντε να δοκιμάσουμε να κάνουμε προζύμι-έχω βολευτεί ξέρεις.
    Έχω βασιλικό ξερό από του Σταυρού-να τον ρίξω στο νερό,κάνει;
    Η διαδικασία αυτή θέλει να κρατάμε το προζύμι σε ζεστό μέρος;
    φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Χαρτ, τι έκπληξις ήτο αυτή; Έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Βέβαια έπρεπε να το περιμένω γιατί είσαι του παραδοσιακού (βλέπε τσουρέκια κλπ). Οπότε, μας έβαλες τα γυαλιά.
    Κοίτα τώρα. Για το προζύμι σου. Πόσο καιρό το έχεις στο ψυγείο; Υποθέτω ότι έχει κάνει μια πετσούλα πάνω. Δεν εχω κρατησει πάρα πολύ καιρό ποτέ προζύμι στο ψυγείο, η μάνα μου έχει και ίσως πρέπει να τη ρωτήσω. Αλλά θα σου πω: Αν το είχα εγώ, θα έκανα το εξής: θα το έβγαζα από το ψυγείο, θα το άφηνα σε θερμοκρασία δωματίου μερικές ωρες, μετά θα πρόσθετα χλιαρό νεράκι και αλεύρι και θα το άφηνα μια μέρα. Λογικά, θα πρέπει να κάνει πάλι φουσκάλες. Στην ανάγκη κάνε το ίδιο 2 μέρες συνέχεια. Αν μυρίζει περίεργα ή έχει περίεργη γεύση, παράτα το...

    Πουαντερί, η διαδικασία είναι εύκολη. Να σας δω και μετά με το ζύμωμα, χεχε!
    Αυτό που έκανε η γιαγιά σου ήταν η διαδικασία για το "εφτάζυμο" ή αυτόζυμο (αυτό κι αν θέλει αφιέρωμα). Τη διαδικασία αυτή, πολλοί τη θεωρούν "μαγική". Όσοι δε την κάνουν, την κάνουν μακριά από πολλά μάτια, να μην τους βλέπουν...

    Ελένη ξέρω. Είναι βολικός ο αρτοπαρασκευαστής. Αφού θα τον ξαναβγάλω κι εγώ μου φαίνεται. Τώρα όμως για συμπαράσταση, έβαλα κι εγώ προζύμι να γίνεται.
    Λοιπόν... Τον βασιλικούλη σου να τον αφήσεις στην ησυχία του. Η διαδικασία που είπα με τον βασιλικό, γίνεται για να πάρουν οι νοικοκυρές νερό, μέσα στο οποίο βουτήχτηκε ο βασιλικός. Από το αγιασμένο νερό δηλαδή. Οπότε, άστον εκεί που κάθεται. Το προζύμι το κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γίνει αυτή η ζύμωση.

    ReplyDelete
  5. Να προσθέσω αυτό που έγραψα και στο update.
    Να σας πω, ότι πολλοί κατά τη διαδικασία βάζουν και αλάτι όπως και ζάχαρη. Εγω ομολογώ δεν βάζω τίποτα από τα δύο. Καμιά φορά βάζω αλάτι, αλλά γενικώς όχι.

    ReplyDelete
  6. Γεία σας
    Οταν θέλουμε να κρατήσουμε για πολύ καιρό το προζύμι το φυλάμε στην κατάψυξη μέσα σε σακουλάκι και το βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα να ξεπαγώσει.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Τα μανιτάρια, έχεις δίκιο. Μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο.

    Να διορθώσω και να πω καλύτερα το εξής: Για την Ελένη: Τον βασιλικό τον παίρναν για να τον βουτήξουμε μέσα στο νερό στο οποίο θα ρίχναν το αλεύρι.

    ReplyDelete
  8. 1.70 apo to fourno oreotato psomaki me prozimi...episeis etoima migmata psomiou, anakateveis , platheis , xekourazeis, psineis etoimo!!!an akoma thelete paradosiako "ftiaxto" psomaki. tote SIGXARITIRIA!!! O fournaris Kiki, tha sas dosei ola ta mistika, mazi me nero kai vasiliko apo ti mera tou Stavrou...Erxete sto spiti sas me adikatavoli! xa xa xa xa

    ReplyDelete
  9. Κικιτσα πολύ ωραίες οι οδηγίες που έβαλες.
    Θα ήθελα απλά να συμπληρώσω ότι το αλάτι το βάζουμε για να βοηθήσει το φούσκωμα και την ζάχαρη για να κόβει το πολύ φούσκωμα. Επίσης προσοχή στο νερό που θα βάλουμε στην μαγιά, να είναι χλιαρό όπως είπε και Κική, όχι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά.

    Καλή επιτυχία !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αναποδα τα λες,θα μπερδευονται οι νεες νοικοκυρες,η ζαχαρη βοηθαει στο φουσκωμα.

      Delete
  10. κι εγώ για χρονια έκανα ψωμι, με μια θαυμάσια πρόχειρη συνταγή του Τζέιμι (πολύ τον αγαπω, ομολογώ) κι εβγαινε πολύ καλο στ' αληθεια.

    μετά, κατι έπαθε το χέρι μου και σταματησα.
    θα δοκιμασω με προζυμι, να δω, θα τα καταφέρω;
    (να ζυμωσω με το αδύναμο χέρι εννοώ)

    καλη βδομαδα να 'χουμε :))

    ReplyDelete
  11. Ναι, έχω ακούσει από την ...κυρά-Βέφα πως ελάχιστη ζάχαρη βοηθάει στη ζύμωση.

    Θυμάμαι επίσης, πως στην Ηλεία (χωριό του πατέρα μου), την περίοδο του τρύγου στα χτήματα, όπου δε υπήρχε ούτε καν ρεύμα, πόσο μάλλον ψυγεία... κρατούσαν το προζύμι μέσα σε σκεύος και από πάνω το σκέπαζαν με αλεύρι. ΄Ισως σ' αυτό να οφείλεται και η ξινίλα που μου αρέσει.

    Μέχρι πρόπερσι ζύμωνα κι εγώ αλλά τώρα μου κουβαλάει ο ...άγιος ιεροψάλτης ο πατερας μου (έτσι τον αποκαλούν και καμαρώνει....) σωρό τα πρόσφορα από τα μοναστήρια.

    Παρ' όλα αυτά ζήλεψα και θέλω να ζυμώσω....
    :-)

    Φιλί και γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  12. Κυρία, κυρία!

    Εγώ ξέρω να φτιάχνω ψωμάκι από προζύμι! τι βαθμό παίρνω;-)

    Ακολουθώ την ίδια διαδικασία με εσας, ακριβώς την ίδια.

    (γιατι από σένα την έμαθα πριν 2 χρόνια, χεχε)

    ReplyDelete
  13. φοβερή σύμπτωση! σήμερα έφτιαχνε η μάνα μου προζύμι και την ρωτούσα διάφορα, εδώ το έθιμο λέει ότι το προζύμι γίνεται Την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά Του Επιταφίου.
    Για ακόμα μία φορά ΜΠΡΑΒΟ! για την πάρα πολύ καλή ανάρτηση.

    ReplyDelete
  14. Deli μου,απορία:αν βουτήξουμε βασιλικό απ΄τη γλαστρούλα;Ήπρέπει να είναι αγιασμένος;Δεν τα πιστεύω αυτά.

    ReplyDelete
  15. Γιάννη!!!! Ντροπή! Άσε που τα καλούδια μου ταξιδεύουν αφιλοκερδώς! Άντε κάνε κανένα ψωμάκι κι εσύ! Μπρος!

    Μαρία, η ζάχαρη υπέθετα ότι έχει ακριβώς το αντίθετο σκοπό. Αν είναι να σταματάει το φούσκωμα γιατί να τη βάλουμε; Νομίζω ότι η ζάχαρη μπαίνει γιατί φουσκώνει καλύτερα η ζύμη.
    Πράγματι το αλάτι και η μαγιά τσακώνονται. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δεν έχουμε μαγιά.
    Εσύ Μαρία βάζεις αλάτι από την αρχή στο προζύμι;

    Μαριλένα, πονάει το χεράκι; Βάλε τα κοριτσάκια να σε βοηθήσουν ή κουτσά στραβά με το άλλο! Καλή εβδομάδα!

    Γλαρένια, τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν όλες οι ανέσεις, έβρισκαν πολλούς τρόπους για να συντηρούν τα τρόφιμα. Μήπως έτσι δεν ξεκίνησαν και τα παστά (και τα τουρσιά κλπ); Για να τα διατηρούν για περισσότερο χρόνο. Για την ξινή γεύση θα σας πω την άλλη φορά το μυστικό. Σίγουρα και τα αλεύρια παίζουν ρόλο...

    Μαγισσύλι! ΑΡΙΣΤΑ, ΑΡΙΣΤΑ!!!

    Νατάσσα, ρώτα τη να μας πει κανένα μυστικό! Σε άλλα μέρη έφτιαχναν προζύμι τη Μεγάλη Πέμπτη. Φιλιά!

    Ελένη, πολύ απλά δε θα χρησιμοποιήσεις βασιλικό. Για μένα δεν είναι απαραίτητος. Για το έθιμο μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν είναι απαραίτητος στην περίπτωσή μας.

    ReplyDelete
  16. Ζει μόνη..
    Κι εγώ, που δε ζύμωσα; Δέκα μέρες θα κοσκινίζω;
    ( Καλά, καλά, μια καλησπέρα πέρασα να πω, μη βαράτε!)

    ReplyDelete
  17. Χαρά στην υπομονή σας!!!

    ReplyDelete
  18. Διονύση, ζει μόνη κι έρμη και πάει λέγοντας... Εσύ κάθισε σε μια μερίτσα και περίμενε φρεσκοψημμένο ψωμάκι ε;

    Κωνσταντίνε, καμιά φορά, διακρινώμεθα γι' αυτή...:-)

    ReplyDelete
  19. polla ekana gia mia mera kakis diathesis den nomizeis? pita, kokkinisto, kai telika piga gia shusi! Telika poli asimforo to atimo to badmood!

    ReplyDelete
  20. Πολυ καλο το μαθημα. Θα δοκιμασω και τη δικη σου μεθοδο, αν και ζυμωνω παρα πολυ τακτικα, αλλα με μαγια. Μια συνηθεια που μας εχει μεινει απο τον μπαμπα μου, που ηταν αρτεργατης!

    ReplyDelete
  21. Γιάννη, καλύτερα να φωναζες φίλους να τα φάτε μαζί και να μην πήγαινες έξω για φαγητό. Έτσι και δε θα πήγαιναν χαμένα και καλό στην τσέπη σου θα έκανες! Κάλεσέ με για φαγητό δηλαδή!

    Κατερίνα. κι αυτό καλό είναι. Θα φτιάξουμε και τέτοιο ψωμί που είναι πιο εύκολο. Να μας πεις κι εσύ πως το κάνεις κι αν θες το βάζουμε εδώ σε ποστ.

    Το προζύμι μου διανύει ήδη την 3η μέρα της ζωής του, ήδη έχει γίνει το διπλάσιο και έχει φουσκάλες. Άντε να δω κι εσάς!

    ReplyDelete
  22. Δεν το πιστευω οτι τοσο χρονων γυναικα εγω [τροπος του λεγειν]!..να μαθαινω ακριβως αυτο που η καημενη η Κλειω [λατρεμενη θεια που εχασα πριν λιγα χρονια]μου περιεγραφε, σαν κατι το θαυμαστο,που μονον οι καλες νοικοκυρες μπορουν να κανουν [αρα οχι εγω]και εσυ μας το κανεις να φαινεται τοσο απλο!..Ευγε....

    ReplyDelete
  23. Όλγα...το προζύμι δεν απλό αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Το θέμα είναι να φουσκώσει σωστά και αυτό και το ψωμί. Όλα τα άλλα μαθαίνονται στην πορεία εκ πείρας.
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  24. Επιτρέψτε μου παρακαλώ μια ερώτηση: Ζυμώνω ΚΑΘΕ μέρα μια δυο γαλλικές μπαγκέτες. Δεν με βολεύει καθόλου να ζυμώνω μια φορά την εβδομάδα. Τώρα μου τέλειωσε η μαγιά και, προς το παρόν, δεν μπορώ να αγοράσω άλλη εδώ που βρίσκομαι. Μπορώ (αν καταφέρω να φτιάξω) να χρησιμοποιώ προζύμι κάθε μέρα; Και πώς

    ReplyDelete
  25. Kavo Papas, πιστεύω ότι θα μπορούσατε να φτιάχνετε μπαγκέτα με προζύμι. Αν κάνετε προζύμι, θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε κάθε μέρα ένα μικρό κομμάτι προζυμιού για τις μπαγκέτες σας, ενώ καθημερινά θα ταΐζετε το προζύμι σας με μια κουταλιά αλεύρι και ελάχιστο νερό, έτσι ώστε να έχετε συνέχεια προζύμι.

    ReplyDelete
  26. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ποτέ ζυμώσει ψωμί με προζύμι. Η μάνα μου το κάνει ανελλιπώς, όσα χρόνια θυμάμαι προς τα πίσω.
    Το κάνει δε, με την παραδοσιακή διαδικασία του "Σταυρού" !!
    Αυτό ήταν που με αποθάρρυνε τόσο καιρό να δοκιμάσω :)
    Σήμερα κιόλας θα ξεκινήσω το "πείραμα".
    "Αμ έπος αμ έργον" !!
    Ευχαριστώ πολύ Κική
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  27. Γιώργο, τα καταφέρνεις σε ΟΛΑ! Είναι δυνατόν να σου αντισταθεί ένα προζύμι; Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ νερό από τον Σταυρό. Πάντα έτσι το έκανα, ανα πάσα στιγμή που ήθελα. Εξάλλου, άμα πιστεύεις, ο Θεός είναι παντού και πάντα! ;-)
    Για βάλε χερικό λοιπόν να σε δω!

    ReplyDelete
  28. Χαίρεται. Τώρα κατάλαβα για΄τι το ψωμί που έκανα με αγοραστή μαγιά δεν ήτανε ποτέ σαν το ζυμωτικό ψωμί του χωριού. θα ξεκινήσω και ΄γω.
    Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  29. cummulus, σου εύχομαι καλή επιτυχία και ό,τι απορία έχεις, εδώ είμαστε!
    Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  30. αντε να δουμε!!!σημερα θα φτιαξω......και.....προζυμηηηηηη....γιουπιιιιιι!!!!!!!!χι χι

    ReplyDelete
  31. αντε να δουμε!!!σημερα θα φτιαξω......και.....προζυμηηηηηη....γιουπιιιιιι!!!!!!!!χι χι

    ReplyDelete
  32. Ιριδα, καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  33. O kathenas oti thelei leei. Allos zaxarh allos alati se ligo tha akousoume kai kamia xlwrinh. Kanas xhmikos den perase apo dw na mas pei akribws ti symbainei me to prozymi poies einai oi swstes thermokrasies anaptykshs baktiridiwn kai ti boithaei kai ti oxi...

    ReplyDelete
  34. Χημικός εδώ; Μπα...Μονο καλές μαγείρισσες ή μαγείρισσες που έμαθαν να κάνουν προζύμι από εδώ...Αν δοκιμάσεις με χλωρίνη, πες μας τα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  35. Καλημερα σας.
    Θα ηθελα να ρωτησω ποιο αλευρι ειναι το ιδανικο για να γινει ενα ωραιο και "σφιχτο" ψωμακι.Σαν αυτα που τρωμε απο τον παραδοσιακο ξυλοφουρνο.
    Οχι αυτα των φουρνων που η ψιχα τους ειναι σαν αφρος.
    Ευχαριστω.

    ReplyDelete
  36. Γεια σου Βικη.
    Τα ψωμιά που η ψίχα τους είναι σαν αφρός, είναι με λευκό επεξεργασμένο αλεύρι. Όσο πιο σκληρό είναι το αλεύρι, τόσο πιο χωριάτικο μοιάζει. Δοκίμασε μισό-μισό με σκληρό αλεύρι και αλεύρι χωριάτικο για ψωμί (κίτρινο -όχι καλαμποκίσιο). Απο κει και πέρα, δοκιμάζεις αναλογίες με σκληρό, με κίτρινο χωριάτικο, με ολικής ή σικάλεως ή απ' όλα, μέχρι να βρεις την υφή που σου αρέσει. Στο βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες, θα βρεις πολλούς συνδιασμούς για χωριάτικα ψωμιά.

    ReplyDelete
  37. Kική μου καλησπέρα!
    Χρειάστηκα μία συνταγή για προζύμι...ποιά αλλη να σκεφτώ???
    άν σε πειράζει πες μου να το αφαιρέσω!
    Ευχαριστώ και καλό μήνα!!!
    Kαι εύχομαι να είσαι πάντα καλά ..τα 2 χρόνια να γίνουν όσα οι ικανότητές σου!!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  38. Ευα, απ' ό,τι είδα, έβαλες μόνο το λινκ, που είναι ό,τι καλύτερο απο το να βάλεις ολόκληρη τη συνταγή. Ευχαριστώ και για το λινκ και για τις ευχές! Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο!

    ReplyDelete
  39. Καλησπέρα,
    Μόλις μπήκα και είδα τη συνταγή για το πετιμέζι και στο τέλος για προζύμι και βρέθηκα εδώ. Θεωρώ τον εαυτό μου μάστορα του προζυμιού και έχω το ίδιο προζύμι εδώ και 2 χρόνια. Έχω κάποιες παρατηρήσεις και απαντήσεις σε απορίες.
    1. Για να γίνει το προζύμι ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΠΑΖΕΤΕ ΜΕ ΣΕΛΟΦΑΝ. Ο σακχαρομύκητας που "μολύνει" το αλεύρι και το μεταμορφώνει σε προζύμι νρίσκεται γύρω μας στον αέρα που αναπνέουμε. Άρα απλά σκεπάστε το με μια πετσέτα: αυτό που θέλετε είναι απλά να εμποδίσετε πιθανά ζουζούνια ή σκώρο να κάτσει στο προζύμι - ενώ ταυτόχρονα ανανεώνεται ο αέρας με φρέσκο αέρα που περιέχει και άλλους σακχαρομύκητες. Θερμοκρασία δωματίου περί τους 25 βαθμούς.
    2. Πόσο προζύμι; Εξαρτάται από το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για το ψωμί. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε εφτάζυμο (αυτόζυμο δηλαδή) δηλαδή να το αφήσουμε να ζυμωθεί μόνο του περί τις 12 ώρες. Αυτό είναι και το σφιχτό ψωμί που ζητάτε. Ναι μεν σφιχτό αλλά έχει διπλασιάσει τον όγκο του. Το "κουφό"; Εγώ βάζω μόλις 2 κουταλιές προζύμι για 3 κούπες κίτρινο αλεύρι (και μία κούπα νερό + ζάχαρη + αλάτι + μια κουταλιά λάδι). Το ζυμώνω λίγο και αφήνω 12 ώρες. Ψήνω 50 λεπτά στους 200 βαθμούς και αυτό είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το original χωριάτικο, προζυμάτο, ξινό ψωμί που όλοι μας αποζητούμε.
    3. όταν είναι να ζυμωσω βγάζω το προζύμι από το ψυγείο 12 ώρες πριν. Το προζύμι το φυλάω σε πλαστικό τάπερ. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το πλαστικό τάπερ επειδή δεν αλλάζει θερμοκρασία γρήγορα. Όταν πάρω τις δύο κουταλιές, συμπληρώνω με αλεύρι και νερό και μετά από 12 ώρες το ξαναβάζω στο ψυγείο. Έτσι το έχω διατηρήσει 2 χρόνια, έχω δώσει σε φίλους και συγγενείς και συνεχίζω. Έχω διαβάσει πως φούρνοι στην Αμερική έχουν κρατήσει προζύμι από πριν τον 2ο Π.Π.!
    4. Ο ρόλος του βασιλικού: ο βασιλικός μαζεύει πάνω του ζυμομήκητες. Άρα εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρώτης παρασκευής προζυμιού, κόβουμε ένα φιλαράκι, και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΛΥΝΟΥΜΕ το "σέρνουμε" πάνω στο αλευρόνερο.
    5. Προσοχή. Το προζύμι ξυπνάει απότομα. Όπως στη φίλη σου είχε σκάσει ο μούστος, έτσι μπορεί να σκάσει και το προζύμι και να γεμίσει το τραπέζι (μου έχει συμβεί).

    Αυτά. Εξαιρετικό blog. Μπράβο! (Συγγνώμη για την ανωνυμία είμαι στη διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού blogger αλλά δεν ήθελα να αφήσω την ευκαιρία να μοιραστώ τις γνώσεις μου).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΧΛΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ Ν<Α ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΗ

      Delete
  40. Πολύ ωραίες οι συμβουλές που έδωσες. Ομολογώ ότι με τη μεμβράνη δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα. Άλλες φορές το κλείνω μόνο με πετσέτα, άλλες φορές με καπάκι πλαστικό, άλλες με μεμβράνη, αλλά πάντα γίνεται. Περί φύλαξης, συντηρησης ξυπνήματος κλπ, συμφωνώ απόλυτα. Εκείνο που με εντυπωσίασε, είναι οι 2 κουταλιές μόνο προζύμι. Τόσο, που πρέπει να το δοκιμάσω! Όταν κάνεις αυτό, κάνεις 2ο ζύμωμα μετά; Ή μονο το αφήνεις να ζυμωθεί μόνο του με τις 2 κ. σ. προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά; Συμπληρώνεις κάτι μετά; Ζυμώνεις πάλι ή φουρνίζεις αφού το είχες βάλεις απευθείας στο σκεύος που θα ψηνόταν. Ομολογώ, ότι αυτό δεν το έχω κάνει ποτέ με τόσο λίγο προζύμι!

    Ακόμα και χωρίς λογαριασμό, μπορείς να αφήσεις το όνομά σου μέσα στο σχόλιο :-)
    Καλωσήρθες και ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  41. Κική συγγνώμη, Κώστας (k_veniz@yahoo.com) λέγομαι, χαίρω πολύ!
    Λοιπόν, όχι δεν κάνω 2ο ζύμωμα. Δεν συμπληρώνω τίποτα μετά. Όσον αφορά στο σκεύος: Έχω κάνει άπειρες δοκιμές. Τα καλύτερα σκεύη είναι τα εξής δύο:
    1. Παίρνεις ένα πολύ ρηχό ταψί (που συνήθως έρχεται μαζί με την κουζίνα/φούρνο), του στρώνεις λαδόκολλα, βάζεις από πάνω το ζυμωμένο σε σφαιρικό σχήμα ψωμί και το σκεπάζεις με πετσέτα και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες (και έχεις καρβέλι επειδή λόγω βαρύτητας η μπάλα έχει γίνει καρβέλι). Ανάβεις τον φούρνο στους 200, αντιστάσεις πάνω-κάτω. Όταν σβήσει το φωτάκι του (δηλαδή ο φούρνος πιάσει τους 200), βάζεις μέσα το ταψί (έχοντας βγάλει την πετσέτα) και ψήνεις για 50 λεπτά.
    2. Αν θες να κάνεις φόρμα (πιο πολύ σαν πινακωτή μοιάζει), το μόνο κατάλληλο σκεύος είναι το μακρόστενο tefal ταψάκι φούρνου με αντικολλητική επίστρωση στο εσωτερικό. Και αυτό γιατί το μέταλλο μεταφέρει ακαριαία τη θερμοκρασία του φούρνου στο ψωμί σε αντίθεση π.χ. με γυάλινη φόρμα (όπως αυτή που φτιάχνουμε τα κέηκ). Η διαδικασία είναι η ίδια: στρώνουμε τη ζύμη μέσα στο tefal σκεπάζουμε με πετσέτα και μόλις περάσουν οι 12 ώρες ψήνουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (βάζουμε το Tefal στο φούρνο χωρίς να ξεφορμάρουμε τή ζύμη).

    Άντε να δώσω άλλα δύο tips.
    1. Πως κάνει το ψωμί σκληρή ξεροψημένη κόρα: Η πιο συνηθισμένη συμβουλή είναι ο ψεκασμός με νερό. Δυστυχώς δίνει άγευστη κόρα. Εγώ το αλείφω με λάδι (μία κουταλιά) αμέσως πριν το βάλω στο φούρνο. Δεν είναι ανάγκη να γίνει σχολαστικά. Εγώ το κάνω πολύ απαλά με την παλάμη, μόνο όπου φαίνεται (δηλαδή δεν το μετακινώ - ξεφορμάρω για να το κάνω και από κάτω).
    2. Το ζύμωμα. Ναι, το ζυμώνω μόνο μία φορά. Αρχικά στο μίξερ (έχω kenwood, δεν το ζυμώνω στον γάντζο αλλά στο Κ για 5 λεπτά). Το βγάζω και το ζυμώνω 5 λεπτά στο χέρι μέχρι να γίνει ενιαία μάζα. Δεν το ξαναζυμώνω. Η λέξη εφτάζυμο είναι παραφθορά της λέξης αυτόζυμο. Παρόλο που κάποιοι φουρναραίοι θα επιμείνουν και θα σου πουν ότι λέω βλακείες, η αλήθεια είναι πως το εφτάζυμο (αυτόζυμο) είναι ένα ψωμί που ζυμώνεται μόνο του. Τι σημαίνει ζυμώνεται; Σημαίνει πως όταν περάσει το 12ωρο, έχει ομογενοποιηθεί στο εσωτερικό του χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Εντάξει αν θες να φτιάξεις 'πολυτελείας' ψωμί με πολύ αφρώδη ψίχα, τότε θέλει ξανά και ξανά επίμονο και επίπονο ζύμωμα. Αλλά είπαμε: αυτή είναι η συνταγή του παλιού καλού ξινού, χωριάτικου ψωμιού με προζύμι που σε ελάχιστους φούρνους πια βρίσκεις ανά την επικράτεια. Αν θες πολύ αφρώδη ψίχα, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι πάρε αρτοπαρσκευαστή: κάνει το τελειότερο ζύμωμα του κόσμου - με το χέρι κανείς δεν μπορεί να επιτύχει τόσο αφρώδη ψίχα.

    Στα αγγλικά το αυτόζυμο (εφτάζυμο) ονομάζεται self-knot bread. Το προζύμι sourdough. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει τη σχετική έρευνα.

    Υ.Γ. Το τάπερ στο οποίο φυλάω το προζύμι εννοείται πως όταν το βάζω στο ψυγείο το κλείνω με το καπάκι του. Μόνο όταν το έχω εκτός ψυγείου του βγάζω το καπάκι και το σκεπάζω απλά με μια πετσέτα.

    ReplyDelete
  42. Κώσταμ ομολογώ πως μόνο από άντρα δεν περίμενα να είναι το σχόλιο! Θα μελετήσω επισταμένως όσα έγραψες (στα περισσότερα συμφωνουμε) και θα ξανασχολιάσω, γιατί τώρα είμαι πτώμα και μακριά από adsl γραμμή. Χαίρομαι πάντως που άντρας ασχολείται με τόσο μεράκι με το ψωμί. Επιβεβαιώνεται η άποψή μου που λέει ότι όταν ασχολείται αντρας με τη μαγειρική, ασχολείται καλά!

    ReplyDelete
  43. Κώστα το έκανα! Δεν ξέρω αν πηρες το ιμειλ μου, οποτε απαντω εδω. Το έκανα όπως ειπες μόνο με 2 κουταλιές. Όντως έγινε ενα σφιχτό ψωμάκι. Το περιεργο δεν ειναι που εγινε ενα ψωμακι με ενα μόνο ζυμωμα, γιατί έχω κάνει κι εγώ έτσι. Το περίεργο ήταν οι 2 κουταλιές μόνο. Το μονο αρνητικο ήταν ότι φουσκωσε και εσπασε λίγο ασχημα και επισης με το ψησιμο ήταν λιγο σαν αγινωτο, παρολο που οταν το ειδα το εψησα παραπανω. Νοστιμο παντως ηταν και το φαγαμε ολο εννοειται! Θα το ξανακαω αλλη μια φορα για να δω τι εφταιξε με το γινωμα. Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες και παλι!

    ReplyDelete
  44. Κική, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Προκειμένου να σπάσει εκεί που θες εσύ και να γίνει λίγο πιο γινωμένο, χάραξέ το με ένα μαχαιράκι πριν το βάλεις στο φούρνο: π.χ. σε ένα καρβέλι 3 παράλληλες γραμμές (στην από πάνω πλευρά του). Έτσι έχεις ομοιόμορφο σπάσιμο. Βάθος χαράγματος: περίπου 1 - 1.5 εκατοστό.
    Ένα κόλπο για να μη σπάσει είναι όπως θα το αφήσεις μετά το υποτυπώδες ζύμωμα να το πιέσεις πάρα πολύ προς τα κάτω και μετά να το γυρίσεις ανάποδα. Ένα άλλο κόλπο είναι να βάλεις λιγότερο νερό (αλλά θα σου γίνει ακόμη λιγότερο γινομένο).
    Και όπως σου έγραψα και στο mail γενικά όσο το αφήνεις, τόσο πιο πολύ φουσκώνει, τόσο πιο ξυνό γίνεται και τόσο πιο πολύ ψήνεται. Εμένα μου αρέσει να είναι ξυνό, αλλά από ένα σημείο και μετά παύει να είναι ωραίο. Αυτό το σημείο - για το δικό μου γούστο - είναι περίπου στις 16 ώρες.

    Καλή όρεξη!

    ReplyDelete
  45. Για το χάραγμα, αυτό κάνω στα ψωμιά μου, απλά δεν το έκανα γιατί δεν το ανέφερες στη δική σου συνταγή και σκέφτηκα ότι ίσως δεν το θεωρούσες απαραίτητο.

    ReplyDelete
  46. σε ευχαριστούμε πολύ για το προζύμι ! Θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  47. Μαρία το δοκίμασες; Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  48. Καλησπέρα είμαι η Κατερίνα.
    Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια που έκανα να παρασκευάσω προζύμι βρήκα τυχαία την σελίδα σας αναζητώντας συμβουλες και μυστικά παρασκευής του.
    Θα δοκιμάσω τη δική σας συνταγή που φαίνεται απλή και ο θεός βοηθός.
    Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για την θερμοκρασία δωματίου που απ ότι κατάλαβα παίζει σημαντικό ρόλο. Πως μπορούμε να πετυχουμε σταθερή θερμοκρασία τώρα τον χειμώνα? Σίγουρα κάποιες ώρες τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν και η θερμοκρασία πέφτει μέχρι την επομένη το μεσημερι που θα γυρίσουμε απ΄την δουλειά και θα ανάψουν. Υπάρχει κάποιο κολπάκι?
    Ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  49. Γεια σου Κατερίνα. Μην απογοητεύεσαι με το προζύμι. Ακόμα κι εγώ που ασχολούμαι χρόνια, καμιά φορά μπορεί να μη μου γίνει σωστά.
    Επειδή η θερμοκρασία το χειμώνα δεν είναι σταθερή, τύλιξέ το με ένα τραπεζομάντηλο, άστο κοντά σε ένα σώμα ή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο (30 βαθμούς) και όταν κλείσεις τη θερμοκρασία, τύλιξέ το και με μια μικρή κουβερτούλα, έτσι ώστε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Μακριά από ρεύματα και θα γίνει μια χαρά! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  50. γειά σας και απο εμένα.προσπάθησα να κάνω προζύμι 2 φόρες.και τις 2 φορές για 3 ημέρες στο προζύμι οι μικροοργανισμοί αυξάνονταν και έβλεπα στην επιφάνεια τις χαρακτηριστικές φουσκαλίτσες.
    στο 3ο τάισμα με αλέυρι και νερό το προζύμι μου έκοβε.δηλαδή χώριζε το αλέυρι με το νερό.το αλευρι καθόταν κάω,το νερό επάνω και οι φυσσαλίδες σιγά σιγα εξαφανιζόντουσαν.τι μπορεί να φταίει,μήπως είναι και αυτο το σάδιο μέσα στην όλη διαδικασία;τι να πω.ελπίζω κάποιος να γνωρίζει κάτι και γι αυτό.

    ReplyDelete
  51. Γεια σου Λενα. Καθώς περνούν οι μέρες, το προζύμι δεν είναι τόσο φουσκωτό και με τρύπες όπως είναι τις πρώτες 3 μέρες. Ο διαχωρισμός του νερού, εμένα μου συμβαίνει όταν το έχω πολλές μέρες στο ψυγείο, αλλά όχι σε τεράστια ποσότητα. Όταν το βγάλω, ζωντανεύει πάλι, ειεικά αν προσθέσω λίγο αλεύρι και νερό. Μην προσθέτεις πάρα πολύ νερό και χρησιμοποίησε το προζύμι σου την 3η-4η μέρα αφού το έχεις δει να αναπτύσεται σωστά, Δοκίμασέ το επίσης. Θα πρέπει να είναι ξινό.

    ReplyDelete
  52. Κανονικά το αλάτι απαγορεύεται στη παρασκευη προζυμιού κι αυτό γιατι το αλάτι σταματάει την ζύμωση. Αν θυμάστε τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία παστώνανε τα προς φύλαξη τρόφιμα ώστε να διατηρηθούν περισότερο, επιβράδυναν δηλ την ζύμωση. Εγώ αλάτι βάζω στο ζυμάρι μου αφού έχω κρατήσει πρώτα μέρος του για το επόμενό μου ζύμωμα. Το ζυμάρι που κρατώ στο ψυγείο είναι ανάλατο.

    ReplyDelete
  53. Συμφωνώ απόλυτα περί αλατιού στο προζύμι!

    ReplyDelete
  54. πολυ ενδιαφερον ποστ και η συζητηση που ακολουθει.
    εγω ειδα στην τηλεοραση πριν μερικες εβδομαδες συνεντευξη ενος πιτσαιολο, που ελεγε οτι το προζυμι του που εδω το λεμε "pasta madre", το ειχε κληρονομησει μαζι με την πιτσερια απο τον πατερα του. συνολικα προζυμι περιπου 60 χρονων.

    ReplyDelete
  55. Ευχαριστώ! Στα ενδιαφέροντα ποστ, το χουμί είναι στα σχόλια πολλές φορές. Όσο για τον πιτσαΐόλο που λες, είναι πολλοί άνθρωποι που έχουν κρατήσει προζύμι για χρόνια! Εντυπωσιακό, έτσι;

    ReplyDelete
  56. Καλημέρα,
    βρήκα σε ένα site (που αναφέρατε) πως το προζύμι της 1ης μέρα θα πρέπει να είναι χυλωμένο..

    "Σε ένα βαθύ μπωλ φτιάχνουμε αραιό κουρκούτι (αναμιγνύουμε αλεύρι με νερό δημιουργώντας κρέμα με ιξώδες αντίστοιχο της μουστάρδας)"

    http://www.acrobase.gr/showthread.php?s=9a18ea0df112acf7e3b2df36a39a6391&t=262

    ReplyDelete
  57. Λίγο πιο σφιχτό ή λίγο πιο αραιό, το αποτέλεσμα για το προζύμι θα είναι το ίδιο.

    ReplyDelete
  58. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙΚΙΤΣΑ!!!!!!!!
    ΦΤΙΑΧΝΩ ΨΩΜΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΑΓΙΑ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΟΝΗ ΜΟΥ, ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΡΑΧΑΝΑ

    http://diaheiros.blogspot.com/2011/09/blog-post_11.html?showComment=1315837426721#c5368310946327132496

    ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΣΑ!
    ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΜΠΛΟΚΕΡ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΙΣ ΣΤΕΙΛΩ ΣΕ ΣΕΝΑ!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  59. γεια σας!χθες το βραδυ οταν πηγα να "ταισω" το προζυμι μου ηταν μια χαρα φουσκωμενο. την επομενη μερα το πρωι το αλευρι ειχε λιγακι διαχωριστει απ'το νερο. εγινε κατι στραβα ή θελει το χρονο του για να φουσκωσει παλι?

    ReplyDelete
  60. Ρένα τις μαγειρικές σου τις είδα και τις θαύμασα! Θα με ενδιέφερε ακόμα και να τις αναδημοσιεύσω αν ήθελες!
    Προζύμι που λες ότι έβαλες;

    Ανώνυμη/ε, εκτος ψυγείου το έκανε αυτό; Αν ναι, δεν είναι και πολύ καλό. Άστο μια μέρα, ξανατάϊσέ το και αν δεις ότι δεν έχει φουσκάλες πέτα το και ξεκίνα από την αρχή. Γενικά την τριτη μέρα είναι έτοιμο για ψωμί και επίσης πέφτει το φούσκωμά του το αρχικό.

    ReplyDelete
  61. Το προζύμι το είχα εκτός ψυγείου. Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω προζύμι. Την πρώτη μέρα το προζύμι μου είχε κάποιες φουσκάλες, τη δεύτερη είχε φουσκώσει αρκετά, και την τρίτη το προζύμι έχει μια κρεμώδη υφή με μικρές τρυπίτσες κι όχι μεγάλες φουσκάλες κ φουσκωμένο όπως ήταν τη δεύτερη μέρα. Τέλος πάντων, δεν τα βάζω κάτω. Θα συνεχίσω την προσπάθεια! Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

    ReplyDelete
  62. Με την περιγραφή που λες, δείχνει έτσι κι έτσι! Ακόμα κι αν το πρώτο σου ψωμί δεν γίνει, και μια αποτυχία στα πλαίσια της εμπειρίας είναι. Δοκίμασε με το προζύμι έστω έτσι. Φτιάξε μια μικρή ποσότητα ψωμιού. Αν δεν φουσκώσει με τα ζυμώματα, δεν θα φουσκώσει ούτε με το ψήσιμο. Και από σήμερα θέλει ψυγείο αφού είναι 4η μέρα και σχετικά ψηλή θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα. καλή επιτυχία! Περιμένω να μου πεις τι απέγινε!

    ReplyDelete
  63. Kalispera ki apo emena..8a i8ela na rwtisw kati ki egw me te seira mou mias kai einai i prwti fora pou epixeirw na ftiaksw prozymi.Eida ti syntagi sou k eida k aui sti selida pou edwses ( http://www.acrobase.gr/showthread.php?s=d0fae8bda7a830e4be6abdce6d5f6f21&t=262 ) Telika poios einai o poio swstos tropos ? Na taizw to prozimi mou ka8e mera i na to taizw ana 2-3 meres ? :/ Euxaristw poly gia ton kopo sou opws kai na exei :)

    ReplyDelete
  64. Εγώ προσωπικά, βάζω αλεύρι κάθε μέρα για 3-4 μέρες, όπως κάνουν και οι περισσότρεροι που φτιάχνουν προζύμι.

    ReplyDelete
  65. Se euxaristw poly poly etsi 8a to kanw ki egw tote :) Yparxei kapoio idiaitero mystiko gia na ginei ksinoutsiko to pswmaki mas ? O antras mou einai apo tin dytiki ellada ki ekei sini8os to xeiropoiito zimwto pswmi exei mia idiaiteri ksini geusi. Auto 8elw na petyxw :)

    ReplyDelete
  66. Διάβασε εδώ για το μυστικό ;-)
    http://mikrikouzina.blogspot.com/2008/10/blog-post_23.html

    ReplyDelete
  67. Xilia Euxaristw gia ola :D Ksekinaw kiolas to prozimi mou :) Molis exw apotelesmata 8a sas pw :)

    ReplyDelete
  68. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SITE ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ "ΟΣΟ ΠΑΡΕΙ" "2 ΚΟΥΠΕΣ" 1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ !!!
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ???
    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ( ΠΡΟΖΥΜΙ ΨΩΜΙ ) ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕς ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ReplyDelete
  69. Ούτε εμένα μου αρέσει να γράφω συνταγές χωρίς να αναφέρω τα γραμμάρια, αλλα εδώ ειδικά, ειλικρινά δεν χρειάζεται. Στο προζύμι, 50-100 γρ. πάνω κάτω σε νερό ή αλεύρι, δεν πρόκειται να κάνει καμία διαφορά. Άλλα παίζουν ρόλο για να γίνει σωστά το προζύμι. Παρόλα αυτά, αντιγράφω για ακρίβεια αυτό που έχω γράψει και στο βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες:
    1 ½ κούπα σκληρό αλεύρι
    1 κούπα χλιαρό νερό
    Νερό κι αλεύρι επιπλέον για τις μέρες που θα ακολουθήσουν.

    ReplyDelete
  70. Ξέχασα να πω ότι η κούπα, όπου αναφέρεται, είναι χωρητικότητας 240 ml

    ReplyDelete
  71. Καλησπερα Κικη!!
    Εχω μια πολυ παραξενη ,μαλλον ,ερωτηση αλλα θα την θεσω!!!Παει προζυμι σε ζυμη τσουρεκιου;Και αν ναι,σε τι αναλογια;αναφερομαι σε ηδη αναπιασμενο απο βραδυς προζυμι!!
    Ευχαριστω πολυ!!

    ReplyDelete
  72. Γεια χαρά! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να κάνω τσουρέκι με προζύμι ούτε έχβω ακούσει ποτέ να το χρησιμοποιούν για τσουρέκι. Αν έκανα όμως, θα χρησιμοποιούσα ίδια αναλογία όπως και στο ψωμί (το 1/4 ή 1/5 του βάρους του αλευριού που θα χρησιμοποιήσεις). Αν αποφασίσεις να το κάνεις, πες μου τι έγινε.

    ReplyDelete
  73. Λοιπον ,το εφτιαξα και αυτο!!!
    Τσουρεκι με προζυμι και καθολου μα καθολου μαγια!!
    Θελει υπομονη στο να φουσκωσει,καλυτερα ας το κανει κανεις απο βραδυς και να το αφησει ολη την νυχτα!!!Ενδεικτικα στις 3και 2/3 κουπες αλευρι εβαλα 150 γρ.αναπιασμενο ηδη προζυμι!!!Ολα τα αλλα τα βαζει κανεις συμφωνα με τη δικια του συνταγη για τσουρεκι!!!Βγαινει ομως πιο σφιχτο το ζυμαρι,οχι αφρατο!!Μοιαζει δλδ.με το χωριατικο βαρυ ψωμι στην υφη!!τελως παντον,θεωρησα καλο να σου το πω,μπας και πειραματιστεις ποτε!!
    μεχρι και τσουρεκοψωμο μπορεις να το πεις!!!Φιλακια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! Είναι χρήσιμες!

      Delete
  74. Τελικά έπαθα την πλάκα μου πριν από λίγες μέρες.
    14 Σεπτεμβρίου πήγα εκκλησία πήρα βασιλικό από το χέρι του παπά και κατά τις 10 το πρωί τήρησα την συνταγή
    1 1/2 κούπα σκληρό αλεύρι 1 κούπα χλιαρό νερό ( προηγουμένως βούτηξα μέσα τον βασιλικό και έκανα τρεις φορές το σήμα του σταυρού ) έκανα ένα πάρα πολύ καλό ανακάτωμα σκέπασα με μεβράνη το μπωλ μου το τύλιξα με ένα λινό τραπεζομάντηλο και το φύλαξα σε θερμοκρασία δωματίου. Την επόμενη μέρα το πρωί ΕΙΧΑ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ Τελικά έφτιαξα μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες ψωμί με προζύμι.
    Ένα κομμάτι περίπου 350 γραμμάρια το φύλαξα σε ένα τάπερ και το έβαλα στο ψυγείο. Αν πετύχει και αυτό στο επόμενο ανάπιασμα τότε θα ολοκληρωθεί μια διαδικασία η οποία έχει ένα μόνο μυστικό .
    Βασιλικός 14 Σεπτεμβρίου εκκλησία παπάς !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπράβο! Χαιρομαι που τα κατάφερες! Και του χρόνου!

      Delete
  75. Kiki μου γεια σου! Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τι κάνεις όταν το προζύμι σου αποτύχει κι έχεις προχωρήσει στο καρβελάκι σου? Τι το κάνεις το ζυμάρι που δε φούσκωσε και δε θέλεις να πάει χαμένο? Υπάρχει τρόπος? Εστω σουβλακόπιτες??!! λίγη βοήθεια? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να σου πω την αλήθεια Μπέττυ, κάποιες φορές που έβλεπα ότι το προζύμι μου στο αναπιασμένο αλεύρι δεν ήταν καλό, δεν μου πήγαινε η καρδιά να το πετάξω. Προχώρησα σε ψωμί, το οποίο γίνεται σαν λίγο αγίνωτο ψωμί, αλλά είναι θεϊκά νόστιμο. Άλλη λύση, είναι να προσθέσεις μαγιά και να το βάλεις να φουσκώσει εκ νέου με τη μαγιά για να μην πάει χαμένο το αλεύρι...

      Delete
  76. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΧΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB ΦΥΣΙΚΕς ΣΥΝΤΑΓΕς (healthy soul+healthy body) Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΧΡΙ ΟΤΙ ΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΒΑΖΩ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΠΩς ΠΩς ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ Κ.Λ.Π. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΟΠΕΛΛΕΣ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να βάλεις ό,τι θες με λινκ. Ευχαριστώ!

      Delete
  77. ΚΙΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

    ΕΙΜΑΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΧΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΖΥΜΙ
    ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 11 ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΤΑΠΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΕΙΧΕ ΠΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ ( ΕΙΧΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ ) ΟΤΑΝ ΕΠΙΑΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΕΒΑΛΑ ΜΙΣΗ ΚΟΥΠΑ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΚΕΠΑΣΑ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΙ ΛΙΝΟ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ( ΦΥΡΟ ΣΤΟΥΣ 50 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ )
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΔΑ ΦΥΣΚΟΜΕΝΟ ΤΟ ΜΠΩΛ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ !!! ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ Η ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΛΕΙΣΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΡΥΠΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ Ο ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΚΕΠΑΣΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΛΙΝΟ ΕΒΑΛΑ ΤΟ ΜΠΩΛ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
    ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ???

    ReplyDelete
  78. Τώρα αν σου απαντήσω ρώτα τον παπά, θα γελάσεις ή θα νευριάσεις; Χαχα! Αστειεύομαι φυσικά! Λοιπόν, πάμε...Κατά αρχήν, γράφε καλέ με μικρά γράμματα! Στραβώθηκα να διαβάσω! Δεύτερον. Γιατί ταλαιπωρείς το προζύμι σου από το ψυγείο στο φούρνο και τούμπαλιν; Το προζύμι το φτιάχνουμε εκτός ψυγείου και όοοοοοοοταν είναι έτοιμο, τότε μπαίνει ψυγείο. Φούρνος με τέτοιες θερμοκρασίες εποχής δεν χρειάζεται, εκτός και ζεις σε Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη κλπ :-) Αν ξεπέρασες τους 50 βαθμούς, μπορεί και να το έκαψες το προζύμι σου. Δοκίμασε να σκεπάσεις με πετσέτα ή να χαλαρώσεις τη μεμβράνη. Θέλει οξυγόνο για να γίνει. Κανονικά, εξαρχής αν τα έκανες αυτά, μέρα με τη μέρα, μέσα σε 3-4 μέρες θα είχες προζύμι. Μεταξύ μας, έχω πολύ καλή σχέση με την εκκλησία, αλλά δεν έχει τύχει να πάρω ποτέ νερό και βασιλικό τη μέρα του Σταυρού, παρόλα αυτά, όπως βλέπεις, έχω φτιάξει προζύμι. Ίσως έχεις καταστρέψει ήδη το προζύμι σου αν το έχεις ταλαιπωρήσει. Ασε το εκτός ψυγείου (καθημερινά), τάισέ το με αλεύρι και χλιαρό νερό για 3-4 μέρες και αν δεν κάνει τρύπες, πες του γειά πριν το πετάξεις...

    ReplyDelete
  79. Μα καλή μου έβγαλα το τάπερ με το προζύμι που είχα φτιάξει στις 15 Σεπτεμβρίου από το ψυγείο, το άφησα όπως κάπου γράφεις να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου και επειδή δεν είδα φουσκάλες και είχε πιάσει "κόρα" το αραίωσα με χλιαρό νερό και πρόσθεσα λίγο αλεύρι και μετά το έβαλα στον φούρνο ( ίσως υπερβολή !!! ) σαν διαδικασία είναι σωστή πέρα από το λάθος των 50 βαθμών ??? ( μένω βόρεια προάστεια Αθήνας και όχι Φλώρινα
    δηλαδή

    απο ψυγείο θερμοκρασία δωματίου
    θερμοκρασία δωματίου τάισμα
    νέο προζύμι 1 ανάπιασμα

    ReplyDelete
  80. Αν διαβάσεις όλη τη διαδικασία παραπάνω, θα δεις ότι η φάση της παρασκευής του προζυμιού ολοκληρώνεται σε 3-4(-5) μέρες εκτός ψυγείου. Φουσκάλες μπορείς να δεις και από την πρώτη μέρα, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι έτοιμο. 3η μέρα ίσως. Λάδι επίσης δεν βάζουμε παρά μόνο αν είναι έτοιμο και φυλαχτεί για καιρό. Αν έκανες τα παραπάνω και 2η μέρα μετά απο θερμοκρασία δωματίου και ξανατάισμα δεν ξανάκανε φουσκάλες (αλλά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα), τότε ίσως χάλασε. Κάτι το ενόχλησε στην πορεία. Κράτα το έξω 3 μέρες, τάιζέ το καθημερινά με χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και αν δεν ζωντανέψει, είναι άχρηστο. Το προζυμάκι θέλει υπομονή κι επιμονή καμιά φορά για να γίνει.

    ReplyDelete
  81. Ευχαριστώ για την απάντηση
    Αυτή τη φορά θα τραβήξω φωτογραφίες προκειμένου να δω και να δεις την πορεία
    Όμως η ερώτηση πάλι είναι ( γίνομαι ίσως κουραστικός ) όχι πως φτιαχνω από την αρχή προζύμι αλλά πως ξαναζωντανεύει το προζύμι που έχω φυλάξει στο ψυγείο ( Στο ψυγείο έχω φυλάξει μία μαλακή μπάλα 300 περίπου γραμμαρίων μετά τη διαδικασία του 1ου ζυμώματος και η μπάλα προφανώς είναι συμπαγής και χωρίς φουσκάλες )
    Αν δηλαδή αυτό το κομμάτι από το ψυγείο για να ξαναχρησιμοποιηθεί σε νέο ζύμωμα θα πρέπει να δημιουργηθούν πάλι φουσκάλες ( ενδεχομένως με τάισμα ) ή αρκεί η διαδικασία απόκτησης θερμοκρασίας δωματίου και στη συνέχεια η διαδικασία του 1ου ζυμώματος

    ReplyDelete
  82. Όχι. Αν το προζύμι σου ήταν κομμάτι φυλαγμένο από ανάπιασμα, δεν χρειάζεται να περιμένεις να ξανακάνει φουσκάλες. Το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το χρησιμοποιείς σε ανάπιασμα πάλι.

    ReplyDelete
  83. ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣSeptember 23, 2012 at 6:56 PM

    Λοιπόν οι φωτογραφίες που σου έστειλα είναι μετά από 22 ώρες περίπου
    Συνέχισα το "τάισμα " σκέπασα μόνο με πετσέτα μέσα στον σβυσμένο φούρνο και αύριο το απογευματάκιτα λέμε πάλι Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άντε να δούμε τι θα γίνει!

      Delete
  84. ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣSeptember 23, 2012 at 8:10 PM

    Λοιπόν Κική υλοποίησα την ιδέα σου
    http://www.papaleft.webs.com

    ReplyDelete
  85. ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣSeptember 24, 2012 at 7:38 PM

    Δεύτερη μέρα...

    Απογοήτευση....

    Το προζύμι κάθησε σε σχέση με την πρώτη μέρα με ελάχιστες φουσκάλες αυτή τη φορά
    Τι κάνουμε Κική και μη μου πεις να ρωτήσω τον παπά !!!
    ΧΑ !!! ΓΚΡ........!!!
    Συνεχίζω ή πάλι από την αρχή ???

    Οι εικόνες της πρώτης και δεύτερης μέρας στο papaleft@webs.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ θα συνέχιζα τέκνον μου. Έχε πίστη 3 μέρες και το πετάς μετά! χεχε!
      Δεν είναι απαραίτητο να έχει το ίδιο φούσκωμα όλες τις μέρες. Πρέπει να έχει τρύπες και να είναι ξινό. Αμα φουσκώνει κιόλας, ακόμα καλύτερα!

      Delete
  86. ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣSeptember 25, 2012 at 6:13 PM

    Τρίτη μέρα !!! Έσβυσα κατά λάθος τις φωτογραφίες έτσι σκέτα σχόλια χωρίς φωτό ( πρέπει να κάνω κανένα ευχέλαιο )
    Εν πάσει περιπτώσει λίγες φουσκάλες ελαφρά διόγκωση γεύση και μυρουδιά όξινη.
    Προχώρησα σε τάισμα για τρίτη φορά ( Ελπίζω να είναι η τελευταία )σκέπασμα με λινή πετσέτα και μέσα στον σβυσμένο φούρνο .Ώρα 18.00

    Αύριο το πρωί κατά τις 10 θα πρέπει ή να ξεκινήσω ψωμί ή να πάω για άλλα !!! με ή χωρίς παπά !!!ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΤΩ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με έκανες και έβγαλα το προζύμι μου από το ψυγείο, που το είχα παρατημένο από το Πάσχα...Σχεδόν για πέταμα, ψιλομουχλιασμένο, 2 μέρες το συνέφερνα όσο κάνεις κι εσύ προζύμι. Κι όμως, έκανε ψωμάκι σήμερα μια χαρά. Δεν χρησιμοποίησα καθόλου φούρνο. Με την εποχή και τις θερμοκρασίες που έχουμε, δεν χρειάζεται φούρνο το προζύμι. Αύριο βράδυ ανάπιασε το προζύμι, μεθαύριο το πρωί κάνε ψωμί, άστο πολλές ώρες τυλιγμένο σε ταψάκι και ψήσε το το βράδυ! Ελπίζω να πάει καλά!

      Delete
    2. ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣSeptember 26, 2012 at 9:17 AM

      Οκ Με έπεισες αναβολή 12 Ώρες

      Ευχαριστώ

      Delete
    3. Αν ζύμωνες τώρα το πρωί, θα έπρεπε να περιμένεις 8ωρο να φουσκώσει και μετά 4-5 ώρες να ξαναφουσκώσει το ίδιο το ψωμί. Έχεις χρόνο αν το ξεκινήσεις τώρα; Αν ναι, ξεκίνα. Ο λόγος ήταν πρακτικός.

      Delete
  87. Μια μικρή διευκρίνιση όσον αφορά το ρόλο του βασιλικού του Σταυρού. Η διαδικασία αυτή, εκκλησιαστικά τουλάχιστον, έχει συμβολική σημασία: από τα πρώτα πράγματα που ζύμωναν οι παλιές νοικοκυρές ήταν τα πρόσφορα για την Εκκλησία. Το έργο θεωρείται τιμητικό και ιερό, αφού χωρίς πρόσφορο δε γίνεται λειτουργία, γι' αυτό και χρησιμοποιούσαν συμβολικά, όχι μαγικά, βασιλικό του Σταυρού από το χέρι του παπά. Για τους ίδιους συμβολικούς λόγους, μπορεί να ακούσουμε ότι χρησιμοποιούνται σε κάποια μέρη (πολύ πιο σπάνια βέβαια) δεντρολίβανο από την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως την άνοιξη, ή και πέταλα από τα λουλούδια του Επιταφίου. Στην τελευταία περίπτωση, η διαδικασία ξεκινούσε τη νύχτα της Μ. Παρασκευής, μετά την τελετή του Επιταφίου, όπου διαβάζεται και το αποστολικό ανάγνωσμα με τη φράση "μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί" (ο απόστολος Παύλος κάνει εδώ απλώς μια παρομοίωση, οικεία στους ανθρώπους της εποχής του, δε γράφει μαγειρική συνταγή, για να μην παρεξηγούμαστε!).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ απόλυτα. Το θέμα με το βασιλικό και το προζύμι πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα συμβολικό και όχι η αιτία που γίνεται το προζύμι.

      Delete
  88. ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣSeptember 30, 2012 at 6:04 PM

    Ένα ... Δημόσιο ευχαριστώ στην Κική για τις συμβουλές της και την υπομονή της μαζίμου !!!
    Θα επανέλθω αλλά αυτή τη φορά έχοντας πετύχει αυτό που πολύ καιρό προσπαθώ να καταφέρω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άντε! Πέτυχε; Επιτέλους! Καλή επιτυχία με το ψωμί!

      Delete
  89. υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιούν κάποιο συγκεκριμένο φυτό-βότανο για την κατασκευη του προζυμι? ξέρεις κανεις κάτι? μιλάω για φυτό που μπαινει κανονικά στη ζύμο και ζυμώνετε μαζι,ευχαριστω πολυ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι. Δεν έχω ακούσει να χρησιμοποιούν φυτό για το προζύμι.

      Delete
  90. ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗΣOctober 6, 2012 at 9:06 AM

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΠΡΟΖΥΜΙ !!!!

    Ευχαριστώ για την καθοδήγηση και τις συμβουλές

    Κάνοντας πλέον διάφορες δοκιμές ( έχοντας φυλαγμένο προζύμι ) θα επανέλθω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παρακαλώ! Χαίρομαι που τα κατάφερες! Καλά ζυμώματα!

      Delete
  91. Καλησπέρα και από εμένα !! Αλέξανδρος από Ηράκλειο Κρήτης !! Πρίν λίγες ώρες ξεκίνησα και εγώ για πρώτη φορά να φτιάξω προζύμι !! Έβαλα τα υλικά που αναφέρεις, έπλασα κανονικά την ζύμη, αλλά νομίζω ότι έκανα μεγάλο λάθος με το να προσθέτω λίγο-λίγο αλεύρι κάνοντας την ζύμη να μην κολλάει καν στα χέρια !! Δεν είναι δηλαδή υγρό το μείγμα μου !! Μια καλοπλασμένη ζύμη και μόνο !! Τη λέτε θα πετύχει η να ξεκινήσω νέα προσπάθεια ??? Ευχαριστώ πολύ !!

    ReplyDelete
  92. Καλησπέρα και από εμένα !! Αλέξανδρος από Ηράκλειο Κρήτης !! Πρίν λίγες ώρες ξεκίνησα και εγώ για πρώτη φορά να φτιάξω προζύμι !! Έβαλα τα υλικά που αναφέρεις, έπλασα κανονικά την ζύμη, αλλά νομίζω ότι έκανα μεγάλο λάθος με το να προσθέτω λίγο-λίγο αλεύρι κάνοντας την ζύμη να μην κολλάει καν στα χέρια !! Δεν είναι δηλαδή υγρό το μείγμα μου !! Μια καλοπλασμένη ζύμη και μόνο !! Τη λέτε θα πετύχει η να ξεκινήσω νέα προσπάθεια ??? Ευχαριστώ πολύ !!

    ReplyDelete
  93. Πρόσθεσε απλά λίγο χλιαρό νεράκι και θα αραιώσει! Αν γίνεται σαν λάσπη και δεν αραιώνει σωστά, ξεκίνα από την αρχή. Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  94. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση !!! Έπραξα αναλόγως και πιστεύω όλα να πάνε καλά !! Λογικά μετά από 24 ώρες ταΐζω το προζύμι.... :)

    ReplyDelete
  95. Μόλις σχόλασα από την εργασία μου, και έτρεξα αμέσως στο προζύμι !! Παρατηρώ ότι έχουν σχηματιστεί 3-4 φουσκάλες...που λογικά δείχνει ότι το προζύμι δουλεύει !!!! Για να δούμε.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συνέχισε χωρίς να προσθέτεις πολύ νερό. :-)

      Delete
  96. Καλησπέρα Κική !!

    Πρόσθεσα 50 γρ. αλεύρι και λίγο νεράκι. Συνεχίζουμε και ο θεός βοηθός !! Πάντως μ'αρέσει η όλη διαδικασία !! 2 χρόνια φτιάχνω ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή ο οποίος τα αναλάμβανε όλα !! Πρώτη επαφή ζύμης με τα χέρια μου οπότε καταλαβαίνεις...μου φαίνεται πολύ παράξενο !! χαχαχαχα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η διαδικασία του προζυμιού είναι από μόνη της ελκυστική! Το να κάνεις ψωμί στο χέρι, είναι άλλη αίσθηση!

      Delete
  97. Βρίσκομαι στο τέλος της 3ής ημέρας και όλα πάνε μια χαρά !!!! Λογικά αύριο ίσως ξεκινήσω με την πρώτη φάση !!

    εδώ είναι και η φώτο με το προζύμι μου :
    http://prntscr.com/hd6wc

    ReplyDelete
  98. Μια χαρά πάει! Ξεκίνα αύριο! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  99. Γεια σας από Κύπρο!
    Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας. Κι' εμείς είχαμε φούρνο στο χωριό και όταν ζύμωνε η μάνα που πηγαίναμε και από ένα ψωμί στους γείτονες - κι' αυτοί το ίδιο, έτσι ήταν το έθιμο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο νοσταλγώ εκείνη τη στιγμή που η γειτόνισσα άνοιγε την πόρτα να πάρει το ψωμί... ([Ειδικά αν ήταν και καμιά όμορφη, ακόμα καλύτερα αφού, αν και πολύ μικρός τότε, ήξερα να "σημαδεύω" τσι όμορφες (!) :-) ]
    Λοιπόν, η ερώτησή μου: τι κάνεις όταν το προζύμι σου ήταν στο ψυγείο για αρκετές μέρες και "ξεράθηκε"? Δυστυχώς μικρός (6-10) χρόνων... έτρωγα περισσότερο (το ζεστό ψωμί) παρά να λαμβάνω μέρος στη "ζύμωση" κι' έτσι δεν θυμάμαι καλά τι έκανε η μάνα μου.
    Εδώ και λίγο καιρό που άρχισα να κάνω ψωμί χρησιμοποιούσα μαγιά αλλά την τελευταία φορά σκέφτηκα να "δοκιμάσω" με προζύμι. Είναι απλή δοκιμή και προς το παρόν έβαλα λίγο ζεστό νερό και περιμένω να μαλακώσει. Επειδή όμως βρήκα αυό το "blog" είπα να ρωτήσω κι' εσάς, για την επόμενη φορά. Υπάρχει κάποια διαδικασία ώστε να μαλακώνει το προζύμι και να ζυμώνεται εύκολα με το αλεύρι? Διάβασα για τη θερμοκρασία δωματίου, αλλά όση ώρα και να το
    αφήσω, νομίζω ξηρό θα μείνει πάλι.

    Ευχαριστώ!
    Δημήτρης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τον Δημήτρη. Το ανακάτεμα με ζεστό νεράκι θα το μαλακώσει. Σωστά έκανες! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

      Delete
  100. Ωραία και έκανα το προζύμι και έχει φουσκώσει ..και έχει φουσκάλες .
    Τώρα τι κάνω? το αναπίανω? η το χρησιμοποιώ άμεσα? Το αφήνω τρεις τέσσρις μέρες να ξινίσει (όππως λέει η Βέφα)? και από που κράτάω προζύμι για την επόμενη φορά? από το αναπιασμένο? απο το ζυμωμένο? και αν είναι από το αναπιασμένο αφου προσθέσω αλέυρι πόσο περιμένω να φουσκώσει? τι υφή θα πρέπει να έχει? και αν είναι από τοζυμωμένο αυτό δεν θα έχει αλάτι που σταματάει την ζύμωση?

    ReplyDelete
  101. Διάβασε το επόμενο ποστ για να σου λυθούν οι απορίες:
    http://mikrikouzina.blogspot.gr/2008/10/blog-post_23.html

    ReplyDelete
  102. Το προζυμι ενταξει!! το ζύμωμα ενταξει !!!! Στο ψήσιμο όμως στο τέλος εχει την όψη πηλωδους εδάφους (εννοώ ακανόνιστα σκασίματα) Τι κάνω για να φαινεται πιο όμορφο???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υποθέτω ότι εννοείς ότι σκάει; Κατ΄αρχήν δεν είναι απόλυτα κακό αυτό. Χειροποίητο ψωμάκι είναι!
      Δοκίμασε να βάλεις ενα μικρό μπωλάκι με νερό μέσα στο φούρνο όσο θα ψήνεται.

      Delete
  103. Ξερει καποιος να μου γραψει αν μπορω να κανω προζυμι χωρις γλουτενη με ποιο αλευρι και πως

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πρόσφατα είχα διάλογο μέσω email με αναγώστρια, η οποία δεν μπορούσε να φτιάξει προζύμι με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Στην προσπάθειά της, δοκίμαζε με αλεύρι ζέας και προζύμι από κεφίρ. Η απουσία γλουτένης δεν θα βοηθήσει το προζύμι σου να ανεβεί, αλλά με το προζύμι από κεφίρ το κατάφερε! Δοκίμασε να κάνεις προζύμι με κεφίρ ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω. Κεφίρ (ρόφημα) θα βρεις στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί να χρειαστεί 1-2 μέρες παραπάνω για να γίνει το προζύμι σου. Πες μου τι απέγινε, οκ; Καλή Ανάσταση!

      Delete