Saturday, November 5, 2011

Απορία για καρύδια

Καρυδομαζώχτρες μου χρειάζομαι τα φώτα σας. Να σας πω τι έπαθα, μπας και ξέρετε να μου πείτε τι φταίει. Κοντά στον σπίτι μου έχουμε μία καρυδιά. Περιττό να σας πω, ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν ήξερα καν ότι έχουμε καρυδιά. Υπάρχουν και χειρότερα. Ο άντρας μου έμαθε μόλις πριν λίγες μέρες   ότι έχουμε καρυδιά! Χεχε! Για την ακρίβεια είχε ακούσει ότι έχουμε αλλά δεν ήξερε ούτε πού είναι. Αυτά συμβαίνουν όταν είσαι παιδί μεγαλωμένο στην πόλη. Τεσπα...


Αφού την ανακάλυψα, κάθε Μάιο έκοβα αρκετά καρύδια για λικέρ. Τα υπόλοιπα που τα άφηνα (επειδή δεν τα έφτανα) δεν ήξερα καν τι μέλλον είχαν. Μέχρι που πριν λίγες μέρες, ανακάλυψα, ότι όσα γλύτωναν, ωρίμαζαν και έπεφταν κάτω καθαρά, χωρίς το γνωστό περίβλημα που έχουν. Έτοιμα για σπάσιμο δλδ. Δεν θέλετε να ξέρετε μετά από πόσα χρόνια ανακάλυψα ότι μπορούσα να έχω τα δικά μου καρύδια. Αυτά παθαίνει κανείς όταν κλείνεται όλο μέσα με το πισι. Ενώ τώρα χωρίς πισι...ανακαλύπτω πολλα.... Ξανατεσπα...



Αφού το ανακάλυψα λοιπόν, τα μάζεψα από κάτω, τα έσπασα και με περηφάνια είδα ότι είχα δικά μου καρυδάκια. Τα καρύδια, είχαν αρκετή υγρασία, (όχι εμφανή, αλλά το καταλάβαινες στη γεύση) όπως όταν μαζεύεις και φρέσκα μύγδαλα. Άσχετη εγώ, τα φύλλαξα (την ψίχα) σε τάπερ και άλλα σε σακούλα και μετά από λίγες μέρες είδα με δυσάρεστη έκπληξη ότι είχαν μουχλιάσει. Κάποια τα γλύτωσα, αλλά τα περισσότερα πήγαν στο καλό.


Και ερωτώ: τι έφταιξε; Επειδή τα μάζεψα από κάτω, μήπως έπρεπε πρώτα να τα αφήσω να στεγνώσουν; Μήπως έπρεπε να τα αφήσω λίγο καιρό στα καρυδότσουφλά τους και να τα σπάσω αργότερα; Μήπως κάτι άλλο; Για πείτε αν ξέρετε κάτι παραπάνω. Εσείς οι βορειοελλαδίτες που έχετε καρυδιές; Καμία συμβουλή;

31 comments:

  1. Καλησπέρα! Όταν τα μαζέψεις τα ξερά καρύδια από την καρυδιά τα βάζεις σε σεντόνι-μουσαμά, σε πανί πάντως, και τα αφήνεις πάνω του, στον ήλιο ή σε μέρος που αερίζεται μέχρι να σπάσεις ένα και να είναι ξερό μέσα. Ποτέ δεν τα κλείνεις σε πλαστικό, παλιά τα έβαζαν σε σακούλες που έφτιαχναν από παλιά ρουχα.. αν είναι για λίγο καιρό μπορείς και σε σακούλα..

    Φιλιά από Καστοριά!

    ReplyDelete
  2. Ωωωωωω! Ευχαριστώ! Δεν έκανα το αυτονόητο δδλ και την πάτησα σαν πρωτάρα! Την επόμενη χρονιά όμως Θα την ξαναπατήσω;
    Ευχαριστώωωω!

    ReplyDelete
  3. Γειά σου Κική,
    εγώ πηγαίνοντας στο εξοχικό, βρήκα κάτι λίγα πεσμένα κάτω. Τα έβαλα σε ένα ταψάκι δίπλα στο τζάκι- για όσες μέρες μείναμε-για να τραβήξουν την υγρασία.

    ReplyDelete
  4. Κική μου εμείς εδώ κάτω τα ραβδίζουμε. Δηλαδή τα μαζεύουμε πριν πέσουν κάτω. Βγάζουμε το πρασινο περίβλημα πολλές φορές με την βοήθεια μαχαιριού(τα χέρια λερώνονται σαν να είσαι σε μηχανουργείο αν δεν φοράς γάντια) και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο και να ξεραθούν. Έτσι δεν σκουραίνει και το εσωτερικό τους πολύ, πράγμα που συμβαίνει σε όσα πέφτουν.Τα χλωρά καρύδια είναι υπέροχα αλλά θέλει ξεφλούδισμα και η εσωτερική μεμβράνη του καρπού όχι μόνο το τσόφλι. Έχεις πάντως ένα πολύτιμο δέντρο. Κοίταξε να το αξιοποιήσεις στο εξής :=)

    ReplyDelete
  5. σε ζηλευω! τρελλαινομαι για φρεσκα καρυδια. οποτε τα αγοραζω δεν χρειαζεται να τα ξερανω. δεν προλαβαινουν!!!

    ReplyDelete
  6. σε ζηλευω! τρελλαινομαι για φρεσκα καρυδια. οποτε τα αγοραζω δεν χρειαζεται να τα ξερανω. δεν προλαβαινουν!!!

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα Κική,
    αυτό που έχω να σου πω εγώ, είναι ότι συμφωνώ με τον Ηfaistiwna για τον τρόπο ξήρανσης των καρυδιών, αλλά θέλω να προσθέσω και κάτι για την συντήρησή τους: είτε είναι καθαρισμένα, είτε με το κέλυφος μπορείς να τα συντηρήσεις για αρκετό καιρό, ως και χρόνο στον καταψύκτη σου, μέσα σε τάπερ ή σακουλάκια πλαστικά. (προτείνω να είναι καθαρισμένα, γιατί είναι λίγο δύσκολο αφού έχουν καταψυχθεί να τα σπάσουμε). Ελπίζω να σου χρησιμεύσει η συμβουλή της συντήρησης. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  8. Να σαι καλά! Επίσης όπως είπε η προλαλήσασα Κομοτηνέα μετά στο ψυγείο! Έχω πάντα στο ψυγείο καρύδια για τα γλυκά! :)

    ReplyDelete
  9. Καλά δεν ήξερες δε ρώταγες;;;
    Του χρόνου καλύτερα.Ήδη έχεις τις πληροφορίες τώρα από όλους τους προηγούμενους.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  10. Τα καρυδια Κικη οπως και τα αμυγδαλα θελουν πολυ καλο λιασιμο οταν τα μαζευεις.Τωρα θα κανεις υπομονη μεχρι του χρονου.

    ReplyDelete
  11. Κι εγώ σαν βορειοελλαδίτισσα θα σου πω αυτά που κάποιες τα ανέφεραν παραπάνω. Τα καρύδια ή τα αφήνουμε για καιρό με το κέλυφος στον ήλιο για να στεγνώσουν καλά ή αν τα καθαρίσουμε φρέσκα τα φυλάμε στον καταψύκτη. Με τον δεύτερο τρόπο θα έχεις τη δυνατότητα να τα τρως όποτε θέλεις φρέσκα και τραγανά!! Σημείωσε ότι στον καταψύκτη δεν παγώνουν, μπορούν να φαγωθούν σχεδόν άμεσα!!
    Τεσπά

    ReplyDelete
  12. Τι σχήμα έχει η καρυδιά; Χαχαχα!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  13. Λοιπόν γλυκιά μου θα σου πω τι κάνω εγώ που ο Δημήτρης μου μαζεύει ένα σωρό απο την Έδεσσα και τα σπάζω μαζωμένα..Τα βάζω σε σακούλα και στο..ψυγείο τα κράτησα πάνω απο 4 μήνες κσαι ήταν και ολόφρεσκα.Μάλιστα μερικές φορές τα ψιλλοέκοψα και τα έβαλα σε μικρές ποσότητες..καταψύκτη .Πάλι ήταν μια χαρά μετά απο 1 μήνα που τα μεταχειρίστηκα.

    ReplyDelete
  14. Ετσι-Ετσι με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.Το σημαντικότερο για να διατηρούνται είναι το καλό λιάσιμο,το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα αμύγδαλα και για πολλούς άλλους καρπούς φαντάζομαι,γι'αυτό και σου μούχλιασαν γιατί δεν είχαν στεγνώσει και κλείστηκαν με την υγρασία τους μέσα σε πλαστικό το οποίο δεν αερίζεται καθόλου...μην σκάς όμως αυτά είναι λεπτομέρειες,τώρα θα ξέρεις τι να κάνεις...άλλωστε ο παθών-μαθών,έτσι δεν είναι;

    ReplyDelete
  15. Και εγώ έχω μια απορία! Τρως καρύδια? :))

    ReplyDelete
  16. Σας ευχαριστώ όοοοοολους που σπεύσατε να βοηθήσετε! Βλέπετε, στο νησί δενε ίναι ό,τι συνηθισμένο οι καρυδιές και είμαι εντελώς άπειρη πάνω σ΄αυτό. Πάλι καλά που γλύτωσα και κάποια και τα έβαλα στο ψυγείο. Ευχαριστώ όλες τις γνωστές και τον Ηφαιστίωνα και Sofigraf που ήρθατε να βοηθήσετε!

    Αγγελική, αποφεύγω να τρώω, αλλά όταν φάω το πληρώνω. Δεν μου προκαλούν αλλεργικό σοκ, αλλά σπυράκια στη γλώσσα. Δεν λέω όμως όχι στο να τα έχω για καμιά καρυδόπιτα ;-)

    ReplyDelete
  17. Αααααααααα καρυδόπιτα! Έτσι εξηγείται! Λέω και εγώ! :))

    ReplyDelete
  18. Εμένα μου αρέσουν νωπά πιο πολύ απο ξερά! Αλλα βέβαια δε θέλουν κλείσιμο γιατί με την υγρασία μουχλιάζουν... Στα υπόλοιπα είδα σου απάντησαν όλοι! Εχουμε και εμείς καρυδιές στο χωριό μου παρόλο που είμαστε μια ώρα απο την Αθήνα... ¨)

    ReplyDelete
  19. καθυστερημένη η πληροφορία από την Κρήτη που κι εδώ υπάρχουν αρκετές καρυδιές.Θέλουν καλό στέγνωμα στον ήλιο,όπως είπαν και οι προηγούμενοι φίλοι.Είτε τα σπάσεις,είτε όχι, πρέπει να τα λιάσεις πρώτα καλά.Μετά τα φυλάς σε βάζο σπασμένα,στο τραπέζι για να τα τρώς με μέλι ή σκέτα.Τα έχω πολλές φορές παραπάνω από μήνα έξω από το ψυγείο και δεν έχουν πάθει τίποτα.Μειώνουν την χοληστερίνη.

    ReplyDelete
  20. Καροτάκι ευχαριστώ!

    Μινωίτισσα ευχαριστώ! Κι εγώ συνήθως σε ντουλάπι τα διατηρώ, αλλά αυτή τη φορά την πάτησα!

    ReplyDelete
  21. Αγγελική εμ! Για καρυδόπιτα! ;-)

    ReplyDelete
  22. Εσύ που με κοροίδέυεις για το ΦΒ για έλα να σε κεράσω για τον κόπο σου, γιατί οτι έχω,έχω,απλά δνε θέλω να το χρησιμοποιώ. Και ξέρεις οτι άμα θέλω...θα πυτήχω!

    ReplyDelete
  23. βυσσινο γλυκοNovember 11, 2011 at 4:00 PM

    Γεια σου κικιτσα χρονια πολλα καθυστερημενα. Φρεσκα καρυδια ε???εφαγα μια ταρτα με φρεκα καρυδια σχεδον τσαγαλα στο Βουκουρεστι ακομη τη θυμαμαι παρολο που δεν ειμαι fan...Οτι γραφουν οι φιλοι σου, παιζουν ολα... Με την μικρη μου πειρα απο τις αμυγδαλιες στο γειτονικο νησι νομιζω η μαμα τα στεγνωνει το καλοκαιρι στον ηλιο για 2-3 μερες αλλα επισης τα στεγνωνει πανω σε πετσετα και αφου τα σπασει και τελος τα φυλαει στο ψυγειο όχι στην καταψυξη οπως και ολους του ξηρους καρπους

    ReplyDelete
  24. Χαρά, κι εγώ δεν ηθελα!!! ;-)

    Βυσσινάκι ευχαριστώ για όλα!

    ReplyDelete
  25. Γεια χαρά. Εγώ αφού τα λιάσω λίγες μέρες και στεγνώσουν, τα φυλάω σε σακιά από πατάτες, για να αερίζονται.΄Οταν χρειάζομαι σπάω λίγα και τα καβουρντίζω για 30 λεπτά σε ταψάκι στο φούρνο στους 100 βαθμούς. Ετσι γίνονται πιο νόστιμα και δε χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία.

    ReplyDelete
  26. Να κανω μια ερώτηση εγω μαζεψα απο το βουνο καρύδια τώρα Σεπτέμβριο αλλα σκέφτομαι οτι επειδή ειναι πράσινα απ εξω να τα αφήσω μερες μεχρι να να σαπίσει το πρασινο περίβλημα στον ηλιο ωσες μερες χρειάζεται ή να καθαρισω το πράσινο περίβλημα πρωτα? Και επίσης σκέφτομαι να κανο γλυκο του κου ταλιου το πρασινο περίβλημα εχει κανεις άποψη?

    ReplyDelete
  27. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνεις γλυκό με το περίβλημα. Μόνο φλούδες θα έχεις. Εγώ θα τα καθάριζα εξωτερικά και θα τα άφηνα να στεγνώσουν στον ήλιο

    ReplyDelete
  28. Οκ σε ευχαριστώ Κική αυτο εκανα τα καθαρισα και οντως οι περισσότερες φλούδες ηταν ετσι και αλλιώς μεσα λιγο εως πολύ μαυρες .

    ReplyDelete
  29. Την καλημερα μου και σας ευχαριστώ πάλι!

    ReplyDelete