Πεσκέσι κυδώνια έφτασαν στο σπίτι. Όλα καλοδεχούμενα ό,τι μου δίνουν! Έτσι κι αυτά και αξιοποιήθηκαν όπως τους άξιζε. Άλλα έγιναν γλυκό κουταλιού, άλλα τα έκανα χτες με μοσχάρι, χάρισα και κανα δυο και άλλα τα έκανα ψητά. Μου έμειναν και δύο και θα δω τι θα τα κάνω. Πάντως ψητά δεν θα τα κάνω, διότι τα έφαγα σχεδόν όλα μόνη μου όταν τα έκανα, οπότε δεν συμφέρει! χεχε!
¼ από ένα λεμόνι
¾ έως 1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξύλο κανέλλας
3 γαρίφαλα
2 σφηνάκια λικέρ κανέλλας
κανέλλα σκόνη
προαιρετικά:
παγωτό, γιαούρτι, σαντιγύ, αμύγδαλο φιλέ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τα κόβουμε σε τέταρτα και τα καθαρίζουμε μόνο στο εσωτερικό τους. Τα περνάμε με την κούπα λεμονιού για να μην μαυρίσουν (είναι πιο εύκολο να τα περάσουμε με το λεμόνι αν είναι κομμένο σε τέταρτα, παρά στη μέση).
Τα τοποθετούμε σε μικρό ταψί με την κομμένη πλευρά επάνω.
Βάζουμε το λικέρ και το νερό στο ταψί.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και βάζουμε ανάμεσά τους το ξύλο κανέλλας και τα γαρίφαλα.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 1 τέταρτο. Αν θέλουμε να πάρουν χρώμα, το τελευταίο τέταρτο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε με το σιρόπι τους με παγωτό, σαντιγύ ή γιαούρτι. Εγώ τα σέρβιρα με ένα μικρό κεσεδάκι 0%, στο οποίο είχα βάλει 2 κ. γ. άχνη ζάχαρη. Πασπάλισα με κανέλλα και έβαλα αμύγδαλο φιλέ.
Με μία κούπα ζάχαρη ήταν αρκετά γλυκά. Αν θέλετε λιγότερη, μπορείτε να τη μειώσετε αρκετά (έως μισή κούπα).
Το σιρόπι καθώς κρυώνει πήζει (όχι υπερβολικά). Τρώγονται ευχάριστα ζεστά την ίδια στιγμή, όπως επίσης και την επόμενη μέρα.
Καλή εβδομάδα!
Κυδώνια ψητά
Υλικά
2 μεγάλα κυδώνια κομμένα σε τέταρτα¼ από ένα λεμόνι
¾ έως 1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξύλο κανέλλας
3 γαρίφαλα
2 σφηνάκια λικέρ κανέλλας
κανέλλα σκόνη
προαιρετικά:
παγωτό, γιαούρτι, σαντιγύ, αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε να φύγει το χνούδι τους.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τα κόβουμε σε τέταρτα και τα καθαρίζουμε μόνο στο εσωτερικό τους. Τα περνάμε με την κούπα λεμονιού για να μην μαυρίσουν (είναι πιο εύκολο να τα περάσουμε με το λεμόνι αν είναι κομμένο σε τέταρτα, παρά στη μέση).
Τα τοποθετούμε σε μικρό ταψί με την κομμένη πλευρά επάνω.
Βάζουμε το λικέρ και το νερό στο ταψί.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και βάζουμε ανάμεσά τους το ξύλο κανέλλας και τα γαρίφαλα.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 1 τέταρτο. Αν θέλουμε να πάρουν χρώμα, το τελευταίο τέταρτο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε με το σιρόπι τους με παγωτό, σαντιγύ ή γιαούρτι. Εγώ τα σέρβιρα με ένα μικρό κεσεδάκι 0%, στο οποίο είχα βάλει 2 κ. γ. άχνη ζάχαρη. Πασπάλισα με κανέλλα και έβαλα αμύγδαλο φιλέ.
Με μία κούπα ζάχαρη ήταν αρκετά γλυκά. Αν θέλετε λιγότερη, μπορείτε να τη μειώσετε αρκετά (έως μισή κούπα).
Το σιρόπι καθώς κρυώνει πήζει (όχι υπερβολικά). Τρώγονται ευχάριστα ζεστά την ίδια στιγμή, όπως επίσης και την επόμενη μέρα.
Καλή εβδομάδα!
Ξέρεις τι μαρτύριο είναι να βλέπεις αυτές τις εικόνες και τις συνταγές , λίγο πριν πας για ύπνο; Κοιμάσαι και έχεις στο στόμα σου την γεύση του κυδωνιού,στην μύτη σου το άρωμα της κανέλας και στα μάτια σου όλες αυτές τις εικόνες από κυδώνια γλυκό του κουταλιού, ψητά,με μοσχάρι.......
ReplyDeleteπολύ ωραία η συνταγή με έκανες να λιγουρευτώ βραδιάτικα. Θα την έχω στα υπόψιν την συνταγή!!!!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
julia-mylifeandthoughts.blogspot.com
para-kelsoscooks ξέρω, ξέρω! χαχα!
ReplyDeleteΤζούλια ευχαριστώ!
κλαψ κλαψ ακόμη δεν έχω προλάβει παρά μόνο λίγη μαρμελάδα κυδώνι ρόδι.
ReplyDeleteΑπορυθμίστηκα πολύ!!!!
Καλή εβδομάδα.
αχ τι ωραια η φωτο με το γιαουρτι. θα το ετρωγα για πρωινο!!!
ReplyDeleteθελω και εγω να παρω κυδωνια για να φιαξω με μοσχαρι και ψητα.
τι καλα που τα εχετε αφθονα!!!
Εκτός από ρογδοχρονιά είναι και κυδωνοχρονιά φέτος :-). Έχω μια ολόκληρη τσάντα! Στο φούρνο είναι υπέροχα!
ReplyDeleteΤέλεια τα κυδώνια ψητά στο φούρνο!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα!!
Αχ ποσο μου αρεσουν αλλα κι εγω μονη μου θα τα φαω οποτε να λειπει το βυσσινο!
ReplyDeleteΦαίνονται τόσο λαχταριστά! Σλουρπ!! Περιμένουμε και τη συνταγή για το μοσχάρι όμως...δεν έχουμε δοκιμάσει να τα "παντρέψουμε" ποτέ.
ReplyDeleteΠραγματικά το ψήσιμο τα μεταμορφώνει τα κυδώνια! Αν έχουν και τα υπόλοιπα ωραία υλικά που έβαλες, θα γίνονται ποίημα -ψηφίζω με παγωτό!
ReplyDeleteΜοσχάρι με κυδώνια δεν έχω φτιάξει ποτέ, έχω φτιάξει όμως με κοτόπουλο και ήταν τέλειο! :)
Μα τι υπέροχο χρώμα ειναι αυτο! Μονο που τα βλέπω τα λιμπίζομαι!
ReplyDeleteΦανταστικά κυρία Κική μου! Γεια στα χέρια σας για ακόμη μια φορά!
Xρόνια πολλά,ευτυχισμένα και δημιουργικά,αγαπημένη μας ΚΊΚΗ.Μου έγινες η καθημερινή μου συνήθεια τελευταία.Ετυχε να μου χαρίσουν πολλά κυδώνια φέτο κι΄όπως σου είχα γράψει,έκανα γλυκό,όχι μόνο μία φορά,αλλά δύο,έκανα ψητά στο φούρνο και τώρα έχω κάμποσα,τα οποία θα χρησιμοποιήσω στο φαγητό.Γίνονται με κρέας,αλλά και σκέτα για τους χορτοφάγους.Μια φίλη μου κόβει τα κυδώνια σε μικρές φέτες,όπως κόβουμε τις τηγανιτές πατάτες που τις λέμε και κυδωνάτες ,και τις ψήνει με λαχανικά.Ψήνωνται γρηγορότερα από τις πατάτες και το φαγητό είναι πεντανόστιμο.Πολλές ευχές και πολλά-πολλά ευχαριστώ.
ReplyDeleteΧρόνια πολλά και καλά!
ReplyDeleteΝα είσαι ευτυχισμένη...όσο για τα καρύδια σου έγραψαν ότι έπρεπε να τα στεγνώσεις πριν τα σπάσεις.
Πολλά φιλιά
Υπέροχα!!! Μοσχομύρισε ο τόπος :)
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
καλημέρα Κική!!!!!!
Υ.Γ.
25 Μάρτη έχουμε πει ή κάνω λάθος ;)
Αυτό το χρώμα που παίρνουν έτσι τα κυδώνια προσωπικά με ξετρελλαίνει. Η γεύση τους δε, μοναδική Κική μου.
ReplyDeleteΞανθή, κυδώνι-ρόδι; Ενδιαφέρον!
ReplyDeleteGreat κι εγώ στο πρωινό το χτύπησα! ;-)
Βαγγελιώ ναιιιι!
Έλενα επίσης!
Λίλα, να λείπει το κυδώνι! χαχα!
ReplyDeleteΠέλα- Σόφι, η συνταγή υπάρχει στο μπλογκ!
Νταρκ σεφ με κοτόπουλο ε; Χμμμμμ...
Έρη είδες ωραίο χρώμα που κάνουν; Ευχαριστώ!
Μινωίτισσα ευχαριστώ πολύ για όλα! Πράγματι νοστιμίζουν πολύ το φαγητό!
ReplyDeleteΔήμητρα ευχαριστώ! Και για τις ευχές και για τα καρύδια!
Γιώργο, καλά θυμάσαι! ;-) Αλλά οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες. Εδώ ακούω στο νησί, 3 φορές το χρόνο ευχές! χαχα!
Πηνελόπη κι εμένα! Μα είναι μοναδικό!
Τα έκανα.Τελειο
ReplyDeleteΧαίρομαι 😊
Delete